facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fallout: New Vegas
Ревю | 31.10.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Obsidian Entertainment
Издател:
Bethesda Softworks
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв
купи играта »

плюсове

Огромен, детайлен, пристрастяващ свят

Интересна и добре поднесена история

Оръжията могат да бъдат модифицирани

Доразвита система за производство на предмети

Хардкор режим за истински RPG маниаци

минуси

Натрапчиви на моменти бъгове

По радиостанция пускат шепа песни

Изпепеляващите лъчи на слънцето пронизваха всяка фибра от тялото ми. В манерката не бе останала и капчица вода, която да утоли пронизващата жажда, превърнала устата ми в малка и неприветлива пустиня. На където и да се обърна, виждах единствено развалини, пусти равнини или скали. Животът сякаш се бе изпарил от лицето на земята. Вчерашният скорпион, който успях да разкъсам, преди да ме ужили смъртоносно, все още успяваше да задържи стомаха ми пълен. Но ако не намеря къде да дремна дори и за половин час, със сигурност ще се сгромолясам на земята в безсъзнание. Не. Какво е това? Легионът? Тук, в тази част на пустинята? Последното нещо, което оставаше, е да бъда разпнат на кръст на средата на тази пустиня. Ще се боря със зъби и нокти, нищо, че имам 6 куршума във вече прашасалия 9-милиметров пистолет…

Усещане за безнадеждност. Въпрос на оцеляване

Малко игри успяват да провокират подобни емоции, да те потопят в света им до такава степен, че да забравиш, че това всъщност е игра. Fallout: New Vegas обаче е едно от малките изключения на пазара. Да, тя не е съвършена. Да, Obsidian отново не са успели да изтребят всички буболечки в нея и ни я поднасят в малко или много суров вид. Но дори и това, което достига до нас, си заслужава всеки един миг от нашето свободно време.

Какво е Fallout: New Vegas? На пръв поглед – нищо повече от експанжън за Fallout 3. И наистина – ветераните от постапокалиптичното приключение на Bethesda ще се почувстват веднага у дома си. Колкото по-надълбоко обаче нагазват в пустинята Мохаве, толкова повече промени ще ги заливат на талази. Промени, които се отразяват коренно на геймплея на играта и създават усещането, че играем по-скоро на Fallout 1 или 2 с визията на 3. На практика Fallout: New Vegas е нещо средно между чистокръвно продължение и мащабен експанжън – RPG, което хваща всички слаби страни на тройката и ги преобръща в едно същинско постапокалиптично преживяване…

Ако Fallout 3 започва с вашето рождение, то Fallout: New Vegas представлява своеобразно прераждане за главния герой

Както вероятно повечето от вас знаят, стартирате играта като куриер, поел на поредната си мисия – да достави пратка до град Прим. За ваше нещастие обаче съдбата не ви е отредила да стигнете твърде далече. Причината – репликата „Изглежда това ще ти е последната доставка, хлапе” и куршум в главата. Никое приключение обаче не започва с подобен фатален край. И вместо да лежите в плиткия гроб, докато тялото ви бавно но сигурно започва да се разлага, дружелюбен робот на име Виктор се изявява в ролята на ваш спасител и ви откарва до местния доктор Мичъл, устроил се на хълма в относително спокойното и малко градче Гудспрингс.

Именно тук започва и същинската част от играта, като възстановяването ви всъщност представлява процесът по създаване на нов герой. Специална машина ще определели S.P.E.C.I.A.L. характеристиките ви, ще ви питат какви асоциации предизвикват думи като къща, светлина, куче, майка и т.н. Въобще – целият процес не отнема повече от 5-10 минутки. Бързо и безболезнено. А дори и малко след това да съжалите за направения от вас избор – например мутрата ви не ви кефи (всъщност – в тази игра така и не намерих физиономия, която да не прилича на нещо, прегазено с валяк) – ще получите втора и последна възможност да промените някоя от основните характеристики на героя.

