facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Mafia II
Ревю | 01.09.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
2K Czech
Издател:
2K Games
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Великолепни визия, озвучаване и саундтрак

Добре разказана история

Прилични екшън елементи и елегантна система за прикриване

Атмосферата на 40-те и 50-те, уловена в една игра

минуси

Няма второстепенни мисии

Доста мудна на моменти

Можете да се измъкнете от полицаите прекалено лесно

Когато очакваш игра, за която имаш чувството, че се разработва в продължение на векове, неминуемо започваш да имаш високи очаквания. В подобни случаи обаче малко заглавия успяват да ги оправдаят напълно и за мое най-голямо съжаление именно такъв е случаят и с Mafia II.

Макар и презентация на чешката игра да е страхотна, в много отношения нещата откровено понакуцват. В желанието си да създадат мащабен и отворен свят, в който да поместят една майсторски разказна история, авторите от 2K Czech се озовават буквално по средата. Mafia II не е нито едното, нито другото, а един среден продукт, който става жертва на амбициозните намерения на своите разработчици. Но всичко по реда си...

Както може би повечето от вас знаят, играта ще ви отведе в измисления град

Емпайър Бей, в периода 1943 – 1951 г.

В центъра на новата мафиотска история стои Вито Скалета – син на сицилиански имигранти и ветеран от Втората световна война, който постепенно става част от подземния свят на американския град, създаден по образец на Сан Франциско, Ню Йорк, Чикаго и Детройт.

Макар и да разполага с всички предпоставки да бъде една велика и запомняща се игра, Mafia II започва мудно в геймплей отношение. Доста мудно. Първоначално единственото нещо, което задържа вниманието ви, е историята. Тя обаче, макар и принципно увлекателно разказана, е препълнена с предсказуеми обрати и не представлява нищо особено. Всички сме я гледали по един или друг начин в някоя от множеството исторически драми на малкия и големия екран.

Идеята обаче да видиш как Емпайър Бей се променя пред очите ти е попадение, макар и да не е принципно нова хрумка. Неусетно студената зима на 1943-та ще бъде изместена от летните дни на 50-те години, по радиостанциите ще зазвучат различни мелодии, дори автомобилите на улицата ще се променят с нови и по-интересни модели. И тъкмо когато се настройвате за едно епично мафиотско приключение, осъзнавате, че

Mafia II въобще няма намерението да ви отклони от основната история

В нея няма второстепенни мисии а ла GTA. Макар и цялата структура на света й да предполага, че можете да водите свободен гангстерски живот – такъв, какъвто намерите за добре – играта ви води за носа през абсолютно цялото време. Имате си дом, но когато се прибирате в него, ще изпитвате единствено досада от дългия път. Можете да се преобличате с всевъзможни костюми, да променяте визията на колите си и да спирате в малките закусвални, за да хапвате и възстановявате здравето си, но в един момент ще осъзнаете, че спокойно може да минете и без всичко това.

Така огромният Емпайър Бей изведнъж става наполовина ненужен. Десетките майсторски пресъздадени улици, великолепните пейзажи и величествените сгради изглеждат създадени без видима причина. А Mafia II от своя страна остава с един наполовина реализиран потенциал.

Разбира се сама по себе си играта не е лоша и заслужава своето изиграване. То обаче по никакъв начин няма да остави кой знае каква запомняща се следа в съзнанието ви, нито пък ще ви накара да се върнете към Mafia II в по-късен етап, за да я преиграете.

Въпреки това няма как да не споменем

някои от достойнствата на играта

На първо място – атмосферата. 2K Czech са успели да пресъздадат 40-те и 50-те по един наистина великолепен начин. Истинско удоволствие е да кръстосваш Емпайър Бей, макар и да знаеш, че на практика не можеш да правиш кой знае какво, освен да следваш основната сюжетна линия.

Екшън елементът също е добре поднесен – с една изключително елегантна система за прикриване, без която ще станете буквално за секунди жертва на вражеските огнестрелни оръжия, чието разнообразие е принципно доволно.

