facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
NBA 99
Ревю | 26.02.1999 | автор: Никола Икономов


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
EA
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC

След множеството проблеми около локаута в NBA, заплахата за прекратяване на сезона и вземане на нови играчи от университетските отбори и Европа, всичко най-сетне се реши: наскоро Пат Юинг от името на играчите в Асоциацията подписа договор с шефа на NBA, благодарение на който сезонът започва от януари с общо 50 срещи за всеки отбор, вместо обичайните 80. Това е повод за радост за всички, които обичат баскетбола. Не баскетбола въобще, а онзи баскетбол, който може да видите само в Щатите, баскетболът, който се играе в NBA. Слава Богу, в EA Sports нямаше локаут и те стриктно, както винаги, пуснаха на пазара поредната симулация от поредицата NBA Live.

Поне в Европа големият финансов успех на спортните продукти на Electronic Arts, произведени от Северноамериканското им звено - EA Sports, се гради върху три игри – грандиозната хокейна симулация NHL ’99, най-добрия според мен футбол за PC - FIFA ’99 и NBA ’99. Може би поради липсата на сериозна конкуренция баскетболната поредица е една от най-слабите на EA Sports, което не значи, че всяка година NBA Live не обира високите оценки, напротив! Тъй като обаче предходната NBA ’98 не се отличаваше с много новости, както FIFA ’98: Road to World Cup и France’98, в новото си издание – NBA ’99  най-сетне предлага на геймърите коренни подобрения в графиката и начина на игра, благодарение на които и този продукт от спортната поредица на Electronic Arts се нарежда на първо място в All-Stars-отбора.

Ясно е, че и в новата NBA Live ще намерите множество данни, обширни статистики и оригиналните играчи и екипи за сезона 97/98. По отношение на реализма обаче този път дизайнерите от EA Sports са надминали себе си. На базата на снимки на около 400-те профи-играчи от NBA, с помощта на специална програма, те са вградили достоверно в играта лицата на голяма част от баскетболистите. Така на запалените по баскетбола геймъри няма да се налага да четат номерата по фланелките, за да отгатнат коя от звездите на NBA тича по излъскания паркет. Най-хубавото е, че за разлика от другите продукти на EA Sports, тук лицата на играчите не остават безизразни; около 30 различни мимики ще ви помогнат да съпреживявате заедно с “извънземните” това, което се случва на екрана. Дриблирането, Monster-дънковете или спонтанните пориви на радост на виртуалните баскетболисти също не са за изпускане, макар че движенията им изглеждат малко по-дървени в сравнение невероятните анимации на футболистите от FIFA ’99. Както е обичайно за такива игри, за да изглеждат по-реалистично движенията, е използвана технологията Motion Capturing, а са участвали и звезди от Асоциацията - Антоан Уокър от Бостън Селтикс.

За да мотивира не само NBA-маниаците, играта има два варианта – Arcade и Simulation. В Arcade ще можете бързо да влезете в действието с по-бързо темпо на игра, чудовищни Monster-дънкове, по-малко правила и въобще пренебрегване на всички подробности, тактики, настройки и т. н. В Simulation за сметка на това получавате всичко от този спорт, какъвто е, с всичките подробности и екстри, които знаят само щатските NBA-фенове.

Благодарение на удобното управление след кратко време ще се научите да контролирате играчите из залата и да ги накарате да изпълняват всевъзможни действия. Освен спринт-клавиша, който при продължително натискане влияе върху кондицията на вашите играчи, има общо 6 бутона за дефанзивна и офанзивна игра. Освен хвърлянето и паса при атака ще можете да направите залъгваща маневра, че ще подадете/стреляте с топката или пък ще можете да покажете на другия отбор какво е майсторско дриблиране. Защитата се осъществява чрез стоене пред противниковия играч и невротичното размахване на ръце, забранения по принцип hand-check (избиване на топката) или подскачане. Водещият играч с топката, разбира се, може да се сменя с друг (ако не сте нагласили преди срещата да играете само с един баскетболист). Интелигентни камери ще спомогнат никога да не губите играча с топката от поглед, а пък подобно на телевизионните предавания, изображението ще се увеличава всеки път, когато някой от баскетболистите вкара кош или направи фал. Стратегията преди всяка среща ще можете да оставите на компютъра или пък сами ще влезете в ролята на треньор, като на разположение ще имате обширни тактически менюта. Не са спестени и множеството статистики по време и след срещата. Ще можете да правите сравнения между отбори или играчи, колко често и откъде са стреляли вашите “извънземни” или с помощта на вашия екранен компютър да си създадете напълно индивидуални формули за изготвяне на статистика. За да се създаде подходящата атмосфера, ще чувате скърцането на маратонките по паркета, истерията на публиката при ефектни изпълнения и мъдрите коментари на някакъв чичко, който може би трябва да мине на кола с по-високо съдържание на кофеин.

AI-то на баскетболистите е подобрено и в NBA ’99 най-сетне повечето тях имат индивидуален стил на игра.

Приятна екстра е и т. нар. Practice Mode, където ще можете да се упражнявате на спокойствие например на улични кошове и да работите върху стила си. Трябва да спомена и възможността да си създавате собствена лига с определен набор от NBA-играчи.

Ако още се чудите дали NBA ’99 си струва парите, спрете с терзанията – в момента на пазара няма по-добра баскетболна игра. Всичко, което прави FIFA и NHL толкова привлекателни и недостижими за конкуренцията, ви се предлага и в NBA ’99 с пълна сила: суперподробни факти и статистики, страхотни звукови ефекти и музика (този път между другото има парче на Jamiroquai), управление, което лесно може да бъде овладяно и от начинаещи и четири различни степени на трудност, които ще позволят успехи на новаците и предизвикателства за профи-геймърите. Графиката е превъзходна, макар че изградените от полигони тела на суперзвездите на NBA понякога изглеждат малко ръбести, а лицата им често имат тъповат вид. Като недостатък може да се изтъкне и факта, че отвреме навреме играчите ви безпомощно подприпкват из залата и престават да правят това, за което им се плащат милиони. Който обича баскетбол, трябва задължително да притежава най-добрата игра в този жанр – NBA Live ’99 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
FIFA 13 38
Blur 31