facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Ревю | 21.09.2015 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Kojima Productions
Издател:
Konami
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
87.52 лв.
купи играта »

плюсове

огромно и разнообразно съдържание

визуално пленява веднага

възможност за различен подход

богат свят с много неща за правене

минуси

историята не е по вкуса на всеки

микротранзакции, които не пречат, но просто нямат място там

За сагата около създаването на Metal Gear Solid V: The Phantom Pain се изписа доста и вече едва ли и има геймър, който да не знае, че с тази игра приключи плодотворното взаимоотношение между Хидео Коджима и Konami, което радваше геймърите няколко десетилетия. Коя от страните е била права и коя - крива, е тема за съвсем друг разговор, но е важно, че най-сетне Metal Gear Solid V: The Phantom Pain е достъпна и милиони геймъри могат да оценят случващото се по най-добрият възможен начин - по качеството на играта.

Както може да предположите, The Phantom Pain залага доста на стелт елемента и редовно ще ви се наложи да се промъквате покрай тежко въоръжени войници и да си проправяте път из вражески лагери, пълни с охранителни камери. Изборът дали ще действате тихо или ще вървите с извадено оръжие зависи изцяло от вас, но трябва да знаете, че ако ви видят, враговете няма да останат безучастни. Времето на обяснения като „Сигурно са плъхове“ вече е в миналото, тук изкуственият интелект е на високо ниво и противникът маневрира внимателно и проверява почти всяко едно кътче от картата. Откритата атака в стил шутър от първо лице може да проработи, макар и трудно, а освен това има някои епизоди, където този подход просто се налага. Хубавото обаче е, че с подходящата екипировка и внимателна игра можете да останете незабелязани в огромна част от времето.

Както подобава на една добра и честна игра, The Phantom Pain никога не ви наказва за това, че сте избрали една или друга тактика. В края на всяка мисия ще получите оценка и значка, които отговарят на игралния ви стил, но покосяването на всичко живо нерядко може да ви донесе същата оценка, както и преминаването като призрак. В крайна сметка, мнозина геймъри биха счели, че подобни оценки са изкуствени и не помагат с нищо,но е хубаво да знаете, че съществува стелт игра, която не ви наказва, ако не сте добри в стелта.

Самите мисии от компанията са доста разнообразни – в един момент може да спасявате затворник, а в следващия да готвите покушение или да взривите конвой, който пренася ценен товар. Повечето от мисиите са обогатени с готина история, която им придава контекст, но на моменти има и такива, на които ясно им личи, че са просто пълнеж преди следващия голям епизод от сюжета. Въпреки това, без изключение всички локации са интересни, нивата са много големи и всяко има специфично усещане. От визуална гледна точка пък това ви гарантира едни от най-красивите и реалистични места, които може да видите във видео игра.

Въпреки, че лесно може да приемете The Phantom Pain за игра с напълно отворен свят, това не е точно така. Горе-долу веднъж на всеки две мисии ще трябва да се връщате в базата по някаква причина, най-вече за да видите кратка кътсцена, която да ви обясни следващия етап в историята или пък за някоя странична мисия. Тези умишлени забавяния имат и още една цел, а именно да ви припомнят, че базата е реално и интересно място, където може да направите много неща, включително и да ъпгрейднете екипировката си. Когато сте в дадена мисия, имате свободата да отидете където поискате, да елиминирате вражески патрули или пък да събирате ресурси. Единственото ограничение е свързано с това да не напускате и без това голямата зона на мисията, но при страничните мисии свободата наистина е безгранична. Скитането в този свят в никакъв случай не е скучно и много от нещата, които правите извън основните задачи, допринасят за интересната и разнообразна игра.

На разположение е богат арсенал от оръжия, макар че повечето от тях остават заключени докато успеете да съберете необходимите ресурси и персонал в базата. Ако се придържате само към основните мисии и не правите много странични, вероятно няма да си набавите достатъчно оръжия чак до края на играта, а трябва да знаете, че те са едни от най-полезните  - сред тях например е снайпер, който не убива, а само просва противниците в безсъзнание, както и джаджа за отвличане на вниманието.

Игрите на Хидео Коджима по принцип имат натруфена история, която не винаги е достатъчно реалистична и дори смислена и това важи с пълна сила за The Phantom Pain. Сюжетът се лашка от напълно реалистични епизоди в даден момент до крайни измислици в следващия. Прологът например е страхотен, а на моменти със сигурност ще усетите влиянието на реални събития върху сюжета на играта. Обърнато е внимание и на старите фенове на поредицата, които със сигурност ще видят познати моменти, макар че нищо в The Phantom Pain не пречи и на онези геймъри, за които това е първият досег със серията. Както може да предположите, ако сте играли Ground Zeroes, ще разбирате нещата малко по-добре, а освен това ще се ориентирате максимално бързо и в управлението.

