facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Lenovo Y50
26.04.2015 | автор: Александър Рангелов


оценка:

Вносител:
Солитрон
Цена:
2 229,00 лв.
сайт на продукта »
плюсове

изключителен дизайн

компактни размери, не по-обемен от един нормален лаптоп

чудесна клавиатура с подсветка

добро съотношение геймърски възможности/цена

мощен процесор, който прави работата песен

минуси

не толкова качествен дисплей

като всеки геймърски лаптоп, ще остарее бързо

Преди време имах възможност за направя ревю на един много мощен геймърски лаптоп. Без да влизам в подробности, ще кажа само, че бе на известна марка и действително разполагаше с качествен за времето си хардуер. Проблемът обаче беше друг - всеки път, когато спирах поглед върху него, неволно се чудех какъв всъщност е смисълът от такава машина. За разлика от традиционните лаптопи, той бе огромен, тежък, трудно подвижен и адски скъп. С други думи, не точно причините, поради които бихте заменили с него настолния си компютър или пък конзолата си.

Това време обаче е отдавна отминало.

Днес РС геймингът е по-динамичен от всякога, а геймърските лаптопи са доказали, че далеч не са само нишови машини, предназначени за хардкор ентусиасти с много пари. Нещо повече, именно лаптопи като Lenovo Y50 категорично ни убеждават, че за да бъде качествен, един геймърски лаптоп не трябва да е нито прекалено скъп, нито твърде обемен и неудобен.

За Lenovo Y50 могат да се кажат доста добри неща, започвайки от чудесния му дизайн и стигайки до начина, по който се справя с най-актуалните игри. Искате ли да ги чуете?

Чудесно, значи започваме.

През последните няколко години, серията Lenovo Y се наложи като най-доброто предложение за геймърски лаптоп на прилична цена. Както Lenovo IdeaPad Y500, така и Y510p предлагаха висока производителност, ергономичен дизайн и бяха способни да подкарат най-новите игри.

Сега на сцената идва техният наследник Lenovo Y50, който впечатлява с още по-тънко шаси и редица мощни ъпгрейди, сред които видео карта от новата серия Nvidia GTX 800M. Имайки предвид положителните промени в дизайна и в хардуера, Lenovo Y50 изглежда сякаш е обречен да бъде успешен, но истината е, че нишата на геймърските лаптопи сега е доста конкурентна и поредица от компании като MSI, Gigabyte, Razer и Asus се борят за потребителското внимание и портфейл с доста интересни предложения.

Означава ли това, че Lenovo Y50 може да се бори за място сред най-добрите?

Дизайн и шаси

Казват, че първото впечатление е особено важно и наистина няма никаква причина това да не важи и за геймърските лаптопи. В този случай дизайнерите на Lenovo могат да бъдат спокойни, тъй като тяхното произведение откровено не остава встрани от вниманието. Компактното черно шаси на Lenovo Y50 е приятна и атрактивна гледка, която се подсилва от острите ъгли и атрактивния дизайн на капака на лаптопа. Изобщо по цялото шаси има множество дребни, но важни елементи, които засилват имиджа на модела като нетрадиционен и геймърски. Цялото шаси е пластмасово и с приятно на пипанве покритие.

С размери от 15.23х10.37х0.9 инча и тегло от само 2.4 килограма, Lenovo Y50 няма нищо общо с онзи лаптоп, който ви споменах в началото. Напротив, компактните размери на шасито са първото нещо, което ще ви направи положително впечатление, когато вземете лаптопа в ръце.

Спокойно можем да кажем, че Lenovo Y50 е от онези машини, които грабват погледа веднага. Дизайнът на шасито е много агресивен, като специално внимание заслужват двойката стерео говорители, разположени в двата горни края на и покрити със ситен плетен капак. Зад тях има два отвора за охлаждащата система, а по почти цялата дължина на шасито отдолу също има такъв широк отвор за пасивно охлаждане.
За разлика от повечето лаптопи, самият екран не е хванат по цялата дължина, а само в средата, което придава на машината още по-футуристичен вид.