Не на последно място – 2K Czech са обърнали ужасно голямо внимание на множество дребни детайли. Така например когато Вито влезе в една от канализациите на града, той няма да започне да търчи като луд през гадната вода. Напротив, ще започне с погнуса да се опитва да избягва мръсотията и да пуска коментари на недоволство. А това е само един от множеството подобни примери. Возите пиян до козирката мафиот, който ви казва, че всеки момент ще повърне? Спрете и въобще не се изненадвайте, когато го видите да отваря вратата и да започне да драйфа с все сили...

Преди да се усетите обаче, цялото това мафиотско приключение изведнъж ще свърши, а у вас ще остане някакво неясно чувство на празнота. Сякаш сте изгледали един дълъг филм, от който сте очаквали нещо по-иначе.  Ще изгасите компютъра си, ще си кажете „Не беше лош” и на другия ден вече няма да си спомняте почти нищо от него. Това е Mafia II... 

 
системни изисквания
Процесор Intel Pentium D 3 GHz или AMD Athlon 64 X2 3600+ (Dual Core), 1,5 GB RAM, nVidia 8600 / Radeon HD 2600, Windows XP SP2/Vista/7
напиши коментар
 

1 мнения
профил »
burkoff каза на 02.09.2010, 04:35 ?. :

В менюто на играта има сваляне, да ли ще я продължат така...само можем да гадаем.

88 мнения
профил »
undacova каза на 02.09.2010, 05:47 ?. :

Играта има и още плюсове.

46 мнения
профил »
asovete каза на 02.09.2010, 06:02 ?. :

Играта има и още минуси ;D

88 мнения
профил »
undacova каза на 02.09.2010, 07:41 ?. :

Има, но в статията са споменати, демек ако има минуси те вече са индивидуално за всеки и различните му предпочитания и капризи. Не е писано нищо за оръжията, за поведението на колите, за самият дизайн, физиката и други . Те не се обобщават само с "изглежда визуално много добре и има атмосфера" ;)

16 мнения
профил »
fury_taunt каза на 02.09.2010, 06:15 ?. :
Редактиран на 02.09.2010, 06:16 ?.

Винаги съм харесвал статиите на г-н Владимир Тодоров. Не мога да кажа, че съм играл играта все още предвид изискванията и, но бих добавил, че конкретно тази статия ме настрои много песимистично, нз дали това е целта на ревютата като цяло( да оставят негативно или положително виждане към дадена игра и със това да променят желанието на играчите да играят ), но със сигурност след прочитането останах с впечатлението, че освен няколкото плюса играта е пълна боза на 'средно' ниво. Поздрави и без лоши намерения.

27 мнения
профил »
ignatos каза на 02.09.2010, 06:17 ?. :

На седми септември ще излиза DLC което ще представлява нещо като freeride extreme от първата mafia ето трейлър: http://www.gamespot.com/pc/action/mafia2/video/62 74864?tag=gumballs;img;3

А през тва време може да играете на chapter 10 или да си свалите freeride mod ето линк: http://www.youtube.com/watch?v=QrGLfSR_gWU (малко реклма :D) (в описанието си пише всичко аз сам го правил клипа и тва е моя utubканал)

71 мнения
профил »
Simo0o0 каза на 02.09.2010, 06:28 ?. :

На мен пък играта ми направи много добри впечатления. Вярно много работи бяха пропуснати, вярно беше кратка, но майсторството, вложено там, рядко може да се види. Цялата игра създаваше усещането за един филм - неочаквани обрати, много хубави кът сцени и повече от автентична атмосфера. И също така играта нямаше хепи енд. Вярно Вито се спаси, но лично на мен ми беше доста гадно за Джо. Много ще се зарадвам в 3-тата (дано да има такава) част на играта да играем с Джо. По някакъв начин да го завъртят че се е измъкнал и да си търси отмъщението.

