facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mass Effect 2
Превю | 19.06.2009 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
BioWare
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
Излиза на:
началото на 2010-та

сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

Първият въобще тийзър, който се появи за Mass Effect 2, създаде впечатлението, че командир Шепърд е загинал по време на поредната си мисия. Но нима за момент сте си помислили, че прословутият герой, който е участвал в освобождението на Eden Prime и обсадата на Цитаделата, и на всичко отгоре е първият човек, присъединил се към т.нар. Specters, ще умре? За щастие на стотиците хиляди фенове на тази фантастична ролева игра, канадците от BioWare ни увериха по време на изложението в Лос Анжелис, че

Шепърд ще се завърне. Това обаче не значи, че ще оцелее…

Какво имам предвид ли? Според BioWare в зависимост от решенията, които ще взимате по време на Mass Effect 2, Шепърд може и да умре в един от много евентуални завършека. Кейт Хъдсън от BioWare заяви, че „Ако загинете в края на втората част, няма да се изненадате. Ще бъде очевидно, че героят ви се е запътил към последната мисия с ясното съзнание, че може и да не оживее.” Тези ключови за изхода на финалното сражение решения ще се отразят и на вашия екип. Хъдсън твърди, че „В един от възможните завършеци може да оцелее и цялата група на Шепърд. Друг да представлява истинска кървава баня, в която всички, наред с него, измират. Или пък нещо средно.”

Интересното в случая е, че ако Шепърд загине в края на Mass Effect 2, това ще бъде окончателната му съдба. „В такъв случай ще можете да играете в третата част като Шепърд, но това няма да е „вашият” герой…”, казва Хъдсън. Т.е. ако искаме да пренесем любимия си командир в Mass Effect 3, ще трябва да се постараем да го запазим жив в Mass Effect 2.

Приключението продължава

Така стигаме до въпроса със сейвовете. BioWare многократно ни предупреждаваха да не ги трием, защото ще ни свършат работа при продължението.

Ако сте превъртели първия Mass Effect и разбира се – си пазите записите – всичките решения, които сте правили с течение на времето, ще се нагодят към продължението. Ако заради вас някой герой е умрял, то със сигурност няма да го срещнете в Mass Effect 2. Авторите обещават, че всяко ваше действие в оригинала ще има съответното последствие върху света на двойката. Но ако очаквате събраната от вас екипировка, както и съответното ниво, до което сте развили персонажа си, също да се пренесат във втората част, ще останете разочаровани.

Естествено – не е задължително да сте преборили Mass Effect, за да се впуснете в новото приключение. Но определено ще бъде доста по-интересно за онези от вас, които си пазят сейвовете.

За историята в Mass Effect 2 се знае съвсем малко

Авторите обаче твърдят, че тя ще бъде „по-мрачна”… От показаните на изложението в Лос Анжелис трейлъри става ясно, че Шепърд ще се заеме със „самоубийствена мисия”. Хора из цялата галактика започват да изчезват безследно, което не се харесва на нашия герой. Шепърд приема задачата от приятелски настроена към човечеството организация, наречена Cerberus. Но за да разплете мистерията, той ще трябва да наеме нов екип и да се справи с непреодолими на пръв поглед препятствия.

Внимателното подбиране на хората, които ще ви придружат, ще бъде от ключово значение за оцеляването ви. Кой точно ще наемете, как ще го екипирате, колко лоялен е той към вас… Това ще бъдат важни фактори, с които ще се налага да се съобразявате.

Подобрени сражения

Какво са ни подготвили BioWare по отношение на битките? За да засилят екшън-елемента в Mass Effect, разработчиците са улеснили както начина, по който ще си взаимодействаме с хората от екипа, така и използването на силите и сменянето на оръжията си. По този начин няма да ни се налага да използваме паузата толкова често. Дали това обаче няма да превърне Mass Effect 2 в по-праволинеен шутър?

