facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Need for Speed: Carbon
Ревю | 19.12.2006 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Electronic Arts
Издател:
EA Black Box
Жанр:
Състезание, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Натовареният трафик е едно от най-сериозните предизвикателства в ежедневието ни. Напоследък пътуването из централните столични улици се превръща в малък ад. Навън е студено, булевардите и всички кръстовища се пукат по шевовете, нервни шофьори, въоръжени с тръби и гаечни ключове се разправят помежду си, а градският транспорт е нагъчкан и миризлив. Придвижването е силно затруднено, по какъвто и начин да се извършва то: с колело – няма обезопасени алеи; пеша – разстоянията са прекалено големи; с автомобил – километрични задръствания, недоизмислени кръстовища и т.н.; с градски транспорт – no comment...

Така изглежда реалността, в която живеем. Ако въпреки всичко обаче сте любители на неразумните маневри и високите скорости, а кръвта ви закипява, когато прекрачите бариерата от 100 км/ч, решението, с което да задоволите неукротимите си страсти, е само едно. И то се казва Need for Speed: Carbon.

Акценти

Една от най-важните черти на класическата рейсинг поредица е, че ежегодно поднася най-новите тенденции, актуални в света на “космическите” скорости. Тазгодишният аркаден симулатор на EA Black Box е базиран на вече наложената от Need for Speed: Underground схема за игра – докажи шофьорските си умения пред целия ш***н град. Разбира се, тя е доразвита – състезанията вече се извършват и в територии извън изпъстрения с неонови светлини виртуален мегаполис, наречени Carbon Canyons – там се провеждат специални гонки, за които ще ви разкажа след малко. Линейният геймплей на поредицата е леко разчупен благодарение на възможността за сформиране на екип от помощници. Особено полезна иновация е наличието на autosculpt опция, с която можете да моделирате редица детайли от вашия автомобил. А най-хубавото е, че след като тунинговате каручката си, нищо не ви пречи да я покажете на целия свят, изтегляйки няколко ластика в нета. Базисните возила, които ще можете да моделирате, както пожелаете, са разделени в три основни класа: tuning, muscle и exotic. Този на пръв поглед малък детайл освежава поредицата до краен предел. Как точно? Ще разберете след малко.

Carbon duel

 Интригата в Need for Speed: Carbon е представена по същия зарибяващ начин, както в миналогодишната част на поредицата. Не особено усложнената сюжетна нишка достига до реципиента посредством множество филмирани сцени, заснети от реални актьори. Както вече споменах, основната концепция не се е променила – целта ви е да се докажете пред целия град. Той е разделен на четири основни региона, които от своя страна са раздробени на по-малки местности. За да прибавите определен регион към вашите владения, трябва да спечелите състезанията, които се провеждат на негова територия. Когато присвоите всички части на даден регион, ще трябва да се изправите срещу управляващия конкретната област водач на МПС.
Състезанията с “шефовете” се провеждат в два етапа. Първият се състои в бясна надпревара в рамките на самия град. Ако спечелите – получавате възможността да се пробвате в новия вид състезание, наречено Carbon duel. Решителната надпревара се състои от две части, които в основата си се базират на бясно преследване, но с малката разлика, че в единия случай вие ще гоните, а в другия – ще бягате. Идеята е, когато сте преследвач, трябва да сте по-близо до опонента, а когато му бягате, разбира се, да сте по-далеч – така сумарният резултат от натрупани точки ще е във ваша полза. Има и опция за моментално спечелване на състезанието – това се случва, когато откъснете противника на по-сериозна дистанция за период от десет секунди. При това положение автоматично печелите двубоя. Също така трябва да сте много внимателни с взимането на коварните планински завои, защото е налице възможността да излетите през мантинелите и да изпочупите колата и кокалите си, което респективно носи директна победа на противника.

Пътят към върха

Геймплеят отново се гради върху поетапното напредване. В основата му разбира се са състезанията, чрез които ще печелите пари и ще отключвате всякакви благинки – от винили до по-бързи каручки. С мангизите ще подобрявате возилата си, ще купувате нови, ще променяте външния им вид и т.н. – все познати действия.
Това обаче съвсем не е всичко, интригата в Need for Speed: Carbon е на по-висок левъл. Тук ще ви се наложи да сформирате елитен тим, ако искате да се справите с могъщата конкуренция. Той се състои от максимум трима души, наети едновременно, като само един от тях може да бъде активен в даден момент. Т.е. можете да имате тричленен екип, но само посочен от вас участник ще се състезава спойлер до спойлер с вас. Съществуват три класа подпомагащи рейсъри като всеки от тях притежава по едно извънсъстезателно качество. Сиреч всеки един участник в екипа ви е специализиран в едно от трите ин-рейс умения – blocker, scout и drafter и в едно от трите качества, които ви носят определени бонуси извън гонките.