Интерфейс

За да бъде постигнат такъв тънък профил, логично е да се направят известни компромиси, които обаче не са фатални, поне що се отнася до наличните портове. Да, VGA порт отсъства, но като цяло този стандарт вече се използва все по-рядко. Вместо това може да разчитате на HDMI порт за връзка на въшни HD устройства, както и ако искате да включите лаптопа към външен монитор или телевизор. А имайки предвид, че това е преди всичко геймърски лаптоп, възможността да го ползвате с домашния си широкоекранен телевизор е съвсем реална.

Отсъства Ultrabay дизайна, който даваше известна гъвкавост на потребителите в добавянето на външни устройства като втори твърд диск, допълнителен вентилатор или дори втора видео карта по SLI технологията. По принцип това действително е загуба, но да бъдем реалисти - основното предимство на Lenovo Y50 е неговият олекотен дизайн и възможността да вземете със себе си машината, когато отивате на ваканция или пък дълго пътуване. Ето защо едно от последните неща, които вероятно бихте искали е да понесете със себе си допълнителна периферия, която само да обременява машината.

По дължина по левия страничен панел са разположени два USB 3.0 порта за значително по-бърз трансфер на данни, входа за захранващия кабел, HDMI порта и входа за LAN кабела. На срещуположната дясна страна се намира още един USB порт, този път 2.0 и съответно най-вероятно предназначен за мишката, карточетец с поддръжка на всички най-популярни формати и S/PDIF порт.

Дисплей

Lenovo Y50 разполага с 15.6-инчов Ultra HD дисплей (3840x2160 пиксела) с LED подсветка и покритие, което не позволява отразяването на образи. Проблемът е, че качеството на предлаганата картина лесно може да бъде определено като единствената по-сериозна слабост на модела.

Екранът е по-тъмен от повечето 15.6-инчови конкуренти на пазара и определено отстъпва на някои конкуренти като MSI GS60 Ghost Pro, който има атрактивен 3К дисплей с доста по-висока яркост. Ограничената яркост частично влияе и на зрителния ъгъл; перфектният изглед към Lenovo Y50 е фронтален с наклон на дисплея от 90 градуса. Ако завъртите екрана в позиция напред или назад, зрителният ъгъл бързо намалява и цветовете изглеждат по-безлични и притъпени. Същият негативен ефект се наблюдава, когато дисплеят е срещу пряка или силна светлина.

Известна критика търпи възпроизвеждането и достоверността на цветовете. Разбира се, екранът е повече от достатъчен за нормална употреба (оставяйки настрана факта, че ще искате да смените Ultra HD резолюцията с Full HD, тъй като иначе образите стават прекалено малки), но като геймърски лаптоп не е на нивото на конкуренцията. Това става видно при някои по-шарени игри като Borderlands: The Pre-Sequel, чиято цветна палитра се оказва твърде много за екрана.

Всъщност дисплеят в никакъв случай не е по-лош от този на предния Lenovo IdeaPad Y510p, но в известна степен точно там се крие и проблемът, тъй като междувременно новите конкурентни модели започнаха са предлагат доста по-добри варианти.
 
Процесор

В сърцето на Lenovo Y50 тупти мощен четириядрен процесор Intel Core i7-4700HQ, базиран на архитектурата Haswell. Всяко от ядрата му има базова честота от 2.4GHz, която при нужда може да се увеличи динамично благодарение на Turbo Boost функцията до 3.2GHz за четири активни ядра, до 3.3GHz за две активни ядра и до 3.4GHz за едно активно ядро.

Като наследник на Ivy Bridge, Haswell има множество предимства, свързани с оптимизацията на своята работа, които се виждат както по отношение на CPU, такка и на  GPU функионирането. Ако търсите база за сравнение, i7-4700HQ е малко по-мощен от сходен Ivy Bridge процесор именно заради подобренията в архитектурата. Като резултат, общата производителност е сравнима с тази на Cire i7-3740QM.

Към процесора има вграден графичен ускорител от серията Intel HD Graphics 4600, който е значително по-добър от предните HD Graphics 4000 и 4400. Той спокойно може да изпълнява всички ежедневни задачи, свързани с нормално графично натоварване, докато за всичко останало на помощ се притича самостоятелната видео карта.