Също така вече можем да кажем сбогом и на аптечките. Във втората част тяхното място ще бъде заето от система за автоматично регенериране. Т.е. досадното за мнозина постоянно лекуване както на себе си, така и на целия екип, е тотално елиминирано. Просто ще трябва да намерите удобно прикритие и да изчакате няколко секунди, за да възстановите здравето си. Както например в Gears of War.

За разлика от първия Mass Effect,

сега ще има значение и в коя част от тялото на противниците си се прицелвате

Гръмнете робот в ръката му и тя ще изхвръкне. Изберете крака му и ще го осакатите. А хедшотовете, разбира се, ще нанасят много повече щети. Разработчиците твърдят, че тази система ще важи и за хуманоидите, но все още не са изнесени конкретни подробности.

Естествено – можем да очакваме появата и на няколко нови специални умения. Така например с помощта на Bionic Pull ще изкарваме враговете от техните прикрития.  Арсеналът също ще бъде освежен. Ще разполагаме и с девет нови класове оръжия…

Системата за водене на диалози също е претърпяла известни промени.

Сега ще имаме възможност да прекъсваме хората, с които разговаряме. По този начин ще предприемаме не само вербални, но и „по-физически действия”. Авторите твърдят, че ще има два основни вида прекъсвания – героични и враждебни. Очакванията са тази система да направи взаимодействието ни с останалите персонажи доста по-динамично.

Да речем например, че разпитвате някого – „Кажи ми къде е асасина?”, крещите в лицето му. В един момент в долния ляв ъгъл ще видите мигащ удивителен знак. Т.е. – имате възможност да прекъснете разговора, което ще доведе до следната ситуация – Шепърд ще блъсне нещастника през прозореца. „Кога ще му прочетем правата?”, ще попита един от вашите спътници…

По всичко личи, че

Mass Effect 2 се очертава като едно достойно продължение

BioWare ще се постараят да елиминират почти всички проблемни моменти, които тегнеха над оригинала. Предвид репутацията им може да сме сигурни, че ще се справят отлично. На този етап втората част от епичната сай-фай трилогия се очаква да излезе на пазара в началото на 2010-та. Дотогава има още доста време, така че ако все още не сте се докосвали до това велико RPG, сега е моментът да го направите. Пък и имате сериозна мотивация – ще може да използвате сейвовете си в продължението! 


Запазете Шепърд жив

Още една причина, поради която бихте искали да запазите командир Шепърд жив, е, че след като се изтърколят финалните надписи, играта ще ви върне обратно в своя свят. Ще може да продължите приключението си, да довършите неизпълнените си мисии, да изследвате галактиката както пожелаете и също така – да даунлоудвате нови приключения за своя герой.
напиши коментар
 

11 мнения
профил »
BigStupidJellyfish каза на 21.06.2009, 08:14 ?. :

Със сигурност знаем,че Тали няма да я има(поне в арсенала на героя ни),защото тя ще се върне във оная quarian-ската флотилия,нали каза на Шепард,че е с него само докато убият Saren...Май и още някой от екипа беше със Шепърд само докато спасят галактиката,ама не помня кой.

70 мнения
профил »
Arag0rn каза на 21.06.2009, 08:26 ?. :

Dano onaq macka s koqto Shepard se 4uka v parvata 4ast da q ima!

11 мнения
профил »
BigStupidJellyfish каза на 21.06.2009, 08:59 ?. :

^ Те са 3...

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 21.06.2009, 10:08 ?. :

Не мисля, че трябваше да махат аптечките. И дано това с паузата да не изиграе лоша шега.

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 21.06.2009, 10:14 ?. :

Имам огромни очаквания към играта. Смятам, че BioWare ще създадат нещо велико и след време ще се сещаме за трилогията като някакъв evergreen култ.

481 мнения
профил »
denik каза на 21.06.2009, 12:16 ?. :

И аз имам огромни очаквания към играта, но ме е много яд, че си ънинсталирах играта със сейвовете дни преди да се появи новината да ги пазим :(

716 мнения
профил »
Drecher каза на 21.06.2009, 18:26 ?. :

До 2010 има време, превърти я пак.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 21.06.2009, 12:33 ?. :

Мисля, че ще успеят да преплетат Тали някакси в историята, понеже Лиз Срока, озвучаващата я актриса, е наета за втората част. Но пък кой знае, може и да е за някой друг персонаж. :) Лично аз се надявам да е в "арсенала" ни, понеже тя ми хареса най-много от всички други герои.

