facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FIFA 11 vs. PES 2011
Ревю | 04.10.2010 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
EA Canada / Konami
Издател:
EA Sports / Konami
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

FIFA 11

+ по-изпипана РС версия

+ нови трикове и движения

- все още липсват част от конзолните екстри


Pro Evolution Soccer 2011

+ изключително гъвкав геймплей

+ лицензи за евротурнирите

+ редактор за стадиони

минуси

FIFA 11

- все още липсват част от конзолните екстри

- повече картони


Pro Evolution Soccer 2011

- нужда от дребни подобрения

Футболните страсти отново се разгарят с пълна сила. Националните първенства вече набраха скорост, а евротурнирите стават арена на някои особено интересни двубои. Точно такъв двубой, но на виртуалния терен, ще се разрази и тази есен, когато един срещу друг ще излязат отборите на FIFA 11 и Pro Evolution Soccer 2011. Двата колоса на футболните симулации имаха своите силни и слаби мигове в последните години. Всички знаем историята – дълго време FIFA бе категорично по-добрата игра, но постепенно PES започна да застига конкуренцията, не на последно място, защото успешно усвои уроците от миналото. В началото играта на Konami имаше шепа лицензирани отбори, само три лицензирани лиги и крайно оскъдна селекция от финтове и трикове. PES 2008 имаше ужасна защита, а в 2009 реферите вадеха червени картони за перфектни шпагати. 

За тазгодишното издание на битката и двете компании са се подготвили и са обогатили арсенала си с нови оръжия, така че нека видим с какво ще ни изненадат те. 

И така, какво ново

След слабичката FIFA 10, новата игра идва с по-големи амбиции. Абстрахирайки се от рекламните пожелания като това за вратарите по-горе, може би най-важното за нея е, че този път тя е създадена специално за РС и в нея са вложени специфични усилия и задачи, които да съответстват на платформата. Въпреки че РС версията все още изостава спрямо конзолните, личи си, че EA Canada са се постарали. Най-напред енджина на играта, който досега се ползваше ексклузивно за РS3 и XBOX360 версиите й, вече е прехвърлен за РС платформата. Това неминуемо води до някои графични подобрения, като например пресъздаването на лицата на футболистите, което е силна страна и на PES. Специално FIFA 11 за PC вече не изглежда като леко напудрен конзолен порт, а има собствена идентичност, макар че някои по-придирчиви геймъри биха отбелязали съществената прилика между FIFA 11 за РС и FIFA 10 за XBOX360.

Когато говорим за известни футболисти на клубно и национално ниво, приликата и в двете игри наистина е отлична. Очевидно е обаче, че на никой не му се занимава с възпроизвеждането на резервната скамейка на изпадналата във Втора бундеслига Херта например. Поради това контрастът между „истинските” звезди и генерираните от играта футболисти понякога е доста ярък. Първите изглеждат като почти стопроцентови модели на реалните играчи, докато останалите са просто за пълнеж при това понякога с наистина фрапиращи разлики. В това няма лошо, ако сте фенове на Арсенал или Барселона, но много известни европейски отбори като Аякс например все още нямат нищо общо с действителността. Освен това в РС версията на FIFA 11 липсват подобрените анимации при отбелязване на гол от конзолното издание.

Отборите са на терена

Качествени промени в геймплей механиката не са се появили – и във FIFA 11 и при PES 2011 основната задача си остава да вкарате топката в противниковата врата. Ако трябва да се опише с една дума геймплея при FIFA 11, това е „гъвкавост”. Благодарение на новата система за пасове, подаванията са много по-точни и почти винаги стигат до този, за когото са предназначени. Отиграванията с глава също изглеждат по-добре благодарение на това, че имате малко повече контрол над футболиста, с когото посрещате топката. Финтовете като че ли са по-сложни от преди, но приятната изненада в това отношение е включването на едно триково движение на Митко Бербатов, което по-чевръстите от вас ще могат да възпроизведат.

Същите тези вратари, които са толкова хвалени от PR екипа на EA, донякъде оправдават очакванията. Времето, в което стражите се лутаха крайно дезориентирано и сякаш бягаха от топката, все повече остава в миналото. Сега най-силното им оръжие сякаш е излизането, което може лесно да сложи край на всяка атака.
   