473 мнения
профил »
nomadspy каза на 02.09.2010, 10:24 ?. :
Редактиран на 02.09.2010, 10:25 ?.

Ако съдим по логиката на Mafia 2 озночово,че в третата част ще се наложи по някое време да елиминираме Vito Scaletta :D

238 мнения
профил »
io_bs каза на 02.09.2010, 07:44 ?. :

Колко жалко, че 2К отрязаха повече от този шедьовър, направен от 2K Czech, и сега ще ни залеят с куп DLCта, които добавят още коли, персонажи, мисии (включително и странични) и най-вече 4 завършека на играта! Неща, които ни обещаваха още преди излизането на играта!

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 02.09.2010, 09:09 ?. :

Ето това е подла постъпка вече.Играта е обидно кратка.Не знам какви са тези оплаквания за това че играта те води само по сюжетната линия...да не би в първата игра не беше така?Когато чух по една от станциите основната мелодия от първата игра се изкефих максимално,дори това са се сетили да сложат!Само че сега да има 3-4-5 DLC-та само и само да се доят още пари...не мерси!Това че има опция за симулация при управлението на колите е страхотно.Съгласен съм че някои мисии са мудни.Когато чакаш да стане някакъв обрат и тя да стане интересна тя просто...свършва и това е.

13 мнения
профил »
Luvara каза на 02.09.2010, 10:05 ?. :

Абсолютна издънка.Освен графично никакъв напредък в гейплей и т.н.И в предната мафия си имаше великолепна атмосфера.Да не говорим че в тази неможе героя неможе да стреля от колата/къдети мафиотска игра без да попуцаш в движение/. Меле боя под всякаква критика. За какво бе в затвора за да научи контраатаката.Смях пълен.
И най-тъпото. Ако отидете на гробищата за коли, там винаги има генерирани една камионетка и кола, които спокойно може да пресовате и да вземете по 400 кинта. И така до безкрай докато се приберете за следващия чаптър.
Но пък закакво са ви и пари. Пълна шитня. Само 3 радиостанции.Като влезеш в който и да е магазин едни и същи дрехи.
Въобще неможе да се сравнява с The Godfather/освен графично/. Тами има интерактивност.По GTA e.

107 мнения
профил »
sub_zero01 каза на 02.09.2010, 11:40 ?. :

KAKBO e опция за симулация при управлението на колите ??

115 мнения
профил »
vmaster каза на 02.09.2010, 12:01 ?. :

Мен лично ми хареса. Ако оставим всичко на страна и се вгледаме в най-малките неща които допринасят за атмосферата. Например стъпките, които оставяш след като си стъпил в локвичка кръв, тасовете на колите които излитат при сблъсък или при завой с висока скорост, опцията да отваряш и затваряш капаците на колите,в магазините,които си ограбил наскоро има полицаи разпитващи продавачката и ако влезеш тя те разпознава или пък ако си избил всичко живо в магазина е мрачно, стоката е иззета а на вратата висят мрачно ленти "Crime scene DO NOT CROSS". Примерите са безкрайни и точно тези неща създават чувството за една добра игра. Винаги ще има критици, които ще искат още и които не оценяват напълно игрите.

192 мнения
профил »
toptony каза на 02.09.2010, 13:12 ?. :
Редактиран на 02.09.2010, 13:13 ?.

Човек като фен на първата игра тия неща който ти изброи не ми стигат за да кажа че съм доволен. :( Gameplay-я и историята на първата игра са всичко което може да се иска в една класическа мафиотска игра от златните години на мафията. При втората част всеки ще се съгласи че това го няма.

190 мнения
профил »
Freedom каза на 02.09.2010, 16:06 ?. :

Като цяло играта лично на мен ми хареса. Вярно имаше минуси и тн но като че ли плюсовете ги покриваха, но единственото с което не мога да се примиря е края. Та по дяволите аз избих половината хора на на две от трите мофиотски семейства в града, третото го унищожих напълно,два шефа си заминаха, барабар с китайците и накрая да не стана шеф си е лична обида.

