facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mass Effect 2
Ревю | 30.01.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
BioWare
Издател:
EA
Жанр:
Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Отлично разказана и епична научнофантастична история, допълнена от изключително свеж на места хумор

Много добра кустомизация на героите и оръжията

Интерфейс, подобрен във всяко едно отношение

30+ часа геймплей

Перфектна визия и озвучаване

Тепърва ни очакват множество DLC-та

минуси

Дребни и незначителни технически проблеми, придружени спорадичен дълъг лоудинг

Има какво още да се иска от мини игрите, свързани с хакването на различни устройства

Когато изиграх Mass Effect, си помислих – „По-добро нямаше как да бъде”. Е, по дяволите, не бях прав. Втората част от приключенията на Шепърд представлява градация във всяко едно отношение. Една (почти) перфектна научнофантастична екшън-ролева игра, която в нито един момент от геймплея си не страда от шизофрения. Тя много добре знае, че не е нито шутър, нито RPG в пълния смисъл на думата. Тези два жанра не се бият постоянно за надмощие, напротив - живеят в идеален синхрон помежду си. Какво да ви кажа – Bioware. Точка.

Естественото продължение на приключението

Онези от вас, които са си запазили сейвовете от първия Mass Effect, ще останат изключително доволни. Благодарение на едно бързо и безболезнено действие ще можете да пренесете всички основни решения на главния си герой директно във второто приключение, като например дали сте предпочели да спасите Съвета или не, кой оцелява на планетата Вирмере и т.н. Общо взето идеята на BioWare е наистина добра. Ако да речем сте избрали да оставите Рейна Таноптис жива, тя ще се появи във втората част на Mass Effect, за да се опита се реваншира за това, че е помагала на Сарен. Разбира се, това е само една от многото възможни ситуации, които ще намерят отклик във Mass Effect 2.

Не очаквайте обаче с решенията ви да преминат и цялата ви екипировка и умения. В най-добрия случай ще получите отделни бонуси под формата на пари и/или ресурси, чийто размер зависи до голяма степен от това на кое ниво сте превъртели Mass Effect. Също така дори и вашият герой да е бил infiltrator в първата част, когато го импортнете във втората ще може да изберете друг клас и дори да промените външния му вид, ако случайно сте се отегчили от старата му физиономия.

Не на последно място, ако сте завършили играта като Paragon (пич) или Renegade (гад), част от точките, натрупани в съответното отношение ще се пренесат и във втората част, улеснявайки ви още от самото начало при воденето на отделни диалози и въобще – в новата задача на Шепърд. А тя хич не е лека.

Колекторите – една нова заплаха

Основният враг на Шепърд отново са рийпърите, няма защо да се самозалъгваме. Този път обаче над Вселената е надвиснала още една заплаха - Колекторите. Хора изчезват из галактиката, цели колонии биват обезлюдявани за броени минути в следствие на бруталните действия на тази нова насекомоподобна извънземна мощ. Колекторите прелитат от планета на планета с огромния си космически кораб и с помощта на рояк от буболечки парализират стотици души за секунди. След това, необезпокоявани от нищо и никого, провлачват телата им до специални камери и отлитат, без да оставят каквито и да било следи.

Малко по малко Шепърд започва да се убеждава, че рийпърите имат нещо общо с Колекторите, но какво точно? Как ще успеете да ги спрете? И какви са истинските мотиви на Illusive Man да ви върне от смъртта (за повече информация виж карето)? Това са едни от основните въпроси, на които ще се опитате да си отговорите в продължението на Mass Effect.

Какво ново по отношение на геймплея

Макар и историята да е в основата на огромна част от игрите на BioWare и да изглежда винаги поставена на преден план, това в никакъв случай не означава, че компанията пренебрегва геймплейът. Почти всеки един аспект от Mass Effect 2 е леко променен или напълно преструктуриран, за да съответства на стотиците препоръки, отправени към канадците.

Започваме с класовете. Въпреки че във втората част те са същите – soldier, infiltrator, sentinel, vanguard, engineer и adept, BioWare са се постарали този път играта с всеки един от тях да бъде коренно различна. В самото начало описанието е далеч по-подробно и дори ви показва какви умения ще получите, ако изберете съответния клас. Много от тях имат нови способности, като например cloak на infiltrator-а. Други са напълно премахнати. А сега всички могат да се разклонят в две основни специализации в своя финален стадии на подобрение. Така например гореспоменатата cloak има възможност да бъде развита в Assassination Cloak или Enhanced Cloak. В първия случай ще нанасяте повече щети, когато сте скрити от очите на противниците си, а във втория – ще оставате невидими за по-дълго време.

Интерфейсът е преструктуриран

Начинът, по който контролирате съекипниците си, е вече в пъти по-удобен. Всички клавиши, необходими, за да овладеете случващото се на бойното поле, се намират около W, S, A и D. Чрез Q и E посочвате къде да ходят или кого да нападат, а с C ги викате при себе си. С помощта на левия Shift паузирате действието, за да прецените по-добре случващото се около вас. Интерфейсът, който ще се открие пред очите ви в този случай, също е претърпял промени. По-скоро преструктуриран, дори опростен, но в пъти по-ефективен. Сега всички команди, оръжия и способности са събрани на едно място в долната част на екрана.

Прави впечатление, че битките са с една идея по-динамични

Може би това се дължи на факта, че сега не само щита, но и кръвта ви се възстановява автоматично всеки път, когато останете в прикритие за по-дълго време. Или пък на т.нар. „ammo powers”, които допълнително увеличават ефективността на дадено оръжие. Едни разкъсват щитове им, а други замразяват противниците, за да ги разбиете на дребни парченца. Ефектът е прекрасен.

