facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
FIFA 10
Ревю | 30.09.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
EA Canada
Издател:
EA Sports
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Дрибъл на 360 градуса

Подобрения по физиката с AI-то

Допълнения по режима Manager

минуси

Формулата "на час по лъжичка" става досадна

Миналата година беше особена за Electronic Arts. Въпреки редица добри заглавия, които компанията пусна на пазара (Dead Space например), тя регистрира неочаквано слаби резултати и се наложи финансовите показатели да бъдат закърпвани от един неочакван коз. Това бе FIFA 09, която по думите на президента на EA Sports Питър Мур се оказа спасител, който никой не слагаше в сметките. Ръководството на ЕА бързо си направи съответните изводи и през тази година за пръв път огромната част от спортния каталог на компанията няма да излезе за РС, тъй като пазарните очаквания не са големи. В същото време „спасителят” FIFA получи специално внимание и от компанията обещаха изключително интересни подобрения в геймплея.

Движение накъдето ви видят очите

Като че ли най-голямата част от тях са в техническата част на играта. До тази година например геймърите можеха да управляват своите играчи само в осем посоки. FIFA 10 обаче въвежда 360-градусово движение, което така или иначе бе крайно време да видим. Действително практически неограничената възможност за избор на посока придава по-реалистично чувство и отваря повече варианти за отиграване на дадена ситуация в сравнение с минали години, когато геймърите имаха ограничен набор от движения. Вместо да търсите начин откъде да преминете защитата, сега топката лесно може да бъде насочена към всяка една точка на терена. На практика това означава, че когато се озовете срещу двама противникови играчи например, може да ги преодолеете по различни начини, а не само чрез леко смешното зигзагово дриблиране, познато ни досега.

Интелигентността на виртуалните играчи понякога е също толкова ниска, колкото тази на някои техни събратя от плът и кръв. Новата FIFA 10 се опитва да промени това чрез специална система, която кара неконтролираните от вас играчи да следят ставащото на терена и да се опитват да реагират максимално адекватно, дори когато са без топка. Така например когато те не са пряко въвлечени в дадена ситуация, играчите се движат по-бавно и в по-малък периметър, но в момента, когато топката се появи в тяхна близост, реагират бързо. Това важи както за защитниците, така и за нападателите. Първите се опитват да покриват празнини в отбраната, оставени от вас, докато вторите на свой ред се стараят да се пласират по-добре напред в очакване на пас или центриране.

Убеден съм, че мнозина от вас са ставали свидетели на следния досаден и изнервящ епизод в предните части на поредицата: при разбъркване във вашето наказателно поле, един от компютърно контролираните ви играчи изритва топката напред с цел да даде възможност за контратака, но вместо това коженото кълбо просто попада у съперника. Новата FIFA прави тези пасове както по-редки, така и по-умерени като вместо това се опитва да ви даде повече контрол върху играта.

По-мъдрият не винаги отстъпва

Физичният елемент в играта също е на ниво и се опитва да бъде по-реалистичен в игровите ситуации. Така например в предните версии центрирането към висок централен нападател в накацателното поле обикновено означаваше гол, когато той успее да спечели въздушния двубой. Сега това далеч не е задължително – възможно е той да бъде пресиран при скока, да насочи топката неточно или просто да бъде слаб играч с глава, въпреки ръста си. По-ниските и технични играчи с лекота могат да преодоляват снажни, но тромави централни защитници и макар че един пряк сблъсък между тях почти сигурно може да извади атакуващия футболист от равновесие, доста е вероятно съдията да свири фал.

Скоростта на играта изглежда по-балансирана от предните версии и вече не може да разчитате един бърз футболист почти самостоятелно да премине защитата. Резултатът от това е необходимостта топката да се движи повече по терена, а опасността от контраатака при ъглов удар не е толкова сериозна. В същото време това балансиране не е в ущърб на бързите играчи – те продължават да бъдат доста опасни, просто не чак до такава степен.

Независимо от гореспоменатите опити за придаване на реализъм, лесно може да усетите къде в играта минава чертата в това отношение. Редица ситуации от футболното ежедневие продължават да бъдат премахнати като с магическа пръчка от нея или да се случват адски рядко. Така ще ви бъде много трудно да видите игра с ръка, невнимателни пасове назад и редица други ситуации, които футболистите мразят, но всъщност правят играта толкова интересна и непредсказуема. Авантажите и засадите на моменти са твърде строги и не отчитат възможността за съдийска грешка.

