facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ikariam
Ревю | 20.11.2011 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Gameforge
Издател:
Gameforge
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Много приятна графика

Боговете в света разнообразяват геймплея

Създаването на колонии не изисква огромно количество ресурси...

минуси

за сметка на това воденето на битки - да

Ikariam разчита твърде много на микромениджмънта на реурси

Звукът на морето, бял пясъчен бряг и слънце! На малък остров някъде в Средиземноморието, се надига древна цивилизация. Вашата цивилизация.

Какво е Ikariam? Представете си нещо, подобно на Civilization, и няма да сгрешите. Това обаче е игра, която може да разцъквате изцяло през своя браузър. При това безплатно.

Първото впечатление, което ще ви направи, е колко свежест блика от нея. Ярките цветове и комиксообразните геройчета са буквално навсякъде, което действа изключително разтоварващо.

Започвате играта с едно малко, но плодородно парче земя. Целта ви е да го превърнете в столица на могъща империя. За тази цел ще трябва да започнете събирането на най-различни ресурси, като дървесен строителен материал, мрамор, сяра, кристално стъкло... Дори и вино - то прави хората ви щастливи и по-продуктивни!

Ще разширявате града си както намерите за добре. Така например сграда като академията ще ви позволи достигането на фантастични открития, в казармата ще обучавате войници, а търговското пристанище ще ви позволи да търгувате с другите играчи в света на Ikariam. А те въобще не са малко.

Първоначално средата, в която ще играете, е защитена. Т.е. не може някой да ви изненада неприятно и да ви развали удоволствието. По-късно обаче, стига да искате, ще може да сформирате съюзи с другите играчи, които се намират на острова, да работите заедно за общото благо и дори да организирате ключови нападения със своите приятели.

Единиците в Ikariam принципно са сходни с повечето игри от този тип. Откриваме и някои уникални. За разлика от други заглавия, където има само наземни, тук има и морски и въздушни. Ако постигнете съответното откритие, ще може да си създадете дори Gyrocopter. А защо не и Mortar кораб? Не по-малко интересна хрумка в Ikariam е и възможността да блокирате търговията на другите играчи с помощта на своите кораби.

Въобще - играта блика от интересни идеи. Така например всеки остров в Ikariam разполага със специфично чудо, от което се облагодетелстват всички играчи в района. Всяко едно от тях е кръстено на специфичен бог. Например Градините на Дионисий, Храма на Гея, Ковачницата на Хефест и т.н. Бонусите, които предоставят, варират - някои увеличават защитата на града, други намаляват цената на корабите, трети подобряват добива на определени ресурси и т.н.

В заключение - Ikariam е напълно подходяща и за кежуъл играчи. Хората в града ви ще продължат да работят дори и вие да не ги надзиравате. Това означава, че може да си взимате почивки когато пожелаете и те няма да се отразят на постиженията ви в Ikariam. Освен това четири верни съветника винаги ще ви помагат и ще ви осведомяват за най-важните неща. Да, Ikariam разчита твърде много на микромениджмънта на ресурси, но за сметка на това ви предлага един весел, шарен и цветен свят, който със сигурност ще ви разсее от ежедневните ви проблеми. 

напиши коментар
 

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 21.11.2011, 12:35 ?. :

Само на Baithfaith остана да направите и сте готови :)

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 21.11.2011, 16:03 ?. :

Ами SofiaWars?

134 мнения
профил »
ancho77 каза на 22.11.2011, 07:00 ?. :
Редактиран на 22.11.2011, 07:12 ?.

Създаването на колонии не изисква огромно количество ресурси...
хахах ама хич неизисква ресурс
само 9-ят ми град костваше над 3 месеца, за да вдигна складовете и да събера ресурси за резиденциите

7 мнения
профил »
Vesovn каза на 22.11.2011, 08:39 ?. :

Най - харесвам бойната система на тези игра. Единствената където битката не трае 1 секунда

149 мнения
профил »
fridge каза на 23.11.2011, 17:40 ?. :

Ок, харесах статията.
Влизам регвам се, почвам.. и какво забелязвам? Списък със сгради, за чийто строеж е нужно да си платиш еди колко си..

И какво излиза, аз дори да се спуквам да си следя "острова", и някой да даде два лева и да има 15 пъти по яки неща без зор..


46 мнения
профил »
katotemoto каза на 26.11.2011, 20:18 ?. :

Както каза шпековсалам трябва да направите превю/интервю на Sofia Wars.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12