В интерес на истината, физиката на топката във FIFA 11 е подобрена спрямо предните версии. Това обаче не е достатъчно, за да й даде предимство пред PES 2011, която може би изглежда с една идея „по-футболна” игра в този си вид. Във FIFA 11 понякога реализираните голове изглеждат нереалистично или преувеличено и вина за това има и странното поведение на коженото кълбо. В същото време всичко във футбола на PES 2011 сякаш „тежи” повече. Ефектите на подобрената физика са най-видими при преките сблъсъци с играчите и при шпагатите, когато по-мощният футболист има ясно предимство.

Разбира се, не липсват и недостатъци. Във FIFA 11 понякога може да получите изненадваща помощ от защитните формации на съперниците, които могат да бъдат разпилени твърде лесно. Има ситуации, при които един прострелен пас може да елиминира цялата защита, която колективно блее нанякъде, противно на всяка футболна логика. А съдиите на моменти се престарават излишно и наказват всеки по-остър шпагат с червен картон. Грубостта не е част от играта, но да завършваш мачове с 3-4 души по-малко също не е нормално.

На свой ред Konami също са се опитали да подобрят доста от геймплея, преди всичко в областта на контрола на играчите. Всъщност това може да бъде както подобрение в очите на опитните геймъри, така и да представлява трудност за начинаещите. Причината е, че сега чувствителността на пасовете е изключително висока и те трябва да бъдат преценени до съвършенство. Центрирания, къси подавания, тъчове и какви ли не други отигравания – за да сте сигурни, че те ще намерят целта си, трябва да предугадите много точно както вашето движение, така и пласирането на другия играч.

Определено се забелязва и промяна в скоростта на игра, особено в сравнение на леко тромавия PES 2010. Сега тя е динамична величина, която се променя до голяма степен въз основа на случващото се на терена. Така например, ако играете стартирате бърза контраатака, движението на играчите и от двата отбора веднага ще се ускори, като нападателите ще се опитат да се пласират по-добре и да разтегнат атаката, а защитниците ще търсят начин да убият контрата.
Автентичността на играта в PES 2011 няма как да не бъде подобрена, след като екипът, трудил се над играта, е посветил над 100 часа в работа по повече от 1000 нови анимации. Всяко едно дребно действие на играчите изглежда реалистично и сякаш извадено от телевизионен репортаж. Ако се вгледате по-внимателно ще видите, че дори когато не участват пряко в играта, футболистите се държат съвсем непринудено на терена, а не стоят като дървета. Атмосферата в PES 2011 е просто уникална и може също да се опише с една дума – футболна!
 
Режими и екстри в игрите

За всеки, който е следил поредиците в последно време е ясно, че авторите са се съсредоточили преди всичко върху случващото се на терена. Така например менютата в последните няколко FIFA игри са почти идентични, а Manager mode от 2008 и 2009 реално е един и същ. FIFA 2010 обаче имаше дори още по-слаб мениджърски режим с крайно ограничен контрол върху развитието на футболистите и проблеми с техните заплати – понякога за да привлечете играч в отбора си, беше необходимо да му предложите космически суми за седмична заплата, а подписването с играчи от отбори-съперници също изискваше невъзможно високи оферти.

Сега гръбнакът на FIFA 11 е новият Career Mode, в който може да играете като футболист, мениджър или играещ мениджър. Всеки избор ви осигурява различна степен на контрол върху съдбините на отбора и конкретния играч. Независимо какъв вариант изберете, той може да се проточи доста дълго във времето, тъй като играта предлага повече от десет сезона. До един момент тази кръстоска между Manager Mode и Be a Pro е забавна, след което вероятно ще се откажете.

В играта обаче отсъстват някои черти на конзолните й версии, като например широко рекламираната Personality +. Според EA Canada тази функция дава индивидуален облик на играчите като взима предвид някои лични качества, които влияят на начина им на игра. С други думи Рууни е агресивен, а Бербатов – мързелив и това има отношение на поведението им на терена. Дотук добре, но едва ли някой се е надявал, че авторите ще си играят да задават индивидуални характеристики като тези на всеки един или дори на мнозинството играчи във FIFA 11. Това, което всъщност са направили те, е да идентифицират няколко основни категории и да ги „залепят” за играчите. Така агресивността на Рууни е същата както на Марк ван Бомел например, при все че холандският капитан на Байерн Мюнхен е доста по-краен в реакциите си. При всички положения Personality +  интересно хрумване, но РС геймърите не бива да са сериозно разочаровани от липсата му в играта.

