facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0
Ревю | 22.05.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
Blizzard Entertainment
Издател:
Blizzard Entertainment
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Практически безкраен брой стратегии

Добър баланс - няма непобедими карти

Справедлив бизнес модел

минуси

Звуците омръзват бързо

Кажете "сбогом" на съня

Още един рунд и си лягам. Паля цигара. Играта избира поредния противник. Часовника ме гледа с укор, 3:42 сутринта е. Този път игра срещу hunter. Изгубих. Още един рунд и си лягам. Недопушената цигара, нелепо запалена на криво, лежи край своите вече мъртви събратя...Не съм се зарибявал така по игра от среднощните сесии в multiplayer-а на Call of Duty 2 (по дяволите, това ме кара да се чувствам стар). Още един рунд и си лягам...

Hearthstone: Heroes of WarCraft на прословутите Blizzard е от т.нар. игри с карти. По всички показатели се следва класическия принцип на Blizzard: играта е лесна за усвояване и трудна за усъвършенстване. На бойното поле се срещат два героя (класа), като целта е да свалиш противниковото здраве от 30 на 0. Избора от герои е доволно голям: druid, hunter, mage, paladin, priest, rogue, shaman, warlock, warrior. Участието в двубой ви дава опит, чрез който героят вдига ниво. Вдигането на няколко нива отключва нови карти. Не се безпокойте, до вдигането на десето ниво ще разполагате с всички основни карти на съответния клас. Класовете се различават както по своето специално умение, така и по набор от карти, които могат да бъдат поставени само в тестето на съответния герой. Всяко тесте съдържа 30 карти, които избирате сами преди да влезеш в битка. Различните герои предполагат и различен стил на игра, но не е задължително да го използвате. Да речем за уменията на rogue е характерна необходимостта от combo, т.е. да си изиграл поне още една карта, преди да изиграеш умението.

В тестето си можете да поставите до две копия от една и съща карта. Картите се делят в 5 групи, според своята рядкост: базисни, често срещани, редки, епични и легендарни. Трябва да се отбележи, че няма карта, срещу която да няма десетки противодействия, независимо от нейната сила. Всяка карта спада към една от трите категории: оръжия, магии и minions. Оръжията позволяват героят да атакува самостоятелно противника или негов minion. В раздел магии попадат карти с огромно разнообразие от ефекти: някои нанасят директни щети, други дават временно или постоянно подобрение на твой minion, лекуват собствения герой и т.н. Към магиите спадат и едни по-различни карти - traps. Те биват изиграни в твоя рунд, но вземат участие едва след изпълнението на съответно условие - например, след като противник призове minion, автоматично му се нанасят щети.

Minion-ите са основния метод за причиняване на щети върху противника. След призоваването на "слуга", той трябва да престои на бойното поле поне един рунд, преди да може да атакува. Всеки един от тях има два показателя: точки атака и точки живот, които вземат участие при сблъсък с противников minion или самия противник. Принципът е елементарен - точките атака се изваждат от точките живот - нищо ново под слънцето. Някои от minion-ите имат и специално умение. Едни притежават taunt т.е. противника е длъжен да премахне първо тях, други притежават специален battlecry, който се задейства при самото им изиграване или charge - minion, който може да атакува без да чака следващия рунд... отново разнообразието е голямо и позволява огромно експериментиране. Експериментиране - да, навярно това е ключовата дума в тази игра. Съществуват десетки комбинации от minions и различни ефекти, подходящи за всяка една ситуация. В същото време не съществуват minions или магии, против които да няма противодействие.

Всяка карта има своята стойност в така наречените mana crystals, които определят колко карти и на каква стойност можеш да изиграеш в един рунд. При първия рунд ти се дава 1 кристал, независимо дали го използваш или не, във втори рунд ще имаш 2 кристала и т. н. Естествено, съществуват и карти, имащи ефект и върху това. Едни прибавят допълнителни мана кристали в по-ранен рунд, докато други позволяват изиграването на по-силна карта, но за сметка на това в следващия рунд ще получиш по-малко кристали (последният похват е характерен най-вече за shaman-а).

5:11 В далечината петел се учи да кукурига, нещо не му се получава. Препълненият пепелник изглежда като таралеж - жертва на модерното изкуство. Днес не съм на работа, какво като съм прекарал нощта в игра? Хм, жената пак ще ме гледа на кръв. Нищо, винаги има още една... игра.

Имате три възможни начина за провеждане на битка. От една страна съществуват задължителните сблъсъци с AI-то на играта, състезателните мачове с други играчи, победите в които те изкачват в ранговата стълбица, и Арена. Битки с други играчи могат да се проведат и само за удоволствие, без загубата в тях да влияе върху твоето класиране. Съществуват 25 ранга за изкачване, а над тях е легендарния ранг, който от своя страна също има степени. За да се изкачиш в следващият ранг са ти необходими определен брой победи. До двадесето ниво загубите не ти влияят, но след това започват да ти вземат звезди (представляващи твоите победи) и се налага да наваксваш.

