facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
NBA Street
Ревю | 05.10.2001 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
EA
Жанр:
Спорт
Платформа:
PS4

Не помня да съм си падал някога твърде по баскетбола. Трудно бих събрал търпение, за да изгледам цял баскетболен мач, пък бил той и за шампионската титла. И въпреки това ми беше необходима около минута и половина, за да се влюбя в NBA Street.

Точно в това е и магията на тази игра - не е нужно да си баскетболен фен, за да й се изкефиш максимално. Не се сещам за друга игра, която да балансира така умело между чисто аркадния тип купон и реалната спортна симулация. Един момент... Грешка! Разбира се, че се сещам за такава игра. SSX - сноуборд симулаторът, който всички единодушно признаха за най-доброто заглавие в стартовия списък за PlayStation2! В това няма нищо случайно - и двете игри са работа на "новобранския" екип на EA Sports BIG. Едно е сигурно - тия пичове знаят не само как да правят страхотни игри, но и как да купонясват яко.

Защото за да направиш игра като NBA Street, определено трябва да си поне малко "party animal", или казано на чист български - купонджия. Както сами добре знаете, американският баскетбол (като че ли има някакъв друг!) е в равни части спорт и шоу. И ако приемем, че в шампионата на Националната баскетболна асоциация това съотношение е 50/50, то в NBA Street разпределението е по-скоро

30/70 в полза на шоуто.

Както сами се досещате от името на играта, става въпрос за уличен баскетбол. Да, точно като този в "Белите не могат скачат". Всъщност, не съвсем като във филма. И за да използвам изтърканото клише - NBA Street наистина е баскетбол от друга планета. Планета, която като начало има значително по-слаба гравитация. В тази игра ще видите - не, ще направите собственоръчно изпълнения, пред които бледнеят и най-невероятните фокуси на звездите от NBA. Какви по-точно ли? Не, няма да ви кажа. Поради две причини. Първо - езикът (поне моят) е твърде беден, за да ги опише подобаващо. И второ - защо да ви развалям удоволствието и да ги откриете сами?

Управлението, което вероятно ще ви се стори свръхсложно по време на обучаващата част, всъщност е

адски лесно и удобно.

Имате по един бутон за пас, стрелба, отнемане и скок. Всеки от тези четири бутони има и дублираща функция - трик, забивка, добавка и т.н. Четирите "шифта" (R1, R2, L1 и L2) управляват турбо функцията. Задръжте някой от тях и вашият играч ще прекоси игрището като мълния, в случай че турбометърът в горния край на екрана е все още пълен. Ако едновременно с това натиснете и трик-бутона или бутона за забивка, ще последва различно специално (и особено ефектно) изпълнение. Различните комбинации от шифтовете и трик бутона задействат различни "номера", а откриването на пълната колекция от баскетболни фокуси, както вече споменах, е як купон сам по себе си.

И за да е партито още по-сериозно, на него са поканени и куп истински NBA звезди, които да премерят сили с уличните асове. Не ме питайте за имена - казах ви, че не съм баскетболен фен. Всъщност сещам се за едно - Негово Въздушно Величество МАЙКЪЛ ДЖОРДАН! Както виждате, дори аз съм чувал за него. Добре е като за начало, а?!

Но над всички тези апетитни подробности стои фактът, че NBA Street се играе като по мед и масло. Никак, ама никак не е нужно да си изиграл до едно безбройните вече издания на NBA Live, за да преминеш на "ти" с тази игра още след първия половин час. Оттам нататък всичко е въпрос на малко сръчност и много въображение. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
UFC Undisputed 2010 20
Virtua Tennis 2009 (PS3, X360, Wii) 12
2014 FIFA World Cup Brazil 7
Fight Night: Champion 6
Driveclub 6
Burnout: Dominator 2
Mario Strikers Charged 1
FIFA 18 1
NBA Street Vol. 3
NBA Street Vol.2