facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fallout 3: Point Lookout
Ревю | 14.07.2009 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
Bethesda Game Studios
Издател:
Bethesda Softworks
Жанр:
Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
39.95 лв.
купи играта »

плюсове

Интересна нова локация

Идейно направени противници

Сцената с халюцинациите

минуси

Кратка, само 5-6 часа

Новите оръжия са слаби

Ненужни перкове

Дали е възможно? Да вярваме ли на очите си? Колкото и да е невероятно, все пак е факт – Bethesda най-накрая успяха да пуснат адон за Fallout 3 без осакатяващи бъгове, които да пречат на инсталирането и/или ползването му. Хората от компанията явно са си взели поука след изпълнените с технически проблеми премиери на предишните две DLC-ta: The Pitt и Broken Steel, защото в най-новото разширение на историята за Самотния скитник, бъговете са доста по-незабележими. Пак присъстват, но в много по-поносими количества.

Югът отново ще въстане

Подобно на първите две официални разширения, можете да се впуснете в приключението на Point Lookout, веднага след като напуснете Vault 101. За разлика от тях обаче, можете да излезете от новата местност по всяко време и да се върнете, когато ви е удобно, за да довършите започнатото. А тя е доста интересна – след кратко пътуване с корабче по река Потомак ще се озовете в блатата на Point Lookout: местност, базирана на истински природен парк със същото име в САЩ. Това място е сравнително отдалечено от руините на Вашингтон и никога не е било обект на атомна бомбардировка, така че сградите в него са запазени почти непокътнати още от времето на войната, а растителността е буйна и зелена. Въпреки това не мислете, че ще се скриете от радиацията – водата си остава силно радиоактивна. Картата е обширна и има около четиридесет местности, повечето от които си заслужават разходката.

Point Lookout е дом на най-различни същества, някои от които сме виждали и преди, а други са изцяло нови. Цялата местност е със силен привкус на американския Юг. Едни от основните ви противници ще са местните Swampfolk, олицетворяващи всички стереотипи, които американците използват за тамошните селяни – те са силно деформирани физически от радиацията и кръвосмешенията, облечени са във фермерски дрехи, говорят с акцент (тези, които изобщо говорят разбираемо) и почти всеки си носи бутилка с някакъв алкохол. Друга основна група са местните Tribals – племе с почти първобитен начин на живот, което може да ви стане приятел или враг в зависимост от решенията, които вземете в основния куест.

Халюциногенни забавления

Куестовете сами по себе си са адски интересни. Приключенията ви в блатото започват като обикновено издирване на изчезнала жена, но скоро ще се забъркате в шпионската афера на китайски агенти отпреди 200 години, ще варите домашно уиски, ще отбранявате къща от набезите на десетки нападатели, а кулминацията е враждата между двама стари врагове, в която ще се наложи да вземете страна. Междувременно ще се надрусате със семената на местното растение Punga, единствената храна в играта, която смъква, вместо да повишава нивото ви на радиация. Сцената с халюцинациите заслужава да се спомене специално – с извинения за евентуалните спойлери – първо защото е направена много идейно и второ, защото е перфектно съчетана с останалия сюжет. Привиденията, които ще забележите, на пръв поглед изглеждат несвързани, но съвсем скоро ще разберете, че са реални отражения на това какво се е случило с героя ви. Само ще кажа, че докато сте се надбягвали с огромния червен трион, той в действителност е разрязвал черепа ви. Звучи налудничаво? След като изиграете нивото, всичко ще ви се изясни.

За да се справите успешно с поставените задачи, в Point Lookout ще намерите няколко нови оръжия и дрехи. Повечето от тях се придържат към южняшката тематика – оръжията са предимно двуцевки, лопати, ножове, а сред по-интересните дрехи можем да споменем шапка на войник от Конфедерацията (от времето на Гражданската война в САЩ или поне реплика на такава) и различни видове селскостопански облекла. Повечето нови предмети не са нищо особено и са по-скоро интересни, отколкото полезни. Ако сте изиграли предишните разширения, малко вероятно е да намерите някакъв ъпгрейд за арсенала си.

Освен всичко друго, Point Lookout предлага и три нови perk-a, които можете да получите от куестове. Те са полезни, но не са нищо особено, а и ако сте изиграли Broken Steel, вероятно вече сте Почти Перфектни. Това обаче не значи, че ще громите враговете, все едно настъпвате мравки. Авторите са заобиколили по елегантен, макар и малко чийтърски начин, възможността играта да стане прекалено лесна за герои тридесето ниво с максимални SPECIAL показатели. Повечето врагове, освен основните си щети, нанасят и около 30 допълнителни точки damage, който не се намалява от бронята ви. Така че опасността блатните жители да ви видят сметката е напълно реална.

