facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Just Cause 2
Ревю | 26.03.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Avalanche Studios
Издател:
Square Enix
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв
купи играта »

плюсове

Отворен за изследване свят

Куката и парашута дават много възможности

Шеметни каскади

минуси

Лесно забравяща се история

Слаби престрелки

Някои дребни аудио бъгове

В гейм историята имаше момент, в който думите “open world” бяха магическа комбинация, а всяка игра искаше да прилича на Grand Theft Auto. За съжаление той отдавна е в миналото и междувременно пазарът се пренасити със заглавия, които се опитват да представят уникална свобода на движение и избор. Немалка част от тях откровено се провалиха. Къде е мястото на Just Cause 2 в тази палитра и заслужава ли си заради нея да смените операционната си система, ако още не сте го направили?

Втори дубъл

Оригиналната Just Cause на шведите Avalanche Studios беше достатъчно интересна игра, която успя да компенсира известните си проблеми. Четири години по-късно студиото излиза с нейното продължение, което залага на добре познатите характеристики на отворения свят, съчетани с уникални екшън изпълнения.

Всичко в Just Cause 2 изглежда познато на онези, които са играли оригинала – от скока с парашут в началото до огромния тропически свят, който може да изследвате както пожелаете. Да не забравяме и Рико Родригес – главният герой се завръща, за да разнищи история, в дъното на която стои отново познат персонаж, неговият бивш шеф и ментор Шелдън. За последно той е видян на измисления остров Панау в Югоизточна Азия, където се подвизава и местния диктатор Пандак Панай. Мисията на Рико този път е да открие какво се е случило с Шелдън и да свали режима на диктатора.

Бързам да ви предупредя, че сюжетът в играта не е нищо особено и няма да ви остави със затаен дъх, очаквайки поредния обрат. Историята е точно толкова достатъчна, че да оправдае здравия екшън, което всъщност не е толкова лошо.

Точно като на филм

Думата „екшън” е ключова в описанието на геймплея на Just Cause 2. Не бива да търсите логика и реализъм в това, което се случва. Пълната свобода на движение, която имате в играта, ви позволява да подходите по най-различни начини към всяка една битка или препятствие. Една от най-рекламираните характеристики на играта бе куката, с чиято помощ може да се придвижвате както хоризонтално, така и вертикално и да изпълнявате най-различни каскади. На пръв поглед тази функция зловещо прилича на Bionic Commando, но тук поне играта с нея е по-добра от злощастния опит на GRIN.

За да се впишете в геймплея на Just Cause 2, трябва да разберете колко важна е куката на Рико. Нейното приложение е практически универсално и ви служи както за придвижване, така и за справяне с враговете. Може да я използвате във всяка една ситуация и среда и така да реализирате най-различни хрумвания, колкото и невероятни да ви се струват те. Представете си, че сте заобиколени от група противници, които постепенно ви притискат. Само с едно натискане на клавиша F може да закачите куката за някоя статуя или покрив и така да превърнете враговете си в лесна мишена от височина. С куката може да събаряте противници от високо, да ги запращате един в друг или да взривявате някои от многобройните експлозиви, разположени наоколо. В близко разстояние пък тя изпълнява ролята на ръкопашно оръжие.

Друго важно приспособление е парашутът на Рико. Тъй като движението във вертикална посока в играта е доста често, парашутът може да бъде полезен при многобройните скокове или каскади. Когато го отворите, Рико започва плавно да се рее във въздуха, което ви дава време за реакция, стрелба или просто помага да омекотите падането.

GTA в Южното полукълбо

Извън вездесъщата кука и парашута, Just Cause 2 изглежда и се играе като типичен екшън от трето лице в отворен свят. Панау е доста голям остров (дори със самолет прекосяването на цялата карта отнема повече от шест минути), който може да разглеждате, без да се съобразявате с текущата ви задача. Из него са разхвърляни най-различни полезни неща като нови оръжия и ъпгрейди за старите, допълнителни задачи, които трябва да изпълните за трите фракции на острова, както и още мисии на тайнствения работодател на Рико - Агенцията. Всички ваши действия в играта се измерват с точки „Хаос”, които показват вашето деструктивно влияние върху режима на диктатора и неговите сили и определят доколко търсен е Рико от местните власти.

