facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Fable III
Ревю | 22.05.2011 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Lionhead Studios
Издател:
Microsoft Game Studios
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Разкошна визия и атмосфера

Свежо чувство за хумор

Шепа добри идеи - например липсата на стандартно меню

минуси

Зле оптимизиран графичен енджин

Изключително опростен геймплей

Проблеми с патфайндинга

(Почти) нищо ново в сравнение с конзолната версия, а идва 7 месеца по-късно

Откъдето и да погледнем ситуацията, компютърните фенове на Fable са изключително прецакани. Първо, получиха Fable 1 със зверско закъснение от една година. Втората така и не се появи за PC, а третата отново идва на харда им по-късно – този път седем месеца след премиерата си за Xbox 360.

Струва ли си чакането? Вероятно това е въпросът, на който повечето от вас се опитват да си отговорят – дори и след превъртането на Fable III. От една страна – това е изключително просто екшън-приключение, което ще разочарова сериозните феновете на ролевия жанр. От друга обаче – то е претъпкано до козирката с комични герои и ситуации и предлага една изключително очарователна приказна атмосфера. Както и сами виждате – отговорът е някъде по средата.

На практика – компютърните маниаци получават (почти) същата игра


която и собствениците на Xbox 360. Вярно, някои графични бъгове са изгладени, визията е с една идея по-впечатляваща, а бойната система е съвсем леко ребалансирана, за да предостави по-голямо предизвикателство. По отношение на съдържание обаче във Fable III за PC няма да откриете нищо ново. Дори DLC пакетът Traitor’s Keep не е включен. Всеки, които иска да го разцъка, ще трябва да си плати шепа долари като пич – точно както направиха и конзоладжиите.

Общо взето ситуацията е следната – героят, който спасява Албион във Fable II, става крал. Изминали са около 50 години от неговите подвизи. Днес от него са останали единствено двете му деца. По-голямото от тях се възкачва на трона и тръгва по трънливия път на злото, като под неговата тирания народът на Албион започва лека полека да грохва от отчаяние.

Вие от своя страна поемате управлението на другото дете. Веднъж щом стартирате Fable III, ще бъдете подканени да направите първия си избор – дали да бъдете момче или момиче. След неприятно спречкване с владетеля обаче, сте принудени да напуснете замъка. А вашата цел е – да съберете армия и да свалите от трона вашия жаден за власт брат.

Първото нещо, което ще ви направи впечатление е,

колко ограничена роля играе изборът ви

Половината от приключението ви е посветена на възкачването ви на трона. Тук то е по-скоро изградено за добър, отколкото за лош герой. До известна степен има логика в това – все пак първо трябва да се опитате да спечелите доверието на хората, а след това (ако искате) да ги потъпкате и да не спазите нито едно от обещанията, които сте им дали. Но пък би било чудесно вашите собствени действия да имат значително по-сериозни последствия. А такива няма. Дори и да изколите до крак цял град, винаги бихте могли да се върнете към първоначалната си цел – спечелването на последователи, с които да организирате революция и да свалите краля от трона.

На практика – забелязва се една доста обезпокоителна тенденция към пълно опростяване на всичко де-що може. Ако сте си мислили, че Fable II е семпла, почакайте да видите тройката. Взаимодействието с останалите хора в света например е изключително ограничено. Ако преди можехте да изпълните каквото и да е действие пред лицето им във всеки един момент – пърдене, сочене с пръст и т.н. – то сега това на практика е невъзможно. Ограничени сте до едва шепа опции. При това трябва да изчакате, за да им дойде реда.

Бойната система също е изключително семпла

Героят ви разполага с три основни нападателни способности – меле, далекобойно и магическо. Той може да превключва между тях по абсолютно всяко време. За магиите няма мана, ударите ви (слаб и силен) не отнемат от издръжливостта ви, а пушките не ползват муниции. По време на приключението си – от взаимодействието с хората, изпълнението на куестовете и доброто ви представяне в битките – ще трупате определени точки, които, впоследствие, ще използвате за закупуването на умения, подобряващи вашия герой. Едни от тях ще ви правят по-добри в боя (комбота няма), докато други – ще ви дават достъп до различни емоции или ще ви позволяват да стартирате свой собствен бизнес.
Също така няма как да не отбележим, че

вашите оръжия се променят с течение на времето


Така например ако убиете X брой врагове от определен тип с вашия меч, той ще получи специфична характеристика. Например да ви дава жълтици с всеки посечен противник, да ви прави по-слаби или да увеличава щетите, които нанасяте, срещу немъртви.