Графичен ускорител

Ако процесорът е сърцето на всеки един компютър, без значение на неговите размери и приложения, то една геймърска машина - особено когато тя е преносима - работи с ритъма на своята видео карта. В случая тя е Nvidia GeForce GTX 860M - ускорител от горния край на спектъра (макар и не съвсем на върха), който бе показан от едноименната компания през март 2014 г. Това е една от първите карти, базирани на новата архитектура Nvidia Maxwell и работи с 4GB GDDR5 видео памет.

В сравнение с предходната Kepler, Maxwell е оптимизирана за по-висока енергийна ефективност, което е особено важно при преносимите компютри. Поради тази причина, въпреки че има по-малки изчислителни възможности, GTX 860M може успешно да се съревновава, а понякога дори да надмине, по-стария и базиран на Kepler модел GeForce GTX 770M, като в същото време изразходва значително по-малко ток. Това става благодарение на Battery Boost функцията, която позволява висока производителност (разбирайте над 30 кадъра в секунда) при значително удължен живот на батерията. Повечето от актуалните заглавия на 2014 г. могат да бъдат играни на Full HD резолюция и с високи настройки, но за това - след мъничко.

Що се отнася до останалите характеристики на картата, GeForce GTX 860M поддържа PureVideo HD енджина за по-добро декодиране на H.264 и MPEG-2 видео съдържание, както и позволява 4К резолюция. Като всички останали модели на Nvidia от високата част на спектъра, GTX 860M поддържа технологията Nvidia Optimus, която интелигентно преценява кога да активира самостоятелната видео карта и кога - вградената, така че да не се губи производителност, но и да не се хаби излишно батерията.

Звук

Геймингът трябва да бъде истинско пиршество за сетивата, в това число и за ушите. За щастие, Lenovo Y50 има с какво да се похвали в това отношение. Аудио системата на лаптопа е изработена в сътрудничество с известната специализирана компания JBL и двойката стерео говорители с лекота могат да изпълнят една стая с приятен, плътен и силен звук. Точно така, звукът е не само силен, което е относително лесно за постигане от инженерна гледна точка, но и доста чист. При тестовете подложихме аудио системата на тест с рзлични висококачествени аудио и видео файлове и резутатите определено са много добри. Благодарение на субуфера на лаптопа и неговия бас, Lenovo Y50 предлага изключително качествен звук, което безспорно спомага за атмосферата в игрите.

Клавиатура и тъчпад

Клавиатурата е страхотна, няма две мнения по въпроса. Освен че е достатъчно голяма и пълнофункционална, бутоните ѝ са разположени на разстояние един от друг и досадното натискане на съседния бутон на е проблем. Освен това клавишите се натискат плътно, реагират бързо и се чуват меко, но отчетливо. Допълнителна екстра е наличието на подсветка в червено, която не само придава по-агресивен вид на лаптопа, но е и адски практична, когато трябва да пишете в помещение със слаба светлина.

Тъчпадът е с доста големи размери и е разположен леко вляво от центъра под клавиатурата, така че спокойно да отпуснете дясната си ръка. Подобно на клавишите, той също има леко грапаво покритие, което е приятно на допир. Няма самостоятелни бутони-еквиваленти на тези на мишката, така че долната част на пада функционира като ляв и десен бутон. Като цяло, падът се представа доста добре и разчита жестове и кликвания с минимално забавяне.

Производителност

Снабден с мощен процесор и 16GB RAM памет, лаптопът определено се опитва да постигне идеалния баланс между солиден хардуер и относителна мобилност. В Geekbench, където се тества общото представяне на системата, той отчита 12 159 пункта, което е значително над средното от 8000. Не чак толкова добро е постижението за стартиране на системата - със своята хибридна конфигурация от 8GB SSD диск и 1ТВ твърд диск с 5400 оборота в минута, Lenovo Y50 успява да зареди Windows 8.1 за 25 секунди, което е малко под средното.

Гейминг

Разбира се, нищо от казаното до тук няма да има значение, ако Lenovo Y50 не се представя достатъчно добре в това, за което е създаден - гейминга. Затова актуализираме нашата Steam колекция и изправяме машината пред нейното най-голямо предизвикателство.