Освен отсъствието на Personality + във FIFA 11 за PC липсват още Creation Center и FIFA Theatre. Поради това в този раздел сякаш PES 2011 изглежда малко по-добре, не само заради раздела Extras, където може да придобиете различни аксесоари за отбора си, но и поради наличието на Stadium editor. С негова помощ може да създадете напълно оригинален стадион, избирайки всичко – от капацитета (от 1000 до 100 000 души за феновете на Маракана) и настилката до мрежите на вратите и разстоянието на трибуните от терена. Може да запазите цели 25 от така създадените стадиони, на които после да играете мачовете си.
 
За щастие на феновете и в двете е сериозно застъпен олайн компонента. При FIFA 11 може да мерите сили в двубои като 1v1 и 5v5, които може да разигравате както в сървърите на EA Sports, така и в LAN. На свой ред PES 2011 ни представя Online Master League – черешката на мултиплейър тортата на играта, където комплектовате сомбствен отбор и се борите с други играчи. Трябва обаче да отбележим, че в миналото онлайн елемента в поредицата PES имаше доста проблеми, затова сега само можем да се надяваме, че тази година Online Master League ще бъде наистина стабилна.
  
Битката на лицензите

Има хора, които твърдят, че за спортните игри като футбол или рейсъри, лицензираните отбори и марки не са толкова важни, колкото реалния геймплей. Истана обаче е, че наличието на оригинални данни просто засилва общия изглед на играта и дава възможност да се идентифицирате повече с това, което става на екрана. Точно това дълго време бе може би една от най-слабите черти на Pro Evolution Soccer, тъй като босовете на Electronic Arts предвидливо си бяха подсигурили лицензите на практически всички добри първенства и за японците оставаха трохи и възможността с търпелива работа с редактора да „поправите” измислените отбори и играчи.

За щастие в последно време PES дръпна значително в това направление и отново можем да се насладим на Шампионската лига и на Суперкупата на УЕФА, както и да съпреживеем най-българското състезание тази година – Лига Европа. За съжаление обаче там няма да откриете лицензиран български отбор. Евротурнирите са приятна добавка в играта и важна стъпка към нейната легитимност, особено като се има предвид, че финалистът в последното издание на Шампионската лига Байерн Мюнхен изобщо не беше в PES 2010. Освен това имаме на разположение и Копа Либертадорес, която е по-малко позната у нас, но е южноамериканския еквивалент на Шампионската лига.

От националните първенства в PES 2011 обаче само френското и холандското са стопроцентово акуратни, докато останалите – и реално всички големи шампионати като Висшата лига, Серия А и Примера дивисион – са представени относително скромно. Топ първенството на Англия има само двама истински представители – Ман Юнайтед и лондончаните от Тотнъм. В Премиера нещата са доста по-добре и там имате на разположение 14 реални отбора, докато в Италия те са 19.
Сравнение с FIFA 11 и нейните 24 лицензирани първенства не може да има. Отборите в продукта на ЕА Canada обхващат цели пет континента и в много от страните са представени дори и вторите първенства. При малко повече желание липсата на Шампионската лига може да бъде поправена с опцията Create a tournament. Със сигурност обаче продуктът на Konami е доста по-очакван в Южна Америка заради Копа Либертадорес – да, FIFA 11 има напълно лицензирано бразилското първенство, но в PES 2011 са най-силните отбори на континента, идващи от Аржентина, Уругвай, Бразилия, Парагвай и др.  
   
Реално това дали ще изберете FIFA или PES е въпрос повече на лични предпочитания и лоялност към едната или другата поредица. За нас обаче тази година короната отива за Konami и техния Pro Evolution Soccer 2011. Истината е, че японците вече са разбрали какво точно правеше FIFA най-добрата футболна симулация и са тръгнали по правилния път. За EA Canada остава почетното място и то най-вече, защото РС версията на играта не е толкова богата, колкото конзолната. Всичко това значи само едно – догодина ще видим още по-оспорвана битка. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core2Duo 2.4 GHz; 2GB RAM; видео: 8800GT или HD3870
напиши коментар
 

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 05.10.2010, 08:36 ?. :

във фифа има доста лицензирани отбори,да обаче едва ли някой от нас би играл с тях някога.аз предпочитам шампионската лига и да играя с най-актуалните отбори примерно.а и геймплея няма какво да го коментираме в пес.страхотен е просто.много е плавен, да има и недостатъци но като цяло е супер добър.тази година отново съм на пес! а и това със стадйоните е страхотно.видях стадйоните на други отбори който нямат на снимки и им направих абсолюлтно същите.например на ливърпул!