Мишка или геймпад – това е въпросът

За да може да се насладите най-пълно на FIFA 10, трябва да изберете най-удачното за вас управление. Традиционалистите вероятно ще предпочетат класическата клавиатура, докато онези от вас, които разполагат с геймпад, могат да се спрат на него. Освен това може да опитате късмета си и с новаторската за серията комбинация от мишка и клавиатура, която веднъж овладяна, ще промени доста начина, по който играете FIFA 10. При тази конфигурация движението на футболистите става с клавиатурата, а действията в нападение и защита – с бутоните на мишката. На екрана пък ще видите вашия мерник, с чиято помощ ще давате пасове и центрирания – кратко натискане на бутона на мишката прави първото, а задържнето му - второто. Истинската сила на тази комбинация обаче идва от възможността да давате указания на футболистите, които иначе не контролирате пряко. Това става не с какво да е, а с колелото на мишката. Задръжте мерника си над някой играч и завъртете колелото – това ще накара футболиста ви да се затича веднага. Ако обаче направите същото в празно място на терена, играчът веднага ще се втурне натам. Практическият резултат от това е, че може да изпълнявате невероятни комбинации, с които напълно да матирате противниковата защита. Тази техника изисква известно време за овладяване, но когато го сторите веднъж, може да използвате трикове, които изглеждат направо недостъпни за конзолните потребители.
Разбира се, нищо не е съвършено и проблемът на тази конфигурация идва от ролята на клавиатурата и по-точно от факта, че тя е несъвършена що се отнася до движението на играчите. Свободата в това отношение просто не е същата в сравнение с тази, която получавате при геймпада.

Нещата извън зеления терен

Традиционно една от силните страни на поредицата – особено когато я сравняват с конкурента Pro Evolution Soccer – е наличието на голям брой лицензирани отбори и първенства. Тази година FIFA 10 приветства в редиците си руската лига и холандския национален отбор, чието отсъствие винаги е било загадка за мен.

Режимът Be a pro, който лично на мен ми допада много, продължава да присъства в играта. В него създавате свой виртуален герой по ваш образ и подобие и започвате бавен, но сигурен път нагоре във футболната йерархия. Играта тук има лек RPG елемент, като преди всеки мач получавате две задачи: една индивидуална и една отборна. Индивидуалните задания могат да включват отправянето на определен брой удари в рамката на вратата или постигането на даден показател, а допълнително отборно предизвикателство може да бъде постигането на определен процент владеене на топката. Изпълняването на тези задачи, добрата игра и постигането на победи водят до увеличаване на показателите ви, които в самото начало не са особено високи. Така може да развивате кариерата на вашия герой и дори да облечете националната фланелка.

За по-улегналите

Режимът Manager никога не е бил силата на поредицата, но в това издание момчетата от EA Canada са се постарали да го развият до едно прилично ниво с помощта на повече от 50 допълнения от миналата година. Поемайки избрания отбор, ще може първо да го изпитате в поредица от приятелски мачове, а имената на компютърно генерираните играчи на някои от вашите съпеници вече ще бъдат съобразени с техния произход, така че няма да видите бразилци с английски фамилии. Двете най-сериозни подобрения в този режим са трансферите и развитието на играчите. Когато преговаряте за даден играч, FIFA 10 взима под внимание фактори като престиж на отбора и мениджъра, собствения ви състав и лига, преди да изчисли изхода от преговорите. Например ако в редиците си имате вече един силен централен нападател, доста възможно е новата ви трансферна цел да не се съгласи да подпише. Развитието на играчите – както вашите, така и на останалите отбори – вече е по-умерено, така че няма да видите неизвестни или измислени футболисти да се превръщат в по-силни от звездите ви за два сезона. Вероятно хората, които ще предпочетат мениджърските решения пред емоцията на терена, са малцинство, но Manager mode също ще ви достави забавни часове пред компютъра.

Става ли хубавата игра прекрасна?

FIFA 10 в никакъв случай не е перфектна. Визуално играта не изглежда особено впечатляващо. Известните играчи са пресъздадени добре, но физиономиите на повечето компютърно генерирани такива не са изпипани като хората. Публиката традиционно изглежда като безлична маса, а коментарът понякога изостава, не е адекватен или просто омръзва. Все още има какво да се пооправи в поведението на вратарите например, които продължават да излизат неразчетено и в резултат получавате голове с прехвърлящи удари, които може би не трябва да стават толкова лесно. Макар и въведен, за да подобри играта, изборът на метод за управление може да разедини геймърите.

