facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FIFA 15
Ревю | 26.09.2014 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
EA Canada
Издател:
EA Sports
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.73 лв
купи играта »

плюсове

Страхотна презентация във всяко едно отношение

Реалистичен физичен модел

Ultimate Team се развива в правилната посока

Спиращи дъха моменти, когато всичко работи…

минуси

… но за да ги постигнете е нужно да се върнете малко назад

Career Mode е пренебрегнат

На моменти прекалено много случайни фактори

Въпреки че технически FIFA 15 излиза за рекордно голям брой платформи, трябва да уточним, че „истинските“ версии на играта всъщност са по-малко. Най-напред версията за Android представлява силно орязан вариант, наречен FIFA 15 Ultimate Team за разлика от миналогодишното издание, което беше приятна изненада. За PS Vita, 3DS и Wii играта пък е чисто и просто статистически ъпдейт с актуални състави и отбори, но без никакви подобрения. Това ни оставя с двойката версии за двете конзоли на Sony и Microsoft, както и с РС версията. Въпреки че всички те са много добри, черешката на тортата е запазена преди всичко за PS4 и XBOX One, чиито версии ползват новия енджин Ignite на EA Sports. Този път обаче към тях трябва да добавим и РС версията, която е „ъпгрейдната“ до нивото на своите next-gen събратя.

И това определено си личи

Не се случва често да започнем ревю на спортна игра с описание на презентацията и визията, но в случая трябва да го направим първо, за да изчистим тази тема веднъж и завинаги и второ, за да наблегнем колко автентично наистина изглежда FIFA 15.  Е, чак пък колко, сигурно клатят глава някои от по-скептичните. Ами, ако външен човек влезе в стаята по време на игра, като нищо може да реши, че на телевизора или монитора върви мач на живо от голямо европейско първенство. Ето колко!

Съгледвачите на EA Canada са посетили десетки стадиони, за да опишат и възпроизведат в играта техните конструкции до най-малки подробности. Тълпите по трибуните пеят автентични песни в подкрепа на своите отбори и когато чуете за пръв път как зрителите пеят “You’ll Never Walk Alone” ще настръхнете дори и да не сте фенове на Евертън. При вкарването на гол следва бясна експлозия от звук и камерата осезаемо става по-нестабилна сякаш, за да възпроизведе неспокойните редици на трибуните, които се тресат от радост. Други дребни, но напълно забележими екстри като износването на терена по време на мача допълнително засилват илюзията за истинско футболно зрелище.

Въпреки това EA Canada понякога толкова залага на презентацията, че прекалява. Пример за това са анимираните сцени по време на мач, които не може да прекъснете. Когато реферът извади жълт картон и играчите започнат за 10-ти пореден път да изразяват бурно своите реакции ви се иска да ги прекъснете, но не можете. Често пъти единственото ви желание е да се върнете по-бързо към игра, но за съжаление трябва да изчакате задължителната кътсцена. Това очевидно е част от широко рекламираните стотици уникални емоции във FIFA 15 – едва ли някой се наема да ги преброи една подир друга, но е факт, че сега играчите реагират доста на най-различни ситуации дори тогава, когато не засягат пряко някое ваше действие.

Първият съдийски сигнал

Все пак това е футбол и случващото се на терена е най-важното  - без качествен геймплей другото е лъскава, но безполезна обвивка. Първите впечатления тук са малко противоречиви, тъй като промени има, но те са и предизвикателства. Най-напред нападението във FIFA 15 е едно от най-добрите и плавни във футболна игра – когато работи както трябва. Бързо ще видите, че изстрелите определено имат навика да отиват в най-различни траектории сякаш програмистите на EA Canada се опитват да ви изправят на нокти при всеки шут или центриране. Хубавото е, че този елемент на случайност не позволява да се експлоатират определени ситуации, които иначе биха довели за стопроцентови голове. Лошото е, че това ще върне дори по-напредналите играчи обратно в началната фаза на изучаване на геймплея тъй като както шутовете, така и центриранията и дори ъгловите удари сега са по-трудни. Ударите с глава на трудност над Semi-pro пък направо изискват сериозни умения. Когато обаче влязат, подобни изстрели са наистина страхотни.