Стартовите оръжия на героя пък (чук, меч, пистолет и пушка) се променят и на външен вид в зависимост от вашите действия. Така например аз предпочитах използването на магии и моят меч започна да блести с доста приятни сини руни. Ако обаче обичате да трупате големи състояние, дръжката на пистолета или хладнокръвното оръжие току-виж започнала да блести в специфичен жълтеникав цвят. Разбира се – тези промени не влияят на изхода на сражението. Пък и битките не са кой знае колко трудни (дори и в PC версията, за която се твърди, че са с една идея по-предизвикателни).
Когато натиснете Esc по време на игра пък, на екрана ви няма да се появи стандартното меню.

На практика Fable III не разполага с интерфейс

Напротив – отвежда ви във вашата основна база с централна зала, в която се намира картата на света и откъдето може да пътувате до всяко едно кътче на Албион. Около вас пък се намират различни врати. Една от тях е за оръжейната, където екипирате различни оръжия и магии (разнообразието е доволно – огнени топки, светкавици, торнадо и т.н.). Друга е гардеробът ви. Тук са всичките ви костюми, които сте закупили или открили, както и прическите и татуировките ви. В трета ще се наслаждавате на трофеите и богатството си. А в четвъртата пък ще осъществявате връзка с вашите приятели – с други думи, може да им отидете на „гости“ в техния свят и да порацъкате Fable III в кооперативен режим.

Във визуално отношение играта е разкошна, напук на спорадичния спад в кадрите в секунда дори и на машини, които надвишават многократно препоръчителните системни изисквания. Всяко едно градче е изградено с изключително голямо внимание към детайла. На практика това е приказно приключение в абсолютно всеки един смисъл на тези думи.

За да пребягате през всички куестове, ще ви трябват не повече от 20-на часа, което за игра от този тип не е прекалено много. Но предвид доста семплия геймплей – и това си е чисто постижение. За щастие преобладаващата простота се компенсира до голяма степен от изключителното чувство за хумор, което блика от всеки един ъгъл на Fable III. Играта ще ви кара де се усмихвате не веднъж и два пъти по време на вашето приключение. Затова ще се грижи вашия иконом, озвучаван от Джон Клийс от Монти Пайтън, както и изключително цветните и идиотски персонажи, с които ще се срещате по време на възкачването на трона и впоследствие – при вашето управление на Албион.

С други думи – ако опростения до полуда геймплей и различните технически бъгове, като лаг и спорадични проблеми с патфайндинга (най-вече на вашето псе), не ви пречат, ще останете доволни от Fable III. В противен случай – насочете се към The Witcher 2: Assassins of Kings. Не е като да нямате избор. 

 
системни изисквания
AMD Athlon 64 Processor X2 4000+ или Intel Pentium Core 2 Duo 2 GHz, 2 GB RAM, NVIDIA GeForce 7600 GT или ATI Radeon HD 2600 Pro, Win XP SP3, Vista SP1, 7
напиши коментар
 

24 мнения
профил »
AllahAkbar каза на 23.05.2011, 11:44 ?. :

Чакайте вие безплатно DLC от Micro$oft...

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 23.05.2011, 13:42 ?. :
Редактиран на 23.05.2011, 13:42 ?.

За Micro$oft - $ > all .

664 мнения
профил »
John-117 каза на 23.05.2011, 13:55 ?. :
Редактиран на 23.05.2011, 14:26 ?.

Има много безплатни DLC-та от Microsoft за 360. Явно PC геймърите не заслужават..

77 мнения
профил »
Ulfgar каза на 23.05.2011, 17:03 ?. :
Редактиран на 23.05.2011, 17:03 ?.

Честито.

http://imageshack.us/photo/my-images/708/ blackdye1.jpg/

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 07.06.2011, 20:04 ?. :

Не ми пука за черна боя. Пазя си Майкрософт точките за като пуснат розова.

224 мнения
профил »
Neusfor каза на 23.05.2011, 13:50 ?. :

Очаквах да вида коментар "M$ са лешояди" но явно тоя път честа ще е моя :D

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 23.05.2011, 14:23 ?. :

Доста висока оценка за игра, в която геймплея е изскочил от миналото десетилетие, ако не и повече.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 23.05.2011, 14:30 ?. :

Геймплея е супер обединяващ, екшън, рпг, тактика сити билдър и още какви ли не нестандартни решения, просто не трябва да си пликоумен за да схванеш акво сатва дума. Това просто не е пордната хак енд слаш боза.

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 23.05.2011, 14:36 ?. :

Ам... Спаменето на един бутон е дефиницията на хак енд слаш боза...
Близард осъзнават това, а те са неоспоримия титан в жанра. Само погледни някой и друг скрийншот от Д3.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 23.05.2011, 14:55 ?. :
Редактиран на 23.05.2011, 14:57 ?.

Jedi Knight по-добре не се обаждай, защото си изключително прост. Ти не знаеш какво значи Hack & Slash , нито си играл качествен такъв някога.
Безспорно Diablo е велика, но няма никаква база за сравнение с Fable.
Научи да сравняваш еднакъв жанр игри.

