facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood
Ревю | 22.12.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Turbine
Издател:
Codemasters
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Мраколес, макар и не целият

Скърмиш системата

Изключително интересен завършек на епичната история във Volume II

Един нов слот към легендарните оръжия за създадени от крафтинга руни

Подобрения върху бойната система и маунтовете

минуси

Понякога войниците в скърмиш се държат неадекватно

По един експанжън на година – евала, Turbine! Да, Mines of Moria бе до голяма степен предоставен в груб, недодялан вид, с доста досадни бъгове и експлойтове в подземята, но успя да пресъздаде изключително детайлно едно от най-впечатляващите подземия, създавани някога. Сега – приблизително 12 месеца по-късно е време да навлезем в най-смъртоносната гора в Средната земя – Мраколес – и да видим как ще завърши епичната история на Volume II! И дори отново да подгоним Ам-гъл, който скита из сенките на дърветата – там, където Леголас някога е бродил.

Няма какво да се залъгваме – Siege of Mirkwood не може да се сравни с мащабността на Mines of Moria, но купищата нововъведения, увеличения level cap на 65, приемливо голямата нова територия – горе-долу колкото Лориен – и относително ниската цена ще се понравят на феновете на LOTRO.

Но всичко по реда си. Започваме със самата гора.

Преходът от Лориен в Мраколес е направен изключително добре и представлява една масивна атака

която елфите организират срещу злото на отсрещната страна на река Андуин. Представете си D-Day, само че с дългоухи създания и орки. В момента, в който слезете от лодката и стъпите за първи път в Мраколес, ще видите територия, като никоя друга до този момент. Дърветата са сухи и по тях почти няма листа, те отдавна са изпопадали по земята. Мъглата се стеля ниско и често не може да виждате дори на няколко метра пред носа си. Слънцето не успява дори да блесне и да освети пътя ви. Вие сте сами с всички създания, които дебнат наоколо. А повярвайте ми, те не са малко и въобще нямат добронамерени чувства към вас…

Ако преди, в Mines of Moria, вашата задача бе да помогнете на джуджетата да си възвърнат величественото подземие, то в Siege of Mirkwood всичко е сведено до едно – постоянно, но сигурно настъпление към Дол Гулдур, на чийто връх ви очаква господарят на крепостта, яхнал гигантско драконоподобно същество.

С други думи ще си имате вземане даване с назгул!

Именно там са и трите нови подземия за 3-ма души, едно за 6 и големият райд за 12. Последният все още не съм успял да го изследвам както трябва с гилдията си, но ако съдя по малките дънджъни, авторите са се постарали да разчупят дизайна максимално. Да речем в едно от тях ще влезете в нещо като затвор, из чийто коридори бродят гигантски тролоподобни същества. Хванат ли ви, ще ви хвърлят килия! Стане ли ви навик да им се врете в носа, съответните крила на зандана ще бъдат затворени, вие няма да може да спасите всички затворници и съответно – вероятно няма да успеете да изпълните някои куестове или да се докопате до допълнителната плячка.

Подземията обаче далеч не са най-примамливата новост в играта.

Скърмиш системата

в случая изпъква над тях с две гърди. Най-простичко казано идеята при нея е следната. Тъй като войната в Средната земя започва да се разпространява на всички фронтове, свободните хора създават лагери из всички ключови селища, за да организират и ръководят необходимите бойни операции и съответно – да разпределят награди за онези, успели да се завърнат успешно. Един такъв боен сценарии например ще ви пренесе в Брее през зимата. И докато снегът бавно и сигурно се трупа по покривите на града, разбойници са се заканили да опожарят „Подскачащото пони”. Вие разбира се, трябва да ги спрете.

Друг сценарии пък ще ви отведе в долините пред Ломидол, където орки нападат дома на Елронд. В трети ще трябва да се опитате да оцелеете един час под безспирните атаки на немъртви в могилите, близо до Том Бомбадил и т.н. Хубавото на скърмишите е, че не се налага да отидете до съответния лагер или място на сражението – може да се присъедините към битката от всяко едно кътче на Средната земя през интерфейса на играта. Ако искате да си получите наградите обаче, ще трябва да отскочите до който и да е лагер в света.

