facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Need for Speed: World
Ревю | 08.08.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
EA Black Box
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Издържана в най-добрите традиции на поредицата

Ще допадне на фенове на аркадните рейсъри

Графиката е добра, особено за онлайн игра

минуси

След 10 ниво има ограничение за развитието

Шляенето из света просто няма смисъл

През последните години хитовата серия Need for Speed изпитваше сериозна криза на личността. В рамките на две години видяхме преминаване от относително реалистичен симулатор към традиционния аркаден рейсър с полицейски преследвания и после завой обратно. Независимо дали заглавия като Shift и Undercover ви харесват или не, не може да се отрече, че поредицата отчаяно се мъчи да намери своето "Аз". С Need for Speed: World тя прави поредния си завой, но дали той е успешен?
 
Нищо ново под слънцето

Като начало хрумването за масов онлайн рейсър, при това с (почти) безплатен формат е добро. Преди години Motor City беше изключително оригинално хрумване, което обаче явно бе изпреварило времето си и техническите ограничения не позволиха на играта да разкрие своя потенциал. Днес, когато достъпът и високата интернет връзка масово не са проблем, ЕА отново се връщат към идеята си за онлайн рейсър. Съчетавайки традиционните за серията елементи с много добра по стандартите на ММО игрите графика, Need for Speed: World се оказва изненадващо интересно преживяване, особено в иначе скучните летни дни.

Да запалим двигателя

Създаването на аватар е лесно и бързо - просто изберете вашия ник, съответния аватар и колата, с която да стартирате. Автомобилите в играта са разделени в три отделни категории, като закономерно в началото може да изберете само кола от категория 1. Останалите просто не са достъпни на тови етап, тъй като изискват по-високо ниво на героя ви. Така трябва да направите избора си между Mаzda Speed 3, Mitsubishi Eclipse GT, Nissan 240SX (S13), Nissan Silva (S15) и Toyota Corolla GT-S (AE86). В менюто присъстват и коли, които всъщност не може да подкарате веднага, като замисълът зад тази идея не е много ясен.

Всяка кола идва в четири различни цвята и три определящи характеристики - максимална скорост, ускорение и управление. Парите, с които започвате, са 35 хил. долара, но след първата си покупка, която ви отнема 20 хил., оставате с чисти 15. Ако сте склонни да заделите още малко зелени, може да използвате допълнителните опции за кустомизация на цвета.

А след това какво?

Need for Speed: World включва един голям и жив свят, който е познат на феновете на по-старите игри от поредицата. Тук ще намерите град Palmont, в който карахме през нощта в Carbon, както и Rockport, познат ни от фаворита Most Wanted. От ЕА обещават, че занапред ще добавят и нови градове, но и в началния си вид светът на играта е достатъчно голям. Освен това той е и доста красив. Графиката в Need for Speed World определено задминава всички останали ММО рейсъри, включително и Project Torque. Наистина, тя не може да се сравнява с масивните "истински" игри като DiRT 2 или Forza 3, но по стандартите на жанра е повече от добра. Колите, пътищата, околностите - всичко изглежда съвсем прилично и реалистично.

Управлението е повече от просто - използвате W, A, S и D или стрелките, за да се движите. Бъдете спокойни, няма опасност да се ударите в някоя от останалите коли, управлявани от истински шофьори; в случай на сблъсък, двата автомобила просто преминават един през друг като двойка призраци в нощта. Въпреки че няма официален туториъл, на много места в играта ще срещнете помощни менюта, които позволяват на по-любопитните да се учат в движение.

Геймплеят може да се раздели на две - изследване на картата и състезания срещу други играчи или АІ противници. Всъщност колкото и да е забавно поне в началото, безцелното шляене по картата не може да ви донесе никакво приключение, освен полицейско преследване. Алтернативно може да го използвате, за да опознаете по-добре света с оглед на предстоящите състезания, но дизайнът на играта е такъв, че предварителното познаване на картата не е от особена важност. На различни места са маркирани точки, откъдето може да стартирате ново състезание. Можете да ги видите както на мини-картата, така и на голямата карта или просто като сини знаци, реещи се над пътя. За да стигнете до тях трябва или да карате до там, или да се телепортирате незабавно, използвайки картата. Състезанията са както между случайни хора, така и под формата на private games, където трябва индивидуално да подберете и поканите съперниците си. Ако пък не ви се прави нищо определено, за вас е т.нар. Stadium mode, където се събират различни коли, без никаква реална цел. Това не е толкова скучно, колкото звучи, защото там може да си правите снимки, да покажете новия си автомобил или просто да се поблъскате с някои съперник.