И, знам, че е невероятно, но пък не би ли било добре да видим Гарус като колега? Като Спектър, имам предвид. :) Нали той спомена, че след всичко, би искал отново да кандидатства за Спектърско обучение?

Ако не сте убили Рекс, обаче, съм сигурен, че ще го намерите на Тучанка. Като Военен лорд, сигурно, кой знае...

Изобщо, това е играта, която ме отказва да играя всякакви други игри до излизането й. Може би само Dragon Age ще ме зариби за момент. :)

716 мнения
профил »
Drecher каза на 21.06.2009, 18:17 ?. :

Да останат Garrus,Wrex и Shepard. Останалите кучета ги ялил

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 08.09.2009, 12:50 ?. :

500% съм съгласен !!!!!!

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 21.06.2009, 19:16 ?. :

Интересна ли е първата за днешно време? да я мина ли ако трябва да игаря тази?

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 22.06.2009, 18:40 ?. :

..препоръчвам ти я =) няма да сбъркаш, дори да не е необходима за изиграване преди 2рата, но от това което разбрах и се каза до момента, май е по-добре да си изиграл и първата. Хев Фън!

11 мнения
профил »
BigStupidJellyfish каза на 21.06.2009, 20:12 ?. :

Ако не я изиграеш до 1 юли,ще те намеря.

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 22.06.2009, 09:22 ?. :

Играта ще е супер епична
надявам се дори повече от 1вата , която си беше най-великото SCI FI приключение което съм играл
в 1вата игра ШЕПЪРД имаше 20 пози на лицето , от БИОУЕЪР обещават във 2рата те да са 200
който не я е играл
да поправи грешката по най-бързия начин

71 мнения
профил »
Klm каза на 22.06.2009, 13:55 ?. :

Yes!!!Благодаря за инфото Г-ин Тодоров ,мен ме марзи да се ровя

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 23.06.2009, 10:05 ?. :

"Колкото до историята, в пъти повече е предпочитам от тази на Междузвезните лиготии" само дето е закъсняла с 25 години става дума стар уарс тогава са били в подема си а мас ефект сега. Аз лично я почнах тези дни първата част и ми се струва малко клиширана като история и атмосфера, но се надявам като навлеза малко в играта да се оправят нещата.

11 мнения
профил »
BigStupidJellyfish каза на 23.06.2009, 10:24 ?. :

^ В Star Wars няма секс сцени :D

105 мнения
профил »
deqncho каза на 23.06.2009, 11:37 ?. :

Абе иддк,на тебе май никоя игра не ти харесва!Ти какво мислиш,че като критикуваш много си много печен ли?Не съм видял нито един твой коментар,в който хвалиш някоя игра...

389 мнения
профил »
Draksis каза на 23.06.2009, 11:55 ?. :

Всъщност е похвалил Halo и Fable 2. :)

Но пък си прав, да критикуваш BioWare може за всичко друго, но не и за сюжета в игрите им. Това клони към пълното безумие - да плюеш по едно от малкото останали студия, влагащи история в игрите си.

80 мнения
профил »
LUDIA666 каза на 23.06.2009, 14:56 ?. :

Те да си оправят оръжията, че по тоя параграф Рицарите на старата република я слагат в малкият си джоб единицата. За мен това беше най-тъпата и нелогична част от играта, която ме подразни особенно много. бяха си куци и толкова, а системата с upgrade беше мега Осрана!!!

389 мнения
профил »
Draksis каза на 23.06.2009, 15:40 ?. :

Всеки може да лае и да псува.

Дай солиден аргумент защо не са ти харесали, не да джафкаш напосоки.

