facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Mafia III
Ревю | 15.10.2016 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Hangar 13
Издател:
2K Games
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS4
сайт на играта »

плюсове

реалистична и мрачна история

битките и шофирането работят добре

много добра атмосфера и музика

минуси

разочароваща оптимизация

за игра с отворен свят допълнителното съдържание не е много

Няма да е пресилено да кажем, че Mafia III е една от най-очакваните игри на годината. Предната част бе доста добра и дългата пауза само изостри апетита на феновете. Заслужаваше ли си чакането - като атмосфера и история играта е много сполучлива, но технически и дизайнерски проблеми ѝ пречат да разкрие потенциала си.

Тежка и автентична история

Драматичната история в Mafia III е изработена и разказана майсторски, а в нейния център е младият Линкълн Клей, който се завръща в родната Луизиана след Виетнам. Бащата на Линкълн е бял, но както казва един от героите в Mafia III още в началото, по онова време - и особено в непримиримия Юг - ако изглеждаш като негър, значи си негър. И само това е предпоставка животът на Линкълн да бъде доста тежък.

Младокът обаче не губи време и бързо се забърква в една кървава история за отмъщение, семейство и чест. Събитията са разказани предимно от негова гледна точка, но периодично има и епизоди с интервюта с други персонажи, което прави начина на разказване разчупен и интересен. Сюжетът има силни и тежки моменти, епизоди на расово противопоставяне и доста герои, които няма да ви оставят безразлични.

Мътна и кървава

Битките в играта са динамични и брутални, като ръкопашният бой е комбинация от директни атаки и стелт елементи. Престрелките са стандартният екшън с прикритие, но работят добре. Когато не се биете, най-вероятно ще се придвижвате зад волана на някоя кола. Шофирането е ОК, автомобилите имат тежест и макар, че това не е рейсър, карането е готино.

Мисиите в играта на практика са три вида - събиране на ресурси като оръжие, наркотици и алкохол; унищожаване на вражески бази, където целта е да вдигнете нещо или някого във въздуха; и нападения над големите шефове, които са добре скрити зад десетки врагове в масивните си имения. Тук-там има някои добре скриптиани мисии като тази на борда на потъващ ферибот, но след 20-тия час нещата започват да доскучават, тъй като между нападенията няма нищо интересно за правене.

Липса на допълнителни дейности

Светът на Mafia III е жив и интересен, но за съжаление в него няма какво да се прави, освен да следвате зададените мисии. Ако търсите странични забавления като мини-игри, покупка на дрехи и повече разнообразие, ще останете разочаровани. Създателите на играта обещават допълнително съдържание, което да промени това, но освен да се снабдявате с оръжие и муниции и безцелно да карате насам-натам, вниманието ви не може да бъде ангажирано с нищо.

И бъгове, които не трябва да са тук

Няма да кажем, че Mafia III е толкова "счупена", колкото Assassin’s Creed: Unity, но е може би веднага след нея. Изкуственият интелект се ръководи от собствени закони и масово не реагира, дори ако извършите престъпление на метри от полицията. Има бъгове, които пречат да завършите мисии и други, които засягат NPC-тата и обектите в света. Графиката също е нестабилна и някои сцени изглеждат страхотно, докато други са с текстури с толкова ниска резолюция, сякаш играете на най-ниски настройки на РС.

Bсичко това е влудяващо...

... защото Mafia III можеше да бъде страхотна игра, а сега е само добра и пълна с нереализиран потенциал. Историята е завладяваща, атмосферата е страхотна, саундтракът е отличен и механиките на базово ниво работят. Техническите нестабилности повече дразнят, макар понякога и да пречат, но дори да ги преодолеете, пак ви остава един пуст свят, който не може да ви задържи щом веднъж достигнете края на играта. Но пък той си заслужава, така че ако имате възможност, изиграйте Mafia III веднъж, просто бъдете приготвени за това какво ви очаква. 

напиши коментар
 

367 мнения
профил »
radi каза на 16.10.2016, 20:00 ?. :

Тези бъгове и слабата графика за всички платформи ли се отнася

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 20.10.2016, 19:03 ?. :

Да,за съжаление.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 17.10.2016, 16:36 ?. :
Редактиран на 17.10.2016, 16:37 ?.

Лично за мен играта излезе разочарование. Да започнем с най-елементарното - графиката. Сериозно, ама на места е дори по-грозна от Mafia 2. Реализмът, който 2-ката предлагаше (който и за времето си, и в момента е много впечатляващ), тук изобщо няма никакъв помен от него. Боят общо взето не е никакъв бой, натискаш едно копче и негърът тушира всички на улицата като някаква машина. Полиция е почти невъзможно да те подгони, защото с един удар нокаутираш всеки, който е решил да звъни на куките.

