facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mafia: The City of Lost Heaven
Ревю | 20.10.2002 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Illusion Softworks
Издател:
Gathering of Developers
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

Какво представлява мафията? Някои вярват, че самата дума е била част от бойния вик на италианска бунтовническа група. Други определят мафията като наименование на подземен синдикат, съставен от няколко криминални групировки, обединени от кръвна клетва и действащи в потайност. Излизайки от рамките на тези две дефиниции, понятието "мафия" еволюира. Вече може да се говори за едно много по-сложно и организирано общество от престъпници. Днес тя е симптом на корупцията не само в италианската политика. Може да бъде открита и в Русия, Америка, Япония, Китай, а кой знае - може би и у нас... ? :-)

Искате ли да бъдете част от този феномен? Тогава ще трябва да се закълнете, че ще защитавате честта на вашата "фамилия" с цената на собствената си кръв и кръвта на всичко, което е свято за вас. В тази организация се влиза не особено трудно, но единственият начин да излезете от нея е с краката напред. Готови ли сте да поемете тази отговорност?

"Градът на изгубения рай", есента на 1930 г....

Томас Анджело ще запомни тази година с едно единствено събитие. Как неволно стана от обикновен таксиметров шофьор в член на една от най-влиятелните мафиотски групи в града. В този момент Том няма да има и най-малката представа, че през следващите години ще се превърне в дясната ръка на влиятелния гангстер Салиери и ще стане неразделна част от неговото престъпно общество. Едва впоследствие той ще започва да разбира в каква жестока реалност е попаднал. Но дали ще може да се измъкне от нея? Това е историята на човека, видял света на мафията през своите собствени очи.

Стилът на игра е подобен на геймплея в Grand Theft Auto 3, но атмосферата, която Mafia създава, е далеч по-различна и много по-сериозна. За разлика от "Голямата автокражба" вулгарният език и уклонът към сексуално насилие не присъстват в творението на Illusion Softworks. А и трябва да се има предвид, че работата по Mafia - The City of Lost Heaven е започнала още преди GTA 3 да бъде обявена, а концепцията (по думите на авторите) не се е променяла оттогава. 

Задачите, които ще трябва да изпълнявате, са адски интересни и разнообразни.

В началото

получавате по-лесни и не чак толкова отговорни поръчения от своите престъпни босове. Като например да отидете и да натрошите колите на конкурентна фамилия или да съберете пари от длъжниците на дон Салиери. С течение на времето обаче доверието на Кръстника във вас ще се увеличава, а вие ще получавате все по-трудни и по-трудни мисии за изпълнение. Ще ви се наложи да помагате на своите мафиотски колеги, да ги измъквате от капани, когато те са сериозно ранени или пък да убивате маса хора за благото на фамилията. В един момент дори ще можете да извършите въоръжен грабеж над местната банка.

Освен разнообразните мисии друг изключителен плюс в играта е и свободата на действие, с която разполагате. Интересен пример за това е възможността дори да използвате градския транспорт. Някои от задачите ще налагат задължителен превоз чрез метрото, а ако случайно ви свърши бензинът или загазите сериозно, по всяко време можете да потърсите трамвай или друг вид подобен превоз, за да отидете от едно място на друго.

В началото на Mafia ще изпълнявате основно ролята на шофьор. Все пак нали сте бивш бакшиш и точно умението ви да карате като автомобилен ас из сумрачните градски улици привлече вниманието на фамилията. Дон Салиери ще ви поръча да участвате дори и в състезание със спортни коли, защото шофьорът, за когото шефът ви е заложил купища пари, е тежко болен и не може да седне зад волана. Естествено, преди това ще трябва да поразчовъркате колата на главния претендент за първото място... Или казано с други думи: съчетанието между с коли и чупене на кокали в Mafia е просто съвършено.

Имало едно време една корумпирана полиция...

Предполагам и за миг не сте се съмнявали, че градската полиция поддържа тесни връзки с мафията. По принцип тя няма да ви закача, стига да се държите прилично и да не превишите драстично правата, които сте си "откупили". Ако не се съобразите със светофара, направите катастрофа или превишите скоростта, ще бъдете подгонени от патрулка. Това е първата степен на нарушенията. В подобен случай ще ви бъден връчен наказателен фиш, но няколко долара в джоба на куките ще оправят работата. В случай че извършите по-тежко провинение, дори можете да бъдете арестувани. Ако решите да се направите на мачо мен и се опитате да се изплъзнете от полицейските коли, драстично се увеличава шансът ви да влезете в престрелка с блюстителите на закона и дори да бъде обявена награда за вашата глава. В подобни ситуации единственото нещо, което остава, е да бягате, докато куките не ви изгубят от поглед.

Автопаркът на Mafia-та...

По време на играта ще се натъкнете на адски много автомобили. Техният брой надхвърля петдесет и най-интересното е, че всички те са реално съществуващи, взети директно от 30-те и 40-те години на XX век. Ако сте маниак на тема ретро-коли, ликувайте. Към играта е включена и енциклопедия, която съдържа всички основни характеристики на возилата.