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 09.10.2010, 13:08 ?. :

Само че в ПЕС е лицензирана само ШЛ, а не отборите там. Тоест ще гледаш логото филмчетата и ще слушаш химна на Шампионската лига, но ще трябва да играеш финал между да речем Норт Лондон и Байерн ФЦ. Според мен очаквано ФИФА печели в битката с лицензите. Иначе няма нужда да се избира, всеки може да играе и двете игри.

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 05.10.2010, 12:57 ?. :

ФИФА!!!!!

556 мнения
профил »
ciborg каза на 05.10.2010, 20:14 ?. :

+1

10 мнения
профил »
wapuild каза на 05.10.2010, 15:47 ?. :

въпреки че Фифата е на светлинни години от миналогодишната смятам да се доверяна японското.

4 мнения
профил »
rarabg каза на 05.10.2010, 16:11 ?. :

пес

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 05.10.2010, 16:29 ?. :

FIFA..............

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 05.10.2010, 17:37 ?. :

FIFA !!!!!!!!!!!!!!!!

27 мнения
профил »
Bond каза на 05.10.2010, 17:41 ?. :

И двете игри имат силни и слаби страни. ПЕС-а се чувства по-като реална симулация. Има повече тежест в играчите и пасовете са малко по-трудни за пускате. Фифата пък има доста повече футбол ако мога така да се изразя. Има изключително ефектни на моменти отигравания и футболистите не са залепени за земята като в ПЕС, движението им е доста разнообразно и могат да отиграват трудни топки с разни пируети точно като в истинския футбол. Шпагатите и отнемането на топксата също са доста по-реалистични. В ПЕС много се разочаровах от изключително лошите анимации за падане на футболистите. Графиката при ПЕС поне за лицата е по-добра. Едиторът за стадионо определено е огромен +, но пък за поредна година коментара в ПЕс е изключително монотоннен. В фифа е далеч по-добър и разнообразен, макар и да е леко бъгав, като казва дадено нещо, а се е случило нещо съвсем различно.
Като цябо и двете игри много ми харесват, но ако трябва да избирам само една бих избрал Фифа, въпреки че съм дългогодишен фен на ПЕС.

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 05.10.2010, 18:07 ?. :

PES !!!

25 мнения
профил »
nedelchon каза на 05.10.2010, 18:55 ?. :

PESSSSS!!!!!!!!!

31 мнения
профил »
serjy каза на 05.10.2010, 20:12 ?. :

Хах ... не играя и двете,но предпочитам PES.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 05.10.2010, 20:17 ?. :

Що, обложката ли те кефи повече?

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 06.10.2010, 05:50 ?. :

PES

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 06.10.2010, 05:54 ?. :

ФИФАТА ми е прекалено лесна.от 20 мача имам 20 победи с резултати от порядъка на 4:1 6:2 4:0 а играя със Блекпул.тва не е много реално.прекалено аркадна ми се струва.докато в пес нещата стоят с 360 градуса по различно.тази година отново съм на пес.сякаш свикнах вече с нея!

1 мнения
профил »
play4rank каза на 20.12.2010, 14:35 ?. :

pusni se na world class i nqma da gi bie6 tolkova mn

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 25.08.2011, 15:35 ?. :
Редактиран на 25.08.2011, 15:36 ?.

.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 27.08.2011, 00:18 ?. :

Или се бъзикаш или описваш пълен кръг...

268 мнения
профил »
Demon II каза на 27.08.2011, 18:13 ?. :
Редактиран на 27.08.2011, 18:15 ?.

pusni si gi legendary

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 06.10.2010, 08:01 ?. :

На каква трудност играеш?Ако играеш на някоя от последните значи си бог на тези игри и няма смисъл да ги играеш :D Доста интересен клип гледах из нета.Един "експерт" твърдеше нещо от рода че във Фифата правиш 5 поредни паса и след това при опит да направиш следващ играта така правела че противника ти отнема топката...много интересно :D Уважавам ПЕС и ще продължавам да я уважавам,но наистина ако успеят да я направят малко по-разчупена и би била без проблем Фифа.В единия случай ПЕС се прави от японци,които имат съвсем различно мислене,а и традиции в правене на игри,а в другия от канадци май(EA Canada,нали?),а те си залагат на други неща.Би се получил супер хибрид между двете,но няма как да стане това :/

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 06.10.2010, 16:42 ?. :

Пич ако си мислиш че играя на регулар или пък на професионал лъжеш се!!! никога до сега не съм играл фифа или пес на лесно ама никога!!! дори като излиза играта и първия ми мач е на най-трудно! на фифа играя на Legendery а на пес съответно на топ плейър!не ми намеквай че ти не правиш такива резултати защото сиг няма да ти повярвам.сигурен съм че и тука има много хора който правят подобни резултати.ти ако тази фифа ти е трудна пази Боже за ПЕС!защо да съм бог! аз значи тря съм най-добрия играч на фифа ако се водя по твоята мисъл! от 20 мача имам 20 победи! нито се хваля нито нищо просто изразявам разочорованието си! а и не съм само аз който прави такива резултати! играя със блекпул! сами си правете сметки.и играя на най-трудното!