92 мнения
профил »
ex1s7 каза на 23.05.2011, 15:04 ?. :

Има доста голяма разлика между Hack&Slash RPG и Hack&Slash игра.

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 23.05.2011, 15:05 ?. :

Wind of Revenge, ако толкова ти е акъла, да не видиш, че отговарям на iddqd за нещо, което той повдигна, то по-добре си спести коментара.
Нека го кажа с прости думи: спаменето на един бутон не ми говори за игра, излязла през 2010, и дори хак енд слаша се преориентира в това отношение.
Сега разбра ли ме?

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 23.05.2011, 15:07 ?. :
Редактиран на 23.05.2011, 15:18 ?.

Hack & Slash-a не означава спамене на един бутон. Спаменето на един бутон не е хубаво за никоя игра.

Съжалявам за грешката. Сега прочетох предишния коментар и разбрах какво си имал в предвид :/ . Аз съм се объркал.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 23.05.2011, 15:55 ?. :

В тази игра не се спами на 1 а на 3 бутона. За сравнение на уичер 2 се спами на 2 бутона.

123 мнения
профил »
Me каза на 23.05.2011, 18:13 ?. :

Пускал ли си го въобще тоя The Witcher 2, та казваш, че се спами само mouse1/2 ?
Късмет, ако мислиш да прогресираш в играта, спамейки само с мишката.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 23.05.2011, 18:47 ?. :

Пуснах я и ми е досадна. Тази ми е по-забавна понеже има повече какво да се прави. По разнообразни занимания.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 07.06.2011, 20:14 ?. :

@iddqd

Не трябва да си плиткоумен, за да го схванеш, но явно помага да си плиткоумен, за да го харесаш. Изключително много ценя мнението на Владимир Тодоров, така че играта със сигурност е толкова добра, колкото казва, само че на теб много ти личи колко ти е експертно мнението. Всички тези елементи са на ниво игра за мобилен телефон що се отнася до дълбочина на геймплея. Ако в крайна сметка се получава добра комбинация(по-добра от компонентите сами по себе си: оценката), то това е само плюс и явно не се оразличава от хора като теб.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 23.05.2011, 15:02 ?. :

Много е добра играта.Очаквах да е поредната фейл боза, след толкова много лоши ревюта.Малко гадно е че не можеш да умреш и че няма почти никва разлика м/у трудностите. :/

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 23.05.2011, 15:23 ?. :
Редактиран на 23.05.2011, 15:25 ?.

Мисля, че ревюто е малко строго. Играта се казва Fable- не ти трябват муниции и мана за да бъдеш герой. От друга страна, в техническо отношение върви доста по-гладко, от повечето игри, не знам защо е минус. Главната история е по-скучна от второстепенните. В играта няма 1 бос практически, така че не затруднява дори на Challenging. Играта не е шедьовър, но е доста забавна и вярвам, че заслужава 5-ца.

Edit: Интересно ми е какво ще пишете за Вещера.

348 мнения
профил »
dprime каза на 24.05.2011, 06:47 ?. :
Редактиран на 01.07.2011, 08:04 ?.

Досега всичките ревюта,които видях за Вещера 2 са от 9.0 нагоре.Иначе Fable си е доста забавна игра,макар че,в сравнение с първата част,не е нищо.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 24.05.2011, 14:58 ?. :
Редактиран на 24.05.2011, 15:03 ?.

Това, че било Fable, не ги интересува хората. Пари се дават, все пак :D
Идеята е, че не е достатъчно badass. Много от така наречените приятни игри(като Halo), падат в очите на много геймъри, поради липсата на достатъчно дълбочина и драма :)
Поне по мои наблюдения, де...

Ако трябва да обобщя:
Не е игра за лица над 18 години :)
Може би, само hardcore феновете на RPG-тата или хората, които искат да си запълнят някой и друг час с приятно занимание, ще прибегнат до нея, но уви, само определена група хора могат да я видят в пълния й блясък.

2 мнения
профил »
ziiik каза на 23.05.2011, 15:33 ?. :

Някой знае ли,кога ще се появи в Бг за поръчка и дали ще има по специални издания,като Limited Collectors Ed?

31 мнения
профил »
hanlon каза на 23.05.2011, 15:58 ?. :

На мен ми допада играта, може би защото никога не съм приемал Fable серията за РПГ, а за нещо като приказен - екшън - симулатор(тъпичко звучи!). Май няма скоро да видим статия за Уичъра, щом Владо се е занимавал с Fable 3 досега...