Липсата на инвентар в пълния смисъл на думата пък може да ви накара да се замислите дали BioWare не са прекалили леко с опростяването на някои елементи в Mass Effect 2. Когато обаче се качите на борда на „Нормандия” и видите с какъв набор от възможности разполагате, за да кустомизирате както героя и кораба си, така и всяко едно от възможните оръжия в играта, ще въздъхнете от облекчение.

Дори диалозите са подобрени

Първоначално, когато разбрах, че ще можем да прекъсваме разговорите по различен начин, имах известни резерви. Това обаче се оказа едно от любимите ми нововъведения в Mass Effect 2. От време на време ще получавате възможност да се намесвате активно в разговора, било то за да прекъснете учтиво постоянно говорещия Мордин или за да спрете глупаво хлапе, искащо да стане наемник и по този начин да му спасите живота. Може и по-брутално – като например да забиете на някого нож в гърба в момента, в който престане да ви гледа в очите, или просто да го бутнете през прозореца. Тези сцени са наистина ефектни и показват, че канадците могат да подобрят абсолютно всеки елемент от геймплея, дори и на пръв поглед да изглежда така, сякаш това е невъзможно.

Какъв е крайният ефект?

Разбира се, и BioWare не са съвършени и тук-таме откриваме много, ама много дребни технически проблеми, както и по-дълги от обикновеното лоудинг екрани. Но дори и с тях бих дал на Mass Effect и оценка 7, ако имахме повечко звездички тук в PC Mania. Играта представлява един неустоим микс от динамични битки, уникално добра презентация, страхотни герои, всеки със свой собствен характер и история, и не на последно място – отлична кустомизация както на персонажите, така и на екипировката. Накратко – епична!

За финал мога да кажа само едно. BioWare, спрете се! Ако пускате велики ролеви игри през няма и три месеца, какво ще се случи със свободното ни време, камо ли със социалния ни живот? Първо Dragon Age: Origins през ноември, а сега и Mass Effect 2. През март се задава и експанжъна на драконовото RPG - Awakening. Програмата е пълна, така че си отложете всички ангажименти в тефтерчето, купете няколко фалшиви медицински бележки и се барикадирайте пред компютъра. Мърдане няма.

И не забравяйте - вашите действия в Mass Effect 2 ще имат последствия и в Mass Effect 3! 


Шепърд – жив или мъртъв?

След унищожението на кораба на Сарен, „Нормандия” бива нападнат и разпокъсан на парченца от кръстосвач на колекционерите. 20 души умират по време на атаката, включително навигатор Пресли и командир Шепърд.

Така започва Mass Effect 2 – с едно много дълго, но изключително качествено интро, което за момент ще ви остави с отворена уста, докато гледате как любимия си главен герой хвърчи в космическото пространство в безтегловност и бавно, но сигурно, се превръща в безжизнен труп. За всеобщо щастие обаче прочовешката организация „Цербер”, начело на която стои канцероподобния Illusive Man (от английски – измамлив, илюзорен, лъжлив човек), успява да възкреси Шепърд чрез двугодишния проект „Лазар”. Тук не става въпрос за клониране а ла „Пришълецът 4”, а за един изключително бавен и скъп процес по възстановяване на тялото му. Но не и на уменията му, което обяснява защо в Mass Effect 2 започвате от нулата.

Въпреки че мотивите на „Цербер” са мъгляви, а репутацията им – особено противоречива – Шепърд е принуден да обедини сили с тях и да подхване битка с Колекторите. А и как би могъл да откаже да се качи на палубата на една напълно нова „Нормандия”, пресъздадена 1:1 с оригинала, само че този път с хубави кожени седалки. Ко-же-ни.

 
системни изисквания
2.6+ GHz Core 2 Duo Intel или неговият AMD еквивалент, 2 GB RAM, ATI Radeon HD 2900 XT, NVIDIA GeForce 8800 GT или по-добра, Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 31.01.2010, 16:26 ?. :

Отлична игра! Грабна ме още, когато почнах да я играя и не можах да спра, докато не превъртих близо 40 часовата кампания (гледах да взема всички ресурси от планетите, да мина всички секънд мисии, ама не успях, естествено). В смисъл играта има близо 1-2 часа главна история и всичко останало може да се сметне като секънд обджективи. Има и изключително як финал. Последната сцена ме накара да изтръпна и направо настръхнах като се замислих, че ще чакам 1 година за следващия Мас Ефект.

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 31.01.2010, 16:32 ?. :

Прекрасна игра , по-добра от очакванията ми :)

250 мнения
профил »
Little_Nicky каза на 31.01.2010, 16:46 ?. :

Определено 2ката отми срама от 1та защото за мен първата освен история беше убийствено еднообразна... МЕ2 Е наистина добра :)))

112 мнения
профил »
gogott каза на 31.01.2010, 17:05 ?. :

Врътнах я за има няма 35 часа,слава бого че ни пуснаха миналата седмица в дървена ваканция.
Випреки стремежа ми да запазя всички от екипажа изгубих Thane и Legion и се чудя вие как се справихте с финала.Кого изгубихте,колко часа играхте ,оправихте ли някоя от екипажа и коя(аз Тали :D).

