facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FlatOut: Ultimate Carnage
Ревю | 31.08.2008 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Bug Bear Entertainment
Издател:
Empire Interactive
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Може спокойно да дадете воля разрушителните си инстинкти, без това да доведе до отнемане на точки от талона ви

Разнообразие от състезания и писти

минуси

Цялото това блъскане в един момент омръзва

FlatOut: Ultimate Carnage е третото заглавие от поредицата FlatOut, която дебютира през вече далечната 2001 г. Предните две игри се приеха доста добре от геймъри и критици и това окуражи издателите от Empire Interactive да обявят PC вариант за третата част, която излезе за Xbox 360 още миналата есен. Ако все пак досега не сте се сблъсквали с тези игри, явно се нуждаете от кратко встъпление за това какво да очаквате, когато поемете управлението на някоя от колите в новия FlatOut.

Ад на колела

Наскоро имах възможността да изпробвам Race Driver: GRID, чийто изтънчен и реалистичен геймплей стана повод за много похвали и въздишки. Е, казано накратко, FlatOut: Ultimate Carnage е всичко, което GRID не е – една безкрайна фиеста от безумно шофиране, челни сблъсъци, брутални катастрофи и бясна скорост. Тук идеята е проста – печели този, който оцелее и успее да пресече финала пръв - броят на спуканите гуми и счупените части няма значение.

Досетихте се – FlatOut: Ultimate Carnage е рейсър, но такъв, в който всичко е позволено. Интересно е, че макар да изглежда доста атрактивна, тази ниша при състезанията с коли в момента е слабо застъпена от производителите на видеоигри. Преди доста години се появи една игра, наречена Destruction Derby, в по-ново време излезе Crashday и май нищо друго запомнящо се. Поради това разработчиците от Bug Bear Entertainment успяват да се наложат като водеща компания и новият им продукт затвърждава тази позиция.

Основният режим във FlatOut: Ultimate Carnage е кампанията, където ще може да премерите сили с най-разрушителните състезатели в дълга поредица от разнообразни надпревари. Началото, както в повечето игри на автомобилна тематика, е скромно. Започвате с една кола, която е трошка дори по съмнителните стандарти на FlatOut. Всъщност в този режим играта не предлага нещо революционно – вашата кариера се развива, печелите пари, купувате нови четериколесни зверове, подобрявате старите, трупате точки и се изкачвате нагоре в ранглистата на най-лудите глави.

Забранено за хора със слаби сърца


Истинската наслада обаче идва, когато поемете управлението. Както вече споменах, FlatOut е не просто рейсър, но такъв, в който на карта е поставено не само вашето класиране, но дори и самото ви финиширане. Вашите противници няма да спазват правилата и ако искате да успеете, вие също трябва да забравите за своите принципи. Действието на играта ви пренася в най-разнообразни местности – безлюдни пустини, планини, състезателни писти и трасета, които преминават през сърцето на града.

Сигурно вече сте забелязали, че употребявам думата „разрушение” доста често. Това е така, защото именно то е в основата на играта. Можете спокойно да се блъскате във вашите противници, да ги избутвате от пистата и какво ли още не, без да се страхувате, че това ще доведе до дисквалифициране. Околната среда също е изключително крехка и спокойно може да преминавате през повечето препятствия по пистата (а и извън нея). В резултат наоколо непрекъснато хвърчат гуми, части от коли и счупени мантинели.

Интересно е, че печелите пари не само за класиране сред първите три, но и за на-различни постижения по време на състезанието. Така например ще получите бонус и за най-много нанесени щети на другите автомобили или за най-атрактивна каскада. Така играта ви стимулира допълнително да шофирате още по-лудо.

Освен кампанията FlatOut предлага още няколко режима на игра, всеки от които ще ви донесе допълнителни емоции. На първо място може да премерите сили в т.нар. Carnage races, където целта е пълното разрушение на всички останали коли. Освен това присъстват и така популярните от предишните две издания каскади, в които целта е да изхвърлите вашия шофьор възможно най-далече или най-високо. Пистите, на които може да правите тези изпълнения, са доста духовито подбрани и включват игрище за американски футбол, зала за кърлинг и други шантави места. В общи линии целта тук е да наберете възможно най-голяма скорост, след което да гледате как водачът излита във въздуха и се разбива някъде по пистата. Именно тези каскади бяха причина предната версия на играта да бъде посрещната доста противоречиво в някои държави, където хората решиха, че това пресъздава прекалено реалистично катастрофи и не е подходящо за видеоигра. Така или иначе Bug Bear Entertainment явно са преценили, че каскадите с шофьора са особено популярен елемент от играта, така че те присъстват и във FlatOut: Ultimate Carnage.

Бързи, яростни и.... сръчни

Колите във FlatOut не са лицензирани, но това едва ли има особено значение, защото след първата обиколка неминуемо ще потрошите автомобила така, че трудно ще може да разпознаете чертите му, дори и да бяха копие на някоя известна марка. Иначе изборът е достатъчен – има малки двуместни купета, мощни автомобили, наподобяващи американските зверове от 60-те, а също и атрактивни бъгита и пикапи.

Разбира се, за да бъдете конкурентноспособен в света на FlatOut и да устоите на атаките на вашите съперници, ще трябва да направите съответните подобрения по колата си. Спечелените с честен труд и разрушение пари може да харчите в гаража, където ви чакат най-различни ъпгрейди. Изборът е доста голям – може да променяте всичко - от ауспуха през двигателя, та до каросерията. Не търсете някаква особена естетика в модификациите, защото тяхната цел не е да направят автомобила ви по-атрактивен, а по-мощен и боеспособен. Все пак трябва да избирате внимателно, защото възможностите са много, а финансите – ограничени. Освен това, независимо от ъпгрейдите, основата на играта си остава бруталното шофиране - ако успеете да се преборите с останалите, победата е ваша.

Безспорно FlatOut: Ultimate Carnage е интересна игра в един поджанр, който страда от липсата на качествени заглавия. Атрактивният геймплей позволява за момент да се откъснете от сивото ежедневие, да натиснете газта и да покажете на какво сте способни, когато единственото правило е, че няма правила. Разнообразието от състезания и писти, както и мултиплейъра, ще ви задържат за известно време пред компютъра.

Наред с това играта предлага много подходящ саундтрак, а графиката също е на ниво. Нещо повече, за да се насладите на всички каскади и ефектни сблъсъци, ще ви трябва доста приличен компютър. Лошото е, че в един момент цялото това блъскане леко омръзва и на човек му се приисква играта да предлага и поне малко история или дълбочина на геймплея. Освен това би било добре, ако авторите бяха включили и малко допълнително съдържание в сравнение с Xbox 360 версията. Но така или иначе, не това е целта на FlatOut: Total Carnage. Това, което ви остава, е да освободите напрежението от летните жеги в луда надпревара пред компютъра. 


Разрушение по ноти

FlatOut: Ultimate Carnage предлага и саундтрак, който по динамика съответства на бруталния геймплей. Той съдържа оригинални парчета на общо 20 изпълнители, сред които не личат известни имена, но за сметка но това звукът много успешно дооформя атмосферата. Сред представените стилове са хардкор, хеви метъл, рап и електроника.
 
системни изисквания
PIV, 2 GB RAM, GeForce 6800, Win XP/Vista
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
FlatOut: Ultimate Carnage

новини:
Strategy Fist и Kylotonn Games обявиха, че FlatOut 4: Total Insanity ще излезе за РС през април.
Компанията, отговорна за рейсър серията FlatOut, се присъедини към дългия списък от фирми, приключили своята дейност поради настъпилата криза и слабия пазар
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31