facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Onimusha
Ревю | 09.03.2004 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Capcom
Издател:
EA Taiwan
Жанр:
Приключение, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

Дойде време и старият шогун да изкаже своето мнение по отношение на това заглавие. Не че съм такъв де, но покрай всички тия японски щуротии, на които се нагледах, май ще трябва да намина през училищната психоложката, за да си полафим по въпроса. Като цяло Onimusha е много добра игра, но има един-единствен дре-е-ебничък проблем. :) “Какъв може да е той?”, питате се сигурно вие. Работата е там, че тя е порт за PC на една от най-известните PlayStation 2 игри, който, от своя страна, е предназначен единствено за територията на Азия. Ще си кажете – “Какво от т’ва?” Ами ако чаткате японските йероглифи - няма проблем, но в противен случай ще видите зор. И то голям... Ако все пак успеете да инсталирате играта и да преодолеете всички ченгелчета по пътя си, ще срещнете първата истинска пречка - йероглифите в менюто. А най-трудното тепърва предстои – разбирането на каквото и да било в самата игра.

Ако сте фенове на подобни на Onimusha игри (а ла Resident Evil) и сте решен въпреки всичко да поджиткате на това ново творение, имате два варианта. Единият е да минете бърз курс по японски език, а другият - да изпълните няколко прости упътвания. Предупреждение към привържениците на последния - менюто и писанията по-време на игра при всички положения ще си останат на японски. Това, което мога да направя за вас, е да ви кажа как да направите така, че озвучените реплики в играта (абсолютно всички) да бъдат на английски. По този начин ще може да поджиткате на играта доволно много и да разберете за какво става въпрос (не без известни трудности, естествено). Трябва да направите следното: да стартирате Onimusha, да нацелите опциите в менюто и да промените тази на първия ред един-единствен път. И воала - репликите са на чист английски! Ако имате време и желание, няма да е зле преди това да чуете диалозите на японски и да се покискате на воля.

Както вече споменах, Onimusha е порт на една от най-известните плейстейшънски игри на Capcom. Тя разказва за средновековна Япония, притежава мистична атмосфера и пресъздава един необикновен свят, изпълнен с мистика и населен с

феодални персонажи, демони, армия на мрака и герой

- майстор на меча (демек вие). Onimusha предлага четири режима на игра – история, бой, мини-игра и практика. Ще се потопите в страхотен сюжет и зарибяващ екшън-приключенски геймплей. Освен млатене с най-различни японски мечове и изпълняване на поредица от комбо-удари, ще се наложи да решавате и няколко нелоши логически задачки, които не блестят с кой знае какво високо ниво на трудност (с тази разлика, че понякога е непосилно да се схване смисълът на някои от тях поради факта, че in-game текстът е на японски :)).

Принципно графиката на играта е страхотна. Не успях обаче да намеря опция, която да превключва разделителната способност на повече от 640x480 (ако въобще съществува такава). Но колкото и странно да звучи, дори и при това положение има на какво да се насладите в Onimusha – макар и в леко ръбат вариант, дизайнът на нивата и героите е върхово качество.

Onimusha е игра, която определено щеше да се понрави и на англоговорящите PC геймъри. Но при така създалата се ситуация се съмнявам, че много хора ще си направят труда да се занимават с нея изобщо. Според мен обаче усилието си заслужава – особено що се отнася до развъртането на меча и свалянето на някоя и друга глава от мястото й на врата на нейния собственик. Това няма да ви коства кой знае колко усилия. Е, понякога може и да не разбирате за какво става въпрос. :) Но какво от това? Нали ще сечете всичко живо?! :) 

 
системни изисквания
Pentium III 1GHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48