За тест сме подбрали комбинация от актуални заглавия в различни жанрове, но всички от които са визуално впечатляващи и изискват сериозна конфигурация, за да бъдат подкарани по начина, по който са предвидили това да стане техните създатели. Селекцията ни се състои от Dying Light, Dead Rising 3, Ryse: Son of Rome, Battlefield 4 и BioShock Infinite.

На теория, Lenovo Y50 трябва да е в състояние да постигне 1080р и над 40 кадъра в секунда при високи настройки на почти всяка една игра. С тази мисъл пускаме новия зомби екшън Dying Light, който определено е сериозна хапка за всяка система. Играта има голям отворен свят и динамичен цикъл ден-нощ, които дори накараха поляците от Techland направо да се откажат от версиите за PS3 и XBOX360 с аргумента, че конзолите просто не са достатъчно силни, за да подкарат играта. Това очевидно не се отнася за Lenovo Y50 - изпълнени с доверие в способностите на машината, директно пускаме Dying Light с настройките, които играта е задала по подразбиране на базата на наличната конфигурация. В крайна сметка, ако се налагат промени, ще ги правим в движение. Само че такива наистина не се налагат, защото при Very High настройки, 1920х1080 резолюция и включен Anti-aliasing, Dying Light върви отлично и поддържа 30-40 кадъра в секунда. В някои по-напрегнати моменти кадрите падат до 20, но въпреки че FRAPS ясно ни показва това, истината е, че практически това не се усеща чак толкова много в играта.

Следващият ни тест е с Dead Rising 3, която е интересно от техническа гледна точка заглавие, тъй като бе първата игра от осмото конзолно поколение (тя излезе най-напред за XBOX One), която след това се появи за компютър. Поради тази причина продукцията на Capcom Vancouver е един вид бенчмарк за способностите на Lenovo Y50 да се справя с игри, оптимизирани за новите конзоли. Освен напълно преработения ендин, играта е специфична с това, че във всеки един момент изобразява огромно количество персонажи на екрана, при това не безлична маса като в Dynasty Warriors игрите, а стотици самостоятелно моделирани зомбита. Отново започваме с най-високите възможни настройки и получаваме резултат малко под 30 кадъра в секунда. И отново те не се усещат толкова в играта, но за да продължим нататък, намаляваме резолюцията (от 1920x1080 става 1366x768), изключваме V-Sync опцията и кадрите се заковават на 30. Оттук насетне Dead Rising 3 се играе идеално.

Идва ред на Ryse: Son of Rome, която също бе създадена най-напред за XBOX One, а освен това е направена с известния и доста тежък CryENGINE. Хубавото е, че за разлика от много конзолни портове, играта има опция за отключване на кадрите в секунда. Максималните настройки (1080р, V-Sync, Very High текстури) се оказват поносими, но се забелязва известен лаг. Свалим ли резолюцията малко по-надолу и изключим ли V-Sync, Ryse също вдига кадрите на 30-35 и изглежда и се играе доста гладко.

Тези три резултата ни подсказват, че изглежда сме прекалени максималисти и за следващите два теста решаваме да свалим малко настройките в очакване на още по-гладък геймплей. Оказваме се прави - в шутъра Battlefield 4 лаптопът успява да извади почти 90 кадъра в секунда на 1920х1080 пиксела и Medium настройки. А това също не е лека игра и е направена с енджина Frostbite, който захранва още Need for Speed: Hot Pursuit и новата Dragon Age: Inquisition. Накрая залагаме на класиката - BioShock Infinite с вездесъщия енджин Infinite Unreal 3. Тук резултатът е също е повече от задоволителен и отчитаме 71 кадъра в секунда на средни настройки.

Правим логичния извод, че подобно на всеки геймърски лаптоп, Lenovo Y50 неминуемо страда от прекалено рано остаряване. Игрите от края на 2014 г. и началото на 2015 г. вървят отлично, но е очевидно, че при тях не можем да постигнем резултатите на заглавия отпреди година или две. На този етап лаптопът е повече от адекватен, но след няколко години неминуемо ще ви се наложи да замените "средните" с "ниски" настройки, когато става въпрос за тогавашните актуални заглавия. Все пак, този проблем е значително по-малък, когато става въпрос за лаптоп на по-приемлива цена като Lenovo Y50, отколкото когато сте взели нещо значително по-скъпо.