Веднъж щом сте готови с оформянето на вашия герой, е време да поемете по пътя на същинското приключение. Кой ви е застрелял? Какъв е този платинен чип в ръката на „убиеца ви” и какво толкова ценно сте пренасяли със себе си, че да си заслужите подобна неблагодарна съдба? Това са част от въпросите, на които ще трябва да си отговорите в многочасовото ролево приключение, което ви очаква. Огромен свят, стотици куестове и увлекателно поднесена история, която, за щастие на онези, които тепърва пробват Fallout, няма нищо общо с тази в третата част.

На пръв поглед геймплеят във Fallout: New Vegas е идентичен с този във Fallout 3. Или поне до момента, в който не активирате

любимия ми хардкор режим

Препоръчвам го на всички фенове на поредицата. Просто няма абсолютно никакъв смисъл да изигравате настоящия Fallout без него. От на пръв поглед обикновен ролеви шутър той превръща приключението в истинска игра на оцеляване. Ако в нормален режим на игра героят ви не се обезводнява и не е необходимо да яде или пък да спи, за да се чувства нормално, то тук постоянно ще трябва да задоволявате тези негови нужди. Как? Само вие си знаете и с каквото намерите. По този начин не само обитателите на Пустошта Мохаве, но и самата пустиня се превръща във ваш враг.

Това обаче далеч не е всичко. В хардкор режим мунициите тежат, което означава, че героят ви не може да се нагърби с безкрайно количество и да е запасен за всякакви ситуации. Simpack-овете няма да ви лекуват на момента, а с течение на времето, което може да ви изиграе доста неприятен късмет по време на поредната битка (същото важи и за радиацията и RadAway). Нещо повече – те вече не възстановяват осакатените ви крайници. За тях ще трябва да използвате специалната докторска чантичка (Doctor’s Bag). И на последно място – вашите спътници, които вече се контролират значително по-лесно с помощта на едно интуитивно кръгово меню, няма да са безсмъртни. Напротив – могат да си загинат като едното нищо.

Как ви се струва всичко това? Несъмнено като едно истинско Fallout приключение, нали? Спокойно, ако все пак се окаже, че не сте пригодени за хардкор режима и оцеляването не е сред най-силните ви характерситики, може да го изключите по всяко време от менюто на играта.

Същевременно във Fallout: New Vegas откриваме и множество други дребни, но

съществени нововъведения, които връщат поредицата към нейните корени

Сега например героят ни ще може да изучава Traits, които отсъстваха по незнайно какви причини от Fallout 3. Онези от вас, които са играли на 1 и 2, знаят, че става дума за специални характеристики, които имат както положителен, така и негативен ефект върху статистиките или уменията на героя.

Те могат да бъдат избрани единствено в началото на играта (или въобще – да се пропуснат, ако не са по вкуса ви). Така например Four Eyes ви дава +1 perception, когато сте с очила и -1, когато не ги носите, докато Kamikaze увеличава вашите Action Points с 10, но намалява Damage Threshold (DT) с 2. Между другото последната статистика е нова за вселената на Fallout 3, но не и за 1 и 2. Тя е характерна за някои брони и редуцира допълнително щетите, които героят ви поема по време на битка. Колкото по-висока е тя, толкова по-голям шанс има някои оръжия да бъдат напълно безполезни срещу вас (или срещу противник с висок DT).

Феновете на популярния за Fallout 3 мод Weapon Mod Kits пък ще останат крайно доволни от факта, че той е вплетен в геймплея и на Fallout: New Vegas. Това ще позволи на героя ви да

модифицира своите оръжия

като им прибавя мерници, пълнители, побиращи повече муниции, и т.н. За тази цел не ви е необходимо някакво конкретно умение (Repair) или място (Bench). Нуждаете се единствено от всички необходими съставни части и готово – вашите обикновени или енергийни оръжия, както и някои огнестрелни експлозивни устройства, могат да бъдат облагодетелствани с до три модификации. Затова е препоръчително да се възползвате от тази опция в играта колкото се може по-скоро – в крайна сметка няма време за губене, трябва да повишите шансовете си за оцеляване в първия удобен момент. Пък и един мерник на вашия верен 9-милиметров пистолет би изглеждал наистина яко, нали?