716 мнения
профил »
Drecher каза на 31.01.2010, 17:51 ?. :

Аз лично загубих само Джак (но не съм особено разстроен, защото тя ми беше най-антипатична). До голяма степен опазването на екипа, зависи от ъпгрейдите, които си поръчал-брони, подобрения по кораба и от ролите, които ще им дадеш в последната мисия.По втората точка- Миранда естествено :)

Иначе МЕ 2 доказа за пореден път, че когато професионализмът и любовта към това, което правиш се обединят, резултатът никога не разочерова.

18 мнения
профил »
EviL каза на 31.01.2010, 17:56 ?. :

Mass Effect 2 определено търпи подобрение във почти всеки аспект спрямо предишната част ( както е редно ). Няма да наблягам на плюсовете защото те са описани многократно.

Но искам да изкажа разочарованието си спрямо премахването на "инвенторията". Не само беше забавно да намериш най-добрия щурмови автомат но и да събереш пари за поредния болезнено скъп ъпгреид на бронята си. Това всичко е вече история. Имам някакво чуство че цялата вина за "олесняването" и деградиращото ниво на качеството на игрите се дължи изцяло на конзолите и тяхните ограничени възможности. Жалка работа.

gogott ( споилер )
Мда има възможност да запазиш всички живи и здрави ( само за екипажа на Нормандия се съмнявам че е възможно ).
За да ги запазиш живи трябва да се вслушваш в съветите на екипа си. Примерно в момента в който абордираш станцията на "събирачите" Миранда ще ти намекне че трябва да се разделите на два отряда. Важно е да избереш за лидер на другия отряд някой който има опит в това отношение - Гарус например. След това отново Миранда ( мисля че тя ) ще ти спомене че ти трябва техник да пролази по една траба и да отвори блокираните порти . Ако пратиш някой който не е техник той ще умре. Затова избери някой измежду Тали или Легион. След това ще има още редица моменти в който трябва да направиш избор от същия сорт като когато трябва да избереш биотик да пази твоя тим и втория тим - Самара и Джак са правилният избор.

2 мнения
профил »
nikecha каза на 25.05.2010, 18:56 ?. :
Редактиран на 25.05.2010, 19:00 ?.

1. Трябва да имаш повечко Paragon за да ги спасиш. И каквото каза EviL
2. Миранда :D

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 15.01.2011, 09:11 ?. :

Ами не знам точен начин за оцеляване на всички първия ми опит с играта умря Джак.При втория не умря никой явно има значение кого къде пращаш.Просто толкова е уникална играта че няма накъде повече.Лично аз пробвах връзка с Тали първия път,втория навих Джак,Тали,Кели,Миранда на влакче но в крайна сметка избрах Миранда и не съжалих,просто уникална мацка :) Bioware просто доказаха за пореден път че нямат равни :)

777 мнения
профил »
veluvian каза на 31.01.2010, 17:26 ?. :

Чудесно написана статия! Безсмислено е да преповтарям хвалбите. И трябва да го кажа с очевидно удоволствие: Bioware продължават да правят (както винаги са правели) качествени игри, за разлика от Blizzard, които разчитат десетилетие на реклами, пачове, експанжъни, адони и прочие! (нищо лошо за тях, израсъл съм със старкрафт, но вече ще ги намразя ако продължат да го отлагат, такава е политиката им)

Вярно, че мой вечен фаворит ще си остане KOTOR. Но се възхищавам на всичко, което Bioware създават и им пожелавам успех и прогрес! Съвършенството като атмосфера е 100%, но ако (и без това добре озвучените) гласовете на извънземните в следващата част бъдат изказани на техния инопланетянски език, внушителността ще скочи на 150%!

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 31.01.2010, 17:39 ?. :

Един приятел ми я препоръча и, изглежда, наистина е страхотна. Сега си я инсталирам, за да се убедя сам.

71 мнения
профил »
Simo0o0 каза на 31.01.2010, 18:13 ?. :

Страхотно! Страхотно ревю, игра... Само една малка забележка-мисля че превода не Collector не е колекционер. Та те не си подреждат хората във витрини, за да ги гледат :D По-коректно ще е да събирач или дори похитител.
Long live BioWare

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 31.01.2010, 18:38 ?. :
Редактиран на 31.01.2010, 18:39 ?.

Ако смятате игрите на BioWare за изкуство това е вашият избор! ;)
Това е една от най-добрите игри, които съм играл от години насам! ЕПИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ с 2 думи! Заслужава си всякакви оваций, награди и какво ли още не. Ако имах средствата щях да си я купя от уважение към BioWare, но за съжаление не съм толкова заможен. :(
BioWare - THE BEST!!!
Няма почивка за тези момчета, явно разработват по 5 игри едновременно(всяка от която перфектна), а са само едно студио... :D

71 мнения
профил »
stanimirmn каза на 31.01.2010, 18:48 ?. :

ИГРАТА Е СТРАХОТНА !!!!!!!!!!!!! Не може да се опише със родния език xd

55 мнения
профил »
dani96bs каза на 14.02.2010, 07:29 ?. :

да ти кажа тази игра на родния език може да се опише само със: **** му мамата б**** играта

160 мнения
профил »
gamble каза на 31.01.2010, 18:55 ?. :

След малко ще я врътна за 2ри път. Обаче нещо не мога да вкарам някоя колежка в леглото :D Играта е ВЕЛИКА !!! Може ли съвет за Миранда. Тя най-много ме кефи. Трябва да си подбера репликите или да мина някоя мисия? Минавам мисиите след които ми стават LOYAL :)

18 мнения
профил »
EviL каза на 31.01.2010, 19:08 ?. :

Говориш с нея след всяка мисия. Романса може да започне само следкато завършиш неината персонална мисия. Като цяло след това няма как да направиш грешка. Просто даваш горна дясна реплика когато можеш ( не е задължително но е най-лесният път ). И след всяка първостепенна мисия просто говори с нея.