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 02.09.2010, 17:11 ?. :

Ако правят нова Мафия 3 искам тя да се развива в днешно време в Атланта в гетата.Главния герой да е някво негро и да ставаш най-големия дилър там.да имат твоето уважения негрите :д. да си имаш твоя банда.да правиш парички да си купуваш ланци коли дрешки татуировки да си правиш.а е нещто като филма на 50 сент.някви такива яки работи.мн щ е яко хахаха! да продаваш джойнт! хахахха направо ще се разепя ако измислят такова нещо.нещо по различно.и естесвено да е с добра история и да е мн дълга! хахахах.а за Мафия 2 мога да кажа че е страхотна игра.лично на мен ми хареса.тва е от мен хах

192 мнения
профил »
toptony каза на 03.09.2010, 08:40 ?. :

За GTA San Andreas да си чувал? Там има всичко което искат давай! :D

190 мнения
профил »
AngryGameCritik каза на 06.09.2010, 09:32 ?. :

Само че в San Andreas действието се развива в началото на 90-те а не в наше време.

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 02.09.2010, 17:14 ?. :

да си някъв Гангстер хахаха

408 мнения
профил »
boilera каза на 02.09.2010, 18:01 ?. :

Провал се оказа играта.

408 мнения
профил »
boilera каза на 02.09.2010, 18:58 ?. :

+1

408 мнения
профил »
boilera каза на 02.09.2010, 19:02 ?. :

+~

5 мнения
профил »
Platapus каза на 04.09.2010, 14:14 ?. :

Ти тъп ли си бе, кво си отговаря сам :D

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 04.09.2010, 21:32 ?. :

boiler boiler май наистина не ти е харесала играта пич, споко на някои ни харесва

408 мнения
профил »
boilera каза на 06.09.2010, 20:03 ?. :

Platapus, подкрепям се, бе.

18 мнения
профил »
fantastic_eed каза на 02.09.2010, 18:47 ?. :

Здравейте !Ще коментирам минусите първо че измъкването не от полицайте не е толкова лесно както го казвате или просто не сте играли GTA но в това се съмнявам.Минусът който е посочен че няма второстепенни мисии според мен не е проблем и отлично се компенсира от 150 плаката на търсени престъпници и 50-те списания на playboy . лично аз нареждам играта заедно с батман асасина и другите хитове поредица (истина е че има някои проблеми в сейфането и в други области но играта е хубава) .Вече мина 1 седмица от излизането и и аз я превъртях 3 пъти на лесно нормално и трудно както и събрах 50 те списания и 150 те плакати по добър сейф от това няма на каде за сега.

15 мнения
профил »
Wanted каза на 02.09.2010, 22:10 ?. :
Редактиран на 06.09.2010, 18:37 ?.

Играта си е чиста 6-ца във всички аспекти. Не съм съгласен че е мудна, защото това е все едно да гледаш хубав филм в който не винаги има екшън елементи. Това че лесно се измъкваш от ченгетата не мисля, че е кой знае какъв минус, защото това не е NFS и има къде по-интерсни неща по сторито за следване от това да се заиграваш с полициата (най-малкото може да им платиш винаги) Не може това да е фактор за играта! За това, че няма странични мисии съм съгласен, но играта не е кратка и на последна трудност никак не е лесна, както и това че е пълно с какви ли не боунси. Играта е изключително красива и детайлна, геймплея е идеален, музиката прави атмосферата на 100%!

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 03.09.2010, 00:50 ?. :

Хубава игра,графика,геймплей,мисии,град. Много празнота,неизползваеми сгради,скучно е без ти да си избираш мисиите (било то главни или второстепенни,които липсват) и един много тъп и недовършен край!

408 мнения
профил »
boilera каза на 03.09.2010, 09:43 ?. :

+1
А бе, боклук отвсякъде е играта!

