facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Il-2 Sturmovik: 1946
Ревю | 15.02.2007 | автор: Стефан Хаджиев


оценка:
Производител:
Ubisoft
Издател:
Жанр:
Екшън, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Най-добрият военен самолетен симулатор

Огромно количество самолети и мисии

Отлични възможности за настройки на сложността

минуси

Въпреки неоспоримите си качества някои от детайлите не са мръднали от почти шест години.

Темата започна да се изтърква

Конкуренция в жанра практически отсъства...

Последният валс на симулатора

От гледната точка на муха-еднодневка шест години са период, граничещ с вечността. От гледна точка на естествено руса блондинка с умствения товар на муха-еднодневка шест години са период, труден за възприемане. От гледна точка на гейминдустрията шест години са период, в който можем да станем свидетели на няколко еволюционни скока. Е, въпреки невероятния прогрес от 2001-ва до днес, на белия свят съществува произведение, което с незначителни подобрения продължава да бъде един от еталоните в жанра си.

Въпросната игра се казва IL-2 и е един от най-добрите военни самолетни симулатори, пъплили по твърдите дискове на PC-тата. Както почти всеки руски продукт, геймката e обречена на производствено дълголетие, но времената се менят и в настоящето дори славяните от родината на легендарните „Москвич“ и „Камаз“ понякога трябва да слагат точка на успешните си продукти...

Лебедовата песен на симулаторното величие носи подзаглавието "1946" и представлява мегапакет, събрал в едно DVD основата на геймката, почти всички допълнения, излезли по темата, плюс огромен пакет нови екстри, който ни пренасят отново в летата на Великата отечествена война.

Изобилие

Най-големият плюс на 1946 са 32-та нови самолета, които можете да управлявате. С тях паркът от пърхащи чудеса, в които може да „седнете”, достига почти безумни размери (някъде над двеста). В симулатора може да се открие почти всичко, което е порило или се е очаквало да пори небето по време на Втората световна. Класики тип Ме109 съжителстват с екзотични прототипи, както и с няколко аероплана като реактивния Миг-9, които принадлежат на периода, последвал победата над Оста.

За незапознатите можем да вметнем, че всяка една от вмъкнатите машини е изпипана до максимум. Създателите на IL-2 бяха и си остават истински ентусиасти всеки детайл от самолетите - като се започне от изографисаните им кабини и външност и се стигне до поведението по време на полет.

Кампании, мисии и мултиплейър

По-малкият плюс на 1946 е свързан с лека гавра с учебниците по история. Тъй като по един или друг начин за шест лета серията обхвана почти всички моменти от войната, в новия симулаторен комплект се съдържат три кампании, които се развиват в „паралелна” вселена. В нея войната продължава и след лятото на 45-та. Немците са все още живи и здрави, а битките се водят все повече и повече от дружини реактивни пърхала. Последното издание на IL-2 съдържа и нови огромни карти на Манджурия, Бирма и Халкин Гол, почти занаятчийско произведени мисии и множество дребни наземни детайли, които докарват всеобхватността на симулатора до почти пълния максимум.

Иначе, както и в предните епизоди, вариантите на джиткане в 1946 включват кампании, самостоятелни мисии, възможност за сътворяване на собствени приключения плюс един от най-добрите мултиплейъри в жанра. Като се има предвид, че освен новите нива и кампании, 1946 разполага с шукаритетите на предишните допълнения, комплектът от изпълнения, на който кандидат-играчът може да се наслади, става съизмерим и надминава по екстремизъм бройката на предложените аероплани. Възможностите са толкова много, че ако наша милост обича самолетните симулатори, количеството време, което ще е необходимо за качествено и тотално изджиткване, би било поне два или три месеца.
Сложнотии

Освен прекрасната външност, многото самолети и мисии IL-2 разполагаше и продължава да разполага с един много ценен и приятен елемент: нивото на трудност може да бъде модифицирано в много широк диапазон. Ако кандидат-играчът е запален по авиацията, той може да включи всички безумни детайли и да попадне в една твърде достоверна вселена, в която патроните свършват, а почти всяка необмислена маневра води до неконтролируем свредел и почти сигурна гибел. Ако от друга страна джиткащият индивид реши, че иска да се забавлява и изключи повечето смъртоносни опции, симулаторът се превъплъщава в нещо като аркада, в която управлението е безумно лесно, а пуцането - непрестанно.

AI, графика и звук

От техническа гледна точка 1946 не предлага нищо революционно спрямо предходните вариации. Изкуственият интелект, системата за поражения, менютата, графиката и аудиото са си същите. Въпреки възрастта им, всички тези детайли си остават сред най-добрите, на които може да се попадне. Противниковите и приятелските машини летят смислено и пуцат точно, разхождането из прозорците на геймката е елементарно и т.н.

И до момента графиката на играта е почти ненадмината в симулаторния жанр. Малките детайли от рода на хвърчащи гилзи и дупки от куршуми са перфектни. Взривовете, които се случват от време на време плюс наземната повърхност, са също прилично детайлни. Аудиото, което ви очаква, отново е на висота - ръмженето на двигателите, ефектите на пуцане и всякаквите други писукания са почти божествени. Единствената подобна игра, която се доближава по техническо изпълнение, но е далеч по-скучна, е една друга класика - майкрософският Flight Simulator.

Завесата пада

1946 е един достоен завършек за една почти шестгодишна серия. Може и да е въпрос на лично пристрастие, но за мен IL-2 продължава да бъде най-добрият военен самолетен симулатор. Последния напън на геймката предлага един почти невероятен по размери пакет, в който може да се открие огромен набор мисии, кампании, карти и аероплани. До момента на пазара не е излизало нищо подобно по размери и качество. DVD-то е просто задължително за всички, които харесват подобен род игри, имат здрав джойстик и поне малко свободно време. 

 
системни изисквания
PIII 1 GHz, 512 MB RAM, 128 MB Video
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Il-2 Sturmovik: 1946

Ревю:
Особености на руския национален симулатор

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58