Само за Самара не съм сигурен че можеш да я вкараш в леглото. Втори път я минавам играта но тя все ме отрязва.

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 15.01.2011, 09:16 ?. :

Минаваш мисията за сестра й и гледаш да трупаш много парагон.Останалото е лесно иска се приказки :) Аз дори успях да навия Джак но впоследствие се отказах.При 3тия път на превъртане ще избера нея за разнообразие :)

716 мнения
профил »
Drecher каза на 31.01.2010, 19:12 ?. :

Тали, Миранда, Джак и онази мацка Кели, която стои на мостика, те са възможните романс опций

336 мнения
профил »
NitrousX каза на 31.01.2010, 20:02 ?. :

Причината поради която 90% от хората преиграват ME2... Chicks nad Boobs! ;D

112 мнения
профил »
gogott каза на 01.02.2010, 15:01 ?. :
Редактиран на 01.02.2010, 15:03 ?.

Сега проверих и разбрах ,че освен Тали ,Миранда ,Джак и Кели романса е възможен и с дъщерята на Самара-Моринт,стига да сте убили Самара в нейната лоялити мисия.Не препоръчвам Моринт щото (спойлер)Шепарт умира след снушавае с нея.

160 мнения
профил »
gamble каза на 31.01.2010, 19:50 ?. :

Благодаря Ви !!! :) Като я почна за трети път ще става купон.3 пъти ще я мина за да може Сентинела ми да носи и снайпери. За сега допълнително може да носи тежките оръжия и картечници :p Да съм на макс готов за всяко DLC :p

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 31.01.2010, 21:24 ?. :

туко що я превъртях напълно
цялата разкрита карта, всички допълнителни мисии, сега остана да изчета целия кодекс и ще чакам бъдещите ДЛС

80 мнения
профил »
maximalniq каза на 31.01.2010, 22:27 ?. :

6 звезди. Хм... смело ;]

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 31.01.2010, 23:19 ?. :

Сканирането, мини игрите и ъпгрейдването са ужасно зле. Можеха просто да направят така, че на всяко ниво да си избираш какво да ъпгрейднеш или някаква точкова система и по този начин щеше да се избегне ужасното сканиране. Също така играта е и ужасно лесна. Превъртях на нормална трудност и ми се стори прекалено лесна. Мисля, че ако си продължа с героя на последната трудност играта пак няма да представлява никаква пречка.

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 01.02.2010, 10:08 ?. :

Normal е 2рата от общо 5 нива на трудност. Затова ти е била лесна. Игра на по-ниска трудност от Veteran, за човек с опит в този жанр, e безмислена. Пък и по всяко време можеш да смениш трудността, ако усетиш, че не отговаря на уменията ти.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 01.02.2010, 10:27 ?. :

Въпреки че общо взето последния бос вси си остава обидно лесен.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 01.02.2010, 11:55 ?. :

Aaa.. Еми извинявам се тогава. Аз като започнах игра и май само 3 нива на трудност ми предложи като избор, не си спомням добре, но май бяха толкова и както при всички игри винаги си избирам нормална трудност.

17 мнения
профил »
StoRmsE3ker каза на 01.02.2010, 08:29 ?. :

СПОЙЛЕР : В МЕ3 всеки клас ще има само едно умение - pwning, което е супер яко и много обогатява RPG жанра и е логично, защото като имаш 10 pwning и pwn-ваш много по-добре от някой с 3 pwning.

33 мнения
профил »
Alabala каза на 01.02.2010, 10:04 ?. :

Не ми хареса статията, масово мнение е, че втарата част е крачка назад. Всички очаквахме да бъдат развити добрите неща от 1-та, а те просто са орязани. Добрата история пак я има, но къде отиде добрата игра. Създали са просто един интерактивен филм или роман, наречете го както си щете, обаче колкото и интересен да е липсва ми игровия елемент и усещането, че аз контролирам нещата.

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 01.02.2010, 10:14 ?. :

Всъщност, масовото мнение е, че втората част е по-добра от първата. Добрите продажби и прекрасните оценки във всички медии го доказват. Ако смяташ себе си за мнозинство, това вече е друг въпрос.

143 мнения
профил »
wannabe каза на 14.02.2010, 22:50 ?. :

Да,защото масата представлява конзолни геймъри.За един пц геймър определено 1цата е по добра

348 мнения
профил »
dprime каза на 26.06.2011, 19:02 ?. :

Айде бе!

33 мнения
профил »
Alabala каза на 01.02.2010, 10:27 ?. :

Прочети коментара ми, никъде не казвам, че играта е лоша. Относно оценките, в сайта има една много хубава статия за тях, аз си формирам мнението от форумите и да изразявам собствено мнение също, статията е прекалено хвалебствена. Кажи просто, колко пъти ще превъртиш 2-та, аз лично не смятам да го правя, защото не мисля, че ще открия нещо ново, първата съм я превъртал 4 пъти.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 01.02.2010, 10:31 ?. :

Нещо никъде не видях да се хвали и невероятния хумор в играта.
Пример: Любимият на всички Конрад Вернер. Говорите с него и той ви казва, че жена му плащала таксите за "обучението" му, защото го подкрепя. А отзад на фона барманката прави мощен фейспалм :Д Попиках се от смях.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 01.02.2010, 11:51 ?. :

Прав си, на някои моменти има много забавни реплики. :) Идват от нищото, без въобще да ги очакваш. :)

481 мнения
профил »
denik каза на 02.02.2010, 09:06 ?. :

Или в Омега слушах разговор, където един туриън и един човек организираха ергенско парти на един салариан, а той пък въобще не разбираше смисъла на тая цялата работа :D

Също така мъжът и жената в машинното големи лафове пускаха :D

2 мнения
профил »
nikecha каза на 25.05.2010, 19:11 ?. :
Редактиран на 25.05.2010, 19:12 ?.