Point Lookout е интересно разширение на основната история и определено заслужава да се изиграе. Разбира се, не е особено дълго, но е изпълнено с интересни неща за правене. Bethesda явно хванаха цаката на епизодичното съдържание – по малко, но често (само ако можеха Valve да се поучат от тях). С тези продължения те увеличиха живота на Fallout 3, който иначе вече можеше да сме деинсталирали и забравили. Сега остава да изчакаме и Mothership Zeta, последния адон за играта, за да можем да кажем, че напълно сме покорили Пустошта. 

 
системни изисквания
Инсталиран Fallout 3
напиши коментар
 

389 мнения
профил »
Draksis каза на 15.07.2009, 11:20 ?. :

Наистина е по-интересно да бродиш из блатата на Point Lookout, заради (поне минималната) реалността да понесеш изобщо някакви щети. Авторите наистина обезсмислиха всякакви билдове с Almost Perfect пърка, превръщайки ни в ходещи танкове в Power Armor. Особено ако сте се разтърсвали малко повече за книжки и повечето ви показатели са на 100. С малко допълнителни пъркове (Cyborg, Adamantium Skeleton, Life Giver, Barkskin и т.н., разбирате накъде бия), може да се разхождате сред руините на D.C. под дъжд от куршуми, без да обръщате внимание, биейки по един стимпак от време на време, просто за спорта. По-голям шанс да поемете щети е само вероятността на се изправите срещу Бегемот с напълно поправен Експериментален MIRV.

Както и да е, едно добро изпълнение от страна на Bethesda. Браво! Остава Mothership Zeta, и ще точим зъби за New Vegas... :)

716 мнения
профил »
Drecher каза на 15.07.2009, 11:25 ?. :

Eeee най-накрая. Бях се разтревожил, че ви е писнало да пишете статии за DLC-та.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 15.07.2009, 11:58 ?. :

Не знам криза има ли или нема за Бетесда, ама 70 лева нема да им дам за Point Lookout

Пребродих DLC-то преди две седмици още, та PCMania нямаше смисъл толкова да се юркат да пишат статия. Можеше да я забавят, както напоследък е модерно, за 2010 година.

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 15.07.2009, 12:08 ?. :

Едва ли ПЦМ се юркат специално заради теб, няма нужда да се ласкаеш толкова.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 15.07.2009, 12:16 ?. :

Point Lookout не струва 70 лева, а 10 долара.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 15.07.2009, 12:57 ?. :

Това го кажи на PCMania, не на мен.

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 22.07.2009, 05:58 ?. :

Stealth e работи за сайта. Идва ли го е хванала шизофренията още.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 15.07.2009, 12:43 ?. :

Хаха абе дайте да измислим кой е тоя от 3тата снимка

693 мнения
профил »
perro каза на 15.07.2009, 14:16 ?. :

n00b каза на 15.07.2009, 15:57 ч. :

Това го кажи на PCMania, не на мен.

Играта е 70 лв. а dlc-тата са по десет долара. Не можа ли да го разбреш?!?!?!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.07.2009, 18:14 ?. :

Има само едно нещо което не ми харесва в ревюто... минусчето за новите оръжия. Не съм съгласен. Има уникален левър-екшън райфъл, който прави доста поразии (повече от Блек Хоук) и използва 10мм патрончета (каквито всеки има в изобилие). Двуцевката прави повече щети дори от "The Terrible shotgun". Уникалната брадва също доста тормоз им хвърля. Имам пърк "Нинджа" + "По-добри крикали" + "атаките ми от засада" = "много смъртни случаи" =) Майкроуейв-а също е доста добър. Въобще като цяло оръжията правят сериозни щети.

Куестовете са доста добре изпипани. Особено ми харесаха 2 от тях - този с китайската агентка и този с книгата (жалко за Марсела). Разбира се основният куест беше просто невероятен. Така и не разбрах обаче за какво служи пърченцето мозък =) Някакви предположения?

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.07.2009, 18:19 ?. :

..извинете ме за двойният пост но... обстановката и противниците само на мен ли ми приличат на тези от филма Wrong turn?

134 мнения
профил »
Terwell каза на 15.07.2009, 18:52 ?. :

Парчето мозък за нищо не служи, сложено е за майтап :)

А оръжията не са чак толкова зле, но сравнени с тези от предишните DLC-та са си слабички.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 15.07.2009, 19:12 ?. :

Взе ли Backwater rifle-а. ? Подобрената версия на гореспоменатата пушка.

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 15.07.2009, 20:03 ?. :

Гледал съм Wrong Turn, но пък за сметка на това не съм играл - поне не още - на Point Lookout :)) Но филмът действително пресъздава идеята за южняците като сбирщина от глуповати селяни, които имат гадния навик да се женят за първите си братовчеди/ки и от това, което виждам от играта, изглежда че и Bethesda са вмъкнали въпросния стереотип.

