facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
God of War III
Превю | 15.03.2009 | автор: Ивелин Иванов


Производител:
SCE Studios Santa Monica
Издател:
Sony Computer Entertainment
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS3
сайт на играта »
Цена:
139.00 лв.
купи играта »

Сагата с догадките около третото издание на God of War стартира „официално” през март 2007-ма. На едно от прессъбитията на Sony Кори Барлог, „режисьор” на GoW II, уж случайно вметна няколко полуобещания за някои къде по-малко, къде повече впечатляващи технически и визуални екстри в евентуалното трето издание. Ставаше дума най-вече за използване на rumble и six-axis функционалността на DualShock3 контролера, плюс full hd резолюция. Броени часове по-късно Sony побързаха да уточнят, че Кори не се е „изпуснал” и че въпросната информация принципно е съгласувана с издателя. След това започнаха уговорките. Като например тази на Тим Мос (технически директор на студиото), който уточни че Барлог малко се е поувлякъл с приказките за full hd. Най-вече защото подкарването на подобна резолюция при повече от задължителните за God of War 60 кадъра за секунда би коствало известни жертви по линия на геймплея. Нещо, което никой от феновете не би приел с леко сърце, нали така?

Вмятам всичко това, по-скоро за да ви припомня какъв беше още по-онова време градусът на напрежението около GoW III. Нека не забравяме, че тогава играта все още е представлявала не повече от няколко страници с бележки в компютъра на мистър Барлог. Последваха тонове спекулации на каква ли не тема, на които не си струва да се спираме дори бегло. Далеч по интересното е, че още преди истинската продукция да стартира с пълна пара, екипът оредя осезаемо, при това на доста ключови позиции. Първо Кори Барлог последва примера на режисьора на първия GoW, Дейвид Джафи, и напусна Sony, за да гради свое собствено студио. След него офиса в Санта Моника опразниха и Ерик Уилиамс и Дерек Дениълс, дизайнери на комбат механиката, левъл дизайнерът Майк Ченг, както и художникът Чарли Уен. Това едва ли е пълният списък, но дори дотук би трябвало да ни е светнала червената лампичка. Казват, че незаменими хора няма, но аз не съм съвсем убеден в това. От друга страна, позицията на „режисьор” в God of War продукция е едва ли не най-мечтаното място в гейм индустрията. Така че настоящият заемащ поста, Стиг Асмусен, едва ли е случаен избор. Който и да е той, обаче, по-добре да има всички богове на Олимп зад гърба си. Подобна работа може да ти отвори всички врати в този бизнес, в случай че успееш. Но провалиш ли се, по-добре е бързо да се пренасочиш към друга кариера. Така или иначе, според споменатия по-горе Тим Мос „ядрото” на екипа е запазено непокътнато. Става въпрос най-вече за „черноработниците”, което всъщност е добра новина, защото именно това са хората, изнасящи продукцията на гърба си.

До неотдавна това беше кажи-речи всичко, което се знаеше за играта. Може би пропуснахме само свободните размишления на тема мултиплейър. Всичко тръгна от обявата за работа в Sony Santa Monica, в която сред останалите позиции се мъдреше и тази на „онлайн геймплей програмист”. Това би могло да означава доста неща, като например че студиото чисто и просто се нуждае от още един такъв програмист. Всички обаче решиха, че няма как да не става въпрос за мултиплейър в GoW III. Според мен подобна идея е просто абсурдна. Крейтос е единак, който мрази всичко и всички, и именно това го направи толкова популярен сред геймърите. Това е последният гейм герой, който би делил славата с още някого. Така че мултиплейър режимите са, меко казано, не особено вероятен избор. И господ да е на помощ на Sony, ако решат в последния момент да включат някакво онлайн безумие в God of War III. След подобна глупост биха могли да се сърдят само на себе си. Същото важи, между другото, и за включване на six axis приумици, ей тъй, заради самите тях.

Добре, какво още? Историята, разбира се. Там отново властват догадките, но една от тях безспорно вълнува феновете повече от всяка друга. Вече на няколко пъти “God of War III” се споменава редом с определения от сорта на „последната глава в едно епично приключение”, „епилог на сагата” и прочее. Да не говорим за прословутата реплика на Крейтос от един от малко по-ранните трейлъри – „Всичко си има своя край”.И какво сега, да се притесняваме, че това е последната GoW игра?! Да бе! Независимо кой още ще си тръгне от Санта Моника през идните месеци и години, единствената сила, способна да предотврати излизането на все нови и нови издания от поредицата е... финансовият провал. При това не първият. А засега GoW е всичко друго, но не и марка с разклатен рейтинг.