Макар и тези скърмиш сценарии да се броят на пръсти, всичко в тях се генерира на произволен принцип - както съществата, които ще ви нападат, така и допълнителните задачи, които ще изскачат от време на време. Така например докато отбранявате подстъпите към Ломидол, стрелците на Елронд може и да останат без стрели. В такъв случай вие имате възможност да се опитате да съберете онези от тях, които не са се забили в главите на орките, и да им ги дадете.

В скърмиша няма да се биете сами. От една страна, към вас ще се присъедини

вашият персонален войник

който може да бъде екипиран с нови таланти и умения по начин, сходен с вашите собствени специализации. Така той може да бъде вид танк, който дърпа агрото към себе си, бъфър, лечител, демидж дийлър и т.н. От друга – всеки един скърмиш може да бъде изигран както от един човек, така и от малка група от трима, от голяма от шестима или от цял райд. Колкото повече души влизат на бойното поле, толкова по-голяма става трудността. Съответно и наградата.

На този етап скърмиш системата работи перфектно, като голяма част от сценариите са достъпни за всеки, качил героя си до 30-то ниво. Очевидно е, че Turbine възнамеряват да добавят още бойни сценарии след време. Също така те са примамливи не само за хардкор играчите, но и за онези, наричащи себе си „кежуъл”, тъй като със спечелените от тях значки и други подобни бойни инсигнии ще могат да си купят най-различни брони, оръжия, пръстени и т.н. Тук ще откриете дори онези предмети от подземия като Карн Дум, необходими за всеки клас към 45-то ниво, за да получи едно от най-полезните си умения в играта. Доскоро те бяха достъпни единствено за онези, които можеха да съберат група, имаща желание да посети старите дънджъни. Другият вариант е да си ги купят директно от аукциона. В последния случай цените на някои, като Rune of Winged Dominance, изхвърчаха буквално през покрива. За щастие някои тарикати вече няма да могат да правят пари по този начин.

Разбира се – в Siege of Mirkwood е пълно и с многобройни нови и дребни детайли

Така например когато разглобявате легендарно оръжие, има шанс да попаднете на свитък, с помощта на който да преразпределите наново всички точки, инвестирани в умението на любимия ви меч от първата епоха да речем. Също така, макар и да няма нов тиър в професиите, почти всички са допълнени с нови и интересни предмети за произвеждане, включително така бленуваните от играчите нови бойни и защитни свитъци. Няма как да не споменем и руните, които може сами да си направите и да поставите в новия четвърти слот към легендарните оръжия. Стига да сте се присъединили към съответната занаятчийска гилдия, разбира се.

Няма как да не споменем, че е променен и начинът, по който ще се сдобивате с radiance броните от подземията и райдовете. Кажете сбогом на „монетите” и „камъните” – вече всеки бос пуска медальони. В зависимост от дънджъна ще откриете Medallions of Moria, of Lorien и of Dol Guldur. И най-хубавото е, че всеки в групата получава по един (или по повече, ако става дума за райдовете). Така е просто въпрос на време, преди да се сдобиете с така необходимата за райдване екипировка.

Turbine са пипнали сериозно и маунтовете

Сега, вместо да заемат място в инвентара или банката ви, те могат да бъдат превърнати в умения, които се използват като всеки един друг скил. Ако си спомняте - преди, докато яздехте, не можехте да правите твърде много неща. Дори най-елементарните като например да вземете куест и да си взаимодействате с NPC-тата. Е, вече можете. Също така ще забележите, че всеки маунт си има име, което се променя по желание на играча, както и кръв, която определя кога ще бъдете свалени от седлото. Успеете ли да се измъкнете от някой търчащ по петите ви гоблин, тя ще се възстанови от само себе си, без да се налага да слизате и да се качвате на маунта повторно, и така ще може да продължите по пътя си напълно безпрепятствено.

И бойната система е претърпяла промени!

Преди ни се налагаше да чакаме миг-два, преди дадено умение да се активира, въпреки че сме натиснали съответното копче. Сега обаче автоматичната атака няма да застава на пътя ви и изпълнението на всеки един скил изглежда доста по-адекватно реализирано. На този етап аз лично нямам оплаквания от нея.

