facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Lara Croft and the Guardian of Light
Превю | 24.08.2010 | автор: Ивелин Г. Иванов


Производител:
Crystal Dynamics
Издател:
Xbox Live, PlayStation Network, Steam
Жанр:
Приключение, Екшън
Платформа:
PS3, Xbox One
Излиза на:
18.08.2010

сайт на играта »

Буквално преди по-малко от месец реших да дам още един шанс на Tomb Raider: Underworld. Просто ей така, за да се убедя окончателно, че играта е точно толкова зле, колкото ми се стори и първият път. М-да, няма грешка – Underworld си беше все същото недоразумение. Само дето този път, заради миналото време, графиката също изглеждаше отчайващо. Нека да уточня, че съм почитател до гроб на първия Tomb Raider. И до ден днешен това си остава единственото издание от иначе безкрайната поредица, заслужаващо да носи това име. Не знам как точно Core (а после и Crystal Dynamics) успяха така да оплескат нещата. Не би трябвало да е просто отсъствието на Тоби Гард (създателят на играта, който си тръгна от  Core малко преди първата игра да види бял свят). В края на краищата – Crystal Dynamics го наеха като „консултант” при създаването на Underworld. Друг е въпросът дали въобще са слушали какво им е казвал...  

И за да се върнем обратно в настоящето,

за разлика от мнозина, аз видях в обявяването на Lara Croft and the Guardian of Light само добри знаци. Като се започне от новата „марка”, което очевидно говореше за опит за ново начало, и се стигне до радикалната смяна на визията. Може би става въпрос просто за мен (винаги съм обожавал изометричната гледна точка, а дори не съм RPG фен), но още първия скрийн от Guardian of Light някак ми „щракна на място”. Като че ли тази поредица винаги е трябвало да изглежда именно и точно така. Колкото до геймплея - „dungeon crawler” екшън с Лара Крофт? О, да! Кооперативен геймплей като алтернатива? Мм, може би не... Все пак Лара винаги си е падала по-скоро единак. Но пък дай да видим – като ще е промяна, промяна да е! Все пак партньор на мис Крофт е не кой да е, а нещо като

ацтекски бог-пазител на Светлината

Така ли? Играта щяла да се разпространява само с даунлоуд през Xbox Live PlayStation Network? Може би по-късно и за РС? Виж това вече си звучеше леко притеснително, но кой знае защо пак някак странно си пасваше на мястото. После се появи първият трейлър с кадри от играта и аз вече тотално и окончателно се предадох. Все пак вътрешният ми глас (определено по-здравомислещата половина от моето раздвоено „аз”) тихо нашепваше – „само кротко, око да види, ръка да пипне”. И ето че само преди някакви си два-три дена видях, че демото на Guardian of Light може да бъде свалено от Xbox Live, въпреки плебейския ми silver membership при това. Потърках очи, защото към два през ноща на човек нерядко му се привиждат неща, но не, всичко си беше самата истина. Последвалите 40-тина минути могат да се опишат само като кратко отскачане до геймърския рай. Чисто и просто

всичко в играта си беше на мястото

Историята, логично, е колкото да не е без хич, но нима сте очаквали нещо по-различно? Дрън-дрън, древна битка между силите на Доброто и Злото. Дрън-дрън, могъщ артефакт, кръстен Димното огледало. Дрън-дрън, глупак, дръзнал да пробуди древното Зло. Дрън-дрън, само Лара може да спаси света. Ами... чудесно! Като за Xbox Live игра си е повече от добре даже. Идеалното основание да се окажем на входа на бездънното ацтескско подземие-храм и да се захванем с истински авантюристки бизнес. Като начало, камерата си е тъкмо на мястото. (Не че е лесно да оплескаш изометрична камера, но мнозина са успявали.) Графиката предлага разкошен детайл на „декорите”, а моделите и движенията на героите изглеждат абсолютно безупречно. Всичко това не би струвало кой знае колко без правилните геймплей механизми, но и там всичко си е абсолютно безпогрешно намерено. Меко казано! Дори в сравнително краткото първо ниво  могат да се видят толкова  интригуващи идеи, че човек се размечтава за пълната версия на играта и за това, което тя има да предложи. Crystal Dynamics обещават „само” 12 нива, но почакайте да чуете другата добра новина.

