facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Just Cause 3
Ревю | 12.12.2015 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Avalanche Studios
Издател:
Square Enix
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

красив, макар и вече поизтъркан свят

хумористичен диалог

множество възможности за атака и придвижване

достатъчно странични занимания

минуси

не се отличава по нищо от останалите екшъни с отворен свят

клиширана и скучновата история

По принцип експлозиите в развлекателния бизнес са нещо което човек трябва да зяпа с отворена уста. От друга страна обаче, експлозиите в Just Cause 3 се срещат толкова често, че в един момент направя преставате да им обръщате внимание - за добро или за лошо. 

Новата игра на Avalanche продължава приключенията на главния герой на поредицата Рико, предлагайки ни едно експлозивно пътешествие до окъпания в слънчеви лъчи  средиземноморски остров. Там нашият герой се изправя лице в лице с местния диктатор, който подобно на терористите и зомбитата по традиция е един от най-удобните злодеи във видеоигрите, защото никой няма да се възпротиви на неговото сваляне, дори когато то е съпроводено с убийства, взривове и разрушения. Завръщайки се в своята родина, Рико бързо открива, че генерал Ди Равело възнамерява да използва местен рядък ресурс за своите агресивни амбиции. Въпреки че повечето персонажи в играта са доста клиширани - брадясал побойник диктатор; хладнокръвен екшън герой; разсеян гений и т.н. - диалогът в играта напомня на ранните екшън филми на Арнолд Шварценегер. Нищо в Just Cause 3 не е сериозно и диалозите не правят изключение.  Ако останете с впечатлението, че актьорите са се кефели на своите роли и че сценаристите на играта имат добро чувство за хумор, няма да сте единствените.

Отвореният свят на Just Cause 3 предизвиква очевидни сравнения с поредици като Grand Theft Auto и Farcry, от друга страна геймплейът ни напомня на един модерен прочит на класическите екшън платформъри от поредицата Bionic Commando, в които един супервойник използва своята кука, за да се придвижва из нивата. Към това Just Cause 3 добавя още парашути и летателен костюм, които Рико може да използва.  Тази екипировка му дава най-различни опции за придвижване по картата. Механиката на престрелките е съвсем солидна, а динамиката на самото придвижване, както в хоризонтална, така и във вертикална посока. Има моменти, когато това придвижване се прелива в поредица от маневри, които наистина качват адреналина и показват на какво е способна играта.

Много бързо след началото на приключението идеи като това да висите надолу с главата от хеликоптер и да стреляте по вашите врагове с гранатомет стават нещо толкова обикновено, че направо се чудите защо не виждаме по-често такива сцени в ежедневието. По същия начин, когато сте на земята нищо не ви пречи да застанете зад волана на някой камион и да го засилите с пълна скорост към дадена стратегическа точка като някоя рафинерия. А след това просто да се изпарите от мястото, използвайки парашута, куката или летателния костюм. Практически всеки един елемент от света на играта, с изключение на растенията, може да се използва като част от някакви маневри или атаки. В резултат, всички превозни средства, сгради и оръжия и екипировка са нищо друго освен играчки във вашите собствени ръце. Именно в това се крие и духа на Just Cause 3 – неподправената свобода на действие е безгранична и ако обичате подобен тип геймплей, няма причина да не се насладите на десетки часове простички, но атрактивни изпълнения.

От друга страна, ако все пак си поставяте за задача да завършите играта по-бързо и да се придържате към основната сюжетна линия, ви очакват известни разочарования. Това  е така, защото определени сюжетни мисии остават заключени, докато не изпълните изискването за отключването на определен брой провинции, които иначе са под контрола на генерала. На практика, това означава, че неизбежно трябва да унищожавате поредица от идентични вражески бази, което създава известно усещане за еднообразие в по-нетърпеливите геймъри.

Тъй като Just Cause 3 е игра с отворен свят, в него може да откриете много други неща, с които да се занимавате, когато не работите директно за свалянето на диктатора.  Такива например са най-различни мисии, в които може да използвате интересната екипировка на Рико. Например, да летите с костюма през поредица от пръстени във въздуха или да подкарате пълен с експлозиви камион към целта без да позволявате скоростта да падне под определения минимум. Никое от тези допълнителни предизвикателства не е съвсем оригинално или много задълбочено, но те внасят необходимото разнообразие между основните мисии.