Тактически промени

В резултат на тези промени по-голямата част от атаките поне на първо време изглеждат по-успешни, когато са през центъра на терена. Не очаквайте обаче, че и там ще ви бъде лесно. За добро или зло дриблирането е по-реалистично от всякога, но сега вече трябва да се научите да ползвате правилно бутона за спринт и десния стик на контролера за трикове. Онези, които искат по-голям реализъм със сигурност ще са доволни, но привържениците на аркадния геймплей, които търсят бързо забавление ще трябва да положат повече усилия.

Играчите определено си тежат на мястото, при това съвсем буквално, тъй като приказките за подобрения физичен модел не са празни. Бързите крила по-често ще губят, притиснати от силни бекове, но повратливите нападатели най-често оставят  далеч зад себе си тромавите централни защитници. Маневреността с или без топка е ключова във всички случаи, тъй като ако не сте сигурни, че ще успеете с шпагата, по-добре не пробвайте изобщо. Едно погрешно плъзгане и защитникът е аут от ситуацията. Вместо това правилното отиграване е да се опитате само да притиснете нападателя и да повикате втори играч, с помощта на когото да го приклещите и отнемете топката.

Сам срещу всички

Някои от по-дразнещите моменти от предните части също присъстват. Как е възможно противниковият нападател да запази владение след три поредни шпагата не е ясно, но се случва. Специално шпагатите изискват страхотна прецизност и често пъти ще ви бъде трудно, защото ще изпитвате чувството, че се борите не само с противниковия отбор, но и със самата физика. Това е така, защото зад кулисите работят толкова много индивидуални компонента, които поддържат случайния елемент в играта, че това не винаги помага на самата игра.

Нека все пак приемем, че с добра комбинация от дрибъл, пласиране и извеждащ пас най-сетне се озовавате очи в очи с врата. Лесен гол, мислите си вие. Но не би. Вратарите във FIFA 15 са значително подобрени що се отнася до техните способности да разчитат конкретните ситуации и да търсят правилно решение. Те парират, спасяват, боксират и изобщо дават всичко от себе си, за да заключат вратата си. Е, от време на време допускат и традиционните глупави грешки, но определено са много по-стабилни и лесни попадения на трудност, различна от Beginner няма.

Накрая самата топка има своенравния характер на зарязана на абитуриентския си бал красавица. Често пъти в предните FIFA игри без значение колко силно и точно я насочите, тя сякаш бе предварително програмирана да стигне до целта. Тук обаче топката е физичен предмет. Неспокоен, въртелив, винаги готов да кривне малко, за да оближе гредата.

Промени другаде

Ultimate Team режимът също е преработен, но тук промените са по-дребни и като цяло само положителни. Такава е опцията за взимане на играчи под наем, която не е съвършена- те се набират от Football Catalogue и са ограничена бройка – но пък дава стратегическа дълбочина. Concept Squads е интересна опция, която ви позволява да създадете (но не и да играете с) вашия отбор-мечта и да го споделите с приятели. Достъпни са и т.нар. приятелски сезони, където играете само с приятели, а не със случайни хора онлайн.

За съжаление Career Mode е практически игнориран тази година с изключение на няколко козметични промени. За щастие управлението на съставите е по-интуитивно с визуален интерфейс, който дава по-добър поглед върху отбора.

FIFA 15 редува моменти на неподправена наслада с такива на също толкова автентично раздразнение. Това не е защото играта е прекалено нечестна или неоправдано трудна, а защото реализмът е на максимално ниво. Да, ще трябва да преговорите някои основни моменти от геймплея, но когато свикнете всичко ще си дойде на мястото като в добре подреден пъзел. EA Canada не е преоткрило колелото или топлата вода, но е придало изключителен блясък на една вече солидна основа. Така на този етап FIFA 15 си остава най-добрата футболна игра за компютър и конзола, до която може да се докоснете. 

 
системни изисквания
OS: Windows Vista, 7, 8 и 8.1; 4GB RAM; CPU: Intel Q6600 Core2 Quad 2.4Ghz или AMD Phenom 7950 Quad Core; видео: NVIDIA GTX 650 или ATI Radeon HD 5770
напиши коментар
 

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 29.09.2014, 07:49 ?. :

“You’ll Never Walk Alone” ще настръхнете дори и да не сте фенове на Евертън ''

Този химн е на Ливърпуул не на Евертън.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 29.09.2014, 08:24 ?. :
Редактиран на 29.09.2014, 08:26 ?.