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 15.07.2009, 18:54 ?. :

Най-накрая добавиха брадва...

71 мнения
профил »
Klm каза на 15.07.2009, 20:15 ?. :

Ох DLC-то е мнного хубаво......но не може да ми кажат че само щатите са оцеляли аре да видим в Китаи или Саюза кво е станало

716 мнения
профил »
Drecher каза на 15.07.2009, 20:38 ?. :

Европейският съюз обявява война на Обединените арабски емирства за последните петролни находища побеждавава и в последствие се разпада, но след войната нямам представа какво се е случило.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 16.07.2009, 07:15 ?. :

Всъщност Ким, акцентът във Фолаут винаги е бил крахът на американското общество и разбитата "американска мечта". От Фолаут 3 разбираме, че преди около 200 години (назад от момента в който излизаш от Ваулт 101) е имало война между САЩ и Китай. Но сякаш това не им било достатъчно, та започнали да се гърмят и с атомни бомби. От момента, в който паднала първата бомба започнала "ядрената война". Тя продължила скромните 2 часа и 30 минути, след което войната приключила и двете страни били опустошени (както се и вижда).

От там вече започнало "пост-ядреното" общество. Рейдъри, трайбъли, супер мутанти, гулове, дет клоу-чета.... направо да се просълзиш от кеф =) Според лоре-то то "Фолаут Тактикс" нещеш ли, от никъде си, се появила малка глупичка отцелели, която търсела технологии и начини за възпроизвеждането им. Лека полека взели да се разрастват, като взимали новобранци от локалното население в замяна на защита от рейдъри, мутанти и всяква друга сган. Нарекли се "Братството на стоманата".

Ведин определен период от време им станало малко "пренаселено" и решили че трябва да изпратят част от хората си на "кръстоносен поход" в търсене на нови технологии. Построили огромен дирижабъл в който се возели до момента, в който не ги тряснала мълния (по време на една буря). Дирижабълат се разбил в покрайнините на Чикаго. Отцелелите от злополуката си направили ново "братство на стоманата". И така започва Фолаут тактикс.

Относно тези воулт-ове... богаташите решили да се отцепят от бедняците и точно тези бункери можели да им го осигурят. И понеже "пропастта" межу богати и бедни ставала все по голяма, дори им хрумнало след като се приберат на сигурно в бункерите да пуснат атомни бомби за да изтребят мизерниците. Вътре в тези ваулт-ове се събирали най-великите умове, артисти и въобще "ценните кадри" от обществото. Та след като си самовзривят страната ще пуснат едни много лоши роботи, които да почистят мизерията и построят пост-ядрената утопия. Естествено Ктай ги изпреварили =)

В предните части на Фолаут, най-големият Ви враг бе "калкулаторът" - Цяла колекция от плуващи в стъкленица мозъщи обединени от механична част, превръщайки ги в един огромен мозък. Идеята за този калкулатор била да навигира роботите в техните начинания след "чистката". Естествено всичко се уАкало до безобразие и "Калкулаторът" започнал да служи на своите интереси.

В общи линии.. това е историята на Фолаут. Чакаме Фолаут Онлайн! =Р

134 мнения
профил »
Terwell каза на 16.07.2009, 07:27 ?. :

Само няколко леки допълнения - бункерите никога не са били замисляни да спасяват когото и да било. Те са мащабен социален експеримент, за да се проследят реакциите на различни групи хора при различни обстоятелства. Един Vault е бил програмиран изобщо да не се затваря, излагайки жителите на радиацията отвън. В друг, с веселото обозначение 69, са били затворени 1000 жени и само един мъж. Vault-ът на нашия човек от F3 - 101 - пък е бил програмиран да не се отваря никога, което, разбира се, не се случва. Подробна информация може да се намери на http://fallout.wikia.com/wiki/Fallout_Wik i

А това за Калкулатора е от Fallout: Tactics. Имайте предвид, че феновете на поредицата не смятат тази игра за пълноправна част от официалния канон. Официалната история се разказва само във F 1, 2 и 3. В тях основните врагове (от 2-рата част насам) са войниците на Enclave - тайното "правителство" на САЩ от преди войната. Именно те стоят зад експеримента.

За Европа вече беше споменато, а за СССР не се споменава почти нищо. Знае се само, че не са били във война с Америка, защото една от готовите герои във Fallout 1 е Наталия, внучка на съветски дипломат. Едва ли американците ще пускат в бункерите врагове.

Мразя се, че съм такъв нърд, задето знам всичко това...

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 16.07.2009, 07:39 ?. :

Ха-ха.. Стелт, няма страшно.. то всички фенове на Фолаут сме си Гийкове =) и приемам забележката на Тактикс, но аз смятам все пак, че тя беше добър спин-оф.

