facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
King’s Quest 8: Mask of Eternety
Ревю | 25.02.1999 | автор: Генко Велев


оценка:
Производител:
Sierra
Издател:
Sierra
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC

Много трудно е да се определи към кой жанр да се причисли тази игра! Едно е сигурно – това не е quest – продължение на прочутата едноименна поредица (за щастие не прилича и на King’s Quest 7, който с основание може да претендира за титлата “Боза на десетилетието”). На теория би трябвало да съществува някаква приемственост – действието започва в познатото ни кралство Daventry… и дотук с приемствеността.

В рекламата към играта можем да прочетем “интеракция с повече от двадесет уникални персонажи” – всъщност така наречената интеракция се свежда до едно-единствено нещо – търпеливо изслушване на поредния монолог; не само това – съвсем предвидливо почти всички евентуални NPC-та са вкаменени от зловеща магия – така Sierra са избегнали необходимостта от създаване на диалози и на някакъв поне отчасти сериозен plot. Следващата част от рекламата гласи “стотици най-разнообразни загадки” – всъщност на всяко ниво (нивата са всичко седем) има по една-две по-сериозни главоблъсканици – едната за преминаването по-нататък и една за убиването на “боса”. Останалото се свежда главно до обикаляне и до “clicks” по екрана за събиране на предмети.

Играта не е и role-playing game – дори в Diablo има значително повече RPG-елементи. Действително героят ви може да екипира различни оръжия и брони, да трупа experience и да качва нива – звучи добре, но на практика е доста елементарно, когато започнете да играете.

Трето, играта не е екшън! По седемте нива ще срещнете безброй много противници – но, за да ги убиете, ще трябва просто да “кликнете” по тях с мишката…

За да довършим с рекламата – ето и следващия цитат “имате пълен контрол върху камерата в third person view”! Контролът наистина го имате, но аз се опитвах в продължение на около 5 минути да “щракна” главния герой (казва се Connor) на фона на един добре изглеждащ фонтан – резултатът е ясен: НЯМА да има картинка с Connor и фонтан!
И така – на какво все пак ще играете, ако си купите тoзи King’s Quest 8? Ами, би трябвало вече да се досетите – на нещо, което страшно много прилича на

Tomb Raider с мъж в главната роля,

sorry! Но пък за сметка на това има елементи на RPG – можете да ъпгрейдвате своя armor, melee weapon и missile weapon; това обаче се извършва автоматично, независимо от вашето желание, ако програмата прецени, че новонамереният предмет е по-добър. Освен бронята и оръжието, в долната част на екрана можете да отворите лента, в която да са показани наличните ви предмети – храна, potions и въобще каквото прецените, че може да бъде полезно (така е на теория – на практика ще събирате абсолютно всичко, което може да бъде взето). Като убиете противник ще трябва внимателно да огледате терена около него за изпадали предмети и/или пари – понякога е доста трудно да бъдат забелязани. Особено внимание обръщайте на парите – на 2-3 места ще срещнете NPC-та, които с удоволствие биха ви продали по нещо полезно.

В горната част на екрана можете да отворите друга лента – inventory – в него обаче автоматично ще се събират само предметите, които са част от главния куест (например парчетата от Маската).

В някои от нивата (световете са доста обширни) може вече да сте намерили начин да преминете по-нататък, но ако ви се разхожда, направете още една обиколка – често ще намерите пропуснати отпреди предмети или някой враг (за повишаване на experience нивото на героя ви).

И понеже малко се отклонихме от темата какво НЯМА да получите – няма да имате грамотна инсталационна програма (ще са ви необходими повече от 600 MB HDD плюс CD-то, за да играете) и няма да имате грамотна поддръжка на 3D-видеокарти. Последното пък е уникално – 3D-ефектите се поддържат, само ако не използвате 3D-хардуера! Звучи като бездарен виц, но си е самата истина!!! Все пак от Sierra са обещали да направят някой и друг patch през следващите месеци…

Предполагам, че вече губите търпение да четете за това, което го няма, така че ето малко и за това, което все пак е налице:

Daventry, кралството на King Graham. Поредният зъл магьосник, кандидат за световно господство, прави поредната зла магия. Крайният резултат от екшъна е натрошаването на Mask of Eternity на пет части, запратени в различни светове. Освен това всички хора се оказват вкаменени… и ще останат такива докато вашият герой не успее да преброди петте свята и да сглоби отново маската! И сега отговор на логичният въпрос откъде изскочи Connor и защо не се е прехвърнал на статуя като останалите?
Защото едно от парчетата от маската го е цапнало по главата и го е предпазило от вредното въздействие на магията… Оттук остава съвсем малко – ще се наложи да пребродите СЕДЕМ (а не пет) свята, да изтребите безчет противници, да съберете парчетата от Mask of Eternity, да решите между другото някоя дребна загадка и накрая (предполагам) да надуете шушоните на злия магьосник. Производителите поне са се постарали да създадат сериозно разнообразие – всеки от седемте свята е различен от останалите и доста ще трябва да походите, докато успеете дори само да го пребродите. След кралството Daventry ще се наложи да преминете през Света на мъртвите, където ще срещнете Azriel, Lord of the Dead и ще трябва да намерите начин да преминете през прословутата река Стикс, оттам ще се озовете в огромен свят-блато, попаднал под властта на Swamp Wicth, където и животни, и растения ще би бъдат врагове… но може би дори там ще успеете да откриете помощник или приятел. След блатото ще се наложи да навлезете дълбоко в подземните пещери-градове на гномите. Тук може би ще успеете да похарчите поне част от трудно спечелените ви жълтички – гномите са известни навсякъде със своето оръжие и брони… А когато успеете да излезете на бял свят, едва ли ще останете особено зарадвани – ще се окажете в огромна и съсипана от вулкани и лава пустиня, изпълнена със смъртоносни капани и огромни чудовища… (може би ще успеете да откриете някой и друг търговец). И един безплатен съвет – не бързайте да изхвърляте  топлите си дрешки – съвсем скоро ще имате огромна нужда от тях! Защото следващият realm е царството на вечния сняг, на огромните снежни демони и на Снежните Нимфи! А ако успеете да излезете оттук, ще трябва да се приготвите и за финалните си приключения в Земята на Слънцето – тук не само ще трябва да намерите начин да сглобите отново всичките намерени парчета от Mask of the Eternity, но и ще срещнете злия магьосник, станал причина за дългото ви пътешествие…

По време на дългото и предълго пътешествие наистина ще трябва да решите доста загадки; за съжаление обаче те най-често ще бъдат от типа “Голяма река – започва с Д и завършва на унав”. Все пак, ако се затрудните, огледайте внимателно околността – почти сигурно сте пропуснали да “кликнете” върху някой или върху нещо, което би ви дало сериозни hints and tips за това, което следва да направите... Във всеки случай обаче не бива да се безпокоите – след като сте успели да се преборите с инсталационната програма на Sierra и сте се научили да управлявате камерата, ще сте приключили с най-трудните епизоди на тази иначе не съвсем лоша игра. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78