Кооперативният геймплей предлага абсолютно алтернативна версия

на играта. Не в смисъл на тотално нови нива (макар „кооперативните” да са леко модифицирани), а по-скоро като доста различно усещане. Да, по всичко изглежда, че Guardian of Light просто трябва да се изиграе и в двата режима. Начинът, по който двамата герои си взаимодействат, е невероятно забавен, а първото ниво загатва и за сериозни предизвикателства по-късно в играта. Същото може да се каже и за пъзелите, които на практика са ядрото на геймплея, без това по никакъв начин да не наранява динамиката му. Спокойно, екшън фенове, тази игра няма да ви накара да се прозявате и чешете по главите, чудейки се какво точно се иска от вас, по дяволите. Но приятните изненади не свършват и дотук. Дългогодишните фенове на играта ще забележат много бързо

 „трибюта”, който Crystal Dynamics са оказали на поредицата 

Нещата започват, разбира се, с верността към някои от неизменните „реквизити” на Лара – като се започне от двата пистолета и стигне до „граплинг хуук”-а – едно от адски малкото удачни хрумвания на по-късните издания. Продуцентите на играта са „изровили” дори класически звукови ефекти от Tomb Raider съкровищницата, и колкото и дребен да изглежда този детайл, той прави чудеса в опита на Crystal Dynamics да останат верни на легендата. Дали всичко ще е „цветя и рози” чак до финала? Ех, колко и да ми се иска да кажа „да, да!”... Но тоя досадник вътрешния ми глас продължава да нашепва – „нека първо я изиграеш цялата, а?” Какво да кажа – прав е. Има все пак неща, които биха могли да се оплескат въпреки многообещаващото начало. Затова, задръжте още малко с похарчването на 30-тината лева, които ще ви струва играта онлайн. Аз лично твърдо ще ги изгърмя в посока Guardian of Light, след което добросъвестно ще докладвам.  

напиши коментар
 

28 мнения
профил »
aleksander_tenev каза на 25.08.2010, 09:32 ?. :

Казваш, че Tomb Raider: Underworld е боклук, но точно от вашето списание тази игра получава оценка 6 :)

693 мнения
профил »
perro каза на 25.08.2010, 09:45 ?. :

Десетки, да не кажа стотици пъти сме коментирали оценяването на игрите в списание/сайта.

156 мнения
профил »
hyper каза на 25.08.2010, 10:00 ?. :

Значи освен Близ, и Crystal Dynamics ви дават кинти,а,а,а??? :D

151 мнения
профил »
StubbsZombie каза на 25.08.2010, 10:30 ?. :
Редактиран на 25.08.2010, 10:30 ?.

Излиза на: 18.08.2010 ...
Защо тогава правите ПРЕВЮ, а не РЕВЮ?

556 мнения
профил »
ciborg каза на 25.08.2010, 14:47 ?. :

Мисля, че трябва да се пишат датите на излизане за всички платформи поотделно, а и присъствието на PC в платформи не е излишно...

142 мнения
профил »
Warpld каза на 25.08.2010, 10:36 ?. :

Играта я има само за XBOX Live засега. Предстои излизане за PSN и PC.

Що се отнася до Underworld, и аз бях разочарован от нея, но от Legend и Anniversary бях много доволен. А и от старите игри има попадения, като двойката и четворката, които също бяха добри игри.

Тази пък нямам търпение, за да я изиграя в coop с жената :).

57 мнения
профил »
The Reaper каза на 25.08.2010, 14:48 ?. :
Редактиран на 25.08.2010, 14:49 ?.

+1
Legend си беше просто Legend историята беше много добра, дори можеше да излезе и сносен филм от нея.Underworld не съм я играл, но като разбрах, че става дума за някакви демони и за спасяването на света ми стана ясно.

ПП:Guardian of Light едва ли ще е лоша, но някакси много ми напомня на диабло.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 25.08.2010, 11:00 ?. :
Редактиран на 25.08.2010, 11:02 ?.

Ако мислиш, че Underworld e зле.... фейваш много яко. На играта и дадохте 6 пък ся не била хубава. Скрии се. И е напуснал не преди, ами след като е излязла първата игра.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 25.08.2010, 16:40 ?. :

TR Underworld напротив ми стана много любима.
Въведението в статията направо ме смаза!
Доста е некоректно да се оплюва по такъв начин - ако има недостатъци, нека се кажат, пишещият има думата и мнението си, но махленската да се обижда - така се засягат много хора, които са се докоснали до играта. Това не е разговор на маса с пиене, а публично изказване, така че малко по - внимателно другия път. Все пак авторът е създавал страхотни статии и смятам, че ще се отнесе с разбиране към посланието ми. :)

320 мнения
профил »
dido_y каза на 26.08.2010, 09:42 ?. :

+1

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 25.08.2010, 17:54 ?. :

Първите игри от поредицата са по мое мнение култови. Говоря за игрите от първата част до 5-та - Chronicles. По-новите са с друга атмосфера но пак доста качествени. Само angel of darkness ми се струва боклук и затово не съм я изигравал нито веднъж. Мисля да пропуста и най-новото заглавие от тази поредица, защото се опасявам че и то ще бъде боклук и всъщтност въобще не би могло до се каже че е от тази поредица.

