facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Injustice: Gods Among Us - PCM2.0
Ревю | 20.05.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
NetherRealm Studios, High Voltage Software
Издател:
Warner Bros. Interactive Entertainment
Жанр:
Аркада
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Изпипана до най-малкия детайл бойна система;

Голям набор от персонажи и арени;

Характерите и уменията на героите нямат грешка

минуси

Дребни графични бъгове

 

Да си го кажем честно - живеем в ерата на супергероите. През 20-ти век момчетата и момичетата със странни костюми имаха по някои друг филм, но като цяло си оставаха ограничени в собствения си, колкото необятен, толкова и ограничен комиксов свят. Необятен, защото в него всичко е позволено, а ограничен, защото много малка част от хората по света имаха реален достъп до него.

Но в наши дни, почти всичко се върти около супергероите. Те са навсякъде - благодарение на холивудските компании, ежегодно получаваме по няколко филма за определени герои. Хубави или лоши, това си е въпрос на лично предпочитание. Успехът им, обаче, е безспорен. Последва прехвърляне към малкия екран, а от няколко години насам съществува тенденцията да се появяват и наистина качествени игри по темата.

 

Batman FTW!

Нас, разбира се, ни интересуват най-вече игрите. И нека си признаем - голяма част от геймърите по света (а и у нас) са си мечтали като малки да се превъплътят в кожата на любим комиксов герой (Батман FTW! - бел. авт.) и да се порадват на силите му. За феновете на Marvel направиха много успешни игри (и дори поредици), някои от които дори в пъти по-хубави от филмовите адаптации. Но за жалост, дълго време нямахме възможността да се насладим на истински завладяващо приключение с любимите ни герои от DC Comics, като изключим Батман. Е, сега феновете на DC могат да бъдат щастливи, защото най-сетне можем да се почувстваме като богове.

Injustice: Gods Among Us е класическа тупалка в стил Mortal Kombat и разказва какво може да се случи, когато свръхмогъщо същество изгуби контрол и морала му го хване липсата. DC Comics пуснаха специална предистория за играта, така че ако историята ви заинтригува, можете да си попълните белите петна. Но не тя е най-важното в играта. Понеже може да премерите сили както с компютърни, така и с реални противници (на един компютър или в мрежа), най-важното си остават героите и техните умения. И като говорим за умения, доказалите се в жанра NetherRealm Studios наистина са се постарали в пресъздаването на силите и способностите на всеки герой.

Бойната механика може само да бъде възхвалявана. Така например, Светкавицата е изключително бърз, а пък бойният стил на Батман е силно повлиян от множеството джаджи, които Човекът-прилеп използва. Бойната система е комплексна, като е обърнато специално внимание на отличителните характеристики на бойците, оръжията (ако има такива) и бойните им стилове. За щастие, разработчиците са включили детайлен списък с комбота, като дори има описание на въпросната схватка и щетите, които нанася на противника. Отделно, всеки боец си има собствено специално умение и супер комбо, които наистина ви показват на какво са способни героите и злодеите във вселената на DC Comics - някои от хватките буквално ще ви оставят със зяпнала уста, след като станате свидетели на бруталните прояви на сила и могъщество. На моменти ще ви се струва, че буквално цялата планета е бойно поле на героите ви.

 

Игра с лошите

И да, може да играете със злодеите, защото всеки добър герои се нуждае от своя лошко, за да разигравате двубоите им както вие желаете. Ultimate Edition-a на играта ни дава на разположение 15 героя, 14 злодея - сред които, разбира се, едни от най-великите като Жокера, Дуумсдей и Жената-котка - и един бонус боец - Скорпиона от Мортал Комбат. С 30 боеца (технически, по-скоро около 40, защото голяма част от допълнителните над 30 скина представляват съвсем други герои, макар разликата да е козметична), всеки от които с уникален боен стил, имате огромен избор на стратегии. Кой ще пасне най-много на вашия характер и начин на водене на битка си е лично предпочитание, но като цяло те се делят на три типа - сила, ловкост и джаджи. И точно това прави следващата част от геймплея толкова забавна.

 

Интерактивност

Нивата в Injustice са интерактивни. Освен със силата си, можете да отупате прахта на противника с най-близката статуя, или направо да метнете някоя кола върху него. Свойствата на обектите се изменя в зависимост от героя ви. По-силните като Супермен и Жената-чудо ще метнат близкия мотор върху вас, докато Светкавицата или Найтуинг ще се качат на него и ще ви блъснат. А още по-забавното е, че с добре премерен удар можете да пратите врага ви да лети през един от така наречените "level transitions" - кътсцени, които ви прехвърлят в друга част на бойното поле. Пострадалият си троши кокалите я през няколко небостъргача, я забивайки се в хеликоптер и всякакви подобни крайно болезнени гледки, а накрая тупва насред новата арена, където има нови предмети за използване и нови начини за пребиване на опонента. Лазери, кули, охлаждащи тръби, разработчиците са се постарали нивата да бъдат както смислено свързани с историята, така и забавни и интересни. Ще можете да водите битка в Готъм Сити, Метрополис и дори насред Атлантида. Нивата в играта са 15, като само две от тях нямат "level transition", а някои от другите имат по три! Това значи, че имаме тридесетина арени, на които да раздаваме справедливост или да сеем хаос.