487 мнения
профил »
BlindGuardian каза на 23.05.2011, 17:16 ?. :

Няма да видите докато не излезне пач :D шегувам се :)
Миии Фейбъл 3 става за убиване на времето честно да си кажа 1-цата повече ме изкефи тая ми изглежда по мудна може би защото не съм играл кой знае колко много.
Тъпо е тва куче да е навсякъде с вас макар, че ви казва къде има съкровища наближаващи врагове и т.н
п.п а бе в тая игра взимат ли се магии още съм с fireball-а сигурно трябва да поиграя повечко..

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 23.05.2011, 18:31 ?. :

Има маса магии - в комбинаците стават много интересни нещица.

В ревюто по някаква странна причина не са споменали изобщо най-интересното на играта. Като станеш крал - идва момента да избираш дали да си спазиш обещанията или да не ги спазиш. С уловката че всяко спазване на обещание струва пари а ако умишлено не си циклил за пари парите не стигат а в края се искат да имаш пари иначе няма как да минеш играта защото няма да имаш пари за армия.
Та в зависимост от това как си спазваш обещанията - целите зони в играта се изменят тотално. Например зоната с голямото взеро в средата с богатите къщи може да заповядаш да я пресушат и да направят мина и цялото езеро изчезва на негово място има грамадна дупка с работници и мини. Изборите са доста и аз я изграх два пъти - веднъж като добър и веднъж като зъл само за да видя как ще се сменят нивата.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 23.05.2011, 17:20 ?. :

http://angryjoeshow.com/2011/01/top-reasons-fable -iii/

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 24.05.2011, 14:52 ?. :

Човека се прави на разбиращ и се мисли за голям експерт, а всъщност е обикновен Casual геймър. Няма нищо лошо, разбира се, но не трябва да си вре носа там, където не му е позволено :)
Star Wars I, II и III, били fail... хм...


664 мнения
профил »
John-117 каза на 25.05.2011, 12:51 ?. :
Редактиран на 25.05.2011, 12:52 ?.

Какво точно го прави кежуъл геймър?
Факта, че е вложил във хобито си повече пари от колкото ти някога ще вложиш?
Факта, че играе на всички платформи докато ти играеш на 1?
Факта, че е играл години преди теб?
Ааа, забравих най-важното - мнението му не е същото като твоето. Ясно.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 25.05.2011, 13:05 ?. :

"Факта, че играе на всички платформи докато ти играеш на 1?"
В този сайт конзола(друга платформа) е силно обидна дума !!!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 25.05.2011, 20:54 ?. :
Редактиран на 25.05.2011, 21:08 ?.

Искам да чуя същото, което вие казвате, само че, този път да не бъде написано от конзолен фенбой.

Погледнете това:
http://www.youtube.com/watch?v=HogeV6KQC7 I
Lame...

Не че не му гледам ревютата... просто момчето е прекалено Casual. Точка.
Не е и тактичен. Хората благоволиха да го пуснат на VGA 2010, като официален гейм-журналист, а той тръгна да се перчи на изпълнителният директор. Глупаво. Много ме е яд. И това е човекa, който трябваше да защитава PC гейминга... :(

65 мнения
профил »
DEEPkillBG каза на 24.05.2011, 08:35 ?. :

Честит 24 май!

13 мнения
профил »
Luvara каза на 24.05.2011, 12:21 ?. :

Някой случайно да знае как в тази игра да открия gamepad-а си.Ползвам най-обикновен usb геймпад,но нещо в настройките немога да го открия.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 24.05.2011, 13:38 ?. :

Играта е супер, вече няколко дни не ме пуска ^^

249 мнения
профил »
Sintes каза на 24.05.2011, 16:29 ?. :

Fable 3 не е лоша игра със сигурност, единственото което ме дразни в нея е детската визуалност. Сигурен съм, че можеха да я направат да изглежда малко по-сериозно. Бойната система не е нищо особено, зрелищна е, но плоска(както е и на Witcher 2 между другото), харесвам малко по-сложните бойни системи тип POP/GOW. Microsoft не са се и помъчили да направат тази игра наистина хитова като TLC, а е можело.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.05.2011, 16:43 ?. :

Играта просто няма за цел да изглежда сериозно. Сериозни игри колкото щеш, ако направят тази сериозна ще отпадне 50% от чара и атмосферата и хумора. Никой не иска сериозен Фейбъл.

451 мнения
профил »
Logus каза на 25.05.2011, 07:34 ?. :

Абсолютно съм съгласен, че играта не е сериозна. И F1, и F2 успяха да събудят у мен детски интерес към изследване на света до най-малкия детайл; забавлявах се с чудесен хумор и не съжалявам за посветените на играта часове. Когато намеря време, ще си взема и тройката - и отсега очакванията ми за нея са положителни. Както обичам да казвам - няма да е играта, която ще промени представите ми за гейминг или ще ме задържи пред монитора/телевизора без да мисля за нищо друго; но със сигурност ще ми достави удоволствие да я изиграя.