По-интересна е Арената. Там последователно ти се предоставя да избираш една от три произволни карти, дори самият ти да ги нямаш в своята колекция. При 12 победи или 3 загуби излизаш от арената. Колкото повече победи направиш, толкова по-голяма е наградата. В този режим най-силно си личи колко е важен факторът „късмет" и доколко добре познавате различните класове. Лишени от възможността да играете с добре познато си тесте, се налага да се замисляте с една идея повече коя карта ще ви е необходима и коя - не.

Често награда от арената включва и т.нар. arcane dust. Този ресурс можете да получите и след унищожаването на повечето карти. Неговото предназначение е в crafting системата на играта. Събираш необходимото количество arcane dust и просто създаваш картата, която искаш. Но тук има уловка. Размяната не е 1 към 1. Обикновено трябват 3 или 4 обикновени карти, за да създадете само една от същата категория.

Луд на шарено се радва, та така и тук. Графиката е приятна, решена в типичния за WarCraft стил. В четирите ъгъла на бойното поле са поставени обекти, с които можете да си взаимодействате, докато чакате противника да направи своя ход. Може би тук трябва да спомена и т.нар. „златни карти". Всяка карта в играта има своя „златен" аналог. По същество това са същите карти - еднакви статистики и ефекти. Разликата е в златния кант на картата и анимираното изображение върху нея. Освен за престиж, имат и по-практична роля. Златните карти могат да бъдат унищожени за повече arcane dust, от своите „обикновени" събратя. Ако успееш да направиш 500 победи с един и същ клас се отключва негова „златна" версия - отново това е просто анимация, без отношение към gameplay-а.

Долитащите от колонките мелодии са приятни и изиграните minions правят (понякога) забавни коментари, но всички те бързо омръзват. Може би това е единственият минус в играта. Все пак, накрая дискографията на Machinae Supremacy влезе в работа и нещата си дойдоха на мястото.

Бизнес моделът на играта също е добре направен (да, това е игра на Blizzard, чак да не повярва човек). Както за победи, така и за изпълнението на ежедневни задачи, играта ви награждава с in-game gold. От своя страна валутата може да бъде използвана за закупуването на пакет с 5 произволни карти или пропуск до арената.

В крайна сметка това е много добра игра. Правилата са прости и бързи за усвояване. Лека е, върви добре дори на по-стари машини. Огромно разнообразие от стратегии, комбинации и възможности. Дори героите са относително добре балансирани. И най-важното - не можеш си напълниш тестето с легендарни карти и да очакваш победа. Тук Blizzard правят онова, в което са най-добри. Вземат една вече разработена идея, усъвършенстват я и предлагат продукт със завидно качество.

6:43 Див женски крясък разнася трите ми имена в сумрака. Според древно индианско поверие това е предвестник на неприятности. Така де, ако успее да ме събуди.

-----------------------------------------------------------

От много време се туткахме да направим статия за тази игра, но Георги Митев ни изпревари. Това е поредната статия, създадена от читател, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук. 

 
системни изисквания
Процесор: Intel Core 2 Duo E6600 (2.2 GHz) или AMD Athlon 64 X2 5000+ (2.6 GHz), 4 GB RAM, видео: NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB) или ATI Radeon HD 4850 (512 MB), Windows XP/Vista/7/8
напиши коментар
 

73 мнения
профил »
Zuzko каза на 23.05.2014, 06:57 ?. :
Редактиран на 23.05.2014, 07:00 ?.

Ако сте фенове на Magic the Gathering-игрота ще ви допадне .Както е написал авторът - само още една игра и си лягам.И те стават няколко.Ако ви върви-никога не се свършва с една.Но ако само губите-една игра е достатъчна.

П.П.Авторът е забравил да каже две неща.
1.Ако попаднете на играч,който има по -висок клас карти от вашите-просто нямяте шанс.
2.Зарибяваща.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.05.2014, 07:22 ?. :

Шаман го удряш. Шамана те обръща.. и губиш.
Също да споменем, че има карти които могат да сформират тесте от един вид, които да се подкрепят едни-други. Например такива са мърлоците, пиратите, зверовете за тестето на ловеца. И как някой може да каже че звуците писват- май не е играл с мърлоци (https://www.youtube.com/watch?v=qMPpnCvCZvw). Разбирам автора че е загубил- и как не- все пак това е ловец. Нa 6-ти (8-ми)ход вади един buzzard, Unleash the hounds + 2xTimber wolf и опонента ти е дотук. Добре че на Unleash the hounds им дигнаха маната. Уменията на героите струват по 2 мана. Това, което авторът е написал за умението на мошеника, всъщност е искал да каже за картите му (мошеника), а не умението, което дава 1/2 кама (1 щета/2 издръжливост). Със здраве и не прекалявайте- да не останете без някое копче на клавиатурата.

