facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mount & Blade: Warband - PCM2.0
Ревю | 18.04.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
TaleWorlds
Издател:
Paradox Interactive
Жанр:
Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

възможността да превземеш собствен замък или град

няма друго такова RPG

завладяващ сингълплейър и мултиплейър

съществуват много модове за играта

минуси

остаряла графика

липса на диалози и повтарящи се модели на зали и лица

повтарящ се геймплей

липса на история

Warband е първият експанжън на не толкова популярната Mount and Blade, която излиза през далечната 2008 г. Той не само включва някой промени в сингълплейъра, като добавя нова фракция, но и добавя и мултиплейър елемент към играта.

В играта има два аспекта. Както вече стана ясно единият е сингълпейър: в него нямате точно зададена цел, коeто прави играта типичния sandbox (вие сами трябва да си зададете цели, които искате да постигнете). Самата игра представлява един огромен свят, известен още като Calradia, състоящ се от 6 фракции (Khergit Khanate, Kingdom of Nords, Kingdom of Rhodoks, Kingdom of Swadia, Kingdom of Vaegirs и Sarranid Sultanate), които водят непрекъсната война за обединението на Calradia. Всяка от шестте различни фракции ви предоставя различни видове войници, които може да придобиете. Например, ако изберете да станете васал на Swadia, ще имате на ваше разположение тежка кавалерия, а ако изберете кралството на Nords - вместо кавалерия, ще имате на разположение главно пехота, и така нататък. Въпреки това, можете да изградите вашата армия, както вие решите. За целта, трябва да отидете до някое село и да си наемете селяни. След придобития опит в тренировки и битки имате възможност да ги развиете, както решите за добре (пехота, стрелци или кавалерия). Всяка фракция има своя територия и набор от различни по вид войници и предмети. Вие сте поставени в Calradia и от тук нататък само вие решавате какво искате да направите: можете да се присъедините към някоя от шестте фракции, да започнете бунт или дори да създадете своя собствена фракция и да имате собствени васали, които да изпълняват вашите заповеди. Най-добрият избор за началото все пак е да станете васал на някоя от вече съществуващите фракции. Като такъв, вие ставате лорд на село, а след време можете да бъдете повишени като лордове на замъци, градове, други села или маршали на кралството.

В играта ще намирате и придружители в механите на градовете, които да ви помогнат във вашият куест. Всеки придружител вдига нива точно като вас и придобива точки за умения, които можете да разпределите сами. Можете да ги сложите в умения, които подобряват придружителите ви индивидуално или да подобряват уменията на цялата армия, която командвате. Отнема известно време да научите всички механики на играта, но като ги овладеете и се потопите в нея, няма да усещате как се минават часовете прекарани пред компютъра. Играта има и tutorial, който е задължителен, ако искате да разберете механиките на боя с меч, пика и други оръжия, но повечето от нещата ги научавате с времето, прекарано в игра.

Що се отнася до битките с различни лордове и армии, заглавието "Mount and blade" е доста описателно - качи се и режи. Също така имате и команди, които може да използвате, за да подредите армията си според вашите тактически умения. Те са наредени на функционалните бутони (F1,F2,F3,...F10), което ги прави наистина удобни по време на битка. Останалите контроли също са удобни, но ако желаете можете да ги промените от настройките. Също така, ако искате малко повече предизвикателство, можете да го получите като промените трудността. Все пак не прекалявайте твърде много, тъй като на високи проценти трудност ще ви раняват и пленяват много често. Командите не трябва да се пренебрегват, тъй като често те натежават към победата или загубата.

В мултиплейър нещата стоят малко по-различно. Там елементите като картата, градовете и васалите са премахнати. Вместо това вие сте изправени срещу до 64 играча в реално време , а в DLC-то Napoleonic wars до 200. Има няколко различни мултиплейър мода: Siege, Deathmatch, Team Deathmatch, Assault, Capture the Flag, Battle и Fight and Destroy. Всеки от тях предоставя свое предизвикателство, но най-популярни са Siege и Deathmatch модовете, а силата на мултиплейъра са така наречените "кланови войни" (clan wars), където можете да се забавлявате с приятели и хора, които не познавате :).

