facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Guild Wars: Eye of the North
Тактика | 29.11.2007 | автор: Георги Панайотов


Производител:
NCSoft
Издател:
ArenaNet
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
29.95 лв.
купи играта »

How low can you go?*

Ето, че дойде времето да се гмурнем максимално дълбоко в системата от подземия, разположени под света на Guild Wars. В този гайд няма да намерите прекалено специализирана информация, като например кой бос какви предмети дропи и какви билдове трябва да носите за всяка една от професиите в различните ситуации. Просто няма място, затова хардкор играчите едва ли ще го намерят за задоволително изчерпателен. В него ще откриете допълнително инфо за основните нововъведения в GW:EN, до колко влияят на геймплея и до колко са приложими в другите три части на играта.

И сам воинът е воин

Guild Wars: Eye of the North е "истински" ескпанжън и то основно PVE ориентиран. За това ще имате нужда от напълно развит герой на 20-то ниво (което се прави за 2 дни) и доста пълен списък с елитни и нормални умения (което вече е болка и иска бая разцъкване) в зависимост от това как предпочитате да играете. Играта МОЖЕ да бъде мината от-до на ниво на трудност Normal само с хенчове и герои. Това означава, че не е задължително да сте в гилдия или да търсите група за всяка мисия.

Въпреки че ще ви е доста по-лесно да се справите с някои от задачите, ако сте в кадърно парти (на някои места има нуждата да се носи предмет, което омазва тотално хенч контрола и бойните умения на произволен не магьоснически клас персонаж). Дори да имате хора, помислете дали да не вземете един герой Necro с Minion Master билд - досега не съм виждал човек, който да управлява по-добре от ИИ-то на NPC-тата магиите и уменията, свързани с немъртвите роби. Освен това поне половината, ако не и повече, от популацията на сървъра са дебили, използващи преписани готови билдове и повече пречат, отколкото да помагат.

Основно играх с Ranger-ката си, сменяйки три билда - interrupt/dеgen, Beast master - phisical dmg/degen/interrupt, и Mass dmg - Barrage/degen но почти не съм пипал конфигурацията от хенчове, която беше следната: Devona (тежка броня и голям чук за добри щети), Mhenlo (turbo heal), Zho (Broad head arrow interrupt - една от най-добрите) и лошия Lo Sha (тежък деген). Героите бяха произволен огнен еле (двата метеорита и бърн), произволно некро за ММ (26 lvl flesh golem) и произволен monk с protection/healing билд.

Общи съвети

В GWEN ще се изправите срещу няколко различни типа същества, като преобладават три големи групи в повечето подземия - това са немъртвите, огнените и ледените същества. Проучете предварително какво ви очаква (най-често самото име на dungeon-a или мисията подсказва) и подредете билда си по подходящия начин.

Много по-добра идея е да вземете Smithing Monk в дънджън с немъртви, отколкото още един елементалист например. При "ледените" чудовища колкото повече еле-та с fire билдове имате, толкова по-добре.

Основната заблуда е, че Water еле-та са най-доброто решение срещу огнените чудовища (Destroyer-и, elemental-и и тн), но това не е така. По принцип те са с високо ниво, което, комбинирано с не много високите щети на магиите, води до силно незадоволителен резултат. Цяла група от водни елета не може да се сравни с ефективността на две огнени елета, забиващи перманентно враговете на едно място с метеорити и пържейки ги с burn degen, докато останалите им изсипват Snow Storm на главите.

Задължително в битките с огнени гадове единият от monk-овете ви и поне още 2-ма играчи е добре да екипират Breath of the Great Dwarf - с него се гасят автоматично пламъците на цялата група и се лекуват поетите до момента щети, което прави сблъсъците с финалните босове доста по-лесни.

Умението Light of Deldrimor е перфектно за разправяне с немъртви - дори на пръв поглед невъзможно трудни битки стават изключително лесни ако 4-ма или повече от екипа ви го имат. Освен това, ако го използвате до повечето стартови шрайнове, ще получите подкрепата на джуджешки дух - NPC .

Всички сандъци в GWEN се водят Locked Chest независимо от нивото на трудност и се отключват с Lockpick. Рангът ви в титлите Treasure Hunter и Lucky подобряват с 2% шанса да запазите шперца, а не да го счупите при употреба. Шансът се изчислява за всяка отделна зона в зависимост от общото й ниво на трудност и дали играете в Normal или Hard режим.