Мен най много ме изкефи на мисията за лоялност на Samara в VIP клуба първия дето говориш с него като му дадеш червеното долу в ляво и Шепард му казва следното ,,I am ready to punch someone, and you are too close", което означава ,,Готов съм да ударя някого и ти си прекалено близo" :D

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 15.01.2011, 09:21 ?. :

Хумора не могат да го оценят по простата причина че не разбират какво кога се казва :) Мен лично ме разплака от смях Мордин когато реши да пее :) Просто играта е уникална и не е за хора които са свикнали да играят Кънтър и да не мислят за нищо.

43 мнения
профил »
Chronos каза на 01.02.2010, 11:32 ?. :

Кофти е, че са я опростили толкова. Първата игра имаше много повече RPG елементи. Тази се играе като шутър с диалози. Не че не харесвам шутърите или Mass Effect 2, но това, че дори заклети RPG дивелъпъри като BioWare зарязват жанра е тревожно.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 01.02.2010, 11:50 ?. :

В никакъв случай не го зарязват, погледни към Dragon Age и ще се убедиш. Mass Effect е друг тип игра - екшън-RPG.

43 мнения
профил »
Chronos каза на 01.02.2010, 12:25 ?. :

Dragon Age я превъртях 2 пъти вече и си е истинско RPG, макар че и там си личи желанието да се хареса на по-широка публика.

Предполагам, че като пускат 2 игри в толкова кратък интервал от време, не мога да им се сърдя за решението едната да е по-скоро екшън ориентирана. Можеше, обаче, да се казва MDK 3 :).

777 мнения
профил »
veluvian каза на 01.02.2010, 12:07 ?. :

Винаги ще има колебливи мнения по промените. На мен честно казано донякъде ми бяха досадни и малко безсмислени хилядите ъпгрейди и импланти за брони и оръжия, които ми пълниха инвентара в първата част. В началото на втората, съжалявах за липсата на костюми, но след като видях какво се предлага в Нормандия действително се зарадвах. Да, липсва карането. Но екшънът е много по добре фиксиран и чудесно направен, но нали затова е втора част и трябва да има различия.
Статията ми направи впечатление с дълбоко положителната оценка на играта и си позволих веднага да я сравня с наскоро излязлата за друга моя очаквана игра Assassin's Creed 2 за PS3 и XBOX360. Две вълнуващи игри, но уви, вторият асасин твърде ще залитне и това си пролича от скептичната оценка на автора, който все пак не отрича чудесната игра. Тук обаче имаме друго - ВТОРА и то ПО - ДОБРА игра на Bioware.

33 мнения
профил »
Alabala каза на 01.02.2010, 12:19 ?. :

Според мен Bioware се опитват да създадат нов жанр, нещо като интерактивен сериал в който участваме чрез героя си, на това ме навежда изказването, че играта няма да спре до 3-та част, защото вселената на Мас Ефект предлагала безкарайни възможности, имаше и намек за сериала Стар Трек. Ако е така и сериите излизат в кратък период от време, не ми пука дали е RPG или нещо друго.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 01.02.2010, 12:29 ?. :

Виж, ако стане сапунен сериал, бих се разочаровал, не отива за подобна научна фантастика. Дано... дано не стане...

33 мнения
профил »
Alabala каза на 01.02.2010, 13:08 ?. :

Искам да си излея болката докрай като кажа защо ми липсват РПГ елементите. В игрите на Bioware от SW KotOR до сега чуствах някаква отговорност към "тамагочитата" на екрана, трябваше да се грижа за тях като ги обучавам и обличам в по-добри брони, за да не ядат бой от кой ги хване и да станат машини за убиване. В тази игра има страхотна история с война, екшън, хумор и любов, но оставам с усещането, че съм повече страничен наблюдател на всичко това. Дали са ми да храня рибките в аквариума, това е най-голямата ми отговорност, но и от нея ме отърва секретарката, другото е да натискам стрелките и стрелбата когато трябва, и да следя историята.

17 мнения
профил »
Mf_sith каза на 01.02.2010, 21:14 ?. :

MassEffect 2 дано да оправдае очакванията :)

560 мнения
профил »
dogma каза на 02.02.2010, 08:15 ?. :

Поглъщата игра е, спор няма, и освен това си заслужава второ изиграване!

481 мнения
профил »
denik каза на 02.02.2010, 09:10 ?. :

Аз съм изключително доволен от втората част, въпреки че го нямаше ефекта на изненадата в сюжетната линия - някакси всичко беше ясно :D

Но спор няма - играта е невероятна и по-добра от първата!

п.с За мен най-голямото разочарование беше липсата на така симпатичното Мако и възможността за кацане на най-различни необитаеми планети - някои адски красиви, а други депресиращо пусти и откриване на странични куестове там.

167 мнения
профил »
SniperDwarf91 каза на 02.02.2010, 13:14 ?. :
Редактиран на 20.01.2012, 20:10 ?.

Играта е яка.