Един за всички, всички за един

В някои ситуации помощниците ви са наистина полезни. Всеки от тях изпълнява  различни функции. Blocker-ът ви пази от нахалните противници. Не им позволява да се доближават до вас, пресича пътя им и ги забавя като по този начин ви осигурява по-големи шансове за победа. Scout-ът се изстрелва пред вас в търсене на преки пътища. Той, честно казано, не е особено полезен, защото не е много трудно и сами да намерите шорткътите. Чували сте за въздушното съпротивление при автомобилите (и не само) и за тяхната аеродинамика. Също така знаете, че колкото по-високи са скоростите, толкова по-сериозно става съпротивлението на въздушната струя. Именно с това е свързана основната функцията на drafter-а – да кара пред вас като по този начин създава своеобразен “аеро тунел”, за да можете да развивате значително по-високи скорости. Това са основните функции на помощниците ви. Това обаче не е всичко, защото когато член на екипа ви спечели състезание, то се брои за ваша победа.

Естествено има и моменти, в които съекипниците ви са повече вредни, отколкото полезни. Понякога застават пред вас и убиват скоростта ви, засичат ви в завой, а най-досадно е постоянното им говорене по радиото, което в даден момент супермного омръзва. Като цяло обаче, въпреки недостатъците, хрумката освежава геймплея и му придава известна доза задълбоченост.

Мускулести попълнения

В тазгодишното издание на поредицата можем да се насладим на автомобили, разделени в три класа: tuner, classic и muscle. В първите два попадат тунинговани съвременни зверове и мощни серийни автомобили. Измежду тях ще откриете Alfa Romeo Brera, Mazda RX-7, Mazda RX-8, Mercedes CLK500, Volkswagen Golf R32, Renault Clio V6, Nissan 350Z, Mitsubishi Eclipse GT, Porsche Cayman S и много други. Около тях няма почти нищо интересно, в смисъл, че не се различават кой знае колко много. Управлението им е сходно, максималните скорости и поведението на пътя – също.

За сметка на това обаче третият вид автомобили няма нищо общо с първите два. Американските страшилища от средата на 60-те и 70-те години са напълно нова бира. Техни представители са: Chevrolet Chevelle SS, Chevrolet Camaro SS, Dodge Charger R/T, Shelby GT500 и други. Те имат коренно различно поведение на пътя, под капаците им се крият изключително мощни двигатели, които правят възможно умопомрачително ускорение и извънземни максимални скорости. За сметка на това обаче, ръбатите купета и остарелите окачвания са едни от факторите, които правят управлението на тези възмощни машинарии същинско приключение. В дадени ситуации представителите на “мускулестия” клас са почти неконтролируеми, особено в началото на соловия режим, когато все още не сте им направили необходимите подобрения. С напредването в играта нещата се пооправят, но отново разликата с другите класове е осезаема.

Прибавянето на тези автомобили в Need for Speed света е свеж ход, чрез който атмосферата на състезанията се разнообразява значително. А разликата в управлението и поведението на возилата от различните класове допринася за по-голямото забавление и по-плавното насищане на играещия.

Многопластов фън

Винаги съм признавал изключително удобния онлайн режим на Need for Speed поредицата. И продължавам да го правя. Единствените условия, за да се състезавате с противници от целия свят в нета, са средно бърз интернет достъп и порядъчна доза желание. Не се налага да извършвате каквито и да е настройки, да сваляте допълнителни програми, да търсите сървъри и т.н. Всичко, което трябва да направите, е да стартирате играта и да се насочите към опцията за онлайн състезания, в които можете да се изфукате със старателно напудрените от вас коли.

Ако обаче ви писне да шофирате в нета и да разцъквате из града, побеждавайки всичко наред, не се притеснявайте, защото са предвидени някои допълнителни предизвикателства. Те са под формата на индивидуални състезания, в които можете да печелите различни благинки – заключени спойлери, лепенки, модификации и т.н. Общо взето каквото и да правите в Need for Speed: Carbon няма да скучаете. Стига, разбира се, да не прекалявате с гейменето, защото е нормално след шест часа нонстоп пилене на гуми да сте тотално отегчени от “четирикраките” зверове. Затова моят съвет е – не се нахвърляйте като невидели, защото ще си развалите фъна. Играйте всеки ден по-малко и се наслаждавайте възможно най-дълго на света, в който няма място за ограничения, глоби и правила, а само за бързи коли, готини мадами и за Вас, разбира се. 

 
системни изисквания
P 1.4 GHz, 256 MB RAM, 64 MB Video Card
напиши коментар
 

9 мнения
профил »
nasko696 каза на 04.06.2010, 06:57 ?. :

любимата ми игра ;))

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 12.07.2010, 11:06 ?. :

Доста добра!Клиповете са ненормални! :)))

757 мнения
профил »
soti_n каза на 13.05.2011, 14:17 ?. :

Черната версия на Most Wanted.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 21.06.2011, 13:27 ?. :

По-скоро продължението на Underground 2...

26 мнения
профил »
HybridWeed каза на 26.12.2011, 14:10 ?. :

Хубава игра е - една от любимите ми! :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: World 24
Need for Speed: Undercover 15
Need for Speed: Underground 2 4
Need for Speed III 3
Need for Speed: Porsche Unleashed 1
Need for Speed: Underground 1
Need For Speed IV: High Stakes
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31