facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Heroes of Might & Magic 3: Armageddon's Blade
Ревю | 16.11.1999 | автор: Генко Велев


оценка:
Производител:
New World Computing
Издател:
3DO
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC

Какво ли не ми се наложи да прочета из разни списания и web-страници докато очаквахме този Expansion Pack на Heroes of Might and Magic III… Все пак едва ли нещо ще успее да надмине действително уникалната по некадърност и глупост статия, в която един автор (явно заблуден от думата "Armageddon" в заглавието) надълго и нашироко обясняваше как щяло да има два нови града със СЪВРЕМЕННИ units – танкове, ракети, атомни бомби и т.н. – въобще излизаше, че този add-on ще бъде всъщност нещо като мини Command&Conquer! Разбира се, в действителност именно това e, което всички фенове на играта очакваха и искаха – истински HMM3 с много нови градове (но без атомни бомби!), нови герои, нови units, кампании, сценарии, плюс още цял куп нови и нови неща!!! Е, за съжаление действително има от всичко по нещо ново, но не чак толкова много, колкото ми се искаше – все пак това е само expansion pack, а не изцяло нова игра!

Ако изберете да играете кампания, ще получите шест "мини" кампанийки и май още една секретна, в които продължава сюжетната линия от… Might and Magic VII!!! В Eeofol – кралството на демоните крал Lucifer Kreegan трескаво обмисля планове за реванш и отмъщение и шпионите на Кралица Catherine съобщават, че се  работи по изковаването на могъщия артефакт Armageddon's Blade! Армия, предвождана от герой, койтo владее този артефакт, ще бъде наистина непобедима... и може би единственият шанс на Catherine е да нападне първа и да разгроми Kreegan преди артефактът да бъде завършен!

В играта за пръв път ще срещнете прякото участие на Queen Catherine в ролята й на герой-ветеран (досега кралете и кралиците участваха във видеоклиповете, но не и директно в самите сценарии). Сега освен с кралицата ще разполагате с още шест (или всичко седем) герои – ветерани, всеки от които по едно или друго време може да вземе участие в поредния епизод от сагата. Колкото до термина "герои – ветерани" – той е използван от самите производители и предполагам, че са имали предвид това, че героите обикновено не започват като абсолютни новобранци в епизодите – например Кралицa Катерин още от самото начало е Level 12 Knight и притежава доста умения на ниво expert като например archery, diplomacy и leadership. Допълнителната причина е може би фактът, че имената на всички герои вече сме ги срещали по различни поводи и в някои от предишните части на игрите Might and Magic и от сайта на 3DO Company ще можете да прочетете дори и подробните им биографии (и да намерите и някои противоречия – например кралицата е представена като "tactician, warrior and leader"; обаче тя не притежава нито умението "tactics", нито умението "offence"?  Както и да е, няма да задълбаваме чак толкова в подробности – все пак тези биографии нямат никакво реално значение за самата игра,  а са предназначени да поразнообразят доста постното "story" на продължението:-)

Освен тези ветерани ще срещнете и два нови типа герои (might и magic), съотвестващи на новия град (един-единствен). Той е заимстван от приказките за Синбад Мореплавателя и е доста шарен като графика, но пък липсва впечатлението за цялост и завършеност, което придобивахте, като наблюдавахте как старите градове “растат” и се развиват. От новия град можете да наемате елементали, както и 2-3 нови същества (но тези от вас, които са играли Might and Magic VII, веднага ще познаят досадните гадини, които бяха наводнили околностите на града на елфите в областта Avlee).

С градовете е свързана и една друга новост – след като сте направили upgrade на една сграда можете да избирате дали да наемате "ъпгрейднати" units или пък от старите, обикновени гадинки. Логичният въпрос при това е, на кой и за какво ще му потрябва да наема "лошокачествени" войски – единственият отговор, за който се сещам е "по финансови причини". В действителност обаче това наистина е опция, която вероятно ще използвате доста рядко!

Освен градските "зверове" ще срещнете и няколко нови creatures, които ще можете да намирате само "на свободния пазар" или при определени обстоятелства или quests, като в това число влизат и няколко нови дракона (и май драконообразието дори стана прекалено и самоцелно).

Не може да се отрече стремежът на производителите все пак да не разочароват феновете, които биха си закупили този expansion pack – освен кампаниите ще получите и цели тридесет и пет готови карти-сценарии и генератор за random maps (ВНИМАНИЕ – да не се бърка със стандартния и естествено наличен map-editor)!!! За съжаление не ми остана време да го изпробвам сериозно, но ми се струва, че създадените карти са сравнително добри, но са доста далеч от най-доброто, което би могъл да създаде един майстор с помощта на map-editor-а.

И последно – струва ли си или не да "инвестирате" в Heroes of Might and Magic III: Armageddon's Blade? За мен отговорът е ДА – това е "must have" игра, въпреки липсата на някакви "революционни" новости – с кампаниите си и с многобройните single сценарии ще получите възможност да прекарате доста интересни дни и дори седмици преди да превъртите всичко, което авторите са ви предвидили! 

 
системни изисквания
P 133, 32 MB RAM
напиши коментар
 

292 мнения
профил »
Dumbaldor каза на 25.10.2013, 11:11 ?. :

Страхотна кампания. Картите бяха феноменални.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Heroes of Might & Magic V: Tribes of the East 6
Heroes of Might & Magic III: Shadow of Death 6
Heroes of Might & Magic IV 2
Heroes of Might and Magic III 1
Heroes of Might & Magic V
Heroes of Might & Magic 4: Gathering Storm
Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
XCOM: Enemy Within 21
Disciples III: Renaissance 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12