facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Lead and Gold: Gangs of the Wild West
Ревю | 11.05.2010 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Fatshark
Издател:
Paradox Interactive
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Приятна и лека игра

Автентична атмосфера

минуси

Няма твърде много играчи

Без особена дълбочина

Още от времето на Outlaws на LucasArts съм се чудил защо уестърн жанрът е толкова слабо представен в РС игрите. И днес под път и над път се срещат какви ли не игри с мечове, магии и извънземни, докато качествените заглавия с марка „Дивия запад” се броят на пръстите на едната ръка. Разбира се, с грабващата история и страхотен геймплей поредицата Call of Juarez се налага незабавно, но вече е време да приветстваме още едно достойно попълнение в този жанр игри - Lead and Gold: Gangs of the Wild West.

Дивият запад ни зове онлайн

Ако трябва да сме откровени, в Lead and Gold няма да откриете някаква история, нито пък кой знае колко уникален свят. При все че Дивият запад е пълен с интересни легенди и персонажи, доблестни герои, коварни злодеи, изоставени мини и призрачни градове, авторите на играта от шведското студио Fatshark са ограничили въображението си до четири класа, половин дузина карти и няколко геймплей режима. Което, като се замислиш, е повече от достатъчно за една забавна игра.

А думата, която характеризира Lead and Gold най-добре, е именно „забавно”. Любителите на мултиплейър игрите без съмнение ще открият известна прилика с Team Fortress 2, но за честта на  Lead and Gold трябва да кажем, че тя има собствена идентичност.  Най-общо, тя представлява отборен онлайн шутър от трето лице, който се развива в автентична уестърн атмосфера. Рекламирана като (почти) бюджетно заглавие, тя със сигурност е по-достъпна от всеки един „сериозен” онлайн шутър, особено ако сте се възползвали от предварителната поръчка с намаление, която издателите от Paradox предложиха.

Класовете в играта

Те са гръбнакът на Lead and Gold и са общо четири на брой. Всеки от героите притежава по едно уникално оръжие, още едно помощно (без Gunslinger) и владеят едно специфично умение, което може да влияе на схватките директно или индиректно.

Въпросният Gunslinger е типичният каубой – въоръжен с револвер, той е смъртоносен от близко разстояние, а специалното му умение му позволява скорострелна стрелба, която може да убие директно всеки един противник.

Deputy е подобен, но той вече оперира на средно и далечно разстояние. Въоръжен е със скорострелна карабина и има способността да маркира враговете, така че над тях се появява един череп, видим за целия ви отбор. На пръв поглед това умение не впечатлява, но полезността му в боя е без съмнение, тъй като позволява да следите движените и позициите на противниците, дори когато са извън непосредствения ви поглед.

Blaster е тежката артилерия в играта. Въоръжен с шотгън, този миньор е безпощаден от близко разстояние. Ограниченият обхват на пушката му пък се компенсира от динамита, който може да хвърля по враговете.

Trapper е нежният порив в играта, но полът не бива да ви заблуждава. Тя е еквивалент на снайпера в модерните шутъри и безпощадна от далечно разстояние. Освен това тя има и умението да поставя капани по земята.

Независимо кой от тях изберете, играта е почти стандартна. Героят ви може да скача и да се търкаля в четирите посоки, но действия като приклякване, пълзене и прикриване отсъстват. Физиката на оръжията също не е особено добра и стрелбата се усеща малко по-кухо, отколкото прилича на екшън игра. Най-интересната характеристика обаче е т.нар. synergy effect, който засяга всички съотборници, намиращи се в дадена зона. Всеки отделен клас има самостоятелен принос – Ginslinger например подобрява точността, Trapper повишава възможността от criticаl hit, Deputy – пораженията, а Blaster – издръжливостта.

Какво ще играем?

Режимите са общо шест и осигуряват достатъчно разнообразие поне в началото. Shootout е вариант на познатия ни Team Deathmatch, където двата отбора се сражават в два рунда. Gold Fever е кооперативен режим, при който двама играчи отблъскват вълни от врагове и събират злато, докато в Greed  златото пак е на линия, но този път отборите трябва да го занесат в съответните си зони. Robbery и Powder Keg се въртят около защитата на определени обекти, а накрая Conquest също е стандартен режим, при който трябва да установите контрол над различни точки от картата.