Графиката на играта не е една от силните й страни, нито пък атмосферата, в която ви поставя. Тя ви показва само една малка частица от средновековието и то със минимални детайли и усилия от страна на дизайнерите. Играта е пълна с повтарящи се модели на зали и лица. На няколко предмета като мечове пък са променени само статистиките, а моделът им е един и същ. Където и да отидеш, всички винаги седят прави, което изглежда доста дървено и нереалистично. Все пак кой седи прав в механа? Но ако пренебрегнете тези забележки, играта е едно наистина завладяващо RPG, на което ще се насладите!

Въпреки, че играта не получава много поддръжка от създателите си TaleWorlds Entertainment през годините (и до ден днешен има сума бъгове) тя получава страхотна поддръжка от различни мод-ентусиасти по целият свят. Всеки ден излизат най-различни модове, който променят изцяло играта и поправят някои от бъговете (повтарям - повярвайте ми, има много!). Но въпреки проблемите, играта си остава уникална - ако потърсите подобна, няма да намерите нищо, което ме кара да продължавам да я играя и до ден днешен. Чувството да поведеш своя армия и свободата, която самата игра ти дава, са уникални, а и модовете наистина допринасят с много за подобряване на цялостната атмосфера и самото преживяване. Модовете са задължителни, след като се уморите от обикновената игра.

Лично аз очаквам с нетърпение обявеното продължение Mount and Blade II Bannerlord, с което се надявам да се подобрят остарелите графики, да се вкарат анимации и озвучат героите, да се разнообразят моделите на зали и лица и да се вкарат нови и по-реалистични анимации, както от TaleWorlds вече обещаха. С това атмосферата ще се подобри с много.

В края на краищата бих казал, че Mount and Blade: Warband е една уникална игра, не само зареди своите механики, а и зареди това, че колкото и да търсиш подобна игра поне за сега не можеш да намериш нищо подобно на пазара, а и тръпката да притежаваш свое кралство и да го управляваш е нещо, което просто грабва.

-----------------------------------------------------------

Тази статия ни беше изпратена по вестоносец от замъка на лорд Стефан Василев. Това е поредната статия, създадена от читател, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0. Ако досегашните са ви харесали, имаме още добри попадения!

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш тук.

  

 
системни изисквания
Процесор: Intel Core Duo 2.0 GHz или AMD Athlon 64 X2 3600+, 1GB RAM, видео: NVIDIA GeForce FX 5200, ATI Radeon 9600 или по-добра, ОС: Windows XP или по-нова.
напиши коментар
 

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 20.04.2014, 07:02 ?. :

една от най-любимите ми игри! все още си поцъквам мулти и с нетърпение очаквам и bannerlord.
за съжаление авторът не е споменал нищо за бойната система.
играта може да се похвали с една от най-добре реализираните меле комбат механики в игра изобщо. няма да преувелича, ако кажа, че все още няма разработчик, който да се доближи до това, което направи едно малко турско студио за гейминга откъм усещане в битките.

154 мнения
профил »
horhe каза на 20.04.2014, 08:25 ?. :
Редактиран на 20.04.2014, 08:28 ?.

Значи не си се докосвал до Chivalry: Medieval Warfare. Там бойната система е в пъти по динамична и прави битките много по-интересни.
П.с Аз също много харесвам M&B серията и затова подкрепих в kickstarter Kingdom Come Delivarance. Двете игри са много подобни.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 20.04.2014, 08:44 ?. :

дали не съм я пробвал? дали не съм пробвал и war of the roses/vikings?
като казвам, че е най-добре реализирана меле комбат система имам в предвид точно това. въпреки chivalry, въпреки war of the roses, въпреки dead island, dark messiah, blade of darkness, the elder scrolls и т.н.