13 мнения
профил »
AntrAcsA каза на 06.10.2010, 13:51 ?. :

Абе.. FIFA не е лоша играта ама е доста еднообразна и лесничка ! Дори бих казал FIFA 11 е добра игра, докато PES 2011 е добър футболен симулатор.

Играем с един познат в Gameranger 2vs 2 или 3 vs 3 и той PES фен, от 10 мача имаме 10 победи като най изразителната ни победа беше 8-1 . 95% от ядрото на ФИФА 11 е базирано на старите PES игри, но малко с по аркаден характер и може би затова ни идва по лесна от колкото на ФИФА феновете.

68 мнения
профил »
A.C.A.B каза на 06.10.2010, 18:13 ?. :

какъв ти е ника в Gameranger да ви пробвам :Д

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 06.10.2010, 20:19 ?. :

thewhitenigga,с риск да се изложа ще ти кажа че срещу AI-то от professional нагоре просто се гърча и много ме мъчи.Когато играя срещу хора не ми е трудно,обаче си нямам на представа защо се получава така срещу компа...И да,не правя такива резултати като твойте,честно!

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 06.10.2010, 20:55 ?. :

при мене е обратното.на мулти играя доста трудно а срещу компа ми е лесно! смисал разгадавам какво ще направи компа! ами не знам защо ти е трудно.наистина се изненадвам! от колко време играеш фифа иначе? ако е от скоро разбирам.ако играеш 2 3 години ще почнеш и ти като мен! сигурен съм! моите приятели даже правят по големи резултати повярвай ми.един пич играе със йовил таун( 2 лига/англия/) на най-трудно естествено и победи челси със 0:4 като гост.при пес такова нещо да направиш е просто във сферата на фантастиката.тва имам предвид

707 мнения
профил »
sturba каза на 07.10.2010, 04:26 ?. :

Е незнам, но поне на 2010 или 2009 дето Legendary беше заключено и май трябваха 100 победи за да се отключи като го отключих ми беше 10 пъти по лесно от World Class така че пробвай на World Class може би ще ти е по-трудно.Иначе от изиграването на демата реших и си купих фифа 11, а за да не остана назад пес 11 ще си я пиратвам и ще ги играя и 2-те.Факт е че тази година и 2-те си заслужават

2 мнения
профил »
mcdc каза на 07.10.2010, 07:24 ?. :

PES винаги ми е била любима - играя я сега на компютъра.
По стечение на обстоятелствата играем сега на голяма плазма с джойстици (PC versiqta) FIFA-та и съм адски изненадан от прогреса и от миналата година ... играта е доста по-динамична, сблъсъците на футболистите доста радват ... има динамика докато някакси ПЕСА са го забавили ... ще трябва да поиграя доста дълго и на 2те още за да преценя, както и да пробвам ПЕСа на голямата плазма но като че ли тази фифа почна да ми допада тази година повечко заради многото детаили, които са вкарали и които държат много яка атмосферата на терена. Коментарите във Фифа също много повече ми допадат, ПЕСа почти не ги е променил. Отначало харесах повече Песа но сега мисля, че ФИФА ми е фаворит тази година главно заради бързата и динамична игра и супер реалния контрол на играчите - ще видя как са финтовете в 2те игри и ще си направя извод но е трудна битката им ;)

11 мнения
профил »
MishoMix каза на 07.10.2010, 13:09 ?. :

Аз съм твърдо фифаджия от 13 години, но няма да кажа лоша дума за Песа, в него не ми харесва дърварския геймплей, тичането на футболистите като коне и това че седят и чакат като замръзнали, никакво движение докато при фифата това никога не е отсъствало и това показва реалноста на дадените играчи, на този етап Конами са със светлинни години назад във футбола и виждането им за футбол като спорт за тях,Японци, какво да искаш от тях!!!

