facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
KISS Psycho Circus
Ревю | 22.09.2000 | автор: Никола Дърпатов


оценка:
Производител:
Third Law Interactive
Издател:
Gathering of Developers
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

KISS играта най-накрая се появи. Gathering of Developers направиха нещо нетипично за бранша и действително взеха, че си спазиха предварително обявения срок. Така и това лято любителите на first person пуцалките гарантирано няма да скучаят. Още повече, че програмистите изпълниха и всички предварителни обещания относно геймплея, който определено ще допадне на феновете на жанра.

Първото, което трябва задължително да се отбележи, е, че въпреки заглавието играта не е насочена само към феновете на легендарната американска рокгрупа. Естествено всичко в KISS: Psycho Circus по някакъв начин е свързано с четиримата от KISS, но дори хора, които изпитват органическа непоносимост към Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss и Ace Frehley, ще могат да прекарат приятни часове с играта.

Ако сте чели preview-то, което излезе в PC Mania преди няколко месеца, сигурно сте забелязали, че за разлика от повечето подобни заглавия през последната година KISS: Psycho Circus е насочена предимно към соловите играчи. Това пък от своя страна значи, че освен всичко друго авторите на играта (това са хората, които напуснаха Ion Storm като видяха, че Daikatana се очертава да бъде провалът на хилядолетието) е трябвало да измислят и някакъв читав сюжет. Това, което видях по време на теста, честно казано надхвърли и най-смелите ми очаквания. За основа на действието служат излезлите преди няколко години комикси на тема KISS.
За незапознатите с този фенартикул ще вметна, че в тях става дума за четирима полубогове (членовете на оригиналния състав на KISS), който трябва да спасят света от вечното зло. В Psycho Circus вашата задача е да се вживеете в ролята на безименен герой, който трябва да намери именно тези четирима “Elder”. В общи линии феновете на KISS ще разпознаят голяма част от действието като компютъризиран вариант на албума “(Music from) The Elder” (1981), към който са добавени мотиви от по-новия Psycho Circus. По време на вашето трудно пътешествие из мрачните нива на играта пък ще получите помощ от стара гадателка, която, освен че ви разказва доста интригуващата история, дава и ценни напътствия какво точно трябва да се направи, за да минете по-нататък и да се доближите до крайната цел.

Самата игра е разделена на четири кампании, по една за всеки от членовете на състава. Във всяка от тях ще трябва да съберете няколко древни артефакта, които ще ви дадат силите на съответния “Elder”. Феновете на KISS веднага ще забележат, че съответните артефакти в действителност са част от костюмите, които превърнаха техните любимци в роклегенди през 70-те години. Всеки един от артефактите пък ви дава и някакви свръхестествени способности. Така например ботушите на Ace Frehley дават възможност да скачате по-високо. Останалите предмети в играта също по възможност са свързани с музиката на KISS. Още в първото ниво ще забележите странни черни диаманти (Black Diamonds), а по-късно ще се сблъскате и с други power-ups, които са заети от песни на KISS. За радост обаче това не значи, че незапознатите с песните на групата няма да разберат кое какво е. В играта имате на разположение книга, в която подробно са описани всички противници, оръжия и power-ups, а и гадателката прави всичко необходимо, за да не останете нито за момент в неведение :-) Просто феновете на KISS навсякъде ще се натъкват на познати неща и ще могат малко по-добре да се потопят в атмосферата на Psycho Circus.

Добри думи могат да се кажат и за геймплея. Авторите на играта спазиха обещанието си и Psycho Circus действително може да претендира, че е first person shooter-ът с най-големи орди чудовища през последните 5-6 години. Като количество гадинките плътно се доближават до нивата, познати от легендарния Doom и така геймърите ще могат да се впуснат в клане с невероятни мащаби :-) Това естествено значи също така, че интелектът на вражеските пълчища не е на особено ниво, но затова пък те компенсират този недостатък с огромното си числено преимущество, така че играта в никакъв случай не е прекалено лесна за минаване (това не важи за първата кампания, но тя така или иначе е предвидена за tutorial!). Иначе за избиването на нещастните създания, които са имали лошия късмет да ви се пречкат из нивата, имате на разположение най-разнообразни оръжия, които освен всичко друго са и различни във всяка от кампаниите. По този начин докато видите всичко, което са предвидили дизайнерите на Psycho Circus, ще мине доста време.

В последно време при 3D-екшъните графичните прелести започнаха да стават все по-важни. За своя нов продукт Gathering of Developers са лицензирали известната от Blood 2 графична система LithTech. В Psycho Circus е използван неин модифициран вариант, в който са включени текстури с по-висока разделителна способност и няколко допълнителни светлинни ефекта. Като цяло по този начин играта не достига съвсем красотата на Unreal Tournament или Quake 3, но изглежда повече от прилично, а пък и върви доста добре на по-скромни машини, въпреки че ако не разполагате с Pentium III и 128 MB RAM, ще трябва да се лишите от част от детайлите. Естествено в игра, посветена на роксъстав, звуковото оформление играе решаваща роля. Авторите още преди месеци бяха заявили, че няма да ползват музика на KISS, защото според тях тя просто не е подходяща за подобен род игри. Това, което се предлага в Psycho Circus, е доста мрачен soundtrack, който перфектно изпълнява задачата да ви потопи в психарската атмосфера на нивата. Въпреки това KISS присъстват навсякъде. Из нивата редовно ще се натъквате на радиоапарати, джукбоксове и други подобни уреди, от които се леят хитовете на Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley и Peter Criss. Така че и феновете няма да останат разочаровани, че музиката на техните любимци отсъства именно от тяхната игра.

Въобще KISS Psycho Circus е изключително приятна игра, която се различава от конкурентните заглавия. Реално революционни новости няма, но ако и вие жадувате като мен най-накрая отново да имате възможност да участвате в масово клане от калибъра на Doom, но с модерна 3D-ускорена графика, то тогава KISS Psycho Circus определено ще ви хареса. 

 
системни изисквания
Pentium 233 MHz, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68