Както вече видяхме няколко пъти тази година, PC портовете имат своите технически проблеми и Just Cause 3 не е изключение. Освен това трябва да имаме предвид големите мащаби на отворения свят, които по традиция не само натоварват много компютъра, но и благоприятстват появата на различни бъгове. Такива има и тук и създателите на играта вече обещаха да пуснат поредица от пачове, след като съберат повече информация за проблемите и открият точните им причини. Периодично ще установите, че кадрите в секунда са доста нестабилни, особено когато на екрана се случват прекалено много неща или пък завали дъжд. Интересно е, че PC версията не е единствената, която е засегната от това; и двете конзолни версии на Just Cause 3 изпитват трудности да задържат стабилни 30 кадъра в секунда. Всичко това обаче не прави играта по-малко шантава и забавна; ако обичате екшъни с отворен свят и експлозии и не се задълбочавате прекалено много в причините за тях, Just Cause 3 с лекота може да ви предостави досат очасове на забавление. 

 
системни изисквания
ОС: Vista SP2 / Windows 7.1 SP1 / Windows 8.1 (64-bit Operating System Required) Процесор: Intel Core i5-2500k, 3.3GHz / AMD Phenom II X6 1075T 3GHz Памет: 6 GB памет Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 670 (2GB) / AMD Radeon HD 7870 (2GB)
напиши коментар
 

1335 мнения
профил »
sollider каза на 13.12.2015, 15:05 ?. :
Редактиран на 13.12.2015, 15:06 ?.

Според доста хора техническите проблеми се дължат на Denuvo-то, за което отдавна се говори, че влияе на performance-a. Жалко, със сигурност след време ще я кракнат и ще се играе безплатно, докато тия, които са си платили ще сърбат страничните ефекти на защитата.

Иначе я поиграх около 20 минути, играта е точно това, което се очакваше - голям свят с почти неограничени възможности за всяване на хаос. Става за губене на време.

707 мнения
профил »
sturba каза на 13.12.2015, 15:40 ?. :

Те и да я кракнат защитата ще си остане, защото досега само е заобикаляна.
Има доста игри с тая защита и никъде не се забелязва този проблем.
Най-големия проблем е огромния мемори лийк, който май идва от онлайн лийдърбордовете най-вече. Като я пусна офлайн моуд с блокирано .ехе доста по-дълго играя докато ми заеме всичката рам и да почне да насича. Иначе с лийдърборда за 10-15 мин игра вече ми смуче 7.2 гб рам.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 13.12.2015, 16:02 ?. :

И аз го забелязах тоя проблем, пълни всичката рам още в първите няколко минути след пускане. Това с блокирането на .ехе файла как точно става? Или просто трябва да съм в offline mode в стийм?

707 мнения
профил »
sturba каза на 13.12.2015, 18:31 ?. :
Редактиран на 13.12.2015, 18:31 ?.

Би трябвало да става само с това, но за най-сигурно блокираш през firewall (advanced settings) и добавяш .ехе-то в Outbound Rules.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 13.12.2015, 21:47 ?. :

Засега пробвах да я пусна в offline mode на стийм акаунта, има някакво леко подобрение в използваемостта на системната памет, но като цяло пак съм недоволен от производителността. Дано я пачнат в скоро време, забелязвам че на всичко под GTX 970 не върви особено добре.

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 14.12.2015, 13:51 ?. :

страхотна е играта, значителноо по-интересна и забавна от конкуренцията в това число и ненужно прехвалената ГТА5

1335 мнения
профил »
sollider каза на 15.12.2015, 18:29 ?. :

В крайна сметка използвах steam refunds - играта просто не е оптимизирана, отгоре на това крашваше на всеки 15-20 минути на случаен принцип. Отделно така и не можах да намеря причината защо не иска да ми запазва прогреса - минах първите няколко мисии и при всяко влизане започвам все от начало. Играта откакто е излязла не е пачната нито веднъж, пък не е като да няма проблеми за оправяне. В крайна сметка си потвърдих мнението за тия покупки на сляпо, втори път игра без предварително да съм я тествал (разбирайте замунда едишън) няма да купя никога.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Just Cause 3

новини:
Интересно е, че причината за това е, че самото студио Avalanche е отправило оферта към основния разработчик на мода да се присъедини към официалния екип.
Шведите от Avalanche потвърдиха, че вече работят по два нови екшъна с отворен свят и активно набират програмисти, които да участват в тяхната разработка.
Сред опциите, които може да активирате, са SMAA, SMAA T2X и FXAA, както и глобален level of detail слайдър.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80