Както вече споменах – цената на Siege of Mirkwood е изключително приемлива. Пък и не трябва да забравяме, че това е „дигитален” експанжън, сиреч не може да изтичате до магазина и да си го купите, а ще трябва да откраднете кредитната карта на баща си и да си го поръчате онлайн.  Стандартната версия се предлага за 19.99 евро, но тук няма да откриете Adventurer’s Pack, който освен всичко останало ще ви даде едно общо хранилище на предмети, което всички герои ще споделят помежду си, както и два допълнителни слота за онези ентусиасти, които вече са запълнили седемте с 65-ци. Ако искате да получите всичко на куп, трябва да се бръкнете в джоба малко по-дълбоко и да дадете 27.99 евро за специалното издание – Siege of Mirkwood + Adventurer’s Pack. Разбира се, никой не ви задължава да го правите.

Какво ни очаква догодина? Turbine обещават, че ще добавят началото на Volume III под формата на безплатен ъпдейт в началото на 2010-та. Тогава би трябвало да се появи и поддръжката на DX11. Накъде ще поеме пътя ни обаче, все още никой не може да каже със сигурност… 

 
системни изисквания
Intel Pentium 4 – 2.0 GHz, 1 GB RAM, 128 MB 3D Video, Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 23.12.2009, 17:53 ?. :

Г-н Тодоров после ще прочета статията, ама според мен не сте подходящ да пишете за тази игра понеже няма да дадете обективно мнение :) После ще я прочета

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 24.12.2009, 11:57 ?. :

Работата ми изисква да съм обективен, дори когато съм субективен.

193 мнения
профил »
Azathot каза на 23.12.2009, 17:53 ?. :

Само изключително тъпата приумица за дигитално разпространение ме спира да си купя експанжъна, та за момента съм отебал играта напълно, въпреки че до края на януари имам предплатено време. Но... все пак днес се прежалих и пуснах искане за Visa Electron - след празниците се завръщам и почвам да вилнея...

3 мнения
профил »
dunedanetz каза на 21.01.2010, 14:01 ?. :
Редактиран на 21.01.2010, 14:09 ?.

Само едно ще ви кажа - никой няма да се съобразява с българите от България. Цял свят използва дебитни и кредитни карти, само ние тука сме недоволни и все мрънкаме за нещо. Не знам защо нямаш дебитна карта, ама 100% родителите ти имат поне по 2 на човек. Друг е въпроса, че сме все още хипер мега предубедени да си регистрираме картите в интернет. Лично аз съм пазарувал над 100 пъти от интернес с моята Виза Електрон, как аджеба поне един път нямаше злоупотреба. Ми няма и да има, ама само мрънкаме.

268 мнения
профил »
Demon II каза на 23.12.2009, 18:16 ?. :

Не изглежда нищо интересно

268 мнения
профил »
Demon II каза на 24.12.2009, 18:37 ?. :

УоУ е по добра спорет мен

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 24.12.2009, 18:56 ?. :

Пробвай нещо друго за разнообразие.

268 мнения
профил »
Demon II каза на 26.12.2009, 12:06 ?. :
Редактиран на 26.12.2009, 12:06 ?.

Аз съм пробвал доста ММО-та Мu,Arua ROSE,Lineage II, Dekaron и т.н. и Wow си остава наи доброто ММО

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 26.12.2009, 17:52 ?. :

Пробвай LOTRO и тогава коментирай.

45 мнения
профил »
Daath каза на 24.12.2009, 20:06 ?. :

Пробвах Trial-а и мисля,че това ще е 2рото MMO което ще си купя.Ако пък го направят някога и безплатно,просто и цена няма да имат.Евалата на Turbine!

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 25.12.2009, 14:31 ?. :

И аз много се надявам да го направят безплатно, сигурно ще откажа половината други игри които сега играя.Много добри впечатления ми остави trial-а, но не ми се плаща.

15 мнения
профил »
eatthisheal каза на 25.12.2009, 00:41 ?. :

що няма пиратски сървъри и за тия неща ;с

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 25.12.2009, 14:33 ?. :

LOTRO e програмирана по различен начин от Играта-чието-име-не-трябва-да-се-споменав а.Логваш се още в launcher-а например.

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 26.12.2009, 20:33 ?. :

Пичове, замълчете всичките, моля ви.

