facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Neighbours From Hell 2
Ревю | 09.04.2004 | автор: Димитър Трифонов


оценка:
Производител:
Jowood
Издател:
Jowood
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

За щастие на многобройните си фенове, култовото ТВ шоу Neighbours From Hell получи свое продължение. От премиерата на първата част през юли миналата година досега играта доби заслужена популярност. Дори бях приятно изненадан от известността, на която се радва заглавието сред моите приятели. Интересът на публиката не е случаен. Геймката определено разчупва стереотипите на PC жанровете. Спокойно може да се твърди, че тя създава свой собствен модел на геймплей. Ако към всичко това се прибави свежият хумор и симпатичната визия, всеки може да си обясни на какво се дължи успехът на играта.

След всички суперлативи, които изредих, става ясно, че при създаването на продължението, пред продуцентите е стояла не особено трудната задача просто да приложат отново същата рецепта с някои дребни ъпгрейди. За моя, а също така и за ваша радост те са се справили блестящо.

Поздравления, заминавате на околосветско пътешествие
 
Историята започва точно оттам, където свършва в първата част. Както си спомняте, в продължение на 17 вълнуващи мисии "Съседът" беше докаран до лудост. След серията от мистериозни инциденти в неговия дом той реши, че е време да се отдаде на почивка и то по-далеч от своята къща. Оттук започва Neighbours From Hell 2.

И така комшията се отправя на околосветско пътешествие. Този път сюжетът е малко усложнен, заради появата на няколко нови персонажи, които допълнително засилват тръпката. Освен новите герои, на разположение са и шест карти с различно местоположение по света. Увеличен е и броят на животните, които участват в играта. Разбира се, тяхната роля е да помагат в правенето на гадни номера и трикове.
А сега е моментът да ви представя всички участващи в приключенията.

Изобилие от нови персонажи

Естествено, ще започна с главния герой Woody, благодарение на когото взимате участие в играта. Когато нашият човек разбира за екскурзията на "Съседа", той решава, че случващото се е крайно несправедливо. Героят бързо взима решение да придружи комшията и да му съсипе почивката с безброй капани. Разбира се, Woody е същият симпатяга, какъвто го помним от първата част. Пълна противоположност на останалите персонажи.
Сами се досещате, че другият главен герой е "Съседът". Плановете му за ваканцията са мързеливо да се излежава на тропически плажове и да пазарува по екзотични базари, надявайки се така да забрави инцидентите вкъщи. Този грозен и слабоумен чичка определено не може да предизвика симпатия. Той просто плаче за отмъщение. И си го получава.

Нов герой в шоуто е любимата майка на "Съседа". Роднинската връзка помежду им е очевадна. Веднага може да се определи, че тя го е научила на всичко за живота. Това непрекъснато недоволно и кресливо бабе с космати крака върви заедно със своето досадно куче. За да не си навлечете гнева на мама, просто не закачайте Yapper.

Също така нов персонаж е Олга, любимата на "Съседа". Тя е бивш тежкоатлет. С мощното си тяло напълно покрива идеала на съседа за женска красота. Определено й коства много усилия да държи на разстояние своя отвратителен ухажор. Единственото нейно желание е да прекара тиха и спокойна почивка заедно с малкия си син. Невръстният мърльо е задължителна притурка към Олга.

Освен главните герои в Neighbours From Hell 2 дебютират и множество второстепенни персонажи. Екзотичното пътешествие включва всевъзможни факири, будистки монаси и мексикански бармани.
Животинските представители също са се увеличили като численост. В играта вече присъстват слонове, змии, плъхове, бикове, свещени крави, електрически змиорки, папагали и раци. Абсолютно всички са издържани в комиксов стил.

Сега е ред да ви разкажа за местата, които ще посети нашето шоу.

По света и у нас
 
Първият епизод започва на борда на презокеански лайнер. Както и в първата част, това е tutorial-ът на играта. Първата спирка е Китай. Естествено, няколко нива се развиват на Великата китайска стена. Всички са омаяни от китайската култура и от стандартните туристически атракции, което позволява на Woody спокойно да приготвя своите капани.
След изиграването на няколко карти в Китайската народна република, компанията отново се качва на кораба, за да поеме към следващата дестинация. Именно тук се присъединява и майката на съседа. По стечение на обстоятелствата тя е гледала шоуто и пристига, за да окаже морална поддръжка на сина си. Това събитие допълнително усложнява задачите на Woody.

И така, в пълен комплект, групата пристига в Индия. В следващите няколко епизода ще обиколим местните забележителности. Ще има посещение на Тадж Махал и разходка в джунгла, пълна с древни руини. По време на тези мисии голяма помощ за приготвянето на качествени капани оказват различни факири с техните фокуси.

След обиколката на Индия отново ви предстои плаване. Всички са настроени за безметежно и спокойно пътуване. Но не така мисли Woody. Той пак успява да съсипе живота на "Съседа" с няколко коварни трика. За десерт на екскурзията е оставено посещението на Мексико. Разбира се, програмата отново следва обичайните маршрути за туристи. Има разходка до ранчо, както и тур из древни руини, останали от ацтеките. И в трите държави нашата компания отделя подобаващо внимание на плажните удоволствия, които главният герой майсторски успява да превърне в кошмари.

Ненадмината фантазия
 
Оригиналният геймплей отново е водещият компонент на играта. Фантазията и свежите хрумвания на дизайнерите от геймстудиото JoWood при пресъздаването на триковете заслужават много похвали. Капаните са по-оригинални и вече не чак толкова безобидни. Безсмислено е да ви ги изброявам, защото са многобройни. Явно вдъхновението на австрийските разработчици е неизчерпаемо. От друга страна, ако ги разкрия, ще ви лиша от тръпката сами да ги откриете и изпробвате върху "Съседа". Само ще спомена, че в забъркването на кашите могат да помогнат всички персонажи в играта. След Китай съперниците вече са двама - комшията и майка му. Който от двамата ви хване, ще ви спука от бой, а това не е особено приятна гледка. При някои от триковете може така да извъртите нещата, че да се наложи мама да напляска на коленце Съседа или Олга да му вкара няколко тупалки. Това наистина е адски забавна гледка.

В Neighbours From Hell 2 акцентът е поставен на умелата комбинация от капани. Целта е в края на всяко ниво гневомерителят на чичката да избие в червено. Тогава получавате златна статуетка. Обаче, за да постигнете това, трябва хитро да подредите калните номера. Не винаги ще успявате от първи път. За приятния геймплей допринасят, както добрият саундтрак, отразяващ особеностите на държавата, в която сте, така и перфектната графика. 

Дойде време и за финалните думи. Neighbours From Hell 2 определено затвърждава култовия статус на играта. Ненадминатата изобретателност на австрийските разработчици ще се понрави на всеки геймър. Просто е задължително да врътнете това ТВ шоу. Още повече, че не е необходимо почти никакво съсредоточаване, а само добро настроение и неконвенционално мислене. 

 
системни изисквания
Pentium II - 233 MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 

3 мнения
профил »
tonigo каза на 06.06.2011, 12:25 ?. :

От къде да я сваля?Моля някой да ми каже.

4 мнения
профил »
geni96 каза на 11.08.2013, 16:18 ?. :

Опитай от zamunda.net
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13