facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Gray Matter
Ревю | 21.12.2010 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
WizarBox
Издател:
dtp entertainment
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Най-новата игра от Джейн Дженсън, дизайнерката на Gaberiel Knight

Завладяваща история

Двама игрови героя

Иновативна гейм-система за фокуси

минуси

На практика няма

Реалността е илюзия. Всеки има своя собствена, базирана на неговите възприятия. И какъв по-красив начин да разберем многозначността на проявленията й и световете, които съживява за нас, от това да погледнем

през очите на един маг?

Саманта е причудлива натура, която съчетава в себе си уменията на илюзионист и задължителното безсрамие да лъжеш без капка свян, което придружава тази форма на развитие. Девойката демонстрира остра готик визия – пиърсинги, гарванова коса, мотор и бла бла бла... Както и предсказуемото допустимо - корсети, преобладаващата комбинация червено и черно. Тя най–безцеремонно въвежда този си имидж в лабораторията на д-р Стайлс и се представя за неговата нова асистентка, след като вижда как истинската девойка мистериозно изчезва.

Въпросът е кой е извадил късата клечка в действителност? Мястото, на което е попаднала Сам, е имение, което може да се опише с една дума: „депресия”. Огромните прашасали и ексцентрично декорирани с глави зали са обитавани от двама души – една леля  с вкусни гозби и огромна усмивка и самият Дейвид Стайлс.

 С подобно начало в стил „Красавицата и звярът” неговата фигура определено дорисува започнатото. Той е усамотен, обгърнат в мистерия и вечно в лошо настроение. Суров. А какъв би могъл да бъде? Преуспяващ неврохирург с аристократична осанка, зашеметяваща кариера, преподавател в Оксфорд на тези години, женен за най-изящното създание. Доскоро. Всичко се сгромолясва и сега всички знаят, че истината е различна. Всички освен Сам...  

С бегло нахвърляни щрихи това е новото умопомрачително творение на Джейн Дженсън (всяка прилика с други известни имена е случайна :-P)- създателката на друга именита поредица - Gabriel Knight. И с облекчение мога да заявя, че играта оправдава очакванията. Историята е най-сериозният и плюс й  мисля, че и вие като мен ще се забъркате с удоволствие в това приключение с нарастващ брой въпросителни и няма да го оставите, докато не видите развръзката. Постепенно се случват инциденти, появява се нарастваща група заподозрени и се сблъсквате с последиците от експериментите на доктора. След сериозен удар в личния си живот той се опитва да изследва възможността  човек да възпроизведе реални преживявания посредством стимулиране на определени зони в мозъка. Своя реалност, която да изживее, а може би дори нещо по-налудничаво... Но ще ви оставя да надникнете в неговия свят сами, защото ще имате възможността да видите целия сюжет и

през очите на един полудял гений

Да, имаме двама игрови герои, които си прехвърлят топката и се получава нещо като неочакван танц  с допълващите се епизоди, които ви представят цялата картинка като пъзел от малките частици реалност на отделните персонажи. Картинката се попълва малко по малко, докато всичко напасне идеално.

Трудността на играта е идеална - човек може да я превърти без никакви сериозни затруднения и помощ. Сериозността и идва от концепцията и реалността, в която ви вкарва. И това е брилянтно приключение за всеки, който обича жанра.

Като геймплей играта също е завладяваща - пъзелите са на ниво. Особено харесвам един от последните, обвързан с картите за игра и странна визия в стил „Алиса в страната на чудесата”, който ни предлага добре разработено предизвикателство в четири основни тематично разделени стаи и няколко допълнителни зали с много скрити подсказки и изменяща се среда на игра.

Много добра хрумка е и способността на Сам да използва фокуси. Тя е вкарана в конкретни действия в играта, където можете да прилагате различни трикове от книжката за илюзионисти, с която разполагате от самото начало. Трябва да изберете конкретно кой трик би ви свършил работа и след това следвате няколко лесни стъпки за постигане на пълна заблуда. Очарователно е! В цялата мистериозна и мрачна история между другото има и един особено любвеобилен и освежаващ елемент. Силната мрачна дама с фокусите носи със себе си и малък бял топчест заек с името Худини, който изтръгваше умиление от мен всеки път, когато го срещнех да хрупа тихо в ъгъла на стаята.

