facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
God of War II
Ревю | 06.04.2007 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Sony Computer Entertainment America
Издател:
Жанр:
Екшън
Платформа:
PS4

плюсове

Още по-завладяваща история (в сравнение с първата игра)

Саундтрак от калибъра на холивудска супер-продукция

Перфектно премерена доза нови елементи

Може би най-красивата PS2 игра до момента

минуси

Какви минуси?!

Не знам колко точно са пръснали Sony по първия God of War – със сигурност доста. В същото време се съмнявам, че това е най-скъпата игра, правена някога. Но дори да беше, пак се съмнявам, че това щеше да е достатъчно, за да се появи GoW на бял свят. Защото отвъд лъскавата опаковка и безупречно шлифования продукт има нещо по-важно и по-уникално от гигантския бюджет. Името на това “нещо”, поне според мен, е вдъхновение. Защото God of War е преди всичко една “вдъхновена игра”. Няма да разяснявам на дълго и широко какво точно имам предвид – убеден съм, че всеки истински геймър ще ме разбере.

Казвам всичко това и ми става адски гот от факта, че все пак е възможно големите пари да се срещнат с голямото вдъхновение и от всичко това да се роди нещо подобно. Очевидно е възможно и още нещо – продължение, което да не е направено, просто защото от всичко това могат да се изсмуче тлъста печалба. God of War 2 е игра, правена преди всичко с кеф и после с мисълта за прилични продажби (която сама по себе си, ей богу, не е престъпление). Някак не мога да си представя, че нещо подобно може да се получи, когато гледаш на добре платената си работа... просто като на добре платена работа.
Мога дълго и напоително да ви правя надлъжни и напречни разрези на тъканта на играта, но струва ли си всъщност? В общи линии за повечето от новостите в нея прочетохте още в предварителния преглед. Може най-добрият начин да се опише God of War 2 е “онова, което сте сънували, но за което не сте смели да си мечтаете, след като превъртяхте първия GoW”.

И то си е точно така. Глава втора от приключенията на Крейтос започва точно така, сякаш само преди минути сте пуснали геймпада след изцеждащата последна битка с Арес в края на първата игра, за да си налеете чаша кола от хладилника. Само че, докато сте се мотали в кухнята, създателите на God of War здравата са се потрудили да шлифоват своето творение до абсолютното съвършенство.

Да, нови елементи наистина на липсват, но нито един от тях не е добавен просто ей-тъй, за да се отчете дейност. Всеки от тях е внимателно премислен и претеглен, така че да подсилва и без друго почти перфектния геймплей на първото издание. Малко нови оръжия (допълнени от нови атаки), повечко нови противници (заимствани от гръцката митология), тонове “босове” и – разбира се! – хвърковатия Пегас, който спокойно може да бъде определен като “игра в играта”. Според мен елементът, претърпял най-сериозен “ъпгрейд”, безспорно са логическите загадки. Те отново са примесени с обилни дози екшън, но този път техните предизвикателства са още по-забавни и увлекателни.

А графиката, ах графиката! “Умопомрачителна”, е думата, която ми се върти в главата, макар най-впечатляващата й съставка да са “светлинните” ефекти. Като цяло няма друга PlayStation2 игра, която да може да се мери с грандиозността и визуалните прелести на God of War 2. Не може да не си кажеш - на кого му пука за високите резолюции и другите графични чудеса на “конзолите от ново поколение”, щом PlayStation2 е способен на нещо подобно. Единственият проблем е, че на пръстите на едната ми ръка се броят дивелъпърите, които се научиха да използват така пълноценно PS2 хардуера.

Едва ли някой се съмнява, че God of War 3 ще има и че неговата платформа ще е PlayStation3. И ако хората от екипа, създал GoW 2, са способни да подкарат нещо подобно на една седемгодишна конзола, какво ли ни очаква в следващото издание?! 

напиши коментар
 

533 мнения
профил »
doggymien4o каза на 01.04.2009, 18:31 ?. :

Фен съм на Бога на Войната, от както се пръкна на бял свят през вече далечната 2005та :) Като всеки истиснки геймър си я закупих от близкия магазин и...буквално си счупих пръстите да играя :D
Когато излезе втората, през 2007ма си я купих и нея и отново рацете ми пострадаха ;) С PSP версията стана същото :)
Но тази ми остана лщбимата и съм супер ядосан, че едва ли ще мога скоро да играя третата :( Ноо, нищо, ще събирам кинти и живот и здраве ще видим :)

П.С. PC MANIA ДА БЕСТ! ;]

14 мнения
профил »
dido4004 каза на 09.04.2009, 13:31 ?. :

Играл сам я суппппппппеееееееееееееееерррррррррррррр ееееееееееее мн е брутална и gameplaya е супер а за графиката да не говорим.Крейтос е най-готиния!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

39 мнения
профил »
Side каза на 17.05.2009, 17:31 ?. :

Ох леле дръпна се сега го записвам и почвам клането.Първата част беше унищожителна

50 мнения
профил »
Didoo каза на 01.04.2010, 09:26 ?. :

GoW серията е най-добрата серия от игри за Playstation изобщо. Няма РАВНА!

10 мнения
профил »
adrian_09 каза на 26.02.2011, 16:15 ?. :

Тази игра е една от най-великите но според мен devil may cry е по добра
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
God of War III 67
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Grand Theft Auto V 29
Dragon's Crown 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
Anarchy Reigns 7