Няма място за съмнение - Need for Speed World е един аркаден рейсър, издържан в най-добрите традиции на серията. Свидетелство за това са и т.нар. power ups, които придават допълнителна емоция на геймплея.  Спокойно, не става въпрос за ракети или други щуротии, както в Blur например, а за умения, отново разделени в няколко категории. Първата се нарича Race Power-Ups и включва екстри като  (допълнително временно ускорение), Traffic Magnet (водачът в състезанието внезапно се оказва заобиколен от управлявани от компютъра случайни коли, които му пречат) и Slingshot (незабавно достигате същия този водач). Уменията са разположени в меню в долната лява част на екрана и се активират с клавишите за цифри.

От своя страна т.нар. Pursuit Power-Ups могат да се използват при известните полицейски преследвания. Тук механизмът също е познат от старите игри с марка NFS - ако извършите нарушение като превишена скорост или сблъсък с друга кола, когато наблизо се намира полицейски патрул, той веднага ще ви подгони. Преследването завършва, когато успеете да се измъкнете или властите най-сетне ви хванат, но междувременно целта е да причините колкото се може повече щети на полицията и околния свят. Освен че вдигат адреналина, полицейските преследвания не бива да се подценяват, защото ако сте достатъчно добър в разрушителната си роля, една петминутна гонка ще ви донесе повече точки, отколкото пет стандартни мултиплейър състезания. Накрая идват и т.нар. Explore Power-Ups, които са предназначени за времето, в което просто обикаляте виртуалния свят.

So far so good

Развитието на героя ви протича по стандартния начин. С успехите в състезания печелите и точки, които водят до качване на нивата. Всяко ново ниво отключва нови части от картата и дава достъп до нови автомобили от гаража. Спечелените пари се използват са кустомизация на автомобилите, както визуално, така и като технически характеристики. Тук отново срещаме познат геймплей елемент - т.нар. safehouses, където на спокойствие може да разгледате и смените колите, които имате, както и да направите поредния ъпгрейд. Важно е да знаете, че свободното развитие на героя ви спира след 10-тото ниво. Оттук насетне вече ще трябва да бръкнете в джоба, за да получите възможността за продължите нагоре с т.нар. Starter Pack. Ако не сте склонни да го направите, играта реално не спира, но просто ще бъдете ограничени в геймплея.

Стартът на Need for Speed: World е обещаващ. Личи си, че играта е солидна и използва доказани геймплей елементи. Всеки, който е играл с интерес на заглавия като Underground 2, Most Wanted и Carbon веднага ще се почувства у дома си. Все пак познавайки спецификите на жанра, за една масова онлайн игра е важно натрупването на ново съдържание и изграждането на стабилна геймърска общност. Ако Electronic Arts спазят обещанието си скоро да видим и нови придобивки към играта, тя може да се окаже една приятна алтернатива дълго, след като лятото вече е свършило. 


Инсталацията на играта

За да се включите в играта, първо ви е необходим ЕА акаунт. В последно време калифорнийският гигант разшири сериозно каталога си от онлайн игри, така че ако сте играли на BattleForge, FIFA Online, Tiger Woods PGA Tour Online или на бразуерната Lord of Ultima, просто използвайте същия акаунт и ще станете част от света на рейсъра за секунди. Ако не, достатъчно е да разполагате с имейл адрес, когото да използвате за регистрация и отново става бързо. След това дърпате един EXE файл и инсталирате клиента, като и двете неща не отнемат повече от минута. Първото пускане на играта вече ще продължи повече време, което отива в сваляне и инсталиране на пачовете до момента. Всеки акаунт има три слота, което е повече от достатъчно за средния геймър.
 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista/7, CPU; Core 2 Duo E2140 или AMD X2 4000; 1 GB RAM; видео: GeForce 7800 GTХ или ATI Radeon X700 Pro с 256 MB RAM; HDD: 3 GB
напиши коментар
 

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 09.08.2010, 08:43 ?. :

''Спечелените пари се използват са кустомизация на автомобилите, както визуално, така и като технически характеристики'
Технически? Това в последния момент ли са го добавили? Аз играх само първата open beta и останах доволен, но помня, че тогава имаше само визуален ъпгрейд. Имаше и малко карти, което ми напомня: Какви видове състезания има? Само Circuit и Sprint? Има ли Drag, Speed Trap, Drift, Checkpoint?

Със сигурност ако искаш да играеш трябва да платиш за паковете, защото след 10 ниво спираш да се развиваш, неможеш да качваш нива следователно си оставаш със същата кола и същите писти.

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 09.08.2010, 08:56 ?. :

Играта е просто нямам думи страхотна е !

1565 мнения
профил »
n00b каза на 09.08.2010, 11:48 ?. :
Редактиран на 09.08.2010, 11:48 ?.

"Подходяща алтернатива за скучното лято"

OMG :)

25 мнения
профил »
JapaneseBoy каза на 09.08.2010, 15:30 ?. :
Редактиран на 10.08.2010, 00:13 ?.