В играта са намерили място и огромен брой превозни средства – от мотори и скутери, през автомобили и джипове, та до хеликоптери и бронетранспортьори. Трябва да се отбележи, че физиката им е леко странна и със сигурност отговаря на цялостния несериозен замисъл. В резултат може да извършвате интересни каскади, но и бързо да се изнервите от управлението. 

Без ХР – заслужва ли си?

Just Cause 2 е една от все още малкото игри, които се отказват изцяло от Windows XP и изискват наличието на Vista или 7. Авторите обосновават постъпката си с втората версия на своя енджин Avalanche, който изисква DirectX 10. Решението е противоречиво, защото е в ущърб на сериозна част от геймърите, които все още ползват ХР, но от визуална гледна точка поне е оправдано. Както самият Рико, така и целия виртуален свят изглеждат доста добре, като впечатление правят и подводните пейзажи, които може да откриете в играта. Малко странно обаче, озвучението на Just Cause 2 не е толкова добро, като с напредване на играта могат да бъдат открити и аудио бъгове като незавършени изречения на персонажите.

Без присъствието на куката и лудите каскади, които тя позволява, Just Cause 2 щеше да е поредната игра, изсипваща прекомерна свобода без никакъв замисъл. Благодарение на този аксесоар и на разнообразния геймплей, свързан с него, играта успява да се отличи. Доста несериозна и луда на моменти, тя прилича на екшън филм, в който не може да повярвате нито за секунда, но въпреки това го гледате с широко отворени очи. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista или 7; CPU: Intel Core 2 Duo 2.6 GHz или AMD Phenom X3 2.4 GHz, 2 GB RAM, видео: GeForce 8800 series/ ATI Radeon HD 2600 Pro с поддръжка на DX10
напиши коментар
 

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 27.03.2010, 07:13 ?. :

Играта заслужава много повече...
Лично аз и давам оценка отличен 6, а по десетобалната 9/10 ;]

27 мнения
профил »
datacenter каза на 27.03.2010, 09:23 ?. :

Играта е интересна, с изключение на:
- всеки пър трябва да си купуваш нещата от черния пазар... а не само по веднъж
- за да превземеш изцяло някоя база трябва да събереш и кутиите с части, това направо е побъркващо, те на такива места са зачукани....

115 мнения
профил »
vmaster каза на 27.03.2010, 11:07 ?. :

Не е толкова зле. Частите се намират лесно с помощта на подобието на радар, което стои над картата, а оръжия има във всяка по-опасна зона и рядко се налага да купуваш, освен ако не искаш нещо по-специално.

88 мнения
профил »
Nerozavar каза на 27.03.2010, 10:29 ?. :

Що за тъпоумник е решил, че играта няма да върви на XP. Колко човека според вас са минали на Седмицата

336 мнения
профил »
NitrousX каза на 27.03.2010, 10:49 ?. :

Много... XD

107 мнения
профил »
JaddF каза на 27.03.2010, 14:10 ?. :

На Win7 са минали хора със сравнително добри конфигурации , т.е хора платежно способни , които могат да си закупят играта . Xp = Пирати ... За това операционната система ще си остане в употреба само в третия свят - Африка + България ... Тук и там никой не купува игри

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 27.03.2010, 19:07 ?. :

Jaddf
Грешно мислиш ... никой не мисли ,че XP е пиратка операционна система, просто от сега нататак е безмисленно разработчиците да правят игри за морално остарялия DX9
съответно и почти 10 годишното XP.
Добре дошли в новата ера...
Даже и 16 цвята не поддържа играта ужас :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 27.03.2010, 11:23 ?. :

Издразних се, като видях как нашия пич се разхожда със запретнати ръкави из снежната нощ. Прекалено лоша смесица от реалистични и нереалистични неща - парашути винаги на разположение, куката, стрелба без откат ... не е за мен :)


203 мнения
профил »
Stunkata8 каза на 27.03.2010, 17:01 ?. :

Ами тя нарочно е направена по нереална играта за да може да правиш всичките лудории...

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 27.03.2010, 17:40 ?. :

Не знам за вас, но на мен играта много ми допада. Точно несериозната атмосфера и откровенно дебилните ситуации, в които можеш да попаднеш, са нещо което липсва в доста модерни игри. Само управлението трябва да се пипне малко, можеха да го направят и като за не-японци.

145 мнения
профил »
glesson каза на 27.03.2010, 21:48 ?. :

Относно поддръжката на XP и DirectX- зависи от разработчика. Погледнете Mafia II, играта излиза след 5 месеца, а ще поддържа само DX9.0. :)

28 мнения
профил »
MyGaMeS каза на 27.03.2010, 22:59 ?. :
Редактиран на 27.03.2010, 23:12 ?.