142 мнения
профил »
Warpld каза на 26.08.2010, 08:55 ?. :

Всъщност играта вече получи няколко доста високи оценки за XBOX Live версията си, която е вече на пазара, така че чак боклук на дали ще е. Ще е доста различна със сигурност и това може да не се хареса на доста хора, но мен ми изглежда обещаващо. Със сигурност няма да е Mass Effect 2 или Dragon Age, но ми се струва забавно и разтоварващо заглавие.

13 мнения
профил »
PRO_99 каза на 25.08.2010, 18:34 ?. :

ще ви кажа истинката Tomb Raider игра и тя е Lara Croft Tomb Raider (1996)първата,оригиналната,най-добрата!

1879 мнения
профил »
Sentry каза на 25.08.2010, 19:27 ?. :

Уоу! Това ревю се обобщава в изречението "Всички Tomb Raider-и след единициата са боклуци, ама тази е добра!"

28 мнения
профил »
aleksander_tenev каза на 25.08.2010, 19:39 ?. :

+1

320 мнения
профил »
dido_y каза на 26.08.2010, 10:14 ?. :

Кооперативния режим на играта няма да е възможен до 28.09, когато е официалната дата за PC и PS3 версиите на играта. Тя ще е "download only" - за PC - през Steam /около 2GB/, а за PS3 - PlayStation Network.

След излизането на играта ще пуснат и 5 "downloadable content packs" между Октомври и Декември 2010. Три от пакетите ще съдържат нови карти и пъзели, а останалите два - алтернативни герои, с които можете да играете.
Първият от петте пакета ще е безплатен само за Xbox 360 и то само през първите 30 дни след излизането на пакета!

28 мнения
профил »
MyGaMeS каза на 26.08.2010, 18:09 ?. :
Редактиран на 26.08.2010, 18:11 ?.

Буквално преди по-малко от месец реших да дам още един шанс на Tomb Raider: Underworld. Просто ей така, за да се убедя окончателно, че играта е точно толкова зле, колкото ми се стори и първият пъ

Ревютата в този сайт винаги са ме впечетлявали , но това ревю след тези 2 реда просто ме накараха да се зачудя как е възможно pc-mania да побликува ревюта на подобни индивиди които нямат абсолютно никаква представа кога една игра е ''зле'' , Underworld си беше една от най-добрите игри от поредицата а той и вика ''зле'' , ами замислял ли си се ,че по този начин залъгваш страшно много хора господинчо .Ще има идиоти който ще кажат '' ауу щом е зле няма я играя'' , а други които са я играли ''ъъъ ми щом pc-mania казва чии зле , начии е зле''. Аз съм играл абсолютно всички части на тази игра , и въпреки бъговете (които са резултат най-вероятно от лошия порт на играта) Underworld спокойно мога да кажа , че е почти на нивото на 2,3 и Revelation (4) и като история , и като дизай на нивата ,разнообразие и нововъведения в gameplay-a, графиката също е на много добро ниво , на моменти изключително приятна за окото. Всички тези неща са оценени от феновете на поредицата , но не и от ''разбирачи'' като господин Иванов.

51 мнения
профил »
sed каза на 27.08.2010, 07:57 ?. :

Противно на мнението на г-н Иванов, тази игра не само че няма да си я купя, но и не мисля да я играя. Ако исках някакъв MOD на Diablo (защото в клиповете се вижда точно подобно RPG) щях да си кача Diablo. Когато искам Tomb Raider, очаквам нещо като единицата, двойката, четворката, Legend и т.н. Разбирам, че заради това играта вече се казва Lara Croft, но определено това е прекалено различно от формулата, която привлече всички в първата част. Огромни Jump 'n Run и тайнствени гробници, които да изследваме. Тук виждам крипти като в Diablo, камера като в Diablo и т.н., но пред излизащото Diablo III е смешно кака Лара да му бъде конкурент. Нейната роля винаги е била друга и не разбирам защо я промениха, но нейсе. Всеки има право на мнение и определено за мен това е друга игра. Ще се върна към играта, която е сложена по подразбиране на аватарите в PC Mania ;)

1879 мнения
профил »
Sentry каза на 27.08.2010, 10:08 ?. :

Следващия път като напишеш, че си гледал клипчета на някоя игра, постарай се наистина да ги гледаш, а не да си правиш изводи от три screenshot-a. В играта има пъзели, има jump n run елементи, има и битки. Единственото, по което тази игра се различава от един стандартен action adventure, е игровата камера, която е позиционирана високо над всичко ставащо, така че играчът да може да вижда героите от птичи поглед.