Визуално играта попада в забавната категория 2,5D, което ще рече триизмерни герои в двуизмерен свят. Атмосферата, както се подразбира, е леко депресивно-мрачно-магична. :-P Приключението е разделено едва на осем глави и наистина, ако се опитаме да обобщим, удоволствието от играта е твърде голямо, за да оцените това количество като достатъчно.  Надявам се и тази игра да се превърне в поредица, каквито слухове разбира се прокрадват в интернет и мисля, че заслужаваме още от магията на това заглавие. 

 
системни изисквания
Windows XP/Vista/7 with .Net Framework 2.0, 1.4 GHz Pentium 4 comparable processor, 512 MB RAM (XP) / 1GB RAM (Vista/7), 128 MB DirectX 9 compatible Graphic Card (Shader 2.0) – ATI Radeon 9800 Pro, Nvidia, Geforce 6200TC and Intel GMA X3200, 16 Bit Direct
напиши коментар
 

707 мнения
профил »
sturba каза на 22.12.2010, 12:40 ?. :

Е, мерси Мод, Админ или който там ми изтри коментара.Получих отговор на въпросите си недвусмислено...Konkaiwa boku no kachi da ne

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 22.12.2010, 12:51 ?. :

Коментари, които са офтопик, се трият. Аман от теории на конспирацията.

http://www.joystiq.com/2010/11/17/german- version-of-gray-matter-available-now-play able-in-english/

Както ще бъдат и тези след няколко часа - достатъчно време, за да видиш, че играта е на пазара от ноември в Германия и е достъпна и на английски език. Можеш да си я закупиш и свалиш срещу 40 евро.

http://gamerunlimited.gamesplanet.com/kau fen-downloaden-pc-spiele/Gray-Matter-2194 -14.html

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 22.12.2010, 15:34 ?. :

Даже не знаех, че съществува тая игра... :D

1565 мнения
профил »
n00b каза на 22.12.2010, 17:43 ?. :

Ура, най-после отново ревю от Лили Стоилова!


86 мнения
профил »
Sandyno каза на 25.12.2010, 11:47 ?. :

Ура, и аз се включвам в аплауза! О-ЩЕ, О-ЩЕ, О-ЩЕ.........!!!

8 мнения
профил »
Cracker4o каза на 24.12.2010, 07:31 ?. :

Превъртях я на един дъх - купих си я от latestchoice.com. Играта е страшна - заслужава си. Много по добра е от Lost Horizon въпреки че и на нея се накефих. Gray Matter си е като все едно да четеш някоя много яка книга. Има и интрига и много як soundtrack.

114 мнения
профил »
Nonemed каза на 24.12.2010, 22:32 ?. :

Принципно не се занимавам с куестове, но след това ревю няма как да не се пробвам :)

56 мнения
профил »
pilcho каза на 27.12.2010, 13:06 ?. :

Взе ми думите от клавиатурата.

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 28.12.2010, 15:11 ?. :

Страхотна игра, който има излишни ресурси да купува, няма да съжелява !

15 мнения
профил »
Wanted каза на 03.01.2011, 19:12 ?. :

Съгласен съм с оценката. Играта наистина е страхотна във всеки един аспект! Не мога да кажа, че е велика колкото поредицата Гейбриъл Найт, но опредлено ми достави голямо удоволствие и я изиграх на един дъх!
6-ца и от мен.

60 мнения
профил »
Sinister Spade каза на 28.04.2012, 19:05 ?. :

Тази игра е толкова хубава. Забелязах я миналото лято но едва тази седмица я изиграх. Днес видях финала. Надявам се пак да се срещнем със Сам и Дейвид...

60 мнения
профил »
Sinister Spade каза на 07.05.2012, 22:14 ?. :

Прощавайте, но може ли да ми кажете куест игра, която най-много да се доближава до атмосферата на Gray Matter?
И второ: наистина ли ще има втора част? Кога може да я очакваме?
Благодаря
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Gray Matter

новини:
Базираното в Париж студио Wizardbox, отговорно за приключенски игри като So Blonde и Gray Matter, обяви банкрут.
Вече може да си свалите демо версията на многократно забавяната приключенска игра, разработвана от Джейн Дженсън - създателката на Gabriel Knight.
Lace Mamba Global съобщи, че излизането на Gray Matter - новото приключение, чийто главен дизайнер е прословутата Джейн Дженсън (Gabriel Knight) - се отлага.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13