За разлика от GTA3 няма да можете да крадете всички автомобили още в самото начало, а ще бъдете обучавани на този занаят постепенно. Също така разполагате и с гараж, където се съхранява всяка гепена до момента четириколка. Поведението на колите по пътя пък е съобразено с истинските параметри на оригиналите: ускорение, максимална скорост, коефициент на триене, тип окачване, тегло, както и още куп други характеристики. Според мен Mafia дори успява да се доближи по реализъм до игрите от серията Need For Speed. Любопитно е, че гангстерите могат да се показват от прозорците на автомобилите и да стрелят по преследвачите си, да пукат гумите на противниковите коли в движение, да пробиват резервоарите им и дори да убиват шофьора на вражеското МПС.
Когато пък лошите уцелят някоя от вашите гуми, колата става адски нестабилна, а недай си боже да бумнат бензина ви. В този случай ще се наложи да изгледате как стрелката за горивото застрашително започва да се клони към нулата. Не си мислете също, че щом се намирате в автомобил, значи сте недосегаем. При катастрофа ще пострада не само превозното средство, но и хората в него.

Въоръжение

Много ме изкефи, че първото ви оръжие (освен собствените ви юмруци) е добре познатата стара бейзболна бухалка, с която можете да потрошите черепа на всеки дръзнал да ви предизвика. За самоотбрана и нападение разполагате и с коктейли молотов (гарантирам ви, че ако се опитате да го гаврътнете, и в токсикологията няма да ви помогнат :-)), револвер, пистолeт Colt 1911, автомат Thompson 1928, различни видове пушки и снайпер. Тези играчки са напълно достатъчни, за да избиете цял мафиотски клан особено като се има предвид, че действието се развива през 30-те години на миналия век и разните там куейкърски BFG-та още не са били изобретени.

Free ride

Освен занимателния и времегубещ сингълплейър, в играта е добавен и т.нар. Free ride или "свободно возене". Това е изключително добра новина за тези, които нямат време да се впуснат в продължителните мисии. Целта тук не е фиксирана. По принцип можете да карате таксито си и да печелите пари. Но по този начин добри кинти не се изкарват. Ако решите, можете просто да зарежете автомобила и да си откраднете друга кола. Ще получавате парично възнаграждение и за всеки убит мафиот, без значение дали ще го прегазите брутално или ще го гръмнете с помпа от упор. Карането като луд и взривяването на чужди возила също ще ви носи печалба. Ако в някоя престрелка ви ранят, намерете болницата и се излекувайте срещу съответната сума в кеш. Можете и да се сейвате, но за тази цел трябва да отидете първо до бара на дон Салиери.

Живот като на кино...
 
Хората в Mafia са раздвижени с помощта на технологията motion capture. За да се подсили реализмът, са сканирани движенията на професионални актьори при анимирането на всяко едно действие. Устните на персонажите са синхронизирани максимално с думите, които те произнасят. Героите имат дори имат мимика - могат да се мръщят, да се усмихват, да изразяват страх и да повдигат веждите си. Цялата игра е създадена с идеята да внушава атмосферата на истински качествен гангстерски филм. Силният сюжет допълнително допринася за това усещане. Дори създателите на "Кръсникът" биха се гордели с творение от подобен ранг. Respect, Марио Пузо. Respect, Франсис Форд Копола...

По принцип градът в Mafia е измислен. Той обаче е пресъздава някои съществуващи места в Чикаго и Ню Йорк. Illusion Softworks са рисували сградите, гледайки множество снимки и скици на реално съществуващи постройки, правени през 30-те години на миналия век. Градът е населен с интелигентно движещи се коли и хора. Спокойно мога да кажа, че Mafia е най-красивата игра, излизала до момента. Тя използва разработения от създателите й енджин LS3D, поддържащ рендването на големи и открити пространства. Понякога дори ще се налага да влизате в прекрасно изрисувани и детайлни вътрешни помещения като например църква, хотели, затвор и т.н., а това е още едно нещо, с което играта превъзхожда конкурента си GTA 3.

Ако недочувате, има за какво да съжалявате

Към перфектната графика можем да причислим и не по-малко добрия саунд. От устата на всички персонажи се леят реплики, достойни за класически гангстерски филм. През цялата игра ще ви съпътстват и мелодии, които още веднъж да ви напомнят за епохата, в която всъщност сте попаднали.

Много малко са игрите, които могат да накарат почти всеки човек да им се отдаде, докато не припадне от глад. Със сигурност Mafia: The City of Lost Heaven е една от тях. Реалистичното поведение на автомобилите, екшънът, който може да сложи в малкия си джоб почти всеки съвременен 3D шутър, увлекателната и заплетена история, красивата графика и кристално чистият звук са гаранция за едно невероятно изживяване в стил "Кръсникът", но този път пред вашите монитори. 

 
системни изисквания
PIII 500, 96MB RAM
напиши коментар
 

320 мнения
профил »
radqtor каза на 13.09.2010, 08:42 ?. :

браво че сте я сложили цялата статия . пак ще си я прочета с удоволствие

348 мнения
профил »
dprime каза на 05.02.2011, 15:35 ?. :
Редактиран на 08.02.2011, 21:42 ?.

Mr.Sallieri sends his regards!

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 11.01.2012, 18:44 ?. :

Заедно с Мас Ефекта,това ми е най-любимата игра.Просто беше изпреварила времето си.Който не я е играл тогава е изпуснал доста.Поне според мен.

117 мнения
профил »
gerg каза на 09.05.2012, 09:38 ?. :

Много готина игра !

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 17.04.2013, 06:26 ?. :

Ненадмината!Мисии,история...всичко!

74 мнения
профил »
subfocus каза на 03.05.2013, 05:32 ?. :

Две думи - велика игра.

33 мнения
профил »
oziato каза на 10.08.2014, 16:48 ?. :

Най- добрата игра която съм играл :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mafia: The City of Lost Heaven

Тактика:
Ако все пак сте запецнали на някое място или пък още не сте я пуснали, можете да прочетете долните редове.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58