154 мнения
профил »
horhe каза на 20.04.2014, 09:42 ?. :

War of the Roses има много жалка combat система. Тя цялата игра е една голяма катастрофа по много причини.

50 мнения
профил »
Agent каза на 21.04.2014, 00:22 ?. :
Редактиран на 21.04.2014, 00:24 ?.

Значи не си играл на достатъчно високо ниво 1vs1 No force/Saber only
в Jedi Academy.
Бойната система в този й вид Е най-добратa/комплексна излизалa някога.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 21.04.2014, 06:01 ?. :

щом казваш...
няма да ти отговарям, да не звуча, като фенбой, но реално който е играл и двете игри може да прецени. а ти очевидно не си.

50 мнения
профил »
Agent каза на 22.04.2014, 22:03 ?. :

Реално съм ги играл и двете, тъй че поста ти не важи.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 22.04.2014, 23:52 ?. :

Моля да се придържате към темата и добрия тон. Наложи се да премахна част от коментарите, нека запазим приятелската атмосфера.

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 20.04.2014, 07:14 ?. :

Май няма игра която да съм играл толкова много(989 часа на Стийм). Много добра, като потенциалът и се увеличава десетократно с всичките модове! Не знам друга игра в която можеш да влезеш в ролята на обикновен войник, един сред стотици, така както в Warband. Механиките работят така че и да е фаланга спартанци, кохорта легионери, орден рицари, взвод мускетари - чуевството за принадлежност към една "армия" е такова, което не съм виждал никъде другаде!

79 мнения
профил »
MrSum каза на 20.04.2014, 10:15 ?. :

По въпрос на геймплей, играта няма равен. Може на пръв поглед да изглежда скучно и мудно, но ще ви задържи за много часове.

Относно графиките, те са на добро ниво, но самата игра е направена с "едно наум" за хора с по-слаби компютри, затова и самите изисквания на играта не са особено големи. Начинът, по който е създадена играта обаче, и самият енджин позволяват да бъде модифицирана до неузнаваемост, а именно това поддържа играта жива вече повече от 5 години.

Малко студио с големи успехи, именно и това е причината, поради която всеки който все още играе играта трябва да подкрепи компанията, като я купи. Дали сега, или на разпродажба в Стийм - не е важно.

9 мнения
профил »
Space Shark каза на 20.04.2014, 14:23 ?. :

имате ли следния bug - когато се отдалечите от модел на човек или кон текстурите се променят по самите тях(coruption?) , с дърветата или другите environmental stuff (castle walls etc) няма подобно нещо.

9 мнения
профил »
Space Shark каза на 21.04.2014, 00:32 ?. :

изглежда този bug го имам не само в Mount and Blade , става въпрос за текстури на дистанция който се оправят когато се приближа - HELP ?

9 мнения
профил »
Space Shark каза на 21.04.2014, 17:05 ?. :

https://www.youtube.com/watch?v=8CI2sIfaK Uk Help ! Same problem .

29 мнения
профил »
Infernal каза на 21.04.2014, 09:27 ?. :

като ти се развалят текстурите, просто влез в настройките и си обнови резолюцията това ги рефрешва.

9 мнения
профил »
Space Shark каза на 21.04.2014, 12:13 ?. :
Редактиран на 21.04.2014, 12:17 ?.

Nope it doesnt work .........It's like this https://www.youtube.com/watch?v=ax4P06hyG nY
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mount & Blade: Warband - PCM2.0

новини:
Втората част на играта ще бъде разкрита за пръв път по време на изложението Gamescom 2015 в Германия.
Онлайн шутърите продължават да бъдат предпочитаният жанр, а челните места на Bad Company 2 и Modern Warfare 2 са категорично доказателство за това.
Шутърът на DICE и EA продължава да се радва на особена популярност, докато конкурентът Modern Warfare 2 пък упорито стои в класацията вече пет месеца.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78