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 23.06.2009, 17:02 ?. :

KOTOR пък беше най-тъпата тенекиена игра правена някога. Не знам какво всички я хвалят. Ни графика ни гейплей. Викам си "Ще и дам шанс". Стигнах до някакво място дето оръжията са ти брадви и самурайски мечевое и я изтрих.
Mass Effect е велика игра и дано не я осерат с двойката. Очакванията са ми големи.

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 23.06.2009, 17:36 ?. :

Честно казано не знам защо продължават сравненията между Mass Effect и KOTOR. Никой не е очаквал Mаss Effect да е следващия KOTOR. Тя е нещо много повече - шанс за BioWare да създадат своя вселена, такава каквато те искат. Без да се съобразяват със Star Wars или D&D lore-a, както при предните си игри. И да - оръжията ще са доста повече във втората част.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 23.06.2009, 17:13 ?. :

Историята беше феноменална, Иво, историята.

И ако само "графиката и геймплея" гледаш в игрите, само си навличаш съжалението на всички останали.

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 23.06.2009, 17:24 ?. :

Да прав си историята беше уникална. Но аз просто не можах да усетя играта, както ми се искаше.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 23.06.2009, 17:38 ?. :

В такъв случай пак я инсталирай, и я играй, докато не я усетиш както трябва.

Братле, най-пресния случай, който си спомням (за феноменална игра с лоша графика, де) е за серията Legacy of Kain. Blood Omen и Soul Reaver по днешни стандарти са адски грозни, и въпреки това още си ги играя, заради невероятната история, която е заложена в тях. Какво от това, че няма реалистични сенки, хвърлени от невероятно детайлния задник на героя, просто играта съдържа една от най-добре измислените истории ever.

Не трябва да се съди за игрите само по графиката, понеже в днешно време половината от игрите са с извънземна такава а още повече от тях са такива боклуци, че не ми се говори. BioWare са едни от малкото компании, чиито игри винаги си заслужава да изиграеш.

По двайсе' пъти. :)

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 23.06.2009, 17:49 ?. :

Еми ще те послушам. Този път ще си изтегля първата част, защото втората част, както казах, не можа да ме завладее. Иначе Лигата на Кейн найстина е добра.

44 мнения
профил »
necris каза на 10.10.2009, 09:52 ?. :

phhhh ... за времето си Блъд омен 2 беше невероятно красива игра, една от първите, в които очите не бяха нарисувани, а се движеха! С умиление си спомням как преигравах битките само за да убия гада по всички възможни начини и комбота.

44 мнения
профил »
necris каза на 10.10.2009, 09:52 ?. :

phhhh ... за времето си Блъд омен 2 беше невероятно красива игра, една от първите, в които очите не бяха нарисувани, а се движеха! С умиление си спомням как преигравах битките само за да убия гада по всички възможни начини и комбота.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 23.06.2009, 18:33 ?. :

legacy значи наследство.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 23.06.2009, 18:38 ?. :

Изпревари ме с поправката. :D

716 мнения
профил »
Drecher каза на 23.06.2009, 18:40 ?. :

Като я знам българската младеж ще имаш още много шансове.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.06.2009, 12:03 ?. :

Аз я игаря сега първата, ама малко ме подрискат тиа куестове. Говори с тоя говори с ония отиди на това гише отиде на онова гише. Цяла игра ли е така? Това е супер досадно като на опашките в кат само те разкарват наляво надясно. Точно това неме кефи в подобе тип игри лутането в търсене на поредния убитак дтео трябва да говориш с него и чесно казно прекарваш повече време в лутане да търсиш с кои да говориш отколкото в битки. Това мен много ме сдухва

11 мнения
профил »
BigStupidJellyfish каза на 24.06.2009, 12:21 ?. :

^ Като станеш Спектър зарежи основните мисии и се лутай по планетите с MAKO-то

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.06.2009, 13:47 ?. :

Е аз съм спектър от мно време, ама нещо неми е ясно кво става. Кви са ми командите на моите хора осен да им пускам умения и маги кво друго мога да права?