Онези, които обичат да извличат максимума от дадена игра, със сигурност няма да скучаят с The Phantom Pain. Освен основните и страничните мисии, тук може да правите много други неща – да събирате касетки със записи, да изпращате войници на допълнителни мисии, които ви носят още пари и ресурси и др. Спокойно може да очаквате не по-малко от 40 часа игра, но за да видите всичко, което The Phantom Pain предлага, ще са ви нужни два пъти повече. Това може да звучи като много, но рядко ще скучаете и разнообразието, което присъства навсякъде, означава, че ако дадена занимавка ви писне, просто може да се насочите към нещо съвсем друго.

Наистина ще ви бъде трудно да се разочаровате от The Phantom Pain. Почти всичко е на много високо ниво, геймплеят е разнообразен, а графиката е една от най-добрите изобщо. Така играта е задължителна не само за почитателите на Коджима и Metal Gear, а за доста широк кръг геймъри, които просто обичат добрите игри. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain e не само най-добрата игра в поредицата, но и едно от най-силните заглавия на годината. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7x64, Windows 8x64 (64-bit OS Required) Processor: Intel Core i5-4460 (3.40 GHz) or better; Quad-core or better Memory: 4 GB RAM Graphics: NVIDIA GeForce GTX 650 (2GB) or better (DirectX 11 card Required) DirectX: Version 11 Hard Drive: 28 GB
напиши коментар
 

189 мнения
профил »
Blade Runner каза на 22.09.2015, 11:29 ?. :

+разнообразно съдържание
+богат свят с много неща за правене

Ъъъм имате предвид празен отворен свят,в който в един момент трябва да се преиграват главните мисии за да се продължи историята....OK....

12 мнения
профил »
velikan4o каза на 22.09.2015, 13:09 ?. :

онлайн режима обаче изглежда обещаващо..

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 22.09.2015, 16:22 ?. :

https://www.youtube.com/watch?v=KO4Tusk_V2k

Много добро и по темата (друго мнение за MGS V).

264 мнения
профил »
A Predator каза на 22.09.2015, 17:29 ?. :
Редактиран на 22.09.2015, 17:43 ?.

Не видях никакви минуси в написаното от вас ревю, с това ми се изяснява, че сте разбрали, че играта практически няма такива. Една игра която всеки любител на игрите трябва да докосне, защото качествата които предлага се срещат все по-рядко и стават възможност за развитие на все по-малко разработчици, с лекота може да се каже, че Metal Gear Solid V: The Phantom Pain е от игрите благодарение на които производителите на големи проекти и бъдещи поредици имат наложен стандарт с който продукта им се качва на допулнителното стъпало за качество, игра която заедно с други извайват погледа и мисленето на бъдещите професионалисти в индустрията.

189 мнения
профил »
Blade Runner каза на 22.09.2015, 17:39 ?. :
Редактиран на 22.09.2015, 17:42 ?.

Изгледай видеото на Charcharo и пак ми говори.....фенбой :D
И игра без минуси все още не е създадена ако не знаеш Roth.
http://www.metacritic.com/game/pc/metal-g ear-solid-v-the-phantom-pain User Score-7.8 RIP

47 мнения
профил »
NoDiggity каза на 22.09.2015, 20:47 ?. :

Признавам си, не съм играл предишни части от серията(освен Граунд Зироус миналата година). Дадох и шанс на играта, даже минах 6 или 7 мисии. След като ги минах и свърших каквото имаше да се върши, отидох в Тубата и си пуснах примерно мисия 20 за да видя дали играта се развива. Ами за жалост от изгледаното, мисия 20 е както мисия 1 или обобщено - както всяка една мисия. Историята ми е пределно ясно още като почнах да е играя, че няма да ме грабне нито пък ще разбера някои от нещата, но геймплея е това което ме отказа. С извинение към поредицата, защото знам, че е класика и наистина е икона в гейминга, ама такъв посредствен за мен геймплей беше присъщ за игри отпреди 5-6 години. Иди до точка А, убии/отвлечи еди къв си и се върни до точка Б, където да приключиш мисията. А това, че след всяка мисия се пускат едни като кратки "Credits" и се набива всеки път "Directed by Hideo Kojima" чак дразни на моменти. Нека си бъде велик човека, не осповрам нищо, знам и че са се изпокарали с Конами покрай играта, но чак пък толкова да го натъртва не ми се нрави. Та, приятна игра на феновете на поредицата, на мен просто не ми допадна като "неутрален" играч и човек, който не е запознат много с историята на МГС.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 23.09.2015, 15:32 ?. :