Освен това продуцентът на новото издание, Стийв Кейтерсън, направо си го каза човекът – „тепърва ще видим какво готви бъдещето за Крейтос”.
Колкото до останалата част от фабулата на новата игра, в трейлъра от миналогодишното E3 се споменава (макар и доста мъгляво) как свещените граници на Олимп били осквернени. Като че ли Крейтос този път здраво е насмел Зевс и компания. Очевидно титаните също играят своята ключова роля в новия сблъсък. Оттук нататък обаче всичко е абсолютна загадка.

И като споменахме титаните, те са в основата на една от големите геймплей новини около God of War III. За това е загатнато страхотно в може би най-информативния трейлър на новата игра, излизал до момента. И за да не ви преразказвам това, което бихте могли да видите със собствените си очи – в GoW III титаните ще играят на практика ролята на огромни движещи се нива. Спомнете си за колосите в Shadow of Colossus. Титаните в новото приключение ще са дори още по-огромни.

Продуцентът на играта ги сравняваше с ходещи планини в едно свое интервю. ОК, каква е далаверата от всичко това? Много просто – представете си такава крачеща планина, която изведнъж реши да се изправи на „задни крака”. После отново да „легне по корем” и прочее укрепващи духа и тялото гимнастики. За тези, които по някаква странна причина са решили да се повозят на „планината” (демек – титана), доскорошният „под” изведнъж ще се превърне в отвесна стена, а може би дори в „таван”. Не звучи зле, между другото, макар и засега само на хартия. Тепърва ще видим как точно това ще се отрази на добре познатия God of War геймплей.

Новостите не свършват дотук. Отново във въпросния трейлър (дебютирал през декември 2008-ма) се загатва и за друг относително нов елемент – битките с далеч повече противници наведнъж. М-не, не става въпрос за баталии в духа на Dynasty Warriors (и слава Богу!). По-скоро бройката на порциите от гадове е нараснала от 6-7 (максимумът в предишните издания) на няколко десетки (колко точно е трудно все още да се каже). В рамките на трейлъра Крейтос дори демонстрира специална магия за случаите, в които бива буквално затрупан от зомбита, скелети и прочее изчадия. Отново продуцентът на играта обаче уточнява, че дори в най-големите мелета играещият ще може да се концентрира върху този и онзи конкретен противник. Всичко това най-вече, за да можем да изпробваме различни стратегии в битките.

В този ред на мисли се сещам и друг нов елемент – тъй наречените “ride-able beasts”, или с други думи – чудовищата, които ще можете да управлявате в играта. За целта Крейтос просто ще трябва първо да яхне някое от тях и след това да го насочва причинявайки му болка. Звучи забавно. По един извратен начин. Но все пак забавно. Интересното е, че списъкът с „ездитни чудовища” далеч няма да приключва с показания във видеото циклоп. Всяко от останалите добичета също ще има своите слаби и силни страни, точно като обичайните бойни возила в един шутър или пък екшън от трето лице. Циклопът например е сравняван с танк – бавен и трудно повратлив, но причиняващ сериозен демидж.

Стиг Асмусен спомена също, че сред основните задачи на екипа е било създаването на оръжия, равностойни на прословутите „мечове на верига” на Крейтос. Засега не е ясно дали става въпрос най-вече за изцяло нови оръжия (каквито безспорно няма да липсват в GoW III), или за преработка на някои от вече познатите. Какъвто и да е случаят, режисьорът на играта спомена на няколко пъти, че преминаването от едно оръжие към друго този път ще бъде далеч по-естествено (каквото и да означава това). Почти като смяната на различните бойни стойки в една beat ‘em up игра, да речем, добавя Асмусен. Ами-и... добре. Око да види, първо обаче, ръка да пипне.