71 мнения
профил »
Klm каза на 16.07.2009, 14:51 ?. :

Спокоино момчета на ясно осъм с историята на играта,но мен ме интересува щом има оцелели на повърхносста в америка,които не са мутирали значи има и в другите държави това предполага,че света е пълен с уцеляли които се бият за живота си с мутанти и т.н.(BTW пиша се КЛМ,но няма зн.)

716 мнения
профил »
Drecher каза на 16.07.2009, 08:01 ?. :

Fallout 3 е първата част от поредицата, която играя (когато е излязъл Fallout 2 съм бил на 3, и ако си намеря отнякъде Win98 сигурно ще пробвам 1и 2). Та исках да кажа, това е една от малкото игри които ме накараха да разкрия всяка местност, да претършувам всяко едно местенце, в търсене на loot. Дори и сега както съм 30lvl, имам 20000 капачки и свалям агитка супер-мутанти за норматив, обичам да се връщам в попиляната американска столица, да седна върху купчина рейдърски трупове, и да си мисля дали това е евентуалната съдба на света.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 16.07.2009, 09:20 ?. :

Аз имам 53k капачки. :P

Богаташ съм.

40 мнения
профил »
GEGATAFLL каза на 16.07.2009, 14:25 ?. :

Имам си на представя каква ти е екипировката ... Но зависи сега. Ако играеш много играта - може и 2те да ги имаш (добра екипировка и капачки). Аз лично я играя почти непрекъснато откакто излезе през октомври.Особено в началото. Аз лично иман ~ 120 000 капачки, но нъл се сещаш, че всеки ден съм в играта по 4-5 понякога и 6-7 часа .

1565 мнения
профил »
n00b каза на 16.07.2009, 14:27 ?. :

Ех, как искам да направят едно ПРЕапокалиптична, а не постапокалиптична игрица. Да съм туземец, който яде боровинки и от време на време по някой заек, да си шибам туземката, да плувам в чисто езеро и да правим състезания по пърдене с племето.

Мечти.

Гейминга е едно недоносче. :D

716 мнения
профил »
Drecher каза на 16.07.2009, 14:52 ?. :

Демек искаш симулация на живота в Народното събрание

71 мнения
профил »
Klm каза на 16.07.2009, 14:55 ?. :

Ох брутално добър отговор......за нещастие и много верен

1565 мнения
профил »
n00b каза на 16.07.2009, 15:34 ?. :

Не. Там едни са хомосексуалисти, други са импотентни, трети искат да водят малки дечица на кино, пък жените в парламента са една седянка бабички.

А аз искам истински първобитен свят. Омръзна ми да гърмя с лазерни пушки, да спасявам света, докато и комшията го спасява от неговия комп, писна ми да крада коли, да превключвам режими на нанокостюми и да пътувам из космоса.

А и кви са тие лазери и Фет Мен-и във Фолаут? Нали Айнщайн казва че не знае с какви оръжия ще се води третата световна, ама четвъртата ще е с камъни и тояги? Кви са тие цървули от Бетесда, че да променят Айнщайновото бъдеще? Искам ТУЗЕМЩИНА!

716 мнения
профил »
Drecher каза на 16.07.2009, 15:56 ?. :

Пробвай Zeno Clash

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 16.07.2009, 16:03 ?. :

Пичове.. не че имам нещо против имам да бистрим политиката ама айде малко по темата да говорим а?

@ Klm - Извинявам се Клм, мисля че за втори път те наричам "Ким" =) Наистина не е нарочно. Е... вече ще знам.

250 мнения
профил »
Little_Nicky каза на 17.07.2009, 07:18 ?. :

Много ме радвате тука - интересни неща се говорят и ще ви кажа друго - изобщо не е гийки да знаеш всичко за историята на вселена която ти е страшно интересна - това е като да имаш любима книга... извращението ще е ако почнеш да се тюхкаш че незнаеш още нещичко и изпадаш в кризи :Д но наше величество геймъра знае кога да вдигне ръце навреме ;)

250 мнения
профил »
Little_Nicky каза на 17.07.2009, 07:20 ?. :

Как се точа на 3ката... досега тактикс само съм превъртал но беше невероятна от нея станах фен, тази все още не ми върви но скоро (смирк)

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 28.07.2009, 09:30 ?. :

Tactics не е най-доброто начало за навлизане във Fallout вселената.Бих ти препоръчал Fallout и Fallout 2 ако засега не можеш да играеш 3.
Иначе още не съм пробвал Point Lookout.Като го изиграя ще дам някакво мнение,но идеята ми харесва - малко разнообразие.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Fallout 3: The Pitt 40
Fallout: New Vegas 31
Fallout 3: Mothership Zeta 23
Fallout 3: Broken Steel 15
Fallout 3 13
Fallout 3: Operation: Anchorage 3
Fallout 2 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78