Живот на батерията


Батерията на Lenovo Y50 успява да издържи около 3 часа и 40 минути при тестове с PowerMark - бенчмарк програма, която прилага комбинирано натоварване (сърфиране в мрежата, обработка на текстови докумени, игра и възпроизвеждане на видео съдържание). Подобен резултат е подобрение спрямо предходния модел от серията, като освен това трябва да се има предвид, че при нормална и не толкова натоварваща употреба, лаптопът може да издържи до около 5 часа.

Конкретно по отношение на гейминга с батерия, Lenovo Y50 също има нелоши показатели, благодарение на технологиите за оптимизиране на разхода, които процесорът и видео картата предлагат. В частност, най-много машината дължи на Nvidia Bаttery Boost, която на практика представлява съвкупност от алгоритми и опции за управление на драйверите, които оптимизират хардуера, за да бъде той най-ефективен тогава, когато натоварването е най-голямо. През платформата Nvidia GeForce Experience потребителите могат да направят фини настройки по това поведение. Като цяло, управлението на батерията на лаптопа е доста комплексно и има възможност да бъде нагодено спрямо предпочитанията ви и възможностите на машината.

Заключение


Lenovo Y50 е ново поколение гейминг лаптоп, който се опитва не да допълни, а да замени изцяло вашата настолна машина. Идеята е, че може да играете любимите си игри без (почти) никакви ограничения и с тази немаловажна подробност, че когато се наложи, може просто да затворите лаптопа и да го вземете със себе си. Тази мобилност и компактните размери на машината наистина са сериозен фактор в неин плюс. Като цяло, почти всичко в лаптопа е добре изпипано и на високо ниво, което свидетелства за сериозните намерения на Lenovo да предложи качествена алтернатива на традиционните нишови гейм марки като RoG, Alienware и др. Единственият по-сериозен недостатък е свързан с качеството на картината; тя не е лоша, просто не е толкова добра, колкото можеше и ни се искаше да бъде. Извън това Lenovo Y50 е солидна инвестиция за всеки, който се отнася сериозно към своето дигитално хоби и търси начин да го вземе със себе си извън дома. 

напиши коментар
 

1 мнения
профил »
AlexBush каза на 28.04.2015, 10:16 ?. :

Хммм... Странно, когато закупих моята машина (юли 2014), с абсолютно същата конфигурация. Тя дойде с FHD дисплей (1920x1080), а не с 3к дисплей. Графиката, която изкарва за StarCraft II, Diablo III, Heroes of The Storm, World of Tanks, Shadow of Mordor, NFS Rivals, Battlefield 3 и други, е на доста високо ниво и в 90% от случайте успява да поддържа 60fps, понякога и повече на максимално графично натоварване.

34 мнения
профил »
PC-Lumpen каза на 08.05.2015, 15:33 ?. :

А защо не го ползваш по предназначение, като например да си пържиш яйца на него ?

219 мнения
профил »
khassad каза на 28.04.2015, 13:49 ?. :

Много хубаво парно имаш.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 08.05.2015, 21:03 ?. :

То че тоя корпус пече, пече. Обаче Y серията са шампиони. Моя Y510p, дето го имам от октомври 2013-та не е мръднал, а като съм в университета си цъкам почти всеки ден на него, цъкам CivV, Cities, KSP, от скоро и петицата, рендървам клипове, гледам HD порно - всичко е чук!

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 55
Лаптоп: Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile U920 20
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 18
Първи поглед: PlayStation 4 18
Конзола: Nintendo 3DS 17
Лаптоп: Getac X500 15
Кутия: Dell XPS 420 14
Lenovo Yoga Book вече и с Windows 10 Pro 13
Лаптоп: Turbo X Dominus 13
PSP Go - началото на една нова ера? 12
ДРУГО ОТ Lenovo
Лаптоп: Lenovo IdeaPad Y500 16
Ултрабук: Lenovo IdeaPad U300 5
Хибрид Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book вече и с Windows 10 Pro
Таблет: Lenovo Tab3 10 PLUS