facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Helldorado
Ревю | 26.04.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Spellbound Entertainment
Издател:
Atari, Nobilis
Жанр:
Стратегия в реално време, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Имате готина компания от приятели, които управлявате

Участвате в реалистичен и изпълнен с атмосфера свят

Можете да правите свалки

минуси

Не можете да правите повече от свалки

Картата е бедна откъм активни обекти

3D ефектите на моменти не стоят адекватно към епохата

Ако България имаше киноиндустрия от ранга на Холивуд, хората по света щяха да гледат вместо уестърни - ийстърни, в които щеше да се разказва как българските воеводи гърмят по турските аскери и албанските бандити в Македония, а когато нямат враг наоколо – ядат наденица и пият жолта лута ракия. Всъщност нима отвличането за откуп на американката Елън Мария Стоун през 1901 г. от четите на Яне Сандански и Христо Чернопеев не е сюжет, достоен за филм? Достоен е и още как. Но ние сме много малки и въпреки великата ни история, ще минат много години, преди да имаме място в световната филмова индустрия.

Покрай игрите хавата е същата, макар че с родните ни геймразработчици България има по-голям шанс да се прослави пред света. И това зависи от самите тях. А като имаме предвид факта, че не издават игрите си на български - и тук удряме на камък. Но за да не потъваме в тотален песимизъм, нека се върнем в реалността, където ни се представя поредната стратегия, създадена по мотиви от Дивия Запад и славното начало на Съединените американски щати. Играта, за която ще ви разкажа, е продължение на Desperados 2: Cooper’s Revenge. Покрай заглавието има полемика - 3-та част на Desperados или просто една подобрена и разширена версия на двойката? Както и да е – рилийзът на Helldorado (Desperados 2: Conspiracy) е от 2007 година, но само в няколко англоезични територии. А американската й премиера за PC е сега. Затова нека се съсредоточим към същността на играта - за нея така или иначе все още не сме ви разказвали.

Ще попаднете в Дивия Запад, сред пустинята и тоталната липса на морал, съпроводени с

алкохолизъм, егоизъм и брутални убийства

На това поле ще трябва да яздите своя кон в една доста враждебна обстановка, заобиколени от удари под кръста от всеки срещнат персонаж. Приятно е, че играта има собствена сюжетна линия, която е и доста балансирана.

Историята започва оттам, откъдето свършва предишната игра от поредицата, а играта предлага не толкова нововъведения в сюжетната линия, колкото добро балансиране, нови тактически възможности, свежи локации и разбира се, нови мисии. Съюжетът, честно казано, не е особено оригинален – в предната игра героят убива злодея Гудман, който, както се изяснява, е свързан с известен мексикански бандит, решил да се занимава с политика и в типичен за гангстерите маниер –

да убие американския президент

В Helldorado един от положителните герои на име Дък Маккий е станал заложник на вдовицата на Гудман. Използвайки го като жива мишена, тя кара приятелите му да помогнат на мексиканците при покушението на президента.

Геймплеят е така направен, че да комбинира индивидуалните характеристики на персонажите с тактическите възможности. Добре са застъпени вариантите за усложняване на геймплея. Изкуственият интелект на играта е претърпял сериозно развитие от предната част и сега ще можете да се насладите на значимо подобрение в динамиката на Helldorado. Имате възможност да играете с героя от трето лице, подобно на шутърите, което внася допълнителна динамика и усещане за реалистичност на геймплея, особено на фона на разнообразното движение на камерата във всички посоки. Играта от трето лице обаче е трудна, намалява се диапазонът, в който виждате, а и управлението е значително усложнено, но идеята е интересна и си струва да й се отдели време за заучаване на контролите.

Разработчиците, по идея на творческия директор на Spellbound Жан-Марк Хесиг, специално за феновете на уестърните са внесли movie режим, в който играта превръща изиграната сцена във видео по мотиви от любимите филми. Така вие ще бъдете хем главно действащо лице в уестърна, а от друга страна ще влизате в ролята на режисьора. Уникалното е, че на вас се предоставя възможността за свободно творчество – главната цел на режима movie е да проявите фантазия и собственоръчно да направите своя първи филм, използвайки различните игрови моменти и сцени. А след като създадете своя шедьовър, не забравяйте да го покажете на своите приятели и познати, а защо не и да направите

конкурс за най-добър уестърн?