33 мнения
профил »
Alabala каза на 27.08.2010, 08:09 ?. :

Ужас! Каква е тази статия, къде е Лили? Само тя има право да пише за Томба, да се нарече Ъндъруърлд боклук е смешно и да се хвали това новото недоразумение, което няма нищо общо с поредицата....?????

1220 мнения
профил »
vasito каза на 27.08.2010, 13:17 ?. :

Не е недоразумение, много си е яка игричката.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 27.08.2010, 13:24 ?. :

Tomb Rider игрите са тотална простотия. Eidos се насраха и вместо да продължат Legacy of Kain серията праат игри за тая пача.
Просто нямам думи...

1220 мнения
профил »
vasito каза на 27.08.2010, 14:08 ?. :
Редактиран на 27.08.2010, 18:00 ?.

Mълчи бе.

1879 мнения
профил »
Sentry каза на 27.08.2010, 14:16 ?. :

Що бе, прав си е човека, все пак назначиха Crystal да правят Tomb Raider просто защото Legacy of Kain серията беше станала по-добра :)

Друг е въпросът, че повечето отговорни за LoK или се преместиха от CD или умряха пр злополучни обстоятелства и бъдещето на серията изглежда обречено.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 27.08.2010, 14:37 ?. :

Само LoK-Blood Omen смазва всички игри за Лара Крофт и то без да си дава зор. Гадно е, че тази поредица повече едва ли ще види бял свят, а на нейно място ще има пумии като Tomb Raider.
Това е :)

1220 мнения
профил »
vasito каза на 27.08.2010, 16:12 ?. :

Хах Tomb Raider помия? Тва е толкова велика игра, че едва ли малкото ти мозъче може да побере.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 28.08.2010, 09:52 ?. :

Ех, липсва ми Legacy of Kain... :)

1 мнения
профил »
angel_nik каза на 28.08.2010, 10:17 ?. :

Ако някой знае дали ще я има в замунда след няколко месеци може ли да ми пише,защото нямам търпение за играта.Превъртял съм всичките томб рейдър.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 28.08.2010, 10:40 ?. :

Tomb Raider е толкова умряла поредица, че просто нямам думи. Толкова много игри има по нея, но нито една не се застоява за дълго, защото излиза някoя друга игра и я зарива без проблем. По-дяволите, бих предпочел да играя легендарния Mario пред игра по Tomb Raider...

1879 мнения
профил »
Sentry каза на 29.08.2010, 02:26 ?. :

Я дай да дръпна един рант по адрес на Tomb Raider тук, че ми е скучно, а и съм леко изнервен.

Така, има няколко неща, които просто ме побъркват в Tomb Raider поредицата и ме карат да не се докосна до играта отново след първите два run-а.

Едното от тези неща е камерата. В последните игри нещата бяха малко по-добре, но общо взето във всички Tomb Raider-и камерата е залепена плътно за гърба на Лара, толкова близо, че можеше да се каже, че екранът е разделен на две части - наляво от Лара и надясно от Лара. Това според мен една от най-неудобните камери, което е странно, защото мразя и over the shoulder камерата от някои игри, но всъщност поради същата причина - прекалено близо е. Tomb Raider би била много по-удобна за игра, ако проклетата камера не беше толкова близо. Също ме дразни нещо и в движението на камерата, но не знам точно какво.

Второто е системата за битки. Боже, никога не съм виждал толкова неефективни пистолети. Че и два. Как по дяволите е възможно да изпразниш два пълнителя в някаква гад, а тя да не умре? И то не става дума за някакъв демон примерно, а за маймуна или крокодил. Колко зле точно стреля разбвачката на гробници, че да не може да се справи с такова нещо? Също така полу autoaim-а е дразнещ.