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 23.05.2014, 08:09 ?. :

Преди в бетата я играх и ме беше зарибила, сега мисля пак да я дръпна.Наистина си е доста зарибявка, но и доста нерви трябват ..

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.05.2014, 08:31 ?. :

Тегли- нема да загубиш !!!

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 23.05.2014, 11:56 ?. :

Изтеглих я, след като прочетох ревюто и наистина има доста подобрения от бетата и ми хареса изключително много.Сега се озъртам да видя кой е най-имбавия клас, защото не съм и свикнал все още както трябва.Иначе като цяло ме кефи как можеш да интерактваш с околната среда, но както споменах наистина трябват нерви .. поне аз съм човек, който се изнервя дори от 1 загуба, просто защото на другия са му дошли по-добрите карти.Надявам се да се срещнем с някого от тук, пък ако искате може и да си дадете battle taggo-овете да се ад-нем в приятели :)

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.05.2014, 12:01 ?. :
Редактиран на 23.05.2014, 12:02 ?.

Няма такова нещо "най-имбавия клас" тука :D:D Всеки клас си има плюсове и минуси, както и карти за да го контрираш.

68 мнения
профил »
saphirebg каза на 23.05.2014, 12:52 ?. :

Паладините са в плачевно състояние срещу повечето противници.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.05.2014, 14:08 ?. :

Може и с тях да се играе. Не е чак толкова зле.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 23.05.2014, 15:18 ?. :

Паладин в арена да, ама не са толкова имбави в constructed

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 23.05.2014, 16:15 ?. :

Засега съм се спрял на друида, че най ме радва, ама мисля след като науча стратегии и свикна да мисля правилно да пробвам и Warrior-а.Нямам търпение да я пуснат и за андроид, ще има какво да изхабява батерията на телефона.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 24.05.2014, 10:37 ?. :

Война е добър клас(герой)- бутай му оръжие и броня и мачкай всичко живо. А като се сдобиеш с Gorehowl- няма такава забава.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 23.05.2014, 08:14 ?. :

Az pak vikam, 4e avtor e Georgi Lazarovif you know what i mean,...


...Go6o.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 23.05.2014, 15:41 ?. :

Yu-Gi-Oh ftw

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 23.05.2014, 16:36 ?. :

lol не.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 23.05.2014, 17:17 ?. :

Че то има ли игра за Yu-Gi-Oh?

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 23.05.2014, 18:24 ?. :

http://www.duelingnetwork.com/

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 24.05.2014, 07:30 ?. :

Ако има популярно аниме и друг мърчандайз, бъди сигурен че има и игри... В случая на Yu-Gi-Oh! те са "само" 47: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Yu-G i-Oh!_video_games

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 23.05.2014, 17:43 ?. :

Скоро пробвах играта. По-лесна за усвояване от Duel of Champions и в същото време е също толкова обширна като стратегии. Смених лагера и спрях да играя Deul-а тъй като направиха някои от расите прекалено небалансирани и болшинството играе само с тях. Тук положението е различно и дори с просто око се вижда че всеки има шанс ако е сглобил хубаво тесте и има малко късмет разбира се. :) Засега играя с Mage-а тъй като ми харесват магиите, които има и умението му и по този начин се получават добри комбинации. Замислям се да видя на какво е способен и Hunter-a :)

209 мнения
профил »
Beleth каза на 23.05.2014, 18:12 ?. :

Това, което ме дразни много в играта е, че огромна част от играчите са зверски мислители и си правят ходовете до последния момент. Иначе пак си я цъкам с кеф.. даже и днеска направих няколко игри. За сега на този сезон съм 15ти ранг.

Ако има навити да правим 1в1 - свиркайте.

445 мнения
профил »
goblin каза на 23.05.2014, 18:34 ?. :

Браво на автора за статията!

А за играта - солидни механики, постигнат добър баланс, и двата режима (арена и кънстрактид) са супер забавни, и засега не се е превърнала в pay2win (както често става с f2p игрите). Който обича TCG със сигурност ще я хареса. Впечатленията ми са за последните 6 месеца - влязох в затворената бета през ноември.

Бъдещето и се очетава доста добро - една от най-гледаните игри по Twitch.tv, като вече се появяват множество турнири по подобие на SC. Например Блицкон ще е с 250 000$ награден фонд и 100 000$ за победителя - следвайки обявената от Блиц цел да я превърнат в е-Спорт

85 мнения
профил »
Facepalm каза на 23.05.2014, 18:44 ?. :

В ревюто има тук-там неточности, долу съм ги описал, надявам се да не звучат като издребняване.