2 мнения
профил »
Yaskata03 каза на 09.10.2010, 10:31 ?. :

Пък на фифа подават с гръб стрелят с гръб, само на ФИФА може играча да подаде с хирургическа точност без дори да е погледнал къде е съотборника му. А центриранията винаги са балонни. Кой gameplay е дървен сега ? :)

12 мнения
профил »
grigorius каза на 07.10.2010, 16:22 ?. :

И това показва , че никога не си играл PES

34 мнения
профил »
Napster каза на 07.10.2010, 18:15 ?. :

"Всички знаем историята – дълго време FIFA бе категорично по-добрата игра, но постепенно PES започна да застига конкуренцията, не на последно място, защото успешно усвои уроците от миналото."


WTF!?
Това че не сте играли PES преди да почне да излиза за PC, си е изцяло ваш проблем, но да казвате че до скоро FIFA е доминирала, че и всички сме знаели за това... просто не мога да пропусна да се оплача...
Последните няколко PES игри (с изкл. на 2011) са най-слабите в цялата история на поредиците PES/WE. При PlayStation2 битката между двете игри е без всякаква интрига, PES получава 10ки в официалните ревюта на PlayStation, продуцентите на FIFA в интервюта твърдят че се учат от PES и прочие... А надявам се знаете че допреди няколко години гореспоменатите футболни игри за PC си бяха порт от PS2. Би трябвало и да спомена че Konami правят футболни игри ~10 години преди основаването на ЕА, но това не е толкова важно.
Как така PES започна да застига конкуренцията?

Та, допреди PES2008, PES и Winning Eleven доминираха във всеки параграф играта на ЕА (с изключение на лицензите, но имаше невероятни фенски патчове). PES2008 заедно с PES2010 са най-лошите игри в поредицата. PES2011 се доближава до нивото на старите, а според някои и го е задминала, но аз отново съм на мнението че има още много да извърви некст-ген вариянта преди да достигне статуса на предишните издания.

Ениуей, мисълта ми беше че трябва доста да редуцирате подобни изцепки. Написано от гейм журналист, макар и в сайт който е ориентиран предимно за PC, прави доста лошо впечатление.

12 мнения
профил »
alabala1 каза на 08.10.2010, 17:41 ?. :

Безспорно истината е ,че Фифа е с няколк класи над ПЕС.Досега жълтурковците не мръднаха и с милиметър за пореден път,докато фифата се разви с новата версия стократно повече.Геймплея вече е напълно в полза на фифа ,песа е скучен и еднообразен ,честно казано - дървен!За различните видове игра - от обикновен мач до мениджър и т.н. + ОТБОРИТЕ ,та до стадионите ,фифата ГАЗИ ментето на японците :)

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 09.10.2010, 06:22 ?. :

Според мен Fifa е повече за феновете на футбола, докато PES повече е за хората които обичат видеоигри и по-малко футбол :). Аз лично и на двете се кефя.

2 мнения
профил »
Yaskata03 каза на 09.10.2010, 10:28 ?. :

Има много да се пише, но 5 години играя ФИФА на 6-тата пробвах ПЕС и смятам за напред САМО ПЕС!!!

45 мнения
профил »
vladi1231 каза на 09.10.2010, 10:53 ?. :

Как се правят финтове на песа и на фифа - никога не съвм знаел

111 мнения
профил »
EzioAuditore711 каза на 02.09.2012, 07:46 ?. :

Както винаги, с десния аналогов стик.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 09.10.2010, 13:04 ?. :

Граматиката в тази статия е толкова зле, че чак е тъжно. Вземете си наемете редактор най-после.

Случайно играя в Мениджър моуд на ФИФА точно с Аякс и наистина е странно как световноизвестни футболисти като Ван Дер Вийл и Луис Суарез не си приличат изобщо с оригинала. Вратарите сякаш са твърде добри, което означава, че в един момент се оказва, че всички голове, които вкарваш са еднотипни, защото не спасяват всеки път само един тип положения. Анимациите при смените и в началото на мача са скучни и дразнещи, а мениджърският режим е дори по-постен от, да кажем, ФИФА 07. На Би а Про му трябват още поне три години, за да може да се играе на него и да не изглежда като ненужна екстра. Иначе играта е много приятна. Графиката е красива, а това, което лично мен ме радва най-много е, че Камбуров си прилича с истинския играч.