389 мнения
профил »
Draksis каза на 24.06.2009, 14:47 ?. :

Братле, най-добре заеби играта и се връщай към Halo-то. Досега ако не ти е харесала, надали ще ти хареса по-нататък. Особено двойката.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 24.06.2009, 16:22 ?. :

По принцип го наричат "Tactical HUD", защото "удряш" една пауза разпределяш задачите, изготвяш тактиката и я пускаш в действие. Ката се прави в RPGтата това не е шутър, и не се играе като шутър. И Драксис е прав - ако не те кефи зережи и ходи да играеш Хейло щом те кефи, но не оплювай безпричинно.

П.П. здр Дракс =) Къде се губиш тия дни човече? =)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.06.2009, 15:00 ?. :

Е вече съм я почнал, не че е лоша ама нещо неме грабва. Иначе попринцип съм голям фен на Биоуер играл съм балдурс геитите години наред, ама тука ме дразни применро намирам сякакви предмети в разни кутии и нензам като има применро 3 предмета в 1 кутия аз само 1 от тях ли мога да зема? също така когато съм в магазин и продавам предмет или купувам всичко изглежда ендакво някакви куфари купувам аз отде да знам кви са тиа куфари то пише някакъв текс де, ама некво куцо ми. Балдурс геита на 100 години ама секи предмет си имаше отделна картинка да ти стане ясно поне на външен вид какво зимаш, а тва ново пък предметите са някакви дето ги зимаш и те само точките ти променят. Май верно по добре да чкама драгонс еидж, ама ще и дам още малко шанс на тази пък туковиж ме изкефила. Ще почна както ми акзаха да обикалям планетки да вида кво ше стане.

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 24.06.2009, 16:54 ?. :

Инвентарът в ME , по подобие на KOTOR, е изграден по list of items система и наистина отначало доста дразни. Причината за това е, че и двете RPG-та са директен порт от X-box, с леки изменения по интерфейса. T.e. цялата inventory система е направена да е малксимално удобна при игра с джойстик. За съжаление е потвърдено, че и DA:O ще ползва същата листова система, пак заради пустия X-box. Oт цялата работа PC геймърите оставаме леко прецакани, но това си е пазарна политика. Инвентар като при Infinity Engine RPG-тата едва ли ще видим някога.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.06.2009, 17:09 ?. :

Незнам защо такъв инвентада е най удобен за конзола, но явно е тенденция в жанра и феибъл 2 е такъв инвентара, само део там предметите са си предмети и ти е ясно кво купуваш, а тука куфари бате сичко дето мога да купа е куфар. Ясно ми е че е доста по лесно да направят 1 куфар за всичко ама мен лично това ме дразни просто магазините са под сякаква критика в тази игра хиляди ъпгреидчета за арморчета и за оръжица дразнещо е да преакрваш време в разглеждане на някви тъпи ъпгреидчета и да обмисляш кои къде да пъхнеш, а след това да се впуснеш в безмислено обикаляне за намиране на поредното куест нпц което си пропуснал.

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 26.06.2009, 23:45 ?. :

Изглежда здрава игра трябва да я поразцъкам някои ден.

1 мнения
профил »
planescape каза на 07.08.2009, 12:38 ?. :

sounds hawt :3

44 мнения
профил »
necris каза на 10.10.2009, 09:56 ?. :

Кво да кажа, МЕ беше първата игра, която си Купих (да, с главна буква, щото всичко друго го свалям и трия), МЕ2 ще е втората.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mass Effect 2

Ревю:
Точно когато си мислиш, че по-добре не може да стане, BioWare се появяват, за да те опровергаят. Mass Effect 2 е по-ефектна и по-масова отвсякъде. Убеди се сам.

новини:
Действието в Mass Effect 2 претърпява промяна
Срещу 320 MS точки може да се сдобиете с дигиталния комикс Mass Effect Genesis, който ще бъде особено полезен на онези от вас, които не си пазят сейвовете от 1.
Колегите ни от Blue's News публикуваха няколко картинки от The Arrival - най-новият DLC пакет за Mass Effect 2. Ако все още не сте го пробвали, сега е моментът.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Mass Effect 2 96
Mass Effect 3 82
Mass Effect 12
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78