175 мнения
профил »
lorenar каза на 02.02.2010, 14:20 ?. :

Играта без съмнение е страхотна, но аз бих добавил към минусите и почти нулевата интерактивност, която на моменти дразни. Също така, въпреки че е подобрен геймплеят си остава накъсан (особено на по-големите трудности където командното колело е мъст). Според мен тук щеше да е много по-удачна гамбит системата от FFXII която бяха изплагиятствали в DAO (и нака си го кажем не беше особено полезна). Просто ще бъде уникално ако всеки знае какво да прави във всяка конкретна ситуация. Автоматичното използване на силите щеше да е доста по-интелигентно, а битките с босове щяха да се водят от целия отбор, а не само от Шепърд и два трупа (признавам си мързи ме да ги съживявам).

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 03.02.2010, 07:46 ?. :

За автоматичното използване на силите си има настройки още в началото.

27 мнения
профил »
datacenter каза на 03.02.2010, 12:34 ?. :
Редактиран на 03.02.2010, 12:37 ?.

Врътнах я, останах доволен, но за втори път едва ли ще имам нерви, при условие, че знам вече историята. Чакаме DLC-тата.
Това безсмислено гриндене с планетите, тотално ми разказа играта.... сравнително читава идея, реализирана неадекватно. За тези от вас, дето не им се занимава с глупости има трейнер 8+ за ресурсите :)

P.s. Спойлер. В последната мисия ми замина Legion и Миранда :) Мисля, че винаги умира някой :)

175 мнения
профил »
lorenar каза на 03.02.2010, 14:21 ?. :

Емануиле имах предвид интелигентно използване на силите, защото на нормална трудност както и да е, но кагото на хардкор или инпасъбъл се опиташ ръчно да пуснеш някое умение в критичен момент обикновенно се оказва, че всички налични умения и сили се презареждат.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 03.02.2010, 17:08 ?. :

Мда, за това си прав. Като цяло понякога адски дразнещо се държат съотборниците. В първата не ползвах почти командите, но тука трябваше да го правя непрекъснато, защото иначе нямат никакъв инстинкт за самосъхраниние :D

33 мнения
профил »
Alabala каза на 04.02.2010, 09:16 ?. :

Тази игра е типичен пример, как нещо се прави от маркетинговия отдел, а не от творческия екип. Готови шаблони в лъскава опаковка, важно е да има огромни печалби без никакъв риск, всичко е сухи сметки и статистика от консултантският екип които са направили чудесно проучване какви игри най-много допадат на масовия играч. Тези които очаквахме някакво развитие на първата част, започнахме втората с "УАУ!" и я завършихме с "Хъм!".

42 мнения
профил »
darkslayer каза на 04.02.2010, 15:58 ?. :

И ето го и първия хейтър ...
Според мен историята на тази част беше доста по-интересна от миналата. Праволинейна - да, безинтересна - не.
Бога ми, това си е едно перфектно продължение на първата част.

7 мнения
профил »
rocchi каза на 04.02.2010, 18:06 ?. :

Хареса ми играта, но не мога да кажа, че е много по-добра от първата част.В ME постоянно се движехме в историята и имаше някои неочаквани обрати, докато в ME2 се разбра какво ще стане от самото начало и докато стигнем до последната мисия(която наистина беше блестяща и дори само заради нея бих оценил играта високо) трябва да си съберем екипаж и да го направим лоялен, което чесно казано доста ми доскуча по едно време.Все пак играта е много добра и има някои интересни нововъведения(включително и загадачният образ на Illusive Man, който ми напомня на G-Man от Half Life :D)
spoiler:
При мен умряха Jack, Thane, Legion и Garrus.Според мен не може да спасим всички и все някой ще умре, каквото и да правим.Thane умря, след като беше блъснат от шкаф на Normandy, а Garrus беше убит от Seeker swarm-овете.Само за тях съжалявам, особено за Garrus, на който съм фен още от единицата :(

42 мнения
профил »
darkslayer каза на 04.02.2010, 19:31 ?. :

Спойлер:
При мен Jack И Tali; Taли си ми беше антипатична ... и ми е се тая ... Джак ме кефеше и ме е малко яд ... ама накрая става вече и прекалено досадна.
През цялото време се старах да запазя Garrus жив >-- най-любимия ми персонаж от единицата и 2ката. Винаги ми е в скуада. И Миранда ... понеже се правих секс с нея и ми е интересно какво ще стане в 3тата част.

7 мнения
профил »
rocchi каза на 05.02.2010, 11:34 ?. :

Да, Garrus е най-бясното копеле от цялата поредица.Преди да излезе МЕ3 ще я превъртя пак и ще го опазя жив.Просто трябва да присъства в тройката :D

47 мнения
профил »
kycito каза на 05.02.2010, 22:04 ?. :

Е тва е бе играта на годината! :) Не мога да каже че съм играл по добра игра от тази.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 06.02.2010, 12:58 ?. :
Редактиран на 06.02.2010, 12:58 ?.

Кажете ми, щом мислите, че няма шанс да запазите всички живи, защо са сложили Achievement "No One Left Behind"?

Има си начин да запазите не само целия си екип живи, но и екипажа на Нормандия. Просто трябва да правите правилните избори.

Аз още от първото си преиграване запазих всичко живо... живо. После всички ми благодариха. :)

7 мнения
профил »
Aperture Science каза на 06.02.2010, 18:35 ?. :

Hail. И аз спасиx всичко де що може да ce спасява oще в пъpвата си игpa =] таka че да +1 за възможно е.