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 16.10.2010, 09:24 ?. :

По-тъп „–“ не бях и чувал до сега,
но ПсМания ми го показаха
„ повече картони“ WTF
според мен това трябва или да е +
или да остане без коментар

40 мнения
профил »
rijankoo каза на 26.08.2011, 09:11 ?. :

това показва 4е си пират ...ако си бе6е играл мулти ще6е да иска6 пове4е картони...сме6ник

1 мнения
профил »
dido_rusinov каза на 18.10.2010, 14:18 ?. :

Доста хора са изписали предпочитанията си и доста от тях са странни... просто си личи кой колко е играл и от кога и доколко познава и двете игри.
Лично аз се присъединявам към казаното от НАПСТЕР - точно и ясно без излишни емоции.
Между другото все още играя ПЕС6 и всички отбори, играчи, екипи, емблеми и въобще всичко ми е абсолютно актуално към действителността в момента. Вярно, че отнема доста време, но си заслужава.
След ПЕС6 игрите на КОНАМИ наистина разочароваха - 2008, 2009, 2010 задържаха вниманието ми за по няколко месеца и отново се връщах на ПЕС6. Сега обаче съм приятно изненадан от ПЕС2011 - тази игрица ще се играе и това е, просто мирише на футбол отвсякъде.
Играл съм и всички ФИФИ разбира се от ФИФА99 насам. С ПЕС се сблъсках за първи път на ПЕС4. ОТ тогава насам продукта на ЕА отстъпи на заден план. Разбира се в момента имам и ФИФА11, но.... често казано предпочитам да разцъкам някой мач на ПЕС6, отколкото на нея.
Това е от мен!

65 мнения
профил »
zh4w каза на 18.10.2010, 14:31 ?. :

Абе хора вие у РЕД ЛИ СТЕ!? ПЕС - EPIC FAIL ФИФА - GOOD

7 мнения
профил »
Georgi1998g каза на 28.10.2010, 15:55 ?. :

PES 2011 оле само тя и никой друг оле.-Без коментар!!!!

1 мнения
профил »
StreetFighter каза на 30.12.2010, 09:23 ?. :

FIFA или PES спорет мене фифата е на преднина само със две неща със опците на финтове и одборите се пак има почти сички одбори ( АРСЕНАЛ ЧЕЛСИ ) но лично за мене песа тази година отново впечетли със гемлая си като качество на играта на фудболистите на стадионите са напрет от FIFA та но в PES има неща да се добавят като одбори и няколко финта които липсват ако това стане със Pesа никои няма да може да мери сили със него за мене PESA тази година е наи добрата

10 мнения
профил »
`soulfly` каза на 16.01.2011, 11:09 ?. :

Защо като недостатък на Песа не са включени мега дървените вратари, които владеят СИЛАТА. Ако вратарите бяха като на Фифата, песа щеше да е мега реалистична игра. Сега целия ми кеф се убива като навъртя 2-3 защитиника и накрая остана сам срещу ЙОДА и ритна топката и тя отскача от него все едно блъсната в бордюр, а най-якото е като си я избие нагоре, пада, после става и си я хваща :)

45 мнения
профил »
tunderlight каза на 07.07.2011, 12:11 ?. :

Преди ФИФА 09 бих избрал ПЕС.Сега избирам ФИФА!
Послепис:Ако ви е писнало от чуждестранни грандове инсталирайте BFL пача за игра с родните отбори(всички знаем,че това са Левски и ЦСКА,ама айде)...

2 мнения
профил »
samo pes каза на 25.07.2011, 08:38 ?. :

ale hora pes e po dobra ot fifa no i dvete sa dobri mn sa dobri

2 мнения
профил »
samo pes каза на 25.07.2011, 08:40 ?. :

imam edin priqtel deto mn darji na fifa 4e e po qka ama mo kazvam 4e pes e po qk ama ne mi vqrva pi6ete komentar da mo kajete 4e pes e po dobur

111 мнения
профил »
EzioAuditore711 каза на 02.09.2012, 07:48 ?. :

ФИФА-та верно е по-добра.

4 мнения
профил »
Constantine каза на 25.08.2011, 09:57 ?. :

Половин година всеки ден играх ПЕС но от скоро играя истината .... ПЕса в един момент започва да се повтаря... а фифата всеки мач е мн по различен

529 мнения
профил »
ildana каза на 25.08.2011, 16:59 ?. :
Редактиран на 25.08.2011, 17:00 ?.