115 мнения
профил »
bob4estia каза на 25.05.2011, 12:18 ?. :

Незнам но Fable 2 ме грабна повече преди няколко години отколкото тази....

664 мнения
профил »
John-117 каза на 25.05.2011, 13:10 ?. :

Може би защото е по-добра. Fable поредицата прави невъзможното - въпреки кашоните с пари дето се изливат за бюджет, въпреки ненормалните продажби и въпреки видимо кадърното студио работещо над нея става все по-зле и по-зле.

115 мнения
профил »
bob4estia каза на 26.05.2011, 11:41 ?. :

За жалост да

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 25.05.2011, 15:53 ?. :

Понеже успях да изиграя играта два пъти преди да успеете да пуснете ревюто (аз получих моето копие с пре-ордър, два дни след пусковата дата, на вас би трябвало да ви го дават преди това) и простете, но имам коренно различно мнение от това на колегата Тодоров. За да не стане постът твърде дълъг, ще коментирам само посочените плюсове и минуси...

Визията е СЛАБА! Текстурите са добри като резолюция, играта върви плавно дори на среден клас машина, но липсват две основни неща - контраст и актуалност. За системните си изисквания Fable III предлага много motion blur, bloom и още няколко "мазилки", които пречат в 90% от случаите, особено в битки. Графичното изпълнение е на ниво 2007-2008 година. Колкото до атмосферата - за нея няма да споря! Тя абсолютно компенсира за неоптимизираната графика.

Чувството за хумор, драги г-н Тодоров, е типично както за поредицата, така и за другия франчайз на Lionhead - Black & White. Така че не е нищо ново...

Имам един проблем с ревюто - в текста плюете липсата на меню, а пък това е посочено като плюс. Не разбирам парадокса. Но пак ще припомня - менюто в Black & White например, е вътрешността на храма. Във втория Fable също Sanctuary-то изпълнява ролята на меню. Т.е. същият принцип е залегнал като цяло в игрите на студиото.

За кофти оптимизацията казах вече, но личното ми мнение въпреки морално остарялата графика, човечетата приличат на хора, а не на зле нарисувани анимационни герои. Това определено е някаква еволюция спрямо предните части.

Опростеният геймплей е характерен за ВСЯКА ЕДНА игра, излязла от 2009 г. насам и носеща логото на Games For Windows. Няма да ви казвам защо е така - не сте малоумни. Само ще кажа няколко заглавия с по-малко или същия брой бутони за управление: Batman Arkham Asylum, SAW - The Video Game, Prince Of Persia 2008... 'Nuff Said!!!

Патфайндингът? Единственият проблем с него е че играчът винаги трябва да се върти около придружителите си и да ги следва, а не обратното. Това води до кофти моменти, като в пещерите на Аврора по средата на играта, където трябва да следваме Уолтър плътно. Да, гадно е, но е режисирано с идеята да не се пропуснат важни моменти от сюжета. Това не е RPG или 3rd Person Adventure, а приказка...

Нищо ново... Това вашият колега Сашо, който отговаряше на писмата преди, го наричаше МРЪНКАНЕ!!! Писали сте много ревюта за конзолни портове, прегледайте ги отново и вижте колко от тези, които НЕ СА на Ubisoft, имат нещо ново в тях.

Гейм журналистиката е като всяка друга такава - избягвайте личното ви мнение да попречи на обективноста ви! И, г-н Тодоров, по меча ви са се появили руни не защото сте използвал много магии, а защото сте си го ъпгрейднал. Сори...

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 25.05.2011, 20:20 ?. :

Браво ти можеби наистина разбираш от тази игра. Искам да те питам как мога да си нарпавя пшката далекобойна крабина приемрно от далече да ги пускам или как да я ъпгрейдна на близкобойна помпа за меле. Веднуж играх стана карабина друг път играх стана помпа и от какво зависи това?

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 27.05.2011, 18:37 ?. :

Абе на кратко - играта е тъпа. Никога няма да стигнат до нивото на първия Фейбъл. Последните два са пълни говна, особено третия.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 27.05.2011, 19:16 ?. :

Фейбъл 2 е най-як а ти си най-прост.

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 28.05.2011, 11:36 ?. :

Защото е най-лесния и простия. Може би това е единствената игра, която разбираш кво става.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 28.05.2011, 13:10 ?. :

Браъле аз играя Шогун тотал уор 2. Ако искаш да се направиш на умен играй тотал уар игрите. Ако искаш да се забавляваш просто играи фейбъл, ако искаш да си набиеш чекия пусни си уичер.