Ако искате да се потопите в играта напълно, трябва да знаете, че в нея освен бруталност има и приятни закачки като жени и романтични галантности. Ще се изненадате колко добри снайперистки умения имат вашите хора. Те могат да стрелят, лазят, хвърлят нож и изобщо – владеят всичко, което трябва да можеш, за да оцелееш във враждебната среда на Новия свят. Впрочем в последните мисии вашата цел няма да е просто да убивате лошите, а ще имате съвсем разнообразни възможности за игра. Ще можете да прогнозирате действията на героя си за няколко хода напред. Това е особено полезно, ако искате да свършите няколко едновременни действия на различни части на картата. Например да свалите от поста по едно и също време двама часовои или просто да изпълните сложни маневри. Менюто „Бързи действия“ е направено много нагледно и никакви трудности при управлението на планираните операции не могат да възникнат.

Имайте предвид обаче, че не е невъзможно да получите нож в гърба от човек, на когото вярвате, както и да се натъкнете на индианци, които никак не се радват на вашето присъствие в земята на техните деди. Героите, които ще управлявате в играта, са шест. Това са Джон Купър, Кейт О'Хара, Дък Маккий, Сам Уилиямс, Пабло Санчес и индианецът Ястребовото око. Ще можете да изберете едно от три нива на сложност на играта, но помнете, че противниците ви ще имат доста висок изкуствен интелект дори и на ниско ниво на трудност. Системата за обучения също е добре направена, така че ще се научите бързо на майсторски умения, управление на героите и решаване на сложни задачи. Но за да можете да се обучавате, трябва предварително да изберете бутона „Тренировка“. За ваше удобство ще имате панел за управление, който има няколко възможности, като най-отгоре е разположена мини картата.

След едно-две нива вие ще се научите да се справяте с враговете поединично или да

поваляте навеждъж по няколко часовои

Какво обаче ще стане, ако пред вас се строят цяла глутница врази? За тази цел разработчиците са въвели комбо системата. Но пък, ако трябва да съм честен, възможността да лазите и когато приближите достатъчно, да метнете една томахавка в гърба на противника, си е още по-голяма тръпка. Можете и да привържите към стрелата динамит и да я изпратите в най-населената част на бандата като скромен подарък. Уверен съм, че ще получите доста положителни емоции от това зрелище. За успешното съставяне на комбо трябва да имате подходящото снаряжение, като в посочения пример това са стрели и динамит.
 
Разнообразните мисии няма да ви позволят да скучаете, а превъзходната графика ще прави вашето приключение красиво и внушително. Всички елементи на играта – сгради, пейзажи, персонажи и хилядите други подробно нарисувани образи и места, плюс съпътстващия звуков акомпанимент, в пълнота ще ви пренасят в истинската атмосфера на Дивия Запад. Сред неповторимите му пейзажи ще можете да осъществите себе си като борец за справедливост, но за да не бъда голословен по отношение на качеството на графиката, просто вижте скрийншотовете.

Нека тук спомена, че например дърветата в Helldorado са направени по технологията SpeedTree, която вече се използва в много игри - така те шумолят под порива на вятъра и въобще изглеждат много добре. Изпипани са такива детайли като това какъв шум издава определен персонаж докато се движи. Например индианецът Ястребовото око шуми много малко, особено когато се придвижва пълзешком, докато здравенякът Санчес събира погледите и на глухите в окръжност от 100 метра. Като говоря за тях двамата обаче, е добре да спомена още една любопитна подробност, която прави чест на разработчиците – придвижвайки се един до друг, те ще дават вид, че са бял, който е взел в плен злонамерен индианец, и по този начин ще остават незабележими за иначе предпазливите си врагове.
 