4 мнения
профил »
Dr_Morro каза на 03.09.2010, 10:21 ?. :

Здравейте.Доста запален фен съм на поредицата, още от първата част. Единицата съм я превъртал поне 3 пъти и имах големи очаквания за двойката....е мога да кажа, че не съм разочарован, дори напротив.Имам чувството, че Мафия 2 бива сравнявана повече с ГТА, отколкото с единицата. Нима в първата част не се следваше сюжетната линия...да следваше се, и там нямаше много място за самостоятелно развитие, но това не пречеше на играта да е велика.Замисалът на играта е да е като филм.Разказва се история, която се следва...и няма как ситуацията да е различна.
Също така някой от минусите, за мен са плюсове....това, че се избягва лесно от полицията е много добре.В единицата НЕПРЕКЪСНАТО се налагаше да карам с ограниченията, иначе ме гонеха до последно куките.Това малко или много беше дразнещо....не вярвам на някой да му е приятно да се влачи 30 мин до мисията си.За мудност на мисийте...не съм забелязвал такова нещо....до 10 чаптър стигнах на 1 дъх, а съм доста претенциозен "геймър".Общо взето всеки оценява персонално дадено заглавие, лично за мен си е попадение - заслужава поне 5.50

107 мнения
профил »
JaddF каза на 03.09.2010, 20:19 ?. :

Играта е страхотна превъртях я , после си я купих и пак я превъртях събирайки всички playboy списания :) Подкрепям напълно горното мнение . Мафия единицата беше всичко друго , но не и open world sandbox game , тъй че за всички хейтъри които си мислят , че играта трябва да прилича на ГТА , STFU !

408 мнения
профил »
boilera каза на 04.09.2010, 17:36 ?. :

JaddF, грешиш жестоко!

320 мнения
профил »
radqtor каза на 07.09.2010, 22:39 ?. :

boiler, прегря жестоко !

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 03.09.2010, 16:28 ?. :

Eнжина на играта е гениален, велик, евала на тея чехи.
Невероятна игра толко кеф ми носи сигорно съм към края вече, не искам да свършва :( неам думи да я опиша.... може си сложите и 3ка оценка тфа си е ваше тъпо мнение...

556 мнения
профил »
ciborg каза на 03.09.2010, 18:39 ?. :

Абе, много е празен тоя град. Някак си ми се искаше да имаш повече възможности, един наистина отворен свят, а не чак толкова линейна игра. Иначе си е супер.

2 мнения
профил »
atisas2 каза на 04.09.2010, 17:59 ?. :

Колкото да се направите на интересни казвате, че играта е тъпа. Що не я сравните с гта 4. Играта предлага по-добра графика и по-малки изисквания! 2ро, че мисийте и историята са по готини! 3то, че геймплеа е по-готин със повече опции, например при боя да хванеш човек когато е паднал и да го наджаскаш с кеф! Какви ли още не дреболий като да ограбваш магазини и после да си взимаш безплатно дрехи... Абе общо взето няма с какво да вините играта. Просто сте много интересни като напишете коментара от сорта "Играта е пълна боза" :x

408 мнения
профил »
boilera каза на 04.09.2010, 22:59 ?. :

Тц, ти грешиш!!

556 мнения
профил »
ciborg каза на 05.09.2010, 19:20 ?. :

Тц, и двамата грешите!

408 мнения
профил »
boilera каза на 06.09.2010, 20:04 ?. :

Ама и ти грешиш.

331 мнения
профил »
Koshmar каза на 06.09.2010, 06:49 ?. :

Boiler голям си трол! Играта е екстра, аз който ненавиждам игри от типа на GTA се изкефих на история, визия, геймплей и т.н. Смятайте! Единствено съм съгласен, че играта е леко кратка, но това правят хубавите игри - оставят те жаден за още.