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 28.05.2011, 14:01 ?. :

Зако намесваш Уичъра в цялатата работа. Шогуна не е моята игра, не харесвам сетинга. Вещера не може да се обсъжда тук, защото е друга класа и друг тип игра, ако щеш.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 28.05.2011, 14:10 ?. :

Казах ти коя игра за кво става. Фейбъла е игра за забавление с атмосфера, хумор и много нови идеии които ги няма в никоя друга игра. Шогуна е най-яката игра за пц. В уичера няма нито дизайна чара и атмосферата на фейбъла, нито се исизква интелект за да се играе както при шогуна. Намесвам я защото разправяш че се изисквало повече интелект отколкото в фейбъла. Глупости възможностите, атмосферата и чара на тази игра са недосегаеми от комерсиялни шитове като уичер. Не че фейбъл не е комерсиялен, просто има идеии в тази игра които я издигат над обикновени игрички като уичер.

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 28.05.2011, 15:48 ?. :

Написах дълъг пост и без да искам го затворих.....

Основното е че Вещера е игра, която може да протече по два съвсем различни начина, да направиш 5-6 страшно важни избора и няколко по-малки. Игра, която има кинематографичност, кътсцени, чудесни диалози, много добър геймплей, dark fantasy атмосфера, супер сетинг и три напълно различни начина да си развиеш героя. Бойната система си е доста засукана, просто трябва да си играл играта. Сюжете е разкош, музиката също, главния герой е точен пич, а тези около него също са големи терци.

Единствените минуси са че е кратка, финала е малко постен, а всичко крещи и предразполага че третата част ще е яката работа. Много ми напомня на финала на МЕ2, който подсказва че третата игра ще е най-мащабна, с най-интересна история и т.н. Тук нещата са подобни и всичко е много засмукващо и зарибително.Ти явно обаче се кефиш на игри с отворен свят, който може да изследваш, да купуваш имоти и да търсиш това и онова, но това е за сметка на история, персонажи и диалози. Фейбъла си е приключенско екшънче ( за мен тъповато ) до момента в който ставаш крал, там вече може ад се каже че започва играта, но пък отново не е типичното РПГ, което искаш от фейбъл... ПРимерно първа част не беше толкова лесна, имаше си експлорването, но и имаше историйка, персонажчета, не беше всичко толкова вяло.


Ако толкова ти харесват open world игри ( Вещера си е на чаптъри и не можеш да мърдаш, но пък чаптърите са стабилно големи), ти препоръчвам да се насочиш към Скайрима, която ще е играта на годината. Супер зарибената игра ще е. Вещера имаше нещастието да излезе 2011-та и ще се размине с игра на годината, а съм сигурен че ако беше се появила 2010,2009,2008, че и догодина би взела с лекота приза за най-добра игра.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 28.05.2011, 19:22 ?. :

Битките в вещера са малоумни. Казвам го като човек който с годни се е занимавал с боини изкуства тренирал съм кендо кенджуцо над 5 години то е с оръжия освен другите неща. Значибитките в фейбъл са по релаистични понеже не залагаш на въргаляне когато си с меч или чук. Няма такова нещо когато си с меч да се въргаляш. Знам че за хора които нямат идея от бои може да им изглежда много яко да се въргяляш, но ако се опиташ да се превъргаляш докато се биеш меч ще те заколят моментално. В фейбъла е направено така че да използваш въргаляне когато се биеш от разстояние за да избягваш мелето, а когато си в близак бой с оръжия се ползва блок. Просто това е много по-добре нарпавено и не дазни хора като мен които разбират наистина как се води битка с оръжие. Можеби и мен щеше да ме кефи вещера ако си нямах на идея как протича истинска битка, ама така ми е дебилно. За отворения свят няма да говоря на фейбъл си имам свобода да си експериемнтирам и да си правя каквото си поискам, докато на игри като вещера те водят за носът и просто не разбирам каде е кефа в тора. Това не е рпг, та вещера е по-малко рпг от диабло. Да не говорими за кустомизаця не може да станеш напомпан или хърбав или дебел, пънкар, скинар или нинджа. В фейбъла можеш всичко това и още много. Не може да спичш хората по улциите само докато минаваш покрай тях или да ги караш да те обичат. За какво ми е да играя таква игра заради фалшивите битки? Ако искаш битки играи девил меи краи и там качвашш левели дикаш умения ъпгрейдваш оръжия и минаваш нивата едно след друго само дето битките са феноменално по-високо ниво отколкото пародиятя с търкалянето в вещера.

806 мнения
профил »
pi4aama каза на 19.09.2011, 16:51 ?. :

Fable 3 има добър combat ? ПХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАА

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 29.05.2011, 05:54 ?. :
Редактиран на 29.05.2011, 05:57 ?.