Графиката... Може би ще ви прозвучи странно, но аз лично съм със смесени чувства след видяното дотук. Първо си струва да споменем, че графичният енджин на играта – логично – е пренаписан от нулата. Основната идея е била да бъдат предоставени далеч по-големи пространства за действие и съзерцание, плюс доста повече детайл в кадър, разбира се. И нещата изглеждат точно така в споменатия на няколко пъти вече трейлър. Между другото хората от Sony Santa Monica се кълнат, че въпросното видео представлява реална ингейм графика, монтирана за нуждите на трейлъра. Та... относно моите съмнения. Тук ще навлезем, разбира се, в сферата на личните предпочитания, но като че ли нещо липсва в картинката, все още. Да всичко е ултра детайлно и излъскано до блясък. Малко прекалено и лишено от специфичен стил обаче, мен ако питате. Като че ли става въпрос по-скоро за демо на графичен енджин или за бенчмарк, а не за „обичайната” ултрастилна, ултраоригинална визия на коя да е от предишните God of War игри. Знам ли... със сигурност е твърде рано да се говори категорично за нещо подобно, но това усещане така и не ме е напуснало откак изгледах видеото насам.

На финала няколко думи за евентуалната дата на премиерата. Такава все още не е спомената. Оттам и всевъзможните размисли по темата. Като например, че и двете предишни издания са стартирали в първата половина на годината, а не по Коледа, каквато е другата ключова опция. От друга страна, все още няма никакви конкретни податки, че God of War III е вече на финалната права. В такъв случай, ако изключим премиерата по Коледа, най-близкият вероятен старт би трябвало да бъде насрочен за началото на второто шестмесечие на 2009-та. Ако, разбира се, играта въобще се появи през 2009, което също не е никак сигурно. Аз лично бих заложил на дата, близка до дългоочакваното намаление на цената на PlayStation 3. “Бъндъл” от чисто новичък, достъпен PS3 плюс God of War III би трябвало да накара доста колена да омекнат. От друга страна до края на годината се очакват още поне три меко казано интригуващи ексклузивни заглавия от каталога на Sony, така че GoW III може да бъде и отложен като последен решаващ пирон в ковчега на Xbox360. Ще видим... 

напиши коментар
 

49 мнения
профил »
Till.Lindemann каза на 30.03.2009, 19:38 ?. :

hm dali 6te ima qk PSP variant 6tot da sqda6 da prev1rta6 igra za konzola e mn tejko

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 30.03.2009, 22:24 ?. :

Чакай да излезе за голямата конзола, па тогава ше мислим за малката. :P
Иначе мисля, че играта ще е нещо епик, както са и първите две. Жалко, че само веднъж съм имал удоволствието да поиграя на God of War 2. ; (

1 мнения
профил »
zvezdomir каза на 31.03.2009, 13:43 ?. :

awe igrata obe6tava za sega da e adski qko mela4ka s net1perie q 4akam

2 мнения
профил »
stiflarr каза на 31.03.2009, 13:50 ?. :

pi4 ti prev1rtal li si q taq igra da vidi6 za kvo stava v1pros

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 31.03.2009, 14:15 ?. :

И аз не съм превъртал нито една от игрите, но съм виждал достатъчно за да кажа и аз, че е "adski qko mela4ka".

112 мнения
профил »
torbalan4o каза на 02.04.2009, 06:57 ?. :

играта ще е добра много добра. Widowmaker пропускаш много като не си врътнал нито една от игрите.АЗ специално за тая игра си купих playstation 2 и PSP. Досега няма слаба игра от серията така че всички мислим че и тази ще е супер. П.П- по дяволите хора пишете на кирилица и стига с тия числа бе е!!!

25 мнения
профил »
soregashi каза на 07.04.2009, 09:39 ?. :

С удоволствие бих поиграл, но 7 стотака за ИграйсиСтанция 3 ... ноу тенкс

14 мнения
профил »
dido4004 каза на 08.04.2009, 17:18 ?. :

Тва е най готината и брутална игра браво на sony играл сам god of war2 и е страшно яка който има PS3 да я копува веднага!!!!!!!

157 мнения
профил »
kakarot каза на 08.04.2009, 19:16 ?. :

prevartal sam God of War 1 i 2 po 5 pati i s netarpenie 4akam 3ta.Tova za men e nai velikata igra

370 мнения
профил »
des каза на 10.04.2009, 18:24 ?. :

Играл съм я на PSP,наистина е много яка.Играта заслужава своите овации...

1 мнения
профил »
The One And Only каза на 17.04.2009, 19:03 ?. :

Играл съм 1,2 и Chains Of Olympus за PSP играта е уникат да,но за съжаление нямам Playstation 3!