Освен самия геймплей, трябва да отдадем дължимото и на атмосферата, която наистина е приятна и хващаща окото. Играта се движи с помощта на енджина Diesel, който е творение на друго шведско студио – GRIN. Визията на Lead and Gold е ненатрапващата се и засилва чувството за автентична уестърн игра.

Хубавото на мултиплейър игрите е, че за разлика от сингъл заглавията, които често захвърляте след първото изиграване, ви дават възможност да се връщате отново и отново към тях. Всъщност точно тук обаче се крият и двата най-големи недостатъка на играта. На първо място, мултиплейрът определено страда от липса на дълбочина. След като веднъж сте научили достатъчно добре картите и сте се нарадвали на отделните класове, чувството за развитие изчезва. Няма нови оръжия, които може да отключите, нито различни умения, които да придобиете, а това може да бъде крайно негативно за играта в по-далечно бъдеще. На свой ред опростеният мултиплейър води до втория проблем – липсата на достатъчно активна онлайн общност. Две седмици след дебюта си Lead and Gold е извън петдесетте най-играни заглавия в Steam, а е малко вероятно с течение на времето това положение да се подобри. Намирането на игра понякога може да бъде проблем, а липсват и dedicated servers.

Означава ли всичко това, че Lead and Gold е обречена? Би било жалко, ако се случи точно така, тъй като подобни свежи и оригинални заглавия са прекалено малко, за да позволим още едно от тях да изчезне безславно. Това ревю е нашият скромен принос към популяризирането на играта, така че грабвайте карабините и по конете! 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista/7; CPU: Core 2 Duo или Athlon 64 x2; 2 GB RAM; видео: GeForce 8800 или ATI HD 3870
напиши коментар
 

174 мнения
профил »
ClyNe каза на 12.05.2010, 08:55 ?. :

Много по интересна и забавна от Wooden Counter-Strike

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 12.05.2010, 09:51 ?. :

Мисля, че снимката на главната страница е неподходяща, поради наличието на малки деца 12+, и трябва да се смени... :/

35 мнения
профил »
johnyman каза на 12.05.2010, 09:53 ?. :

The irony... D:

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 23.05.2010, 12:50 ?. :

Пхахахахахахаха ти шегуваш ли се.Те под 12 години порно и ужаси гледат ти ми говориш за картинка на уваснал човек да махнат . ХАХАХАХ

693 мнения
профил »
perro каза на 12.05.2010, 12:27 ?. :
Редактиран на 12.05.2010, 12:28 ?.

А седмата снимка с локвичката кръв да се смени ли?

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 12.05.2010, 16:32 ?. :
Редактиран на 12.05.2010, 21:03 ?.

Не, освен, ако не си страхливо ****?

предупреждение

едит :

ахахаха :Д щях да кажа нещо и за майката на Mersin, ама айде размина му се!~

366 мнения
профил »
Mersin каза на 12.05.2010, 17:37 ?. :
Редактиран на 13.05.2010, 03:38 ?.

Може би ти си такъв,щом предлагаш да я махнат?

)да,друго освен да псувате,не става..

716 мнения
профил »
joar каза на 16.05.2010, 07:29 ?. :
Редактиран на 16.05.2010, 07:33 ?.

A poor man's Red Dead Redemption?

24 мнения
профил »
Jazzor каза на 30.05.2010, 08:07 ?. :

На мен повече ми прилича на Team Fortress 2 клонинг.

374 мнения
профил »
Blacck каза на 24.05.2010, 18:53 ?. :

Скандален FUN!!!!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 25.07.2010, 19:07 ?. :

Игрицата е много яка, използва енджина на Team Fortress 2. Tеглете от замундата, заслужава си.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Lead and Gold: Gangs of the Wild West

новини:
Собствениците на приятния отборен онлайн шутър на шведското студио Fatshark ще получат двете придобивки автоматично, когато влязат в своите Steam акаунти.
Онлайн шутърите продължават да бъдат предпочитаният жанр, а челните места на Bad Company 2 и Modern Warfare 2 са категорично доказателство за това.
Могат да бъдат определени само с една дума - "скромни". Освен онлайн шутъра Lead and Gold - Gangs of the Wild West седмицата се очертава слаба откъм заглавия.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80