Чесно казано съм изненадан от това ревю , очаквах много по-критично описание за играта и според мен тя си го заслужава.
1.Графиката не е нещо особенно (за стандартите на 2010-та)
2.Геймплея не е нещо ново , иновативно... а дори напротив , доста объркващ и дразнещ на моменти. "На пръв поглед тази функция зловещо прилича на Bionic Commando, но тук поне играта с нея е по-добра от злощастния опит на GRIN." Тук немога да се съглася с автора , Bionic Commando бие от всяка гледна точка Just Couse 2. За изкуствения интелект мога да кажа ,че е на нивото на игрите излизали за нинтендо през 80-те.
3.Сюжета на играта не ме трогна с кой знае какво, да не кажа нищо.
4.Звукът дори няма да го коментирам.
Като заключение ще кажа , че играта в този си вид не си заслужава часовете от свободното ви време.

46 мнения
профил »
katotemoto каза на 14.04.2010, 13:36 ?. :

За второто и първото много си сбъркал.

18 мнения
профил »
pudding каза на 28.03.2010, 09:19 ?. :

Ами мен само мисълта за някои от ситуациите, в които съм попадал, ме кара да пусна играта отново. Вярно е, че има множество проблеми, но аз просто не ги забелязвам - играта си е чисто и просто забавна

12 мнения
профил »
madcrack каза на 28.03.2010, 18:11 ?. :
Редактиран на 28.03.2010, 18:11 ?.

Лично мен играта ме изкефи графиката е добра физиката също Рико Родригез е много корав щеше да е хубаво ако я имаше и за XP

757 мнения
профил »
soti_n каза на 30.03.2010, 12:32 ?. :

жалко че става само на Windows 7 и Vista, a аз съм с XP ;(

140 мнения
профил »
STARS каза на 30.03.2010, 13:45 ?. :

Енджина за РС версията е писан само под DirectX10, затова не върви на XP. Графиката е много добра и си заслужава!

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 31.03.2010, 08:05 ?. :

По-добре не умувай. Това е единствената игра игра с този енджин, която не става за XP.

140 мнения
профил »
STARS каза на 31.03.2010, 08:26 ?. :

Тихо ;)

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 31.03.2010, 21:46 ?. :

Играта е маниакално добра!!!

13 мнения
профил »
data47 каза на 04.04.2010, 18:21 ?. :

Най-великата игра за годината до момента.Май ще я преигравам защото засега я превъртях за около 10 часа а пък главните мисии ми излезнаха 7 :(

191 мнения
профил »
MartoG каза на 02.05.2010, 15:55 ?. :

и на мен ми излязоха 7 .. макар че някъде бях чел, че са 15 :д ама компенсация са фекшън мисиите .. аз ги минах всичките и мисля, че бяха 49, отделно като сложиш и 9-те региона, които трябва да завладееш .. а бе, с три думи - Екстра е играта :)

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 05.04.2010, 14:59 ?. :

GTA 4 на стероиди. Играта е бая фън и добре оптимизирана на 7.

191 мнения
профил »
MartoG каза на 11.04.2010, 11:44 ?. :

много фън е тая игра ейй .. особено куката ме радва .. как ги закачаш за коли, за варели, газови бутилки и как ги сваляш от кулите .. екстра е :)

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 12.04.2010, 18:24 ?. :
Редактиран на 12.04.2010, 18:29 ?.

Изиграх,Превъртях и биг казал, че за тази игра си заслужава да си зема лин7(Лин7Ултимейт 86х- Замунда).Само да попитам, коя игра има по-хубава графика(на макс разбирасе)?GTA 4 или Jsut Cause 2?

1 мнения
профил »
wgsgsgs каза на 21.04.2010, 20:14 ?. :

според мен just cause 2
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Just Cause 2

новини:
Модификацията, която добавя онлайн компонент в РС версията на екшъна бе определена за най-добра в годишното гласуване на Mod DB.
Популярният мултиплейър мод за Just cause 2 ще се появи и в Steam. Потребителите ще могат да свалят клиента и сървъра от платформата като всяка друга игра.
Създателите на атрактивната серия Just Cause са запретнали ръкави над нова игра, но е доста вероятно тя да бъде за следващото конзолно поколение.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80