Предпочитам да пукна от скука отколкото да я играя ..

П.П. Nightbringer иска ти се, но няма как да стане .. поздравявам те с аватара ти =)

898 мнения
профил »
Nightbringer каза на 09.08.2010, 22:32 ?. :

Ем, пукни и ни направи услуга :)

140 мнения
профил »
morg0mir каза на 10.08.2010, 01:52 ?. :

Страшно скучна и безмислена,дано hot pursuit-а е по-добър...Умрях от скука,а я играх има няма 3-4 часа.

24 мнения
профил »
Skeleton каза на 10.08.2010, 11:26 ?. :

Играта е просто жалка и сте и дали много висока оценка

147 мнения
профил »
BroO каза на 10.08.2010, 13:58 ?. :

+1

43 мнения
профил »
Chronos каза на 10.08.2010, 15:24 ?. :

След Porsche Unleashed няма нито една качествена NFS игра. Айде от мен да мине, Most Wanted ставаше, останалите са леш.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.08.2010, 19:04 ?. :

Правилно, каква манийка си беше порщето и ъпгрейди си правиш и историйка си имаше.

380 мнения
профил »
Alaster каза на 19.08.2010, 12:39 ?. :

+20

41 мнения
профил »
saurabh каза на 10.08.2010, 18:08 ?. :

Most Wanted си беше и ще си остане най-добрата част от поредицата :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 11.08.2010, 18:25 ?. :

+1

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 11.08.2010, 19:03 ?. :

бих казал Underground 2, но и Most Wanted е добра, за разлика от лайната, който излизат след това.
NFS-то умря Codemasters правят каде каде по-яки рейсъри

12 мнения
профил »
pnk каза на 16.08.2010, 22:58 ?. :

Гадното е че се плаща,но като изцяло играта си заслуйажа 6+.Единствената кола където си купих на 10 нижо беше Nissan 350Z :).

249 мнения
профил »
Sintes каза на 20.08.2010, 11:03 ?. :

Аз бях в затворената бета и за няколко от дните в които я играх ми омръзна - доста се повтаря всичко - може би само кустомизациата на колите е на ниво.Не че не харесвам поредицата NFS - играл съм почти всички от игрите и ги обожавам, но тази отегчава лесно.

9 мнения
профил »
EyeS каза на 12.09.2010, 20:45 ?. :
Редактиран на 12.09.2010, 20:47 ?.

NFS World е много лошо оптимизирана. Личи си че са бързали. Направо са си оставили ръцете в нея xD. Отвратително лоша е!!!! Навсичкото отгоре 1 састезание мога да го играя 1000000000000000000 пати. То от 1 састезание ти омразва бе. А и на състезание ти дава много малко $ и репотация и 50 lv ще станеш когато остарееш!!

149 мнения
профил »
fridge каза на 30.09.2010, 19:32 ?. :

Има да чакаме да излезе хот пърсит и това си е!

15 мнения
профил »
Writiblez каза на 20.11.2010, 14:43 ?. :

отначало ми беше интересна но нямаше нищо ново никаква интрига която да ме задържи само едно и също затова я спрях още на 15 ниво

12 мнения
профил »
sylverbmx каза на 15.02.2011, 19:56 ?. :

ама вече играта май е безплатна напълно май или бъркам в сайтовете така пише кажете как стоят нещата

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 10.06.2011, 12:10 ?. :

Не, безплатна е. Може да се изтегли от сайта на Need For Speed.

12 мнения
профил »
sylverbmx каза на 26.06.2011, 20:41 ?. :

ve4e stignah do toq otgovor 6toto prosto si q drupnah no mersi vse pak za jesta:))))))))

1 мнения
профил »
fytbolischet0.. каза на 16.02.2012, 09:45 ?. :

Незнам аз исккам да си купя BWM имам 61 хил
и ми изписва че нямам достатанчно пари ..
моляви помогнете ми! плс плс

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 24.02.2012, 14:09 ?. :

1. Спечели повече пари.
2. Купи си BMW-то.

Проблемът е решен.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Need for Speed: World

новини:
Масовият онлайн рейсър на Electronic Arts и Black Box успя да натрупа тази завидна цифра регистрирани потребители само за половин година от премиерата си.
От Electronic Arts обявиха доста изненадващо, че стартиралия само преди месец и нещо масов онлайн рейсър вече ще бъде напълно безплатен за всички геймъри.
Electronic Arts обявиха, че играта няма да стартира на определената дата, а ще се забави около седмица. Така вече ще може да покарате онлайн на 27 юли.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Undercover 15
Need for Speed: Carbon 5
Need for Speed: Underground 2 4
Need for Speed III 3
Need for Speed: Porsche Unleashed 1
Need for Speed: Underground 1
Need for Speed: ProStreet
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31