Въпреки това феновете на поредицата няма как да пропуснат FIFA 10. С дребните, но съществени подобрения, тя постепенно се приближава към най-доброто – поне докато новия Pro Evolution Soccer не види бял свят. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista, 2.4 GHz dual-core, 1 GB RAM, видео GeForce 7800 или Radeon X1800 с 256 MB RAM
напиши коментар
 

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 01.10.2009, 19:34 ?. :

Дам, господин Широв наистина си е тръгнал.

693 мнения
профил »
perro каза на 01.10.2009, 19:46 ?. :

относно Широв: http://www.pcmania.bg/phpbb3/viewtopic.ph p?f=4&t=57650

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 01.10.2009, 20:17 ?. :

Това е от преди повече от три месеца. Много неща могат да се случат за това време.

Освен това господин Широв от край време е писал рецензиите за FIFA. Следователно има голяма вероятност да отсъства.

693 мнения
профил »
perro каза на 02.10.2009, 08:58 ?. :

А, ти за колко време мислиш че се прави магистратура?

5 мнения
профил »
Романс каза на 01.10.2009, 20:25 ?. :

Сега ще се пръкне Napster и ще почне дългите постова за PES ...

481 мнения
профил »
denik каза на 01.10.2009, 21:15 ?. :

И все пак играта изглежда доста по-грозна от FIFA 09, а 360-градусовата гъзария се прави с врътките на падовете за конзоли. С нашите 4 стрелки на клавиатурата сме си ограничени както винаги.
Това с мишката го има от миналата година де :D
Като приятна новост за мен е режимът The Season, в който просто играем даден сезон от първенство, без да се занимаваме с мениджърски простотии (за това си има Football Manager, който с нетърпение очаквам бтв). Изглежда нещо съвсем обикновено, но от доста време не го е имало във фифите.
Дриблирането доста добре се е получило според мен.

Единствено съм разочарован от визуалното оформление на играта - миналогодишната беше по-красива. А иначе време е малко за радикални промени - както вече стана с NFS.

481 мнения
профил »
denik каза на 01.10.2009, 21:17 ?. :

Но за конзоли работата стои на противоположния бряг - там играта е ненадмината и никой няма да я стигне скоро. Крайно време е да спрат да ни пренебрегват нас пц феновете, а на всичкото отгоре ни ползват да им закърпваме положението.

481 мнения
профил »
denik каза на 01.10.2009, 21:18 ?. :

Сега като гледам изискванията чак не мога да повярвам :О ОМФГ!

А, и крайно време беше да сложат тази трудност Legendary (за вратарите говоря в случая). Писна ми от лесни голове.

142 мнения
профил »
modesty каза на 01.10.2009, 22:30 ?. :

Играта за PC просто не струва.
Ужасна е може би добро определение.
Това ревю ме изненада, очаквах критика, каквата отнесе играта от 90% от феновете й по официалният форум. Като се замисля PC мания рядко е критикувала игра и може би го прави поради финансови облаги...
Едно е ясно - Играта е зле.

156 мнения
профил »
hyper каза на 02.10.2009, 06:17 ?. :

"Формулата "на час по лъжичка" става досадна"
Всяка година чуваме нещо, звучащо по този начин, и всяка година PC фифата отнася сравнително хубава оценка. Вземете и дайте веднъж 2/6, че и ние да се посмеем злобно на работата на ЕА.

11 мнения
профил »
Nikola9511 каза на 02.10.2009, 07:01 ?. :

Играта е супер яка.Обаче има един недостатак.Няма български отбори.

10 мнения
профил »
dx4 каза на 02.10.2009, 08:42 ?. :

Играта е супер зле както всички предишни игри през последните 6 години
а това че псмания слагат нереални оценки на игрите е от много години също една от причините да спра да купувам и изданието им...
Не може на 90% от игрите да са 5 от 6 абсурдно смешно и плачевено е.... навсякъде в други подобни сайтове има надути оценки на игри но процента на тия игри е много по малък... отколкото тука ясно е че като иамт рекалам трябва да надуят примерно оценкатана на шифта и фифа ама и геймспот имат рекалми също и на фифа и шифт и се пак там шифт е с 7.5 от 10 въпреки рекламите.Гарантирам че като излезе и ревю на фифа няма да е с 9 от 10 оценка.... Псмания забравете малко за това дали ще са доволни пулсар или не идеята е да давате реални оценки на игрите за да информаирате потребители а не всяка 2 ра игра да е 5 от 6
Най малко след време никой няма да обърща внимание на оценките ви хората не са толкова слепи...

103 мнения
профил »
gadmc каза на 03.10.2009, 11:55 ?. :

Верно си е почти няма игри с под 4 звезди.