2 мнения
профил »
stiflarr каза на 17.04.2009, 20:47 ?. :

taka e i az sam gi prev1rtal i 2te 4asti i taq igra e si e edna ot nai ludite praveni do sq mn e uriginalna prosto e superska p1k god of war 3 nqmam dumi za kakvo 6te stava v1psor o6te po qka

99 мнения
профил »
Statis каза на 11.05.2009, 19:51 ?. :

Видяло се е. Ще се взима и PS3 :)

54 мнения
профил »
guitar_man123 каза на 14.05.2009, 14:09 ?. :

И пак ... само за PS3

91 мнения
профил »
demona каза на 22.05.2009, 11:47 ?. :

дам 1-вите две части бяха брутални..... сега тази само за PS3 хм.... май ще се взима конзола и без това от доста време и се чудя

7 мнения
профил »
taz4o_95 каза на 22.05.2009, 17:21 ?. :

Тоя па, " последен решаващ пирон в ковчега на Xbox360 " , тоя знае ли за игри като Gears of War 1,2 , Halo3, ще излиза Halo 3 ODST , GTA Lost and Damned , Fable2 , Forza Motorsporт 2 , Mass Effect 1,2 , Crackdown 1,2 и още много други.
Наистина тая година игрите за PS3 ще са по-яки ама ....

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 02.06.2009, 10:08 ?. :

Ще се режат глави много глави.Това е една от игрите които наи много чакам заедно със Star Craft 2 и Overlord 2.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 19.08.2009, 20:01 ?. :

Е, какво мога да кажа ,името си говори само за себе си.

8 мнения
профил »
pitword каза на 26.08.2009, 23:24 ?. :

А ве тази игра ималия за PC

39 мнения
профил »
Side каза на 08.10.2009, 09:27 ?. :

Не,няма и да я има :)

11 мнения
профил »
dampeca каза на 12.09.2009, 14:53 ?. :

Играта ще е откачена.Много жалко че няма да мога да я играя веднага след като започне да се продава в магазините :C.Но със сигурност рано или късно ще си добера ръцете до нея

39 мнения
профил »
Side каза на 08.10.2009, 09:28 ?. :

Докато има God of War,Metal Gear Solid,Gears of War и още няколко ексклузива,конзолите може да бутнат леко PC-то от върха. :)

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 19.10.2009, 12:21 ?. :

igrata nqma nikvi minusi spored men

14 мнения
профил »
Lylelovett каза на 09.03.2010, 11:00 ?. :

Тази игра си е чиста класика, без минуси, брутална, на места трябва малко да напрегнеш мозъка :D, нямам търпение да излезне.

5 мнения
профил »
matric каза на 22.03.2010, 18:13 ?. :

Ей да му се не види вчера я играх в технополис и по-яка от нея за ps3 незнам дали има или ще има.Има много малък даже почти никакъв шанс да я играя (съдба иди я разбери)

50 мнения
профил »
Didoo каза на 01.04.2010, 09:24 ?. :
Редактиран на 05.04.2010, 19:55 ?.

Играта излезна отдавна. Защо още няма ревю?

2 мнения
профил »
presko каза на 03.07.2010, 06:10 ?. :

koga 6te izliza za PC

1 мнения
профил »
kenny каза на 22.09.2010, 14:00 ?. :

p1rvite 2 sa super qki znam go zashtoto sam gi prev1rtql i 2-te za edna s1bota i nedelq , nadqvam se 3-kata da izleze za ps2 zashtoto oshte ne mislq da si vzimam ps3 no ako se naloji shte si kupq i bes tova ps2 go imam ot 1 godina

45 мнения
профил »
vladi1231 каза на 31.12.2010, 13:12 ?. :

Уникална , други думи нямам.

2 мнения
профил »
proboyz каза на 15.04.2011, 15:43 ?. :

ama xora ...za ps2 kude e :XX ..nqma li da izliza skoro , napravo otkacham :(

208 мнения
профил »
Toadragon каза на 27.04.2020, 22:06 ?. :

Слаба работа .
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
God of War III

Ревю:
Онова, за което мечтахме цели 3 години, е вече факт. И въпреки че геймплеят не е мръднал и на милиметри, това определено е най-добрата GoW игра до момента!

новини:
Оригиналната God of War III бе направена от Sony Santa Monica и излезе за PS3 през март 2010 г.
За това ни навежда картинка, публикувана от Sony на официалната PlayStation страница в социалната мрежа Facebook, която заостря вниманието ни към идния вторник
Доказателствата, че Sony Santa Monica работи усилено върху четвъртата част на бруталното екшън приключение вече се увеличиха с още едно. Вижте и преценете сами!
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
God of War III 67
God of War 8
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Grand Theft Auto V 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19