Само да ти кажа, че както Вещера е на чаптъри - така играта има повече избори и се променя повече в зависимост какво правиш. А разбиранията ти за РПГ за плачевни - RPG - Role Playing Game - игра в която играеш ролята на някой и правиш избори и си развиваш героя. Никъде не е казано, че трябва играта да е с отворен свят и да станеш крал накрая. Вещера е 100 пъти повече РПГ от Фейбъла, защото има някакво предизвикателство, има история и има персонажи и трябва да четеш книги и писма и т.н. Всичко е изпипано и направено за хора, които знаят английски и се интересуват от историята на играта.

Отделно във фейбъл бойната система на практика е няма, защото мога от 1ви левел без да ъпвам нищо да натроша всички, а във Вещера ако не ползваш капани, бомби и адремалина си - на хард ще те правят на създарма.

Фейбъл си е чист hackn slash -нямаш инвентар, нямаш статове по броните, няма история. И дори малоумен ще ти каже че бойната система на Фейбъл е една от най-лошите въобще в игра. То толкова лесно и глупаво е направено сечеш наред и никой не може да ти каже нищо. Да не говорим като си тръгнал да говориш за реализъм - как героя ти хем никога не мисва с пушката, хем е маг, хем върти огромен чук, хем като убие някой събира червени топчици от него и печели експириънс. Абе малоумна работа. Можело да се нацепваш и да си дебел - бати простотията, това ли ти е идеята за яко РПГ ?


РПГ с отворен свят са игри като Обливиън. Фейбъл е детска игра.


Игра която не те занимава да си купиш по-добра броня и по-добър меч или да се специализираш в някаква насока, а не да си маг/войн/роуг/стрелец и т.н. не е никакво рпг, а чист екшън в който накрая ставаш крал и вземаш решения за хора, които грам не ти пука, защото играта не ти дава никаква реална интеракция и интересни разговори с тях.

Бтв това извън спора - Президента на Полша подарил на ОБама Witcher 2 CE : )

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 29.05.2011, 11:43 ?. :
Редактиран на 29.05.2011, 11:44 ?.

Рпг е игра на роли демек избираш си ролята. Вещера си само един герои не може да си избеш роля трябваше да има поне избор на герои или възможност за кустомизацяя да си го направиш по свой собствен вкус. Аз кво да правя като не мекфи този герои да игаря с него ли? Имало предизивикателство и за това било рпг. По тая логика тетрис е супер рпг защото нкога не си го превъртал или мънки айлънд е рпг понеже има история и персонажи и трябва да четеш. И на бомбърмен ползваш капани бомби, о иеее явно бойната система е наистина луда и там и на хард те правят и там на създърма.
Ясно ми е колко си ограничен щом за феъбъла ипсата на инвентар ти е минус сигорно повече се кефиш на мизерния конзолен инвентар в уичера доста жалко че има хора като теб. а също така не си запознат с играта щом не знаеш че всяйа драха има бонуси и мунуси. Просто си толкоз ограничен че неможе да излезеш от стереотипа наложен ти от комерса. Боината система на уичера е пълно дърво не стига че се въргаляш като малоум постоянно а на сичкото отгоре ако решиш да сложиш алебарда или друго съвсем различно оръжие на местото на меча си нашиа олигофрен млати с алебардата по същия начин както млатеше с меча си само дето скина на оръжието е алебарда. Ебаси пошлата работа това е ужасно изобщо по-зле няма как да бъде. Също така явно съвсем не си запознат с фейбъла и пишеш по енерция като всеки глупак щом не знаеш че сам си избираш дали героя ти да е боец, магиосник стрелец или комбинация между тези трите. Освен това в зависимост от играта ти се развиват оръжията по различен начин и не се въргаляш като малоумен ако си боец с меч или чук а използваш блок и удар както си трябва. Уичера е едно стереотипно конзолно екшънче, което не се различава от купчината други игри, докато в фейбъла всичко е различно както каза ти дори няма инвентар, това че било детско явно не е така щом рейтинга на играта е 16+ пък и игрите се играят не з ад асе правиш на голям, а за да се правиш на малак. Надал това че играеш уичер те прави по-голям мъж от някои които играе супер марио примерно. Просто преставите ти за мъжко и детско са доста криви. Игрите са направени точно за това за да те върнат в детските години, освен ако не си детенце, тогава може да играеш уичер за да се почустваш мъж.

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 29.05.2011, 12:23 ?. :

Честито след тази поредица от мъдри мисли си спечели честно и почтено титлата най-тъп потребител в ПЦМ, като делиш първото място само с Уидоу. Отивай си играй посраната игра, дето е продала 100 копия на двете платформи и няма да видиш повече нищо от Фейбъл франчайза до края на живота си, защото колкото и тъпи да са повечето хора, започнаха да се усещат за какво става въпрос.


