facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One
 
   
 
Masquerada: Songs and Shadows
Ревю | 31.08.2017 | автор: Емил Трифонов


оценка:
Производител:
Witching Hour Studios
Издател:
Ysbryd Games
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
Xbox One
сайт на играта »

плюсове

жив и богат свят

стилна графика като приказна илюстрация

отлично озвучение и атмосфера

интересна бойна система

минуси

светът е прекалено празен и линеен

Masquerada: Songs and Shadows е поредната звезда на инди небосклона, който днес ражда много повече увлекателни игри, отколкото стандартните студия и издатели.

Умело комбинираща екшън ролеви елемент със стилна графика и изненадващо мащабен и интересен свят, играта ни пренася в една очевидно вдъхновена от ренесансова Италия среда. Вашият герой на име Цицерон се завръща в родния си град, разкъсван от продължителен конфликт. Зад кулисите се случват не по-малко опасни интриги и скоро сте въвлечени в тяхното разплитане. В хода на приключението, което може да изиграете за десетина часа, ще срещнете няколко колоритни персонажа, ще се потопите в доста интересни моменти и, разбира се, ще проведете множество битки.

Masquerada: Songs and Shadows е екшън RPG с акцент върху екшъна. Битките са в реално време, но в същия момент има и някои елементи от походовите ролеви игри. На първо време, героят ви не е сам, а има няколко спътници, за чието въоръжение и умения също трябва да се грижите. Освен това, във всеки един момент може да паузирате, за да се ориентирате по-добре в маневрите.

Бойната система е изненадващо разнообразна и в същото време гениално опростена. Задържайки десния "спусък" на Xbox One контролера, героят ви атакува автоматично; оттук насетне вие трябва само да маневрирате и да избирате кои умения да използвате. Решението е чудесно, защото едновременно щади пръстите ви, но не прави компромис с битките. Като във всяка ролева игра трупате точки опит, които използвате за различни умения. В допълнение, героите ви могат да носят различни маски, които им дават отделни специални атаки, активиращи се, когато натрупате достатъчно точки.

Бойната система е силната черта на играта, а срещите с босове са приятно разнообразие в момент, когато стандартните битки станат леко еднообразни.

Не забравяйте и вашите спътници. Трябва да се грижите за тях, да им избирате умения и да им задавате базови команди за това как и кого да атакуват. Не се притеснявайте, че играта е прекалено сложна или трудна - ако ваш спътник умре, може да го съживите още в битката (просто задръжте А до него за няколко секунди), а ако не успеете, след нейния край той ще бъде възстановен.

Вдъхновен от атмосферата в градове като Венеция и Генуа, светът на Masquerada: Songs and Shadows е изпипан невероятно подробно. Дори най-малките бележки за личности, места или събития са описани невероятно подробно в кодекса и може да се потопите в майсторски изкованата история на вселената. За инди игра пълното озвучение на всяка една реплика е приятна изненада и в контраст с потоците текст, които обикновено сме принудени да четем в доста ролеви игри. Визуално, играта е интересна – стилът прилича на илюстрации от приказка и като цяло е готин, макар че в същото време лесно може да мине и за Flash игра. Моделите на героите са по-детайлни от тези на средата, но пък като цяло визията е приятна и фантастична.

Ако има една забележка към същия този свят, тя е, че той е прекалено празен. В Masquerada: Songs and Shadows няма реплики, които да избирате, нито странични куестове, които да извършвате. Няма екипировка, която да ъпгрейдвате (с изключение на маските), няма дори задължителните сандъци, които да чупите, за да откривате пари. Героите ви просто се придвижват от точка до точка и продължават кампанията. Честно казано, аз нямам нищо против - не обичам прекалено дългите и сложни игри, а Masquerada: Songs and Shadows не ме обременява с нищо и цени времето ми.

Masquerada: Songs and Shadows е заглавие, в което екшънът е застъпен доста повече от ролевия аспект. Стегнатото приключение не може да замени някое по-мащабно RPG с десетки часове геймплей, но за това, което реално е, играта е съвсем добра. Тя е съвсем линейна и без инициатива за преиграване, но времето, което прекарате в нея, няма да е загубено. Ако обичате разнообразните бойни системи и фантастичните светове, създадени с много внимание, тук няма да сбъркате.

Masquerada: Songs and Shadows Moon Hunters е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на Ysbryd Games. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Limbo 28
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch 16
Deathspank 9
Mass Effect: Andromeda 4
Mass Effect: Andromeda - втори поглед 3
Persona 4 2
Mass Effect 2
Jeanne D’Arc 1
Pillars of Eternity: Complete Edition 1