facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One
 
   
 
Flinthook
Ревю | 18.04.2017 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Tribute Games
Издател:
Tribute Games
Жанр:
Платформър
Платформа:
Xbox One
сайт на играта »

плюсове

свежа графика и звук

добра комбинация от геймплей елементи

трудна, но справедлива

минуси

малко хаотична, особено в началото

На пръв поглед, Flinthook е измамно лесна за описание игра, но в нея се крие изненадваща дълбочина. Не се заблуждавайте от пикселизирания стил и чиптюн музиката; това е един комплексен и готин екшън платформър, който съчетава доста механики.

И така, откъде да започнем?

Визията на Flinthook е 16-битова, но със солидна доза цветове и приятни ефекти. Въпреки, че е платформър, основният начин на придвижване не е толкова скока, а куката, с която главният герой - галактически пират е въоръжен. Тя служи за доста неща като хоризонтално и вертикално движение, сваляне на защитата на някои врагове или пък придърпване на предмети. Освен това сте въоръжени и с бластер, а другата най-важна механика е възможността да забавите времето за няколко секунди с левия тригър на геймпада. Това ви дава прозорец за реакция или маневра, независимо дали се изплъзвате от опасни остриета или се нагаждате за точен изстрел. Накрая, имате и допълнително оръжие, което се активира с бутона Y на геймпада. Първоначално това е само бомба, но по-късно ще придобиете и други варианти.

Flinthook е разделена на нива, като целта на всяко е да откриете даден предмет или да елиминирате някой опасен пират. Нивата се генерират на случаен принцип, така че винаги има елемент на изненада, но играта в никакъв случай не е хаотична. В началото ще умирате често, поне аз го постигах със завидна лекота, но това бе повече, защото не можех да се ориентирам в шарения интерфейс (един от малкото минуси). Някои от стаите съдържат само платформено предизвикателство, други пък се заключват, докато не елиминирате всички врагове. В трети пък ще откриете продавачи на различни полезни предмети, които възстановяват живот или дават някое временно оръжие. Внимателно следете картата в горния десен ъгъл; малко трудно се вижда дори на голям телевизор, но пък от нея ще може да се ориентирате къде се намирате и какво има около вас. Важно е да знаете, че монетите, които съберете в нивото, важат само в него, така че не ги жалете. Ако е необходимо, върнете се няколко стаи назад, за да си купите отвара или щит, който ще ви предпази от един удар.

Когато умрете, трябва да започнете нивото отначало; чекпойнтове няма. Хубавото обаче е, че точките ХР, които сте натрупали, се запазват, така че бавно и методично може да качвате нива.

На помощ ви идват и различни Perks, които може да екипирате преди всяка мисия. Някои ви дават повече точки Живот, други увеличават временно силата на бластера и т.н. Когато отключите черния пазар, ще може да си купите и други, а периодично инвентарът от налични пъркове се подновява, така че винаги има нещо ново... стига да може да си го позволите. Напредъкът във Flinthook става бавно и ще умирате доста. Всяка смърт сама по себе си не е нечестна, но ако не стигнете до края на нивото, не може да натрупате нови средства, за да си купите пъркове.

Малко проблемен е фактът, че движението и прецизната стрелба стават все с левия стик. Не е фатално и може би за РС мишката влиза в употреба, но понякога ще ви се случи да мръднете напред, вместо да се прицелите.

Flinthook е готина игра. При първото ми сядане прекарах в нея около три часа и се кефех и на малките ми успехи. За да стигнете до края ще трябва да упорствате доста и не знам дали повечето хора ще го направят. Но пък форматът е идеален за едно-две бързи изигравания, така че за момента би трябвало да ви е достатъчно забавно, за да продължите. По-нататък вече зависи от здравите ви нерви.

Flinthook е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на студиото Tribute Games. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Wonder Boy: The Dragon's Trap
Voodoo Vince: Remastered
World to the West
Skylar & Plux: Adventure on Clover Island