facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One
 
   
 
Mr. Shifty
Ревю | 01.09.2017 | автор: Юри Попов


оценка:
Производител:
Team Shifty
Издател:
tinyBuild
Жанр:
Екшън
Платформа:
Xbox One
сайт на играта »

плюсове

страхотен динамичен геймплей

иска тактическа мисъл

периодично разнообразява нивата с пъзели

идеална и за кратки, и за дълги изигравания

минуси

неприятен спад в кадрите в секунда от време на време

Обикновено казват, че игрите, базирани само около една идея, се изчерпват бързо, но Mr. Shifty е тук, за да ви опровергае. Това страхотно аркадно заглавие на пръв поглед се върти само около способността на едноименния главен герой да се стрелва светкавично във всички посоки, но с много мисъл и идеи, неговите създатели са успели да направят истинско забавление.

Представете си герой, който има бързината на светкавица и може за част от секундата да се придвижва във всяка една посока и дори да преминава през стени. Точно това е нашият главен персонаж - таен агент, който трябва да проникне в строго охраняван небостъргач и да обезвреди злодея, в чиито ръце опасен химически материал може да се превърне в края на света. Историята тук е минимална и точно така трябва да бъде. За сметка на това, визията има отчетлив комикс стил и се вписва отлично в това, което студиото Team Shifty иска да ни представи.

На пръв поглед, Mr. Shifty е игра, която леко прилича на Hotline Miami по това, че изгледът е top down, нивата са кратки и динамични, а визията е доста минималистична. Приликите са на лице, но оригиналният динамичен геймплей тук е повече от достатъчен, за да направи Mr. Shifty достойно заглавие със собствена стойност. Играта започва лесно, показвайки ви основните механики - стрелкането настрани, обезвреждането на враговете и т.н. Голямата уловка е, че въпреки уменията си, главният герой може да бъде убит само с един удар, също като в инди хита Titan Souls. Това изведнъж превръща един наглед лековат екшън в изненадващо тактическо заглавие. Да, геймплеят е супер бърз, но когато сте само на един удар от смъртта, планирането е точно толкова важно, колкото и светкавичните реакции.

Всъщност, бясното натискане на копчетата на контролера няма да ви помогне по две причини. Първо, имате пет "заряда" за стрелкане встрани, които се възстановяват след няколко безкрайно дълги секунди. Второ, почти всички битки изискват преди това да обърнете внимание на терена. Когато танцът на смъртта започне, рефлексите ще изпреварят мисленето, но не забравяйте, че героят ви е безкрайно уязвим и трябва да улесните максимално положението си. Да вземем например някоя врата - премерен шут може да я запратите в противник и да го елиминирате. Навсякъде има предмети, които може да използвате като оръжия за близък бой - отваряйте си очите за всичко от пръчки и гребла до вази и декоративни статуи. Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да не прибързвате и да не се увличате с ударите; вместо това, ударете един-два пъти и светкавично се преместете, за да не станете лесна мишена.

Mr. Shifty периодично разнообразява битките със ситуации, които напомнят на платформинг или пъзели - как ще се измъкнете от наглед херметически затворено помещение или пък как ще се промъкнете покрай автоматични картечници или бълващи огън капани? От време на време ще трябва да бягате от постоянно движеща се зад вас опасност или пък да останете живи известно време под постоянните атаки на враговете. Всички тези секции разнообразяват играта и ви карат непрекъснато да търсите нови и находчиви начини за придвижване и бой. Управлението в играта е изключително опростено, за да може да се съсредоточите изцяло върху екшъна. Имате всичко на всичко три бутона - за удар, телепортиране и използване на предмет.

Когато повалите достатъчен брой врагове, може да се възползвате от функцията за забавяне на времето. Тя се активира автоматично (отново сте улеснени), когато опасно близо до вас профучи куршум и ви дава възможност да го избегнете с маневра. Останалото време на забавен каданс може да използвате, за да нанесете няколко удара на враговете около вас.

Ако имам една забележка към Mr. Shifty, то тя е чисто техническа - поне Xbox One версията, която тествахме, от време на време зацикля. Не е фатално, но на моменти пречи, защото това е игра с висока степен на прецизност и реакции и умрях сигурно дузина пъти, преди да мина едно място с поредица от огнени капани.

Извън това, Mr. Shifty е страхотна - игра, която можеш да пуснеш за пет минути и неусетно да оставиш няколко часа в нея, воден от желанието за "само още едно ниво". Самите мисии са кратички и това създава усещането за реален напредък. Дори и да умрете - а вие ще умирате доста - почвате от настоящата стая, така че няма да загубите повече от минута или две. Ако обичате игри с оригинален и динамичен геймплей, Mr. Shifty е задължителна, не я пропускайте!

Mr. Shifty е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One, Switch и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на tinyBuild. 

напиши коментар
 

560 мнения
профил »
dogma каза на 02.09.2017, 09:13 ?. :

Страхотна игра, наистина. Само малко кратка, на три сядания я минах, но пък това говори колко е добра.

Корекция: лагът е брутален, тотално ми развали кефа в края
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Dragon's Crown 29
Grand Theft Auto V 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
God of War 8