Мисиите са адски скучни - във всяка територия играта те среща с някакъв бос, за когото трябва да превземам пазари и територия, като върша абсолютно еднообразни дейности - иди там, убий шефа, иди там, изгори им наркотиците, иди там, отвлечи човека и го измъчвай (като най-често измъчване означава да караш бързо, докато оня не се насере) и те това е. Къде е чарът на Mafia 2, където играта наистина те потапя в мафиотската атмосфера на 40-те, къде е това внимание към детайла, който чехите бяха изпипали почти до съвършенство? Реално 2-ката прилича на next-gen игра много повече от 3-ката по каквото и отношение да ги сравниш.

А като отворих ревюто на РСMania за Мафия 2 направо изпаднах в потрес от изписаните глупости там - градът бил скучен, нямало странични мисии, играта не ти оставяла възможност да се разходиш из града, защото мисиите започвали една след друга... да, всичко това е така, но точно те направиха 2-рата част толкова успешна и интересна. Няма място за такива GTA глупости като странични мисии, историята и геймплеят ТРЯБВА текат равномерно без да бъдат прекъсвани от механики, които са за игри от съвсем друг характер. Точно по този образец трябваше да бъде и 3-тата част, но уви... 2k Czech преди 6 години направи един шедьовър, видя се какво стана, когато американското студио пое нещата в свои ръце - един средно завършен продукт, който се опитва да бъде много други игри едновременно, но в крайна сметка не притежава дори частица от чара нито на заглавията, които копира, нито на поредицата, към която принадлежи. И бях готов да давам пари за това нещо в случай, че беше защитено с Денуво... ужас и кошмар.

P.S. Оптимизацията (която също е кошмарна) не съм я коментирал поради простата причина, че я намирам за най-малкият проблем на играта.

189 мнения
профил »
Baldur каза на 17.10.2016, 19:30 ?. :

Музиката е хубава... Саундтрака, де :D

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 20.10.2016, 19:01 ?. :
Редактиран на 20.10.2016, 19:02 ?.

Такааа, да драсна един два реда,въпреки че sollider e казал повечето от работите които исках да напиша.2-ката беше уникална игра,една от най-недооценените игри в индустрията.Не знам защо дадоха 3 ката на тея бунаци,но резултата не е много сполучлив.Чехите направиха две уникални части,като 1-цата ми е една от най-любимите игри евър.За времето си беше невероятна.Тука имам чувството,че играя ГТА(не казвам,че ГТА е лоша игра,да не ми скочи някой),което не приляга на тази поредица.Атмосферата и усещането за вселената на Мафия вече не е същото.Графиката според мен е по-зле от Мафия 2 не само на места,а изобщо.В предните две части имаш много мисии,които вършиш с аверче или пък две.Това те кара да се "привържеш" към даден герой и спомага да се потопиш по-добре в света на играта.Всяка мисия си беше уникална,нямаше две еднакви,което също много ми хареса,а тук циклиш едно и също до откат.Мисиите бяха типично мафиотски и много добре изпипани в първите две игри.Вниманието към детайла беше поразителен.Примерно,обираш магазин,по-късно се връщаш и той е ограден с полицейска лента,полицията разпитва продавачката и ако не си я убил,те разпознава.Това не е съществено само по себе си но е много готино да го видиш в игра.Има хиляди други детайли,които онзи руснак от видеото,което пуснахте преди това е посочил.Иначе играта си има и плюсове.Историята не е лоша,гън плея на мен ми беше забавен.СПОЙЛЕР.Включването на Скалета,също беше добър ход,но не реализиран както трябва.Ако има 4 част,задължително трябва чехите да си я направят сами.Ако не сте играли първите части,играта може да ви хареса,но ако сте,просто е отстъпление във всяко едно отношение.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 21.10.2016, 15:07 ?. :

Няма да ти скочи никой, баннал съм ги всичките :D

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 21.10.2016, 18:53 ?. :

Така,така,браво. :D

1 мнения
профил »
Пъхни каза на 25.10.2016, 20:06 ?. :

Брао, голем си!

1 мнения
профил »
Nikeca The Boss 3.0 каза на 29.10.2016, 21:16 ?. :

Ужаааассс
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mafia III

новини:
Той се нарича Sign of the Times и ще разкаже мрачната история на култа, който е хванал Ню Бордо в мъртвата си хватка.
Екшънът Mafia III ще бъде подсилен с цели три допълнителни пакета със сингъл плейър съдържание, обяви студиото Hangar 13.
Рекордът по най-продавана игра на 2K Games все още се държи от Borderlands 2, която надмина 10 милиона продажби.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Grand Theft Auto V 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19