1 мнения
профил »
B.J.Blaskowitz каза на 06.02.2010, 23:09 ?. :

Играта според мен трябва да се превърти поне 6 пъти (за всеки клас по веднъж). Една дума - Велика.

2 мнения
профил »
TheVasko каза на 08.02.2010, 01:23 ?. :

аз сам още в началото ноо ми харесва !!!!!!

18 мнения
профил »
pudding каза на 08.02.2010, 13:44 ?. :

Само ме е яд, че Гарус остана доста на заден план за сметка на Миранда примерно. При мен умряха Джак И Морден. С Джак не успях да се сдобря ама защо ми умря втория при положение, че ми беше лоялен и винаги бях говорил с него... просто си падна там мъртав като се връщаха към кораба и т'ва беше

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 08.02.2010, 15:26 ?. :

А във първата част .. кадето избирате между Gunnary chief Williams и Lutenant Kaidan Alenko .
Как така оцеляха и двамата....
Не е possible според мен ,ама знам ли не съм го преигравал 100 пъти .
Играта е страхотна готино е тез дет са си умряли да си стоят така .. да видим в третата част кво ще стане :D


4164 мнения
профил »
VK_ каза на 11.02.2010, 17:37 ?. :

Началото с "реконструкцията" на Шепърд не ви ли напомня на "Петият елемент"? Не казвам, че е лошо, просто се чудех дали още някой го оприличава на това? =)

33 мнения
профил »
Alabala каза на 12.02.2010, 10:39 ?. :
Редактиран на 12.02.2010, 10:57 ?.

Май нарочно са орязяли играта, за да ни дават нещата на час по лъжичка. Много неща са скрити и ДЛЦ-тата само ги отключват, например втория скрит персонаж Касуми. Ето описание как се отключва(не съм го пробвал)

Правим така - Mass Effect 2 (папката с играта)\Binaries правим шорткът на "MassEffect2.exe"

десен клавиш на шорткъта - свойства, там добавяме в края biop_n7geth2

Даваме ОК и страртираме от шорткъта!
Следва най-интересното, вместо главното меню, влизате направо за избор на екипа, там са всички без Тали, никой няма да е лоялен, но ви чака изненада!

Когато покаже"критическа грешка", просто натиснете "продължи"

Ето линк със снимка на мацката:

http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1% 89%d0%b8/f4442ed83a02fd769f49d70dfbc3ba7e/euert/

Ако ще тествате описанието, направете за всеки случай копие на сейфовете. Неможе да се играе с нея, ако я изберете в играта се появява червен гет.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 12.02.2010, 15:18 ?. :

Но на тази снимка виждам и Тали и въпросната Казуми 0,о

55 мнения
профил »
dani96bs каза на 12.02.2010, 15:45 ?. :

ее тази игра е мноооого яка само 1 нещо ме подразни(SPOILER ALERT)секс сцената със миранда защо ама защо подяволите не я показват гола

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 12.02.2010, 23:25 ?. :
Редактиран на 13.02.2010, 01:13 ?.

Bioware определено са си свършили работата. Всичко в тази игра е перфектно - сюжет, персонажи, локации, геймплей динамика, графика, а също така ми направи впечатление, колко добре е оптимизирана PC версията в сравнение с миналата част. Нямам търпение да излезе и третата част от трилогията. Всеки истински геймър би трябвало да я изиграе. Аре, че трябва да си довърша Dragon Age.

143 мнения
профил »
wannabe каза на 14.02.2010, 22:47 ?. :
Редактиран на 14.02.2010, 22:48 ?.

Отлично разказана и епична научнофантастична история

Много добра кустомизация на героите и оръжията

30+ часа геймплей

С тея 3 плюс-а грам не съм съгласен.Цялата история е разказана в пърите 2 часа геймплей,нататък няма никво развитие
На мен лично ми отне 18 часа първия път със сички side мисии и 13 часа втория път със side мисиите + длц-тата (и кът на conversation-ите ест).Трудно може да ги докараш до 30+
За добрата кустомизация няма кво да си говориме.За мене 5 шлема и 8 оръжия с по 5 ъпгрейда не е никва кустумизация...В мас ефект 1 само в първата мисия зимаш повече предмети и ъпгрейд-и колкото в цялата 2-ка...

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.02.2010, 01:02 ?. :

Брей, ти се извъди голям геймър бе! Тебе трябва да те впишат в рекордите на Гинес, за най-бързо превъртане на Mass Effect 2 (САМО ЗА 18 ЧАСА). Ти сигурно си някаква машина за превъртане на игри (ТЕРМИНАТОР). Мога да кажа само БРАВО, ти си моята надежда, продължавай така и на десетия път, ще я превъртиш за 1 час.

143 мнения
профил »
wannabe каза на 15.02.2010, 09:20 ?. :

Е кажи си мейл-а ше ти пратя сейв-а да видиш...Да не говорим че сичките ми приятели я превъртяха за толко.Просто не съм се занимвал да развивам relationships щото не ми е интересно.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.02.2010, 10:56 ?. :

Не ми трябва save, аз си имам, просто ти се възхищавам. Едва ли си разбрал нещо от историята, но ако си, още веднъж - БРАВО!

33 мнения
профил »
Alabala каза на 22.02.2010, 08:44 ?. :

Не знам дали все още се следи темата, направих превод на комикса, превода не е самото съвършенство, но е добре до се прочете, защото е важна част от историята. Ето линка http://www.bgshare.com/447590/Mass Effect comicsBG.rar

777 мнения
профил »
veluvian каза на 22.02.2010, 10:38 ?. :

Искам да благодаря на всички които са гласували в класацията, защото наистина играта заслужава да бъде първенец, т.к. от няколко месеца едва ли е излизало нещо което да е ХЕМ очаквано ХЕМ удовлетворяващо феновете.