Докато сме на вълна арсенал няма как да не споменем и факта, че и меле оръжията са малко или много подобрени. В сравнение с Fallout 3 сега с тях ще нанасяте значително повече щети. Някои от тях ще ви предоставят и специални умения. Хванете стика за голф и вижте какво ще се случи, когато искате да разбиете главата на някого във VATS.

С това обаче промените във Fallout: New Vegas далеч не се изчерпват. Крафтинг системата от Fallout 3 е допълнена от още един елемент. Откъснете оная билка, изтръгнете нечий крайник и си пригответе вечеря край огъня с различни положителни ефекти върху тялото ви (стига да имате достатъчно висок Survival, разбира се).

Кармата също се завръща, но сега тя е допълнена от още един елемент – репутация. Какво ще бъде отношението ви към определени градчета или фракции (тук откриваме дори добрите стари New California Republic и Caesar’s Legion, но и много други) в света, зависи единствено от вас. Колкото по-добро е то, толкова по-голям шанс имате да получите по някой и друг подарък, или пък да се възползвате от специалните отстъпки в местните магазини. Вбесите ли някоя от по-големите групи в Пустошта Мохаве пък рискувате да се разправяте с техните отряди, изпратени по петите ви, за да ви неутрализират.

Разбира се – какво би бил Нов Вегас и без хазарт?

Във Fallout: New Vegas ще откриете множество мини игри, които ще ви позволят да изпитате тръпката от хазарта и в един постапокалиптичен свят. Блекджек, рулетка, ротативки… Има от всичко. В този случай характеристики като Luck най-накрая успяват да блеснат в цялата си прелест. Ако се справяте добре, управителите на казината ще ви почерпят с напитка или ще ви подканят да останете във VIP стаите в техния хотел. Но ако прекалите с късметлийските ситуации, ще вбесите шефовете и ще ги принудите да ви изгонят под претекста, че най-вероятно мамите.

За съжаление обаче не всичко във Fallout: New Vegas е розово. Играта страда от множество технически проблеми, свързани с производителността, както и от десетки малки, но натрапчиви бъгове (като например заклещване на най-неочаквано място). Затова не забравяйте да инсталирате всички налични до момента кръпки.

Заглавието отнесе не малко критики и относно вече поостарелия енджин. За едни, той вече не ставал за нищо. С ръка на сърцето обаче мога да кажа, че играта все още държи едно прилично визуално ниво. Поне що се отнася до PC версията. За притежателите на конзоли мога да кажа само едно – толкова си може вашата щайга, пичове. 

Но дори и с множеството си проблеми, Fallout: New Vegas е игра, която просто не може да бъде пропусната от нито един фен на ролевия жанр. В нейния свят място за скука няма. Винаги има какво да се прави – дали ще изследвате необятната пустош, ще отсядате в местния бар, където ще слушате истории за касапничеството на Легиона, ще пробвате късмета си в казино, ще проявявате занаятчийските си умения на тезгяха или просто ще правите нечии мозъци на пихтия… Няма значение! Важното е, че ви очакват десетки часове в едно наистина незабравимо постапкалиптично приключение. 


Лудата пустош

Вероятно повечето от вас са се почесали по главата, гледайки специалния trait, наречен Wild Wasteland. Какво е неговото място в света на Fallout: New Vegas? Що за „смахнато” съдържание добавя? Да видим…

Близки срещи от третия вид, самолети от Втората световна война, прелитащи над главата ви, бабички, нападащи ви с точилки, хладилници, оцелели след ядрени взривове („Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп”?) и какво ли още не…

Общо 16 наистина налудничави ситуации, на които ще се натъкнете по време на вашите странствания из Мохаве. Някои от тях ще ви разсмеят, други ще ви накарат да се замислите откъде са ви познати (препратки има не само към Индиана, но и към Монти Пайтън, Стар Трек, „От местопрестъплението”, Fallout 2 и т.н.

Така че ако искате наистина шантаво ролево приключение, не забравяйте да изберете този trait в началото на играта.

 
системни изисквания
Процесор Intel Core 2 Duo 2.0 GHz / AMD Athlon 64 X2 4000+, 2GB RAM, видео карта nVidia GeForce 6600 / ATI Radeon X1300, Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 01.11.2010, 10:26 ?. :

Много хубава игра. Най се кефя,че добавя нещото което ми липсваше във FALLOUT 3, фракциите и променящият се статут при тях.