Титлите

Четирите нови титли за фракции нямат само козметична употреба. Всички нови умения само за PVE използват ранга ви в дадена титла, вместо стандартната скил система. Тоест, качвайки рангове, е единственият начин да подобрите тези умения. В момента, в който покажете титлата, си се активира кореспондиращото й пасивно умение (подобно на Lightbringer титлата), даващо ви бонуси при определени условия. Максималният ранг, който можете да достигнете във всяка една титла, е 10 (Legendary), като в Normal mode можете да достигнете максимум осми ранг. От там нататък трябва да се гърчите в Hard.

Има няколко начина да увеличите титлата си:

а) Убивайки гадини. На всяко ниво има няколко resurrect shrine-a, които ви дават благословия. Когато я приемете, всяка убита гадина ще ви носи по една точка репутация.
- на всеки 25 убийства ще получите случаен бонус, ъпгрейд на благословията или бонус репутационни точки.
- ъпгрейдите добавят по една допълнителна точка за всяка убита гадина, така че ако имате Rank 4 от Dwarven Raider, ще получите общо 5 точки репутация на убийство.
- всеки бос дава допълнително точки репутация (50, 100, 150, 200, 300), в зависимост от избитите до момента гадини (над 250 убийства е най-добрият момент да тръгнете на лов на босове).
- сред бонус благословиите ще оцените най-много тези, удвояващи получената репутация за убийство (10 за нормална гадинка), което, комбинирано с Boss-bounty-то, може да ви донесе до 1000 точки за 1 бос.
- има няколко места, които са изключително удобни за фармене на репутация към дадена фракция.
- можете да получите допълнителни точки репутация от NPC-та до шрайновете, колкото повече гадини сте убили - толкова повече. Затова започнете да ги използвате поне след 100 убийства.

25-49 убийства = 20 бонус точки
50-99 убийства = 40 бонус точки
100-124 убийства = 60 бонус точки
125-149 убийства = 80 бонус точки
150+ убийства = 100 бонус точки

2) Предавайки томовете, записали приключенията ви. След като минете през даден дънджън или мисия и разполагате със съответната книга, постижението ви се записва в нея. Когато попълните половината или повече страници, можете да я предадете на NPC от една от четирите фракции за страшно experience, злато и reputation точки. Внимавайте, тъй като дори с тях не можете да вдигнете над 8-ми ранг репутация на Normal. И въпреки че можете да ги предадете по всяко време, е най-добре да го направите, едва когато сте ги попълнили изцяло - разликата в наградата между 80% и напълно запълнена книга е огромна (почти двойно).

3) Изпълнявайки куестове, мисии и преигравайки dungeon-и.
* Вече имаше един Double Rep weekend, в който всяка получена точка репутация (без тези от предаването на книгите) се удвояваше, сигурен съм, че ще има още подобни, както и различни събития, свързани с отделните фракции.

4) Най-високият ранг във всяка титла е 10, като праговете между ранговете са 1000, 4000, 8000, 16000, 26 000, 40 000, 56 000, 80 000, 110 000, 160 000. За нормална игра и употреба на съответните умения е добре да имате поне пети ранг (26 000).

5) Всички герои ще получат пасивното умение, давано от показваната титла, но хенчовете НЕ.

6) С получаването на 3, 4 и 5 ранг ще получите достъп до специалните крафтъри към дадена фракция.

Титлите са следните:

Име: Deldrimor
Пасивно умение: Stout-Hearted - всеки път, когато използвате умение срещу Destroyer (магии, специални удари), той поема от 6 до 15 щети, а вие сте излекувани за същото количество. За Destroyer се считат само гадините в GWEN, носещи в името си "Destroyer of..."
В случай че използвате умение за масово поразяване (Barrage, Tripple Chop) или оръжие, удрящо повече от един противник едновременно (коса), допълнителните щети се поемат само от целта, която сте маркирали в момента. Най-добре можете да се възползвате от бонуса с Mesmer с fast casting или interrupt Ranger с Needling Shot.
Описание: Това е титлата към джуджетата. Мисиите, свързани с тях, са по-малко, отколкото тези на останалите раси, но при всяко влизане в dungeon ще можете да получите благословия от техен шрайн, а повечето подземия разполагат с достатъчен асортимент от босове, за да дръпнете доста бързо в тази титла. Към титлата са вързани 14 умения, като куестовете за по-важните от тях ще получите от NPC-тата oт Battle Depths (намира се в зоната на Olafstead - долу вдясно).
Фарм на репутация: Двата най-лесни и бързи за фарминг дънджъна са Sepulchre of Dragrimmar и Secret Lair of the Snowmen (по 2 или 1к средно на рън за 10 минути, двойно за Hard Mode).

