facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
NyxQuest: Kindred Spirit
Ревю | 14.10.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Over the Top Games
Издател:
Over the Top Games (през Steam)
Жанр:
Джъмп енд рън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Оригинален геймплей със страхотни платформър елементи и интерактивни нива

Прекрасно амбиент озвучение

Приятна графика - за 133-мегабайтово заглавие

минуси

Кратичка е

Получаваме я близо година след версията за Wii

Тази малка и оригинална игра, първоначално излязла за Wii, най-накрая си проби път и до доброто старо PC. Ако обичате гръцката митология и се нуждаете от неангажиращо приключение с перфектно реализирани платформър елементи, 133-мегабайтовата NyxQuest: Kindred Spirit ще ви очарова напук на всички 7-гигабайтови заглавия, които днес се мъчат да привлекат вниманието ни.

Играта ще ви пренесе в Древна Гърция

за да ви разкаже, посредством илюстрации и неозвучен текст, една изключително семпла история за богинята на нощта Никта и героят Икар. Да, това е същият онзи тип от древногръцката митология, известен със своите криле от пера и восък. В NyxQuest: Kindred Spirit обаче митът е леко преработен…

В свят, който боговете все още ръководили ежедневните дела на смъртните, един човек имал непреодолимата мечта да лети. Той създал криле от пера, залепени с восък, и полетял към небето. Там открил цяло едно царство, това на боговете, а сред него – и най-красивото същество, което някога бил виждал. Никта. Между двамата се заформила несломима връзка, бликнала неспирна обич…

Един ден обаче нещо ужасно се случило. Земята започнала да се променя. Въздухът се нагорещявал, жегата ставала нетърпима. И изведнъж огромна огнена струя бликнала от Слънцето и опустошила света на хората. Икар полетял към небето, но лъчите били твърде силни и изгорили восъчните му криле. И той паднал…

След като видяла, че нейният любим няма да я навести отново, както всеки друг ден, Никта пренебрегнала забраната на Зевс и Олимпийските богове и слязла на Земята, за да открие Икар. Там обаче заварила един пуст свят, пълен с руини и парещи като лава пясъци. Именно тук започва нейното (а и вашето) приключение –

да откриете Икар

Ако историята е просто приятен фон, то геймплеят и атмосферата, която NyxQuest: Kindred Spirit създава със своята визия и амбиент озвучение, са основните неща, които ще ви накарат да се влюбите в тази мъничка игра.

Никта има крила, с които може да прелита на кратки разстояния. Първоначално те ще са единственото нещо, което ще й помага при преминаването през множеството руини и горещите пясъци над Гърция. Впоследствие обаче Зевс, както и останалите Олимпийски богове, ще й помогнат в приключението й, дарявайки й нови умения.

Така например само след 5-10 минути игра вече ще може да местите различни обекти из света с помощта на мишката. Играта е снабдена с добър физичен енджин и този неин елемент донякъде наподобява Trine и начина на игра с магьосника. Никта обаче не може да създава нови предмети, тя просто размества тези, които вече се намират в света. От земята бликват гигантски огнени струи? Хванете този гигантски куб пред вас и го поставете над огъня. Прелетете и кацнете отгоре му, след което го хванете с мишката и се плъзнете напред заедно с него до отсрещната колона. Толкова е лесно.

Разбира се –

светът на NyxQuest: Kindred Spirit е пълен и с най-различни опасности

Например харпии. В самото начало няма да може да се преборите с тях. Ще трябва да ги избягвате. В по-късен етап от играта обаче ще имате възможност да хващате летящите наоколо огнени топки с мишката и да ги насочвате към съществата. Или просто да ги разбивате в някоя чуплива преграда.

И така – колкото по-напред отивате в 12-те нива на играта, толкова по-трудни и на пръв поглед непреодолими препятствия ще изникват на пътя ви. Ще трябва да си отваряте очите и за 20-те реликви на боговете, скрити по пътя ви - съберете ли всички, ще отключите 13-то бонус ниво. Ще се изправяте срещу различни босове, като Лернейската хидра, които ще победите, единствено ако сте достатъчно пъргави и ловки. И въобще – ще се наслаждавате на един изключително увлекателен и оригинално поднесен геймплей.

Да, играта не е сред най-дългите приключения на пазара – може да я превъртите за не повече от 3 часа. Но определено си заслужава и всеки цент от 9,99 евро, за които може да я получите през Steam. Ако все още не сте я пробвали, горещо ви я препоръчвам. 

 
системни изисквания
Процесор Pentium IV 1.7Ghz, 512 MB оперативна памет, 128MB графична карта, поддържаща DirectX 9.0c, Windows XP/Vista/7
напиши коментар
 

369 мнения
профил »
emsito каза на 15.10.2010, 15:59 ?. :

Определено ми хареса ревюто определено ме накара да си я купя :)

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 15.10.2010, 17:07 ?. :

игрицата е супер заребителна, пробеаийте я, няма да згрешите, а отностно ревюто: 6+

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 15.10.2010, 17:20 ?. :

Минусът не може да е минус.Я дайте експертно мнение колко трябва да е дълга игра,която е с размер 130 MB ?!

99 мнения
профил »
d3s7roy3r каза на 15.10.2010, 17:30 ?. :

Trine е 500mb, а е по-дълга от много 7гбайтови игри.

63 мнения
профил »
BloodyRoar каза на 17.10.2010, 00:49 ?. :

The Elder of Scrolls:Morrowind, една от най-добрите правени някога, но за да я превъртиш ти трябват 500 часа игра(ако следиш историята разбира се :)). А иначе се събира на 1 сd. Да не говорим, че за princess maker ти трябват окoло 20 часа игра, като имаме в предвид, че е 60 мб-тово RPG.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 16.10.2010, 14:29 ?. :

Минус също е, че не може да се играе със геймпад. Тва е ебаси пропуска, особено за такава игра.

50 мнения
профил »
Didoo каза на 17.10.2010, 12:07 ?. :

Абе сутринта видях ревю на NBA 2K11 тука, а сега го няма... Защо изчезна ?

109 мнения
профил »
kom4o каза на 18.10.2010, 17:08 ?. :

Лично на мен доста бързичко ми омръзна, Trine е къде къде по-добро заглавие.

24 мнения
профил »
Jazzor каза на 18.10.2010, 17:10 ?. :

Тая игра не излезе ли за Wii преди бая време.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 19.10.2010, 08:04 ?. :

Излезе.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 23.10.2010, 14:38 ?. :

Отдавна не бях играл Jump&Run и игрицата ме накефи.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Rayman Legends 55
Trine 46
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Mini Ninjas 16
Rayman Origins 12
Bionic Commando 12
Lylian - Episode 1 8
Били Блейд: Храмът на времето 5
Bugs Bunny: Lost in Time 2
Tarzan 2