FIFA 11

+ по-изпипана РС версия

+ нови трикове и движения

- все още липсват част от конзолните екстри


Pro Evolution Soccer 2011

+ изключително гъвкав геймплей

+ лицензи за евротурнирите

+ редактор за стадиони

FIFA 11

- все още липсват част от конзолните екстри

- повече картони


Pro Evolution Soccer 2011

- нужда от дребни подобрения.
Както виждам вскяка година ПЕС Превазхожда ФИФА.Няма какво да говоря ПЕС си е ПЕс и.

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 26.08.2011, 09:37 ?. :

Забелязваш ли, че в статията един от минусите е написан 2 пъти? :D

529 мнения
профил »
ildana каза на 26.08.2011, 17:37 ?. :

Ми до колко виждам,минусите са за ФИФА пес има само един!!!!!!!!!!!!

41 мнения
профил »
Dexter каза на 25.08.2011, 21:43 ?. :

PES завинаги, фифа е боклук. От по-новите Фифи най-много съм разцъквал 09, след нея не им се кефя. От по-старите съм скъсвал 03 от цъкане на Плейстейшъна.
НО,
PES е в пъти по-добра.

321 мнения
профил »
X-ray каза на 28.08.2011, 10:19 ?. :

От кога качеството на ПЦ порта е определящо за играта?

2 мнения
профил »
martobg13 каза на 03.12.2011, 20:25 ?. :

Въпреки,че както казвате ПЕС настига Фифа,ПЕС е на светлинни години от Фифа .ПЕС има по-добра графика.. и к'во? Ако под ПЕС настига ФИФА имате предвид графиката...бъркате се.Първо във всеки пес футболистите правят някакви извънземни дрибъли,които Роналдо и Меси не могат...Да хубави пасове,вярно е..в наказателното на противника спънах един защитник в гръб и ми дадоха червено картонче xD Всеки шпагат жълт картон,няма значение къде ще е този шпагат винаги ще има картон xD А и ПЕС има толкова малко отборчета,че се чудя тези хора мързи ли ги ? Но разбрах,че става въпрос за лицензи..Забравих как точно се казва,но онова когато задържам S..На пес просто гледаш как Меси те прави луд ни6то друго...ПЕС винаги са изостанали с трансферите...Фифа 11 е перфектна докато песа нестава....

1 мнения
профил »
ronaldo4399 каза на 01.07.2012, 18:19 ?. :

za mene fifa e mnogo po dobre.v pesa pochti vsqka situaciq e predskazuema fintovete ne sa na nivo a puk futbolistite sa kato zalepeni za zemqta.za mene fifa e igrata.edinstvenoto hubavo na pesa e shampionska liga i liga evropa

2 мнения
профил »
mmarrtyy каза на 03.09.2012, 15:49 ?. :

PES :)

24 мнения
профил »
daka7a каза на 04.09.2012, 05:47 ?. :
Редактиран на 04.09.2012, 05:47 ?.

Ако направите едно ревю за FIFA 13 и PES 2013, когато излязат, никак няма да ви се разсърдя ;D

Аз лично предпочитам PES. Много приятно съм изненадан от демото на 2013 - нива над миналогодишната е! Но все пак ще дам шанс и FIFA-та :)

2 мнения
профил »
plikoto каза на 05.09.2012, 12:13 ?. :

До преди FIFA 12 ,PES категорично надминаваше по геймплей и графика fifa,но вече не е така според мен PES са една идея по назад.Пък и как FIFA изглежда по аркадна това е смешно всеки който е добър и иска нови предизвекателства може да махне насочването на пасовете и тогава се вижда колко трудна става всъщност....Според мен FIFA и тази година ще минат PES

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 05.09.2012, 23:05 ?. :

за мен по зарибяващ геймплеи имаше Фифа 12 от тази на Пес

1 мнения
профил »
neznainiqt каза на 18.07.2013, 19:08 ?. :

hora kak da q isteglq taq igra
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
FIFA 11 vs. PES 2011

новини:
В първата седмица от премиерата си EA продаде 2.6 млн. копия от FIFA 11, а до този момент - близо 8 млн. Време е за отбелязването на нов рекорд!
Gamasutra и NPD отчетоха приходи от игри, софтуер и съответните аксесоари в размер на 1.22 милиарда долара за миналия месец, но това не е достатъчно силно.
Идеята на шефа на EA Sports Питър Муур е футболната симулация да не бъде фиксиран продукт, излизащ веднъж в годината, а непрекъснато обновявана игра.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Need for Speed: The Run 44
Colin McRae: DiRT 2 44
FIFA 13 38
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31
Burnout Paradise: The Ultimate Box 25