Име: Norn
Пасивно умение: Heart of the Norn - увеличава максималното ви здраве с +53 - 90 докато сте в Norn територия. Това са всички "заснежени" открити зони в GWEN. Това означава, че ако се намирате в някоя от Shiverpeaks териториите на Prophecies или в dungeon, няма да получите бонус към кръвта си.
Описание: Това е титлата към норните. Перфектна за всеки клас, тъй като всеки има нужда от допълнително кръв, независимо дали е в assassin в сърцето на битката или парагон. Особено добре се чувстват некротата, monk-овете и парагоните, жертващи кръвта си за някои умения. Към титлата има 12 умения (доста shout-owe), от които 3 елитни, сменящи билда ви с нов сет от допълнителни умения.
Фарм на репутация: Във всички земи на норните има шрайнове, от които да получите Norn Hunting Party благословията.

Име: Asura
Пасивно умение: Edification - увеличава максималната ви енергия с +5 - 15 точки, докато сте в Asura територии. Също като при Norn титлата отчитат се само GWEN териториите. От това пасивно умение най-голяма полза имат класовете с по-малко мана, които могат да комбинират повече "скъпи" умения. За елететата разликата е минимална.
Описание: Това е титлата към асурите. Към нея са прикачени 12 умения, които или призовават създания на ваша страна или прецакват магьосниците на враговете (доста месмерско в общи линии). Можете да призовете дори някой от елитните ви врагове от Prophecies - Mursaat.
Фарм на репутация: Зоната Magus Stone е първата ви опция за фармене на точки репутация, ако избиете всичко и поддържате различните бонус благословии върху себе си, можете да направите между 3 и 6к на едно влизане. Wind Rider-ите в нея са буквално "хартиени" и два рейнджъра с Barrage ги правят сами да си говорят. Другият вариант е да печелите Polymock игри.

Име: Ebon Vanguard
Пасивно умение: Rebel Yell - когато атакувате Charr, получавате +5-10 допълнителна броня, +30% до + 100% повече адреналин при всеки удар и 2 точки енергия, за всеки умрял Charr. Умението действа, срещу всички Charr, независимо дали сте в Prophecies или GWEN стига да ви носят точки опит, което е велико при Hard изиграването на някои зони от първата кампания.
Описание: Това е титлата, дадена ви от бегълците от Аскалон. Към нея има 12 умения, които в някои случаи дублират Assassin-овите, сред които има и три ward-a, които са много добър съпорт за цялата група. Тук е и най-могъщото blind умение - Sneak Attack, струващо само 5 енергия, регенериращо се за пет секунди и продължителност от 8 секунди, което го прави must have за всички и меле босове и дори битките от Norn Fighting tournament-a
Фарм на репутация: След като минете част от мисиите, ще имате опцията да опитомите Siege Devourer в Dalada Uplands, с който много лесно и бързо се прочиства зоната, както и съседната й - Sacnoth Valley, което е доста подобно на Junundu фарминга в Nightfall.


*англ. - колко ниско можеш да паднеш
 


The Norn Fighting Tournament

По принцип турнирът е доста труден, особено първия път, когато още не сте свикнали с неговите специфики. На напълно случаен принцип се избират 5 противника, които могат да бъдат от монах (Mhenlo) до Spear Master парагон. На финала ви чака Магни Бизонът. Така трябва да изберете билда си, че да можете да нанасяте щети, да прекъсвате умения и да оцелеете достатъчно дълго. Самият Магни е могъщ воин с тежка меча лапа, с която пердаши за по 160-200 щети на удар при AC 60. Проблемът е, че ако екипирате изцяло антивоински билд, с който последната битка да ви е лесна, то едва ли ще стигнете изобщо до нея. Но много помагат уменията "You Move Like a Dwarf!" (Norn титла) и Sneak Attack (Ebon Vanguard титла)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Guild Wars: Eye of the North

Ревю:
Това, което ме зариби брутално, беше цялостната атмосфера на играта. Сумрачните подземия и заснежените чукари на Far Shiver Peaks разхлаждат доста добре.

новини:
Според неговите автори и издатели MMORPG-то, което след броени дни празнува своя четвърти рожден ден, се представя повече от добре на пазара
Днес Arena.Net, създателите на хитовото ММОRPG Guild Wars, преразгледаха и промениха отношението си към никовете в играта. Забравете за обидни и расистки имена.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
Star Wars: The Old Republic 96
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Mists of Pandaria 46
Guild Wars 2 34
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21