370 мнения
профил »
des каза на 27.12.2009, 10:47 ?. :

Моля ви, не почвайте тоя спор...няма смисъл. Аз не съм привърженик на ММО, въпреки че имам още герои в оригиналните сървъри на WoW, но пък съм и фен на "Властелина". Мисля да пробвам играта, предполагам, че ме очаква добро забавление, а не само "фармене", "honor" и т.н. , заради които WoW се превърна повече в бизнес-игра и някаква фентъзи-икономика, отколкото игра за разпускане.

153 мнения
профил »
marinkov каза на 27.12.2009, 22:50 ?. :

Направили са Южен Мраколес по уникален начин! Браво на Турбине! Да продължават все така и чакаме вече с нетърпение Рохан! :))

15 мнения
профил »
eatthisheal каза на 28.12.2009, 03:46 ?. :

план Б

какви са цените на играта и месечните такси или там както се плаща

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 14.01.2010, 11:28 ?. :

Не по-различни от тези на WoW. Около 50 лева е ваучерът за 60 дни. Плюс-минус 2-3 лева, ще те излъжа колко точно. С кредитна карта цената е сходна - $14.99 на месец. Хубавото е, че има life-time membership. Пускат го около експанжъните, но той е чувствително по-скъп и трябва да си сигурен, че искаш да инвестираш толкова много време и пари в една игра. Все още го има покрай Mirkwood - $299.99. Плащаш и забравяш за месечни такси веднъж и завинаги.

7 мнения
профил »
MakSimoS каза на 30.12.2009, 21:59 ?. :

Ами добра игра и WoW е добра но от LOTRO по - добро няма

431 мнения
профил »
ValioLorda каза на 17.01.2010, 10:00 ?. :
Редактиран на 17.01.2010, 10:00 ?.

На мен ми харесва Уорхаммър

2 мнения
профил »
Elendil94 каза на 28.01.2010, 09:21 ?. :

Господин Тодоров,
Исках да ви попитам , ако не е класифицирано разбира се :) , в кой Свят играете и как се казва героят ви :? Ако е в Елдар , дали е в БГ киншипа :)
Благодаря

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 01.02.2010, 12:11 ?. :
Редактиран на 01.02.2010, 12:14 ?.

Сървърът е Laurelin, героят ми се казва Topher - 65 ниво хобит, minstrel. :) Имам и няколко други, но с него играя основно. И не - kinship-ът не е български, но е съставен от изключително готини хора.

70 мнения
профил »
Arag0rn каза на 28.01.2010, 12:38 ?. :

Играл съм : WAR, AoC, LOTRO, wow, Aion и около 10 free mmorpg и най-много ми хареса LOTRO - Теглих си 4 триала на ЛОТРО а на war,aoc,wow - само по 1 ! Мисля че само SW:The old republic ще е по добро и ще си го купя!

15 мнения
профил »
LoVJiqTa каза на 20.03.2010, 20:00 ?. :

Смятам да си купя оригинала че е само 20 лева и ме интересува дали ште намирам хора по пътя или повечето са вече висок левел и няма да мога да правя лол левел дънджани поради липсата им.

10 мнения
профил »
monkeyisland каза на 28.05.2010, 15:19 ?. :

Можеш, намират се групи за всички подземия (поне в сървъра laurelin). Най-лесно разбира се е за endgame съдържанието.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 02.06.2010, 06:53 ?. :

Много ми харесва играта , прекрасна е за кежуал играча .
Невероятно красива графика .
Много дорба статия
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood

новини:
Адам Мерски и Кейт Пейз от Turbine заявиха, че откакто The Lord of the Rings Online прие free-to-play модела, приходите от играта са се увеличили тройно!
След почти двумесечно забавяне The Lord of the Rings Online ще стане free-2-play и за своите европейски фенове. Дългоочакваната дата е 2 ноември.
Според MCV приходите на Turbine от The Lord of the Rings Online са се удвоили след преминаването към новия free-to-play модел.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan 14
The Lord of the Rings Online: Mines of Moria 11
Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
Star Wars: The Old Republic 96
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Mists of Pandaria 46
Guild Wars 2 34
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21
Guild Wars 2: Част 2 20