Моля ти се мисли малко ако обичаш! Авторът има впредвид, че ще настръхнеш без значение на кой отбор си фен, защото има реализъм. Ако си фен на Евертън и чуеш химна на Ливърпул ще настръхнеш, но в отрицателен смисъл понеже са градски съперници( за който не знае и не се интересува от футбол).

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 29.09.2014, 09:10 ?. :

Разбрах какво има впредвид автора но го е написал грешно . Написано е така сякаш химнът е на Евертън .

560 мнения
профил »
dogma каза на 29.09.2014, 11:46 ?. :

Колегата Zlob е прав, нормално е като чуеш бойната песен на вечния враг да настръхнеш в негативен смисъл.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 29.09.2014, 12:32 ?. :

Не го е написал грешно. Не е лошо да се научите да четете между редовете....

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 30.09.2014, 13:21 ?. :

За какво пък им е на "Карамелите" да настръхват като чуят "You'll Never Walk Alone" при положение, че Ливърпул са пълна скръб през последните години(с изключение на миналата, когато изтърваха титлата)?

205 мнения
профил »
nozo каза на 01.10.2014, 18:24 ?. :

и знаете ли кое е най-дразнещото, Бийтълс са били фенове на Евъртън, а феновете на Ливъра са им взели песента за химн

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 02.10.2014, 20:09 ?. :

Ливърпул (не Ливърпуул!), може да са били слабички до миналата година, но вечните врагове винаги се раздават един срещу друг. Сещам се много добри мачове през годините между Евертън и Ливърпул.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 29.09.2014, 07:58 ?. :

Нима има нов автор в екипа?

389 мнения
профил »
venenum каза на 29.09.2014, 09:53 ?. :

Филип Станиславов пише от много време. Мисля накъде от началото на 2010.Друг е въпроса, че пише ревюта рядко, а в последно време още повече...

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 29.09.2014, 09:14 ?. :

Още от същото!

214 мнения
профил »
newcomer каза на 29.09.2014, 13:38 ?. :

Изненада, изненада. Да се бяха сетили за някой нов режим поне.
Вече има няколко f2p фифа игри, които предлагат игра с други хора безплатно.
На който му се играе нещо качествено, препоръчвам FIFA Online 3. Сега се рекламира и някаква FIFA World, която не съм опитал, само защото една игра за футбол ми е предостатъчна. :)
Ако някой цъка, да казва.

155 мнения
профил »
igra4. каза на 29.09.2014, 21:24 ?. :

Добра е играта. Става да пуснеш 2-3 мача ей така. Аз предпочитам FM пред FIFA.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 29.09.2014, 22:08 ?. :

Защо пак тоя Лео Меси е на обложката, пуу бее...

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 30.09.2014, 11:29 ?. :

Edit Stealth: Коментарът е изтрит, защото не е по темата.

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 30.09.2014, 15:09 ?. :

Пич,това е ревю на игра.За това има "информативна стойност".

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 30.09.2014, 15:23 ?. :
Редактиран на 30.09.2014, 15:39 ?.

Edit Stealth: Коментарът е изтрит, защото не е по темата.

1 мнения
профил »
meproyounoob каза на 01.10.2014, 09:06 ?. :
Редактиран на 01.10.2014, 09:07 ?.

Ако сте част от BG Community-то и фен на Fifa 2015 https://www.facebook.com/fifa15bg влизайте тук сформираме общност с цел бъдеще турнири приятелски срещи и т.н , също така, ако нямате играта от NEXT TV & Pulsar дават едно копие, повече информация в фейсбук-а успех на всички :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
FIFA 15

новини:
По този начин целият каталог от спортни заглавия на компанията за 2014 г. вече е безплатен за абонатите.
Успехът на компанията е пряко свързан с представянето на FIFA 14 и FIFA 15, които общо прекараха 14 седмици през 2014 г. на върха във Великобритания.
Турнирът ще се проведе на 11 октомври в магазина на Плесио на ул. Ангел Кънчев 5, София от 11:00 ч.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
Split/Second 38
FIFA 13 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31