Но все още не сме приключили със суперлативите за бойната система. Ако се окажете доста натупан (сиреч, вече са ви победили веднъж в тази битка) и точно в момента противникът ви размазва с поредното комбо, чрез натискане на напред и бутона за „meter burn" можете да го прекъснете и да стартирате така наречения „clash". Всеки играч залага тайно част от своя „super meter", който се състои от четири сектора. Героите застават в двата края на екрана, излайват по една характерна реплика и се засилват един срещу друг с пълна скорост. Сблъсъкът свършва с разтърсваща екрана експлозия. Печели този, заложил повече от super meter-а. Ако инициаторът спечели, той си възвръща количество кръв. Ако спечели другия играч, то той нанася повече щети. Разнообразието на бойните механики е огромно и именно в това се крие голяма част от чара на играта - тук вече не говорим за обикновена биткаджийска игра, в която редите специално умение и комбо едно след друго. Injustice вкарва и друг фактор - въображението - а това е огромен плюс за жанра.

 

Звук

Озвучението в отрочето на NetherRealm е на много високо ниво. Реплики, сблъсъци, ефекти, експлозии - всичко звучи като в кино, а професионалните актьори, озвучаващи героите в анимациите на DC вселената отново предоставят гласовете си тук.

И макар аудиото да е перфектно и без забележка, видеото може да бъде малко по-изгладено. Не казвам, че е зле, даже напротив - докато се биете, фонът на арените се троши при всеки по-мощен сблъсък, а супер комботата са истински визуален пир. Но на моменти се забелязва пикселизиране, особено при близък план на лицата на бойците, при това на максимални настройки. Но с оглед на всичко останало, което играта ни предоставя, това са бели кахъри.

В заключение можем да кажем, че любителите на бойните игри и феновете на DC Comics в частност ще останат очаровани от този дълго чакан шедьовър. Ако вече сте го пробвали, споделете ентусиазма си, както и кои са вашите любимци в коментарите.

-----------------------------------------------------------

Любен Марковски оцеля в битките между супергероите, за да разкаже за какво става въпрос. Това е поредната статия, създадена от читател (втората на Любен), която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук. 

 
системни изисквания
Процесор: Intel Core i5-750, 2.67 GHz или AMD Phenom II X4 965, 3.4 GHz, 4 GB RAM, видео: NVIDIA GeForce GTX 560 или AMD Radeon HD 6950, Windows 7/8/Vista
напиши коментар
 

29 мнения
профил »
Console Master Race каза на 21.05.2014, 07:23 ?. :

Тоя шит с 5+ звезди хахахахаа :D

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 21.05.2014, 07:31 ?. :

моля?!

29 мнения
профил »
Console Master Race каза на 21.05.2014, 07:41 ?. :

Играта е макс за 4 звезди.

53 мнения
профил »
Mitko6000 каза на 21.05.2014, 08:50 ?. :
Редактиран на 21.05.2014, 08:53 ?.

Играта може да е макс за 4 звезди по твое мнение. Авторът на статията мисли по друг начин. Играта според мен си заслужава оценката само единственият ми проблем е, че ми се искаше да има бутон само за блокиране на атаки, както при Mortal Kombat вместо да трябва да натискаш стрелката на противоположната посока. Например когато съм отляво и трябва да задържа стрелката за дясно, за да блокирам ударите на противника.

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 21.05.2014, 07:31 ?. :

най-после :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 21.05.2014, 15:38 ?. :

Абе иска ми се Noob и Saibot да станат пак един отбор.

15 мнения
профил »
shouldi каза на 21.05.2014, 17:01 ?. :

Хубаво ревю !
Относно самата игра на мене лично ми се струва, че ако имаше фатали както в Мортал Комбат-а играта щеше да е доста по-добра. Иначе боя е добре направен, като игнорираме факта, че се набляга прекалено много на магиите, а комбота няма много.

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 21.05.2014, 19:18 ?. :
Редактиран на 21.05.2014, 20:16 ?.

Хъх, на мен лично играта ми се видя скучна...Щом самата бойна система ми е безинтересна в "биткаджийска" игра, значи нещо сериозно е сбъркано
Пояснявам : не, че бойната система е слаба, напротив, просто ми е скучна.Има разлика.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Injustice: Gods Among Us - PCM2.0

Превю:
Бойна игра от доказано в жанра студио и с герои от популярна комикс серия - това звучи като рецепта за сигурен успех и първите впечатления са точно такива.

новини:
Оригиналната Injustice: Gods Among Us излезе през април 2013 г. и се прие достатъчно добре, така че идеята за нейно продължение изглежда логична.
Warner потвърди, че бойната игра Injustice: Gods Among Us ще излезе и за PlayStation 4, но не и за Xbox One.
Ново издание на Injustice: Gods Among Us във формат Game of the Year може да зарадва собствениците на PS Vita и PC.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Colin McRae: DiRT 2 44
Shank 26
Sacred 3 25
Machinarium 25
Plants vs. Zombies 24
Mortal Kombat X - Story Mode 17
Mortal Kombat X - част втора 11
Death Track: Resurrection 7
4x4: Hummer 6
Ziggurat 3