"combo, т.е. да си изиграл поне още една карта, преди да изиграеш умението"
по-точно изиграваш карта за подсилен ефект, няма карта с combo която те задължава да го активираш както се подразбира от цитата.

"Към магиите спадат и едни по-различни карти - traps."
Secrets. Въпреки че някои от тях са трапове, думата която търсиш е secrets.

"последният похват е характерен най-вече за shaman-а"
По-скоро ексклузивен за шамана. Е, може с някои карти да копираш шаманските с overload, ако автора това е имал предвид. Така погледнат цитатът не е грешен, но ако си имал друго предвид, занапред знай че няма неутрални Overload карти.

"Ако успееш да направиш 500 победи с един и същ клас се отключва негова „златна" версия"
Победите трябва да са на Ranked. А между другото ако започнеш дуела втори и всичките ти карти са златни, Coin-а ти също става златен. :P

Като цяло ревюто бива, ама определено можеше да се напишат две думи за competitive scene-а и pro играчите - всяка седмица има по няколко турнира, даже най-големите фенове си правеха турнири още преди играта да излезе в closed beta. Играта постоянно е на второ-трето място по гледаемост в twitch.tv, а тия дни Blizzard обявиха и турнира на Blizzcon с награден фонд 250 000 долара. Също да беше написано нещо за Curse of Naxxramas, предстоящият Adventure mode в който се бият различни босове и се добавят доста важни нови карти. В замяна на тези добавки, ако няма място в ревюто можеше да се намалят обясненията за правилата на игра, че цялата първа половина на ревюто ми прилича повече на manual отколкото на ревю. :D

До този който горе е писал "1.Ако попаднете на играч,който има по -висок клас карти от вашите-просто нямяте шанс."
Хах, върви го кажи на протата които на чисто нов F2P акаунт стигат legend ранг за 3-4 дена с почти напълно free тестета... Който си има skill-а и си обмисля ходовете, всичко може.

"От много време се туткахме да направим статия за тази игра, но Георги Митев ни изпревари."
Нищо, вземете да се реванширате като добавите играта в месечната класация. Също и другите популярни игри които липсват. Или въобще да поправите класацията както вече доста хора предложиха. Все пак, понеже отдавна не съм писал, и аз да кажа браво за новостите по сайта, включително и ръководството, продължавайте все така! Откъм съдържание вече сте супер, ама обърнете малко повече внимание сега на самия сайт.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 23.05.2014, 19:22 ?. :

Благодаря за препоръките, ще обърнем. И двете анкети действително имат нужда от обновяване.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 24.05.2014, 08:23 ?. :

И класацията, и анкетата са обновени - заповядайте! :)

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 24.05.2014, 09:07 ?. :
Редактиран на 24.05.2014, 10:19 ?.

Няма The Incredible Adventures Of Van Helsing 2.А като стана дума, ревю ще има ли?

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 24.05.2014, 06:30 ?. :

Абе нямаше ли да правят тази игра и за Android?Какво стана? ...

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 24.05.2014, 08:34 ?. :

Очакваме я през втората половина на годината

3 мнения
профил »
zerkoto каза на 24.05.2014, 23:51 ?. :

Чаааааак пък толкова зарибяваща... Не бих казал че играта е нещо особено. Играеш я макс 1 месец и ти писва... Друго си е примерно Диаблото или WoW, а в това число и прословутата League of legends. Като цяло истината е, че за да бъде една игра успешно зарибяваща, трябва да се усещата напредък и развитие в нея. А тук какво развитие и напредък има? ... Само едното безцелно трупане на карти и безсмисленото вдигане на левели. То по - скоро Белот бих играл (поне щях да си спестя излишните нерви от загубата - такива игри не са за всеки!). Ама да речем както казах става за 1 път в месеца... Не е толкова зле, но определено не е ЧАК такава каквато я изкарвате.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 23.06.2014, 18:56 ?. :

Искам да кажа че Blizzard го направиха отново- сраха върху (почти) перфектната им игра. В отворената бета имаше (нещо като) баланс- нямаше някои прекалено силен или някой прекалено слаб клас и/или тесте. Сега- всичко се хвърля да прави rush тестета.

399 мнения
профил »
venenum каза на 10.07.2014, 16:17 ?. :

Абе нормално ли е в началото да съм супер слаб и сички да ме правят леш???

2 мнения
профил »
EmptyMind каза на 09.03.2015, 10:17 ?. :

Нормално е, като нямаш аще карти.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0

новини:
Малка част от служителите на компанията протестираха пред прословутата статуя на Орка.
Очевидно за гейминг гиганта благоразположението на китайските власти и достъпа до китайския пазар са по-важни от спазването на човешките права.
Най-новият експанжън на популярната безплатна игра с карти ще се появи за РС и мобилни устройства.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12
Elven Legacy 11