33 мнения
профил »
Alabala каза на 26.02.2010, 07:21 ?. :

Хей, pcmania, има новина. В края на март излиза DLC с 5 нови мисии и Hammerhead - тежка бойна машина на въздушна възглавница, развиваща скорост до 120 км/ч със самонасочващи се ракети, които поразяват целта дори при резки маневри. Пакетът ще е безплатен за сваляне.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 24.03.2010, 09:36 ?. :

да бе безплатен :)

174 мнения
профил »
ClyNe каза на 07.03.2010, 09:11 ?. :

Толкова много часа gameplay и нито една секунда от тях не е скучна ... БРАВО !!

14 мнения
профил »
Lylelovett каза на 09.03.2010, 11:04 ?. :

Шедьовър, само това мога да кажа :)

167 мнения
профил »
SniperDwarf91 каза на 24.03.2010, 09:15 ?. :

Научаваш някои интересни неща за Суверен и Жътварите.

4 мнения
профил »
Ashckroft каза на 28.03.2010, 19:01 ?. :

Играта е пълен ужас!!! Не,че не ми харесва напротив..Обаче започна да пише странни фаилове във всяка папка която имам и е ужасно!Например промени ми профилите във всички игри като цъкнеш на тях се появява екрана за стартиране се едно си пуснал инстала!

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 17.04.2010, 08:12 ?. :

Годината на ЕА

11 мнения
профил »
UltimoStep каза на 28.04.2010, 13:34 ?. :

СТРАХОТНА игра! Браво на BioWare! Направи ми впечатление как забележките на феновете бяха взети на сериозно и създателите се бяха постарали да премахнат слабите точки от първата игра. Спокойно мога да кажа, че поредицата Mass Effect води моята лична топ класация!

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 14.05.2010, 09:47 ?. :

Проблема е в твоя телевизор пич !

15 мнения
профил »
Wanted каза на 19.05.2010, 22:10 ?. :

One of the greatest games ever made!!!!!!!

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 07.06.2010, 15:02 ?. :

Ах , врътнах я цялата . Найстина няма такава друга игра , просто велика :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 20.07.2010, 20:43 ?. :

Бих искал да попитам, ще може ли някой от екипа на PC Mania да подготви една статия с тактики и съвети за МЕ2, защото забелязах че има за единицата и ми хареса идеята като цяло? Много ще се израдвам щото съм фен на поредицата и ако някой там от екипа отдели време, ще бъде много яко не само за мен а и за много други запалени по игрицата. Отговорете та да знам дали да чакам или не.

1 мнения
профил »
ajibas каза на 06.09.2010, 15:18 ?. :
Редактиран на 06.09.2010, 15:19 ?.

Ами да ви кажа аз ся я почнах и стигнах до Архангел там дето го гърмяха и искам да ви питам и натакък ли е толкова скучно щот ако е тай както до сега само да вървя и да си приказвам с някви кретени не мерси.Нататък екшъна преобладава ли има ли мн. Shooting щот дося е мн слабо!!!

370 мнения
профил »
des каза на 14.11.2010, 06:57 ?. :

Шуутинг технологията не се променя повече в играта...но за мен си е достатъчно добра. Особено като си използваш и уменията.

348 мнения
профил »
dprime каза на 05.04.2011, 12:39 ?. :

Mass Effect-That's ME !

370 мнения
профил »
des каза на 01.07.2011, 18:27 ?. :

Между другото...тва е играта, която бие по епикнес според мен!

1 мнения
профил »
Maxoyn каза на 21.05.2012, 21:08 ?. :
Редактиран на 21.05.2012, 21:13 ?.

Страхотна игра!Една от най-добрите(любимата ми).
Напълно е възможно(и всъщност доста лесно) да запазиш всички съекипници както и основните персонажи от екипажа на Нормандия живи.За целта трябва да изпълниш всички мисии за лоялност,да закупиш всички uprgades за Нормандия,да тръгнеш към колекторската база през OMEGA 4 веднага щом е възможно и да направиш приемливи решения в последната мисия.
Tech специялист-Tali или Legion
Лидер на втория отряд-Miranda(уникална мацка) или Garrus(BADASS)
Биотично поле-Jack или Samara
Eскорт на оцелелите-Garrus,Jacob,Zaeed(Ако са лоялни всеки от тях ще се справи)

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 09.02.2013, 10:24 ?. :

Поправка: Ескорт на оцелелите - задължително лоялен Mordin! Задължитено! Иначе има голяма вероятност той да загине!

111 мнения
профил »
EzioAuditore711 каза на 23.01.2013, 23:37 ?. :

30+ часа, my ass. За 23 часа я минах с пропуски.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mass Effect 2

Превю:
Възможно ли е втората част на епичната фантастична трилогия на канадците от BioWare да изглежда още по-добре? Очевидно да…

новини:
Действието в Mass Effect 2 претърпява промяна
Срещу 320 MS точки може да се сдобиете с дигиталния комикс Mass Effect Genesis, който ще бъде особено полезен на онези от вас, които не си пазят сейвовете от 1.
Колегите ни от Blue's News публикуваха няколко картинки от The Arrival - най-новият DLC пакет за Mass Effect 2. Ако все още не сте го пробвали, сега е моментът.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Mass Effect 3 82
Mass Effect 12
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Darksiders 2 87
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78
Path of Exile 77
Deus Ex: Human Revolution 76