facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mark of the Ninja
Ревю | 01.11.2012 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Klei Entertainment
Издател:
Microsoft Studios
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотен стелт геймплей

Висок фактор "преиграване"

Може да всявате ужас в противниците си

Страхотни анимации, много добра презентация

минуси

Управлението на PC е малко неудобно

Всеки един от нас в един или друг момент от детството си е мечтал да бъде нинджа. Аз искам и до ден днешен, така че когато Mark of the Ninja се появи за даунлоуд през Steam, мечтата ми най-накрая се осъществи.

За разлика от повечето заглавия, които претендират за стелт геймплей, но всъщност ви позволяват да пребягате през тях с главата напред, най-новото заглавие от авторите на Shank предоставя точно това, от което една игра от този тип се нуждае наистина.

Усещането за уязвимост

Да, играта ви кара да се чувствате като истинска машина за убиване. Но същевременно в нито един момент няма да забравите, че оръжията на противниците могат да ви затрият за отрицателно време.

Историята в Mark of the Ninja е класическа и включва прилична доза измама и отмъщение. Базата на вашите нинджи е атакувана от въоръжени сили. Неназованият главен герой припада, след като е татуиран, и се събужда от жена-нинджа на име Нина. Това обаче не е обикновена татуировка. Мастилото й произлиза от специално пустинно цвете, което дарява приносителя й със специални умения. Не, не е толкова готино, колкото звучи. Човекът, на който е направена татуировката, полудява постепенно и съответно - рано или късно трябва да извърши сепуку. И така, в края на краищата, вашият господар ви натоварва със задачата да проследите наемниците, отговорни за атаката, и да ги унищожите.

Подобно на Shank, Mark of the Ninja е 2D екшън-платформър. Тук обаче акцентът пада върху стелта. Като една типична нинджа и вие може да се катерите по стени, да пълзите по тавани и да унищожавате противниците си, без да издадете какъвто и да било шум. Същевременно разполагате с всевъзможни джаджи, характерни за особата си, като куки и димни бомби.

Може да унищожите враговете си за секунди, стига да ги нападнете скришом. Впоследствие обаче трябва да изпълните успешно Quick Time Event, за да определите дали сте били наистина безшумни или не. Ако се провалите, най-добре да бягате! Именно тази уязвимост ви държи постоянно на нокти и задържа фокуса върху стелт геймплея. Кара ви да преценявате внимателно ситуацията и да решавате кой противник си заслужава да бъде убит и кой - заобиколен.

Зловещата нинджа

Mark of the Ninja изпъква с една доста специфична идея - може да всявате ужас у враговете си. Убийте някого и оставете другите да видят трупа му и се наслаждавайте на крайния резултат.

Същевременно всяко ниво може да минато по различен начин, което увеличава и фактора преиграване. Пълно е и с различни тайни, както и със специфични пъзели, които да разнообразяват стелт геймплея. Единствено управлението с клавиатура и мишка е малко неловко, препоръчвам употребата на геймпад.

Mark of the Ninja изпъква и със своята точкова система. Играта постоянно ви възнаграждава по един или друг начин. Ако изкормвате противниците си, получавате точки. Скрийте телата им и ще бъдете възнаградени с допълнително. Тероризирайте ги по пътя си и ще имате бонус. Промъквайте се незабелязано - и пак ще получите точки.

Същевременно колкото по-напред стигате, толкова и по-различни геймплей стилове ще стават достъпни. Way of the Ninja например ще отстрани меча ви, но ще ви снабди с множество инструменти за разсейване на противниците. Например пиратки, стрелички и т.н. Всичко това променя коренно начина, по който Mark of the Ninja се играе.

Общо взето - това е едно уникално добро заглавие, предназначено за онези от вас, които искат да приберат огнестрелните оръжия в джоба и предпочитат да се скрият в сенките и да се превърнат в непознат ужас за своите врагове.  

 
системни изисквания
AMD Phenom 9750 или Pentium D 800+, NVIDIA GeForce 7800 GT или ATI Radeon HD 3000+ или по-добра, 2GB RAM, Windows XP SP3, Windows Vista SP2, Windows 7 SP1
напиши коментар
 

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 02.11.2012, 11:39 ?. :

Backlog-а ми от downloadable игри е огромен. И тази е за там.

Последно играх Fez и беше невероятна, нямам съмнение и за Mark of the Ninja.

524 мнения
профил »
white storm каза на 02.11.2012, 13:03 ?. :

Deadlight ми хареса повече, но аз си имам слабост към пост апокалиптични светове, така, че не мога да кажа нищо лошо и за тази.

192 мнения
профил »
toptony каза на 03.11.2012, 11:10 ?. :

Явно имаме една и съща слабост. :D

524 мнения
профил »
white storm каза на 03.11.2012, 20:46 ?. :

Само, че слабостта ми не е към това. А и идва ли си падате по кръвта и болката.

108 мнения
профил »
Maximus72 каза на 02.11.2012, 14:55 ?. :

Игрицата е добра. Напомня ми на Assassin's creed за телефон.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 02.11.2012, 16:31 ?. :

много ми напомня на stealth bastard, ще се пробва обезателно.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 02.11.2012, 19:18 ?. :

Ninja Gaiden: The Dark Sword of Chaos

122 мнения
профил »
vladdim каза на 10.11.2012, 15:37 ?. :

" - управлението на PC е малко неудобно" - с 5-бутонна мишка проблемът изчезва ;)

17 мнения
профил »
pwyll каза на 30.12.2012, 18:13 ?. :

Играта е много добра. Голяма зарибявка. Само ми кажете как да отключа някакъв стил? Вече съм на третата мисия. На първата избих всички без да ме видят, а на втората заобиколих всички без да ме усетят. Никъде не ми излезе меню, в което да избера стил.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mark of the Ninja

новини:
Играта от създателите на Mark of the Ninja представлява първото iOS заглавие на студиото Klei Entertainment.
Част от създателите на хитове като The Walking Dead и Mark of the Ninja са сформирали ново студио, чиято първа игра ще излезе за РС.
Инди разработчикът Klei Entertainment обяви своя следващ проект. Mark of the Ninja представлява стелт/екшън игра, която ще се разпространява през Xbox Live.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48