Третото и може би това, което ме влудява най-много - стойката на Лара. Забога, защо винаги стои като cowboy, който току що е слязал от коня след 15 часово преследване на избягало говедо? Да, знам, че тази стойка и е същата стойка от първия Tomb Raider през 96та, но защо по дяволите все още стои така? Смениха и модела 100 пъти, намалиха и абсурдно големите цомби, всяка от които беше голяма колкото главата и, минаха 14 години от излизането на първата игра, а Lara Croft още стои в стойката, в която са я сложили за пръв път през 96та година заради ограничените възможности на hardware-а и software-a по това време. Защо? И не, не е готино - смешно е. Смешно е стойката да е толкова дървена и престорена. Почти съм сигурен, че Crystal Dynamics са се опитали да сменят тази стойка, но според мен някой отгоре им е попречил с гениалния аргумент, че това е запазената марка на серията. CD си знаят, че в стойката на един герой трябва да се смени без значение, колко е знаменита. Ако не го знаеха Raziel още щеше да клечик като насран в Defiance.

Нищо лично към хората, които харесват игрите и които харесват точно тези неща в серията, но просто ме дразнят страшно много, и според мен ще бъде хубаво ако поредицата се отърве от тези неща. Камерата в тази игра и добрите ревюта за нея показват, че Tomb Raider би била по-добра поредица ако се попроменят нещата.

103 мнения
профил »
Grendor каза на 29.08.2010, 19:27 ?. :

За неефективните пистолети - играл ли си Devil may Cry ? Ако да, знаеш за какво говоря.

1879 мнения
профил »
Sentry каза на 29.08.2010, 21:18 ?. :

Да, там са по-неефективни, но някакси имаше смисъл да са по-неефективни. И там не са ти основното оръжие. Пистолетите в DMC определено си имаха приложението, но най-вече с комбота с други атаки или за разрешаване на някакви пъзели.

103 мнения
профил »
Grendor каза на 29.08.2010, 19:24 ?. :

Tomb Raider - само 3 съм играл и то малко. Не ме впечатли особенно и оттам нататък не съм и мислил за поредицата въобще (тогава вече имаше Sands of Time и играта ме грабна). Ама както "поокаха" поредицата с Принца.може и да пробвам някой - дали ще е Underworld,дали ще е Legend,дали Anniversary...
Off-topic: Не ви ли се струва, че все повече и повече фирми почнаха с метода "milkin' the cow". Call of Duty, Prince of Persia, Assassin's Creed(тепърва), Тomb Raider,God of War, десетките Mario игри, Final Fantasy(дето никога не е Final), World of Warcraft и още десетките игри за които излизат платени допълнения, чиито съдържание трябва да присъства от самото начало в играта. Ми то не бяха spin-off-и,не бяха expansion-и,не бяха игри, които трябва да се експанжъни(I'm looking at you Assassin's Creed). Ми то стана като с филмите - айде да изкараме Рамбо 108 (не съм фен на поредицата нито на Сталоун, просто това ми дойде на ум),щото разбираш ли, на хората не им стигат останалите 107. Нямам против продълженията,ама да са направени, както трябва.Да са забавни,интересни,дълги и заслужили времето си на разработка,а не просто гавра с труп - с мъка се сещам точно за последния Prince of Persia.

11 мнения
профил »
drift каза на 17.01.2011, 16:44 ?. :

http://nagradite.net/decoy_cast molq vi daite mi to4ka 6te sam vi mnogo blagodaren
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Lara Croft and the Guardian of Light

Ревю:
Зли духове и демони, гигантски паяци и миришещи тролове. Краят на света е неизбежен, но в такива ситуации има кой да спаси трибуквията ни - как Лара не спи.

Превю:
Фиксирана изометрична перспектива, аркадни елементи и кооперативен геймплей от два игрови героя. Crystal Dynamics, какви ги вършите?

новини:
Когато излезе на пазара за PC и PS3, Lara Croft and the Guardian of Light няма да предлага кооп режим - минус, първоначално очакван единствено за Xbox 360.
PC и PS3 версиите на новата игра на Crystal Dynamics идват в края на следващия месец, а до декември ще има и цели пет допълнителни DLC пакета за приключението.
Поредното издание на каталога, посветен на XBOX Live заглавия, стартира следващия месец с пет интересни игри, сред които и Lara Croft and the Guardian of Light
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
God of War III 67
Beyond: Two Souls 42
Assassin's Creed: Rogue 18
Sly Cooper: Thieves in Time 10
Prince of Persia (PS3 и X360) 6
Bully 3
Assassin's Creed Chronicles 3
Death Stranding 3
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass 2
Mirror’s Edge Catalyst 2