19 мнения
профил »
SmeX каза на 06.09.2010, 12:30 ?. :

Мене играта доста ми хареса. Има доста детайли в играта от които GTA може да се учи. Доста ми хареса и момента с влизането в затвора и излизането след 6 години и света наистина променен. Края ми стана малко кофти за Джо. Иначе графиката беше доста готина както и историята.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 06.09.2010, 19:54 ?. :

Пичове, помните ли първата MAFIA? Я кажете колко от тези неща, които изисквате от продължението ги има в нея? Мафия-та винаги е била story-driven игра и никога не е претендирала за нещо повече. Никога никой от 2K Czech не е споменавал - ние правим по-доброто GTA... Те правят продължение. И то е в духа на първата игра. Както казваше едно време г-н Широв: "Ако не е счупено, не го поправяй". Като искате GTA и безсмислено разнообразие и еднообразни мисии с минимум история, играйте GTA. Ако искате история, атмосфера и интрига, макар и клиширана такава - цъкайте MAFIA. Това е положението!

** СПОЙЛЕР **

А мисията, в която Вито и Джо отиват да убият Томи... Взеха ми акъла, заклевам се!

238 мнения
профил »
io_bs каза на 10.11.2010, 22:35 ?. :

Да, много добре си спомням първата Мафия и тя е по-добра от продължението по всички показатели (освен графика). Първата част е изпипана, а втората бе прекалено голям проект за 2K Czech, които наброявали 120 души. За да пуснат играта навреме, е трябвало да оставят недовършени някои неща, на моменти това си проличава.

25 мнения
профил »
soregashi каза на 07.09.2010, 07:59 ?. :

Играта е добра. Адски добра. Просто я орязаха накрая на процеса по разработка, за да има какво да сваляме сега. Кофти тръпка.

8 мнения
профил »
NightWatch каза на 08.09.2010, 14:49 ?. :

Леко имам амнзия за първата ,щото тогава съм бил на около съм я играл преди около 7-8 години но както и да е лично на мен Mafia II ми допадна много.Леко ми бе писнало от клонингите на GTA ,поради причината че просто всички се опитваха да докарат атмосеферата на GTA ,искаше ми се да поцъкам нещо отново в отворен свят,но да има линейност(лека носталгия към старите игри,предполагам ) е Mafia II ми предовстави точно това,пък и сега излизат и DLC-та които разнообразяват историята,пък и зимат че раязкрасяват играта с модернизирани коли,някоя нова парцалка за мезен италянец XD ,сега пък и ново злобно набито копеуе измислиха авторите.
Един въпрос,да очакваме ли още възможности за игра с нови персонажи ?

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 10.09.2010, 11:17 ?. :

Въпроса е защо трябва да правят отворен град като ще има линейост така или иначе. Остава впечатлението за пропилян потенциал , за нещо нещо правено залудо (като Фейбъл 2 която имаше едно огромно село абсолютно празно откъм живот и неща за правене ).

56 мнения
профил »
pilcho каза на 20.09.2010, 23:52 ?. :

И аз останах с такова впечатление.

60 мнения
профил »
VicariousS каза на 14.09.2010, 10:22 ?. :

Абе, общо взето - Mafia 2: Electric Boogaloo

1 мнения
профил »
sonicdknight каза на 08.01.2011, 22:34 ?. :

Някой ще ми прати ли някоя версия на играта, аз теглих един от замунда, инсталирах всичко и като цъкна на иконата да стартирам въобще не ми се отваря играта.

117 мнения
профил »
gerg каза на 09.05.2012, 18:00 ?. :

На мен лично ми харесва ...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Mafia II

Превю:
Това може и да не е геймсъбитието на 2009 г., но е адски близо до целта. Mafia II ще ни пренесе в най-мрачния и реалистичен гангстерски свят, създаван някога.

новини:
Ако се съди по Twitter съобщенията на един от актьорите, дали гласа си на серията.
Авторите на епичното приключение Mafia 2 вече са намалени с близо една четвърт от досегашния си състав, а обяснението отново е прекалено тривиално.
Италианска депутатка от Европейския парламент, чийто баща преди време е станал жертва на организираната престъпност, заплаши, че ще се опита да спре играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Mafia: Definitive Edition
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80