Мен не ме мисли, Вещери ще има много, Мас Ефекти ще има много, Драгън Ейджове ще има много, само не ми е ясно как с неограничено време и ресурси, на Молиньо му наритаха задника малко студио от полячета, които имат една успешна игра зад гърба си. Жалко за теб и другите мишоци, които се кефят на тъповати игрички.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 29.05.2011, 12:45 ?. :

Еми това че някои много тъп те мисли за тъп доста често означава че си умен. Пожелавам ти да се почустваш истински мъж докато игареш уичера.

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 29.05.2011, 13:50 ?. :

А аз ти пожелавам да спреш да се вживяваш в игрите, които играеш. Видеоигрите са за забавление, не да се почувстваш мъж. Явно ти обаче си психически тотално изперкал и на 30 години си се вживяваш в игрите и се пранасяш във виртуалния свят на фейбъл и мечтаеш да си принц, който строи къщи. Изроди всякакви.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 29.05.2011, 15:45 ?. :

Тоа па балък аз играя на 3д макс бе ако знаеш какво е това. Ти доти за шогун 2 нямаш интелект.

71 мнения
профил »
DJ Cat каза на 29.05.2011, 18:33 ?. :
Редактиран на 29.05.2011, 18:34 ?.

Тъпако играя Total War сериите, на ШОГУН НЕ МИ ХАРЕСВА СЕТИНГА. Прост ли си или къв ? Не мииии харесваааааааа сетингаааааа. Не хареееесваааам азиаааатскиии лайнааа. Разбра ли ме сега ретард забил.


Ако я имаш оригинална както не я играя, ще ти начупя кофата както си искам, но те знам че си я изпиратствал, защото си тъпо наркоманче, дето няма два лева да се усмихне. Ай хой са скрии смешко, не ме занимавай с глупости. Ти еба неграмотния гей, ще те направя на салата, на каквато игра кажеш путьо.


И спи да павкаш тва и онова, защото грам мозък не ти е останал в кухата кратуна, едвам ти разбирам речите брато.


Отивай да гониш жълти линии и да си отглеждаш кучето в малоумната игра.

224 мнения
профил »
Neusfor каза на 03.06.2011, 12:40 ?. :

Хора..нека просто си играем първата част и забравим,че и този инцидент се е случвал :D

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 03.06.2011, 15:06 ?. :

Играй си тетрис ако искаш и забрави за живота

224 мнения
профил »
Neusfor каза на 07.06.2011, 16:04 ?. :

Бате..спри да си набиваш мечките.

19 мнения
профил »
Трол каза на 04.06.2011, 14:08 ?. :

Човече, за The Witcher 2 говори, каквото щеш, ама спри да се ебаваш с тетриса.

14 мнения
профил »
Liceto каза на 09.06.2011, 14:22 ?. :

prevurtqx q za 3 4asa ..... mega kratkoto i leko pusto...

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 03.07.2011, 18:50 ?. :

Кое бе тетриса ли???

45 мнения
профил »
tunderlight каза на 07.07.2011, 11:34 ?. :

Искам само да кажа,че първата ,,Басня'' бие всички останали.Майната й на двойката -тя ме обиди с две неща:
1)само за конзоли!
2)толкоз я измениха като концепция,че да се чуди човек дали Lionhead са създали играта в трезво състояние,или с лютеница в едната ръка и с Дедова(не,не Старкрафтска)ракия в другата.

Провал,с една дума.

Какво да кажа за тройката:обиди ме дори повече!Рекох си,на третия път няма как да не се получи.Друг път!Докато играех това чудо се изумих до такава степен от геймплея,че едва не паднах от стола.

Ето фактите:
1)когато трябваше да избирам,дали да затрия приятелката на главния герой,или да пратя на разстрел ,,бунтовниците'' ми направи впечатление,че все едно играя Симс.Няма емоционалност,няма я дилемата от първата игра(добро или зло).По време на гореспоменатата сцена с избора(кой да убият) имах чувството,че не избирам между хора,а между парцали,или каквото там решите.

Обобщението е че тази игра,подобно на предшественика си,не е лоша,но не е и ФЕЙБЪЛ!

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 15.08.2011, 12:55 ?. :

Само като видях препоръчителните и ми се подкосиха краката...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Fable III

Превю:
Да си могъщ и непобедим герой е яко. Но още по-добре е да си владетел със скъпа корона! При това на цял Албион! Как ще се отнасяш с твоите поданици тогава?

новини:
След като прекара повече от 12 години при създателите на ролевата поредица Fable, неговият творчески директор Гари Кар обяви, че го напуска.
Ще поемем ли отново дълго пътуване към вълшебната страна Албион - доста е вероятно, ако се съди по регистрирания с това име домейн от компанията Microsoft.
Оказа се, че е станало недоразумение - следващата седмица няма да има демо на Fable III, а и никога не са съществували подобни планове.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78