Когато сценарият го позволява, ще можете да рушите дори и постройки посредством динамит и други боеприпаси. Разработчиците не са ограничили геймъра във възможностите при изпълнението на задачите и тяхното решаване може да стане по различни начини. Например имате възможност да проведете тайна военна маневра и да устроите секретна диверсионна операция или пък – обратно – да организирате явен щурм. Имайте предвид обаче, че откритата атака може да има трагичен завършек, докато добре изпълнените тайни операции имат значително по-голям шанс за успех.

Има и система за награди, така че всяка мисия завършва с даването на бронзов, сребърен и златен медал, а и се получават отделни бонуси за дискретните, силовите или пък хитрите изигравания на мисията. Златният медал се връчва за преминаването на мисията на високо ниво на сложност, сребърният – за средно, а бронзовият – за най-обикновеното изиграване. При високото ниво ще нанасяте сериозни щети на врага, но вашето здраве ще се възстановява бавно. При ниските нива пък хем ще имате много патрони, хем врагът ще се възстановява бавно, което не е много достоен геймърски подход. В най-ниското ниво на трудност пък изобщо няма да видите „излишни“ бандити или мирни жители, които да нарушават логиката на мисията.

Аз, разбира се, целенасочено няма да ви разкривам тайните подробности и тънкостите на играта, за да не ви убия тръпката, когато я играете. Предоставям ви възможността сами да изследвате прекрасния свят на Дивия Запад с всичките му сюрпризи и неочаквани развръзки, а те – повярвайте – са наистина провокативни. 


Авторите

Spellbound е неголяма компания от Германия, в която през 2007 г. работят едва 25 човека. За големите си проекти, като Desperados II, тя привлича още около 25 души. При работата над Helldorado канят и унгарски, и руски фирми. Компанията винаги се стреми да започне нов проект, когато е сигурно, че ще успее да завърши настоящия. Фирмата е основана през 1996 г., а оттогава е пуснала повече от 10 игри, повечето от които са стратегически. Сред тях са серията Desperados, Robin Hood, Chicago 1930. Успоредно с това са разработчици и на серията икономически симулатори Airline Tycoon. От 1996 г. се трудят и над игри за мобилни платформи, а наскоро именно на тях бе поверена работата и на четвъртата част на Gothic.

Проектът Desperados II идва в техните ръце в плачевно състояние, заради което издателят Atari блокира плащанията. Оказва се още и че Atari искат да продават на запад играта като шутър, а на изток като стратегия в духа на първия Desperados. С Helldorado фирмата има не по-малки трудности. Когато Atari спират плащанията отново, разработчиците търсят финансиране от независими източници и в крайна сметка заглавието става факт.

 
системни изисквания
Pentium IV 2 GHz AMD Athlon 2000+; 512 MB RAM; 4 GB свободно място на диска; видео GeForce 3 или Radeon 8500 - 128 MB
напиши коментар
 

130 мнения
профил »
Omerta каза на 27.04.2009, 18:55 ?. :

Я си представете игра по "Имало едно време на Запад" и с енджъна на Крайзис. Да видим как би изглеждала Клаудия Кардинале във виртуалното пространство.

2 мнения
профил »
v1p3rs каза на 27.04.2009, 20:36 ?. :

всяко нещо с cry engine 2 ще е велико, а ко ще да е и pac man

16 мнения
профил »
k0k1ch4 каза на 28.04.2009, 08:04 ?. :

Нещо неме привлече :[

261 мнения
профил »
Xelian каза на 30.04.2009, 08:31 ?. :

Интеренсо защо играта се появява чак сега. Аз я играх преди доста време. Доколкото помня, се явява продължение на Десперадос 2 (включително и откъм история). Играта обаче е доста противна - така и не я доиграх, след като стигнах до една мисия, която така и не можах да намеря начин да мина. Общо взето с същата като Десперадос 2, просто са добавени някои доста безполезни комбота. Нито двойката нито Хелдорадо (демек Десперадос 3) могат да се сравнят с оригиналата игра.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28