17 мнения
профил »
aleksira каза на 01.11.2010, 11:41 ?. :

"По радиостанция пускат шепа песни" това пък защо е минус ?

716 мнения
профил »
Drecher каза на 01.11.2010, 12:25 ?. :

Защото песните, използвани във Fallout серийте, винаги допринасят за потапяне в 50-тарската атмосфера, и когато започнат да се повтарят, тази част от атмосферата умира.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 01.11.2010, 18:22 ?. :

Ако си играл Mafia 2, щеше да знаеш защо е минус. Там песните бяха доста на брой и пак често се повтаряха...

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 01.11.2010, 11:57 ?. :
Редактиран на 12.02.2013, 22:41 ?.

Yes,Yes,Yes!!!Най-накрая.толкова време чаках да видя оценката ви,PC Mania.Според мен играта е много добра и си заслужава да се купи.Колеги геймъри,купете играта,няма да се прецакате.

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 01.11.2010, 12:43 ?. :

Има си много недостатъци, но като цяло е добро продължение..
Само едно не можах да разбера, защо не може човек да се възползва от всичките к**ви из новият Вегас? Едното казино се рекламира предимно със сексуални услуги, и дори и да е просто притъмняване на екрана,загуба на пари и риск от венерически болести, според мен секса трябваше да бъде вкаран в играта.

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 01.11.2010, 12:48 ?. :

... а шансът да се заразиш с венерическа болест да зависи от Luck-a :D

175 мнения
профил »
lorenar каза на 01.11.2010, 18:49 ?. :

Той е вкаран в играта. Провери модовете в Нексуса и ще разбереш за какво говоря. По-важното обаче е, че там можеш да откриеш фиксове за огромна част от бъговете и много хитринки за балансиране на геймплея (защото няма нищо по-хубаво от една разходка из Вегас с вярното томи).

71 мнения
профил »
Simo0o0 каза на 01.11.2010, 13:07 ?. :

Eто това е играта! Ако в 3-тия Fallout имах чувството, че играя Oblivion с пушки, то тази игра има съвсем собствена атмосфера и е едно коренно различно преживяване.
Аз ли греша нещо или след като свършиш с основния куест играта приключва? Много ме разочарова, че не мгоа да се забавлявам още като господар на New Vegas.

109 мнения
профил »
kom4o каза на 01.11.2010, 13:08 ?. :

Мисля да пропусна статията, защото играх и попаднах на един грандиозен бъг който ме отказа от играта като цяло, а и бях голям фен :\

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 01.11.2010, 13:25 ?. :
Редактиран на 12.02.2013, 22:39 ?.

-

88 мнения
профил »
Xendor каза на 01.11.2010, 14:55 ?. :

Напротив.

147 мнения
профил »
BroO каза на 01.11.2010, 15:08 ?. :
Редактиран на 01.11.2010, 15:08 ?.

Забравили сте да добавите " Дървен енджин " към минусите .

88 мнения
профил »
Xendor каза на 01.11.2010, 16:16 ?. :

А ти си забравил кога да си държиш устата затворена.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 01.11.2010, 18:24 ?. :

А ти си забравил, че фенбойството не е много похвално.

88 мнения
профил »
Xendor каза на 01.11.2010, 18:33 ?. :

Добре.

44 мнения
профил »
Петко каза на 01.11.2010, 17:00 ?. :

"КУРВА" нe спада към мръсните думи, че да се самоцензурираш със звездички.
Неграмотнико.

А това, че са толкова много (курвите), трябва съвсем да те лиши от колебание в тая насока.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 01.11.2010, 18:24 ?. :

Тъп си. Много.

529 мнения
профил »
ildana каза на 03.11.2010, 17:10 ?. :
Редактиран на 03.11.2010, 17:10 ?.

И то многооооооооо! ТЪП.