Интересно изключение си явно. Така като гледах видеото, което Charcharo е постнал излиза че хардкор феновете на поредицата недолюбват тази, а тези които са нямали досег с предишните игри и се кефят. Даже ако се разгледат коментарите надолу се посочват или 1-цата, или 3-ката че са впъти по-добри и размазват тази.

Явно дори иконите в гейминга лека полека слизат от троновете си. Кефи ме как хора, които дефакто нямат никакъв досег с поредицата освен с Ground Zeroes и TPP започват да защитават нещо което изобщо не разбират, тоест мненията им нямат тежест спрямо тези на хардкор феновете от време оно. Смешно е да наричате Jachin фенбой. Той защитава играта именно, защото има досег за пръв път с нея и си е прав да си му харесва - добра оптимизация, добър енджин, геймплеят на НЕГО му харесва. Значи всичко е наред.

На други геймплеят им е еднообразен, светът безинтересен и като цяло твърдят че може да се сравнява с предишните ( не знам дори дали Guns of Patriots я възхваляват, не ме и интересува). С това обобщавам групата на хората, които не я харесват просто като игра и хардкор феновете.

Тук идва моментът като отговорен потребител човек да се разрови и да види дали играта ще му е хареса. Гледам че Angry Joe я възхвалява и ни кара направо да си я купим ама не е познал, защото се гледа геймплей и тогава се решава. Сигурен съм че има и хора, които следват "модата" и ще си я купят и харесват, за да не се делят от мнозинството ама за мое щастие няма да съм от тях. :)

28 мнения
профил »
Mincho каза на 23.09.2015, 20:22 ?. :
Редактиран на 23.09.2015, 20:23 ?.

Ето и клипче което ще ни покаже как да не играем MGS :d
https://www.youtube.com/watch?v=WC0nNZ_XlNs

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 24.09.2015, 10:46 ?. :

"Времето на обяснения като „Сигурно са плъхове“ вече е в миналото"
Някой е играл Dishonored наскоро.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 25.09.2015, 15:49 ?. :

"богат свят с много неща за правене"


XUHaxuhhxuuxhahuxauhax the biggest joke eva`

742 мнения
профил »
jenssn каза на 25.09.2015, 15:54 ?. :

nit kojima staa nit poredicata e koi znae kakwo

Не съм фен на играта и тази като цяло е пълен фъш ..не ме грабна нит пъ от към графика е кой знае какво ... никъв качествен lighting никфи убави сенки ... ужасен DoF дървени анимации и кято цяло еднообразие с огромен празен свят .. или моеш да си рамбо или минджа ... йеееееее голямото разнобразие .. ти йебем прехвалените боклучави игри ... Директен на гуза на коджима . .деееба дебил д аееба ратардирала джапанка ... и тоз креди преди сяква мисия .. все едно вискчо еп равил тоз нещаястник .. а не 100 чоляка зад него .. дебили конбамита монамита смърт !

79 мнения
профил »
Злостар каза на 02.10.2015, 09:52 ?. :

Нова летва за стелт игрите.Тъпаците ^ да кажат - Коя игра има по добро АИ (дори от тяхното)...??

189 мнения
профил »
Blade Runner каза на 02.10.2015, 10:49 ?. :

Splinter Cell Blacklist says hello fanboy!

189 мнения
профил »
Blade Runner каза на 02.10.2015, 10:52 ?. :

https://www.youtube.com/watch?v=OTmuxdjy2 Og
ДА е.....по-добро е от твоето

189 мнения
профил »
Blade Runner каза на 02.10.2015, 11:16 ?. :

https://www.youtube.com/watch?v=SQCq5ffOU wc
Взема да ми става забавно фенбой :D

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 02.10.2015, 12:16 ?. :

Хахаха, уникален смях! Най много ми хареса моментът с хвърлянето на пълнителите по кратуните им и нулевата им ответна реакция! :D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

новини:
Той обаче далеч не е единствения персонаж, изигран от Кърт Ръсел, който "оживява" благодарение на този мод.
Като част от Киану манията
Досега играта се очакваше в края на 2017 г. Платформите са същите - PlayStation 4, Windows PC и Xbox One.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80