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 01.11.2010, 18:43 ?. :

Цензурирах го с мисълта, че във форума влизат и малолетни геймъри.
Нататък не коментирам друго, освен играта, която си е все пак готина

529 мнения
профил »
ildana каза на 03.11.2010, 17:12 ?. :

Не обръщаи внимание на по тъпонишите в форума.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 02.11.2010, 12:12 ?. :

Не бих казал, че графиката е грозна, на някои много им порасна работата, като почват да сравняват с някоя друга. А инак шоуто е на макс.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 09.11.2010, 11:04 ?. :

Поцъках.

Нямам забележки.

Епично.

Който е роден с гъза нагоре и не е доволен от играта, е обречен цял живот да е мрънкащ нещастник :)

12 мнения
профил »
Aware каза на 10.11.2010, 21:18 ?. :

И аз я пробвах и след 30-тина минути игра ми се стори много слаба и се отказах,а по принцип съм фен на фантастиката

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 11.11.2010, 10:05 ?. :
Редактиран на 14.04.2011, 20:41 ?.

Пич,не можеш да я играеш.

408 мнения
профил »
boilera каза на 13.11.2010, 19:43 ?. :
Редактиран на 13.11.2010, 19:43 ?.

Thorus, ти си ебати тъпанара изроден педераски.

88 мнения
профил »
undacova каза на 12.11.2010, 09:51 ?. :

Една от любимите ми игри. И едно добро продължение. Ще стане и по-добро с няколко патча.
На предната имах около 115 часа.. тази се надявам да ме грабне също толкова време :)

157 мнения
профил »
blackmaster каза на 19.11.2010, 10:53 ?. :

Много увлекателна игра в, която 100те часа игра минават неусетно.
Единствените ми забележки към нея са за лицата на хората, които както казва г-н Тодоров са, като прегазени от валяк. И може би шепата песни, които пускат по радиото(май са 3, но може и малко повечко да са), а това за толкова дълга игра си е престъпление.Често толкова ме втриса от това, че ме принуждава да изключа радиото и да си пусна Ac/Dc, което не е непременно лошо нещо.

6 мнения
профил »
Marin4o95 каза на 28.11.2010, 14:34 ?. :
Редактиран на 28.11.2010, 14:35 ?.

Играта е страхотна и аз лично я чакам от обявяването и. Виждам как на много хора, включително и на мен ни напомня на първите 2 :). Само забележките ми са, че историята не е много интуативна, всмисъл - във 3-ката, куестовете ти ги даваха едно по едно и всеки водеше към следващия и така беше хем по интересно, хем по приятно. А в тази, докато стигна до Новак съм с 8 куеста и незнам откъде да започна.
Но иначе много се кефя, че се завърна Маркъс и Нова Калифорния и евала на създателите! :).

326 мнения
профил »
Daynov каза на 04.04.2012, 23:35 ?. :

Издухва 3-ката отвсякъде.

66 мнения
профил »
heartfall каза на 16.09.2013, 22:21 ?. :

Като се сложи неофициалният пач, 30-40 мода за нови оръжия, персонажи, куестове и дънджъни вече става наистина епична, преди превъртях обикновенната версия сега си я моднах и вече съм с 60+ часа геймплей а едва на вторият куест на Мистър Хаус. Да не говорим че не съм играл още и длс-тата, които си ми седят само като чекпойнти на картата чакащи животното ми. Иначе има мод и да играеш след последният куест видях го в нексус някъде, както и Two perks per level, да не говорим за classic Fallout perks мода
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Fallout: New Vegas

Превю:
Постапокалиптични ролеви приключения в преродения град на порока, но този път създадени от хората, отговорни за появата на култовите Fallout 1 и 2.

новини:
Ентусиаст, облечен в костюм от Fallout: New Vegas и със знаме на Република Нова Калифорния, бе задържан от полицията като съмнителен субект в канадски град.
Ветеран с дългогодишен опит в гейм индустрията, Авелон бе сред основателите на Obsidian през 2003 г.
Разбира се, за това помага съответният експлойт, а видеото с рекордното постижение може да видите тук.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Fallout 3: The Pitt 40
Fallout 3: Point Lookout 33
Fallout 3: Mothership Zeta 23
Fallout 3: Broken Steel 15
Fallout 3 13
Fallout 2 3
Fallout 3: Operation: Anchorage 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78