142 мнения
профил »
modesty каза на 02.10.2009, 09:49 ?. :

Абе то пак добре че в края на статията не са изписали: С подкрепата на "Пулсар"
И линк към играта... XDDDD

10 мнения
профил »
dx4 каза на 02.10.2009, 10:29 ?. :

modesty еми то си има цена на играта и линк към сайта на пулсар за поръчка кво повече ти трябва :)

42 мнения
профил »
Nomad519 каза на 15.11.2009, 17:14 ?. :

:) Наистина, тази игра леееко се изтърка.То добре, ама вече наистина стана тъпо.Колко му е да излезеш навън и да поиграеш малко истински футбол.На кой му е притрябвало футболен симулатор?Не стига, че 90% от времето ние, геймърите, го прекарваме пред компа, ми сега и съвсем няма да правим нищо друго.Направо да направят и симулатор за пиене на бира и ядене на ядки, тогава вече термина "социален живот" губи смисъл(преди да почнете да ме нареждате, да знаете, че нямам нищо против игрите.Точно обратното.)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 02.10.2009, 17:49 ?. :

Каква прогресираща игра. В края на 2009 година гейм-девелъпърите забелязаха, че човек може да се завърти на 360 градуса, докато рита топка.

Fuck FIFA.

43 мнения
профил »
BloodStF каза на 02.10.2009, 17:55 ?. :

tazi igra stava za ubivane na vreme no ne i za prodaljitelno cakane prosto ot fifa 2007 do fifa 2010 nema nikvakvo razvitie s izklu4enie na nqkoi detaili koito sa rqdko ispolzvaemi

2 мнения
профил »
Icewind каза на 02.10.2009, 18:13 ?. :

Играта направо е отврат, ЕА така и не се научиха да награждат и да отсиават хубавите неща от фифите до сега и да създадат наистина един добър футболен симулатор.Явно рецесията в игрите скоро няма да бъде преодоляна.
Фифа 2010 е super sucks.

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 02.10.2009, 20:10 ?. :

mnogo grozna igra. prosto nqmam duma, trqbva da e proval na godinata

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 03.10.2009, 11:34 ?. :

Здравейте и благодаря на всички, които се включиха с мнение към статията - това доказва, че читателите ни са активни потребители, които не само следят какво се предлага, а имат достатъчно знания и капацитет, за да коментират.
Към игра като FIFA 10 може да се подходи по два начина и крайният резултат може да бъде доста различен, в зависимост от гледната точка, която сте избрали. Ако оценяваме играта на фона на цялата поредица, много вероятно е да възприемем мисленето, което самият аз очертах в една от последните теми на седмицата, а именно фактът, че спортните поредици все повече заприличват на ъпдейти с много малко реални промени. Действително FIFA 10 не прави изключение и доказателство за това е ироничния коментар, че нейните автори едва сега са се сетили, че е хубаво играчът да се движи във всички посоки. Като добавим актуализираните състави и козметичните промени, съчетани с традиционно невпечатляващата графика, резултатът е игра, която не заслужава висока оценка. Другият вариант обаче е да се абстрахираме от поредицата и да разглеждаме FIFA 10 като напълно самостоятелен продукт, оценявайки неговите плюсове и минуси. Какво имаме тогава: работещ геймплей, лицензирани отбори, разнообразие от опции за контрол; с две думи - напълно прилична игра, която ще задоволи всеки футболен фен. Ето как един и същ продукт може да генерира направо противоположни мнения, което не означава непременно, че той е или само лош, или много добър. Различните играчи имат различни вкусове и е нормално някои да не харесват това, което ЕА ни предлагат сега; убеден съм, обаче, че като цяло FIFA 10 ще се продава добре. Нито едно ревю не може да замени личното мнение на геймъра, то се пише, за да ви ориентира. Затова играйте и преценявайте сами!

Колкото до темата "Пулсар" и изобщо онова, което на Запад се определя PR журнализъм, искам да споделя нещо: в нормалните държави гейм медиите са непрекъснато ухажвани от авторите и издателите на игри. Хора като мен и всеки колега от екипа често получават покани за ексклузивни събития, достъп до вътрешна информация и най-различни "екстри" - всичко това с цел да пишат по-благосклонни ревюта и анализи за определени продукти. Честно казано, завиждам на нашите колеги там - с удоволствие бих искал (както и всеки един от вас, предполагам) да присъствам на ексклузивното представяне на мултиплеъра на CoD: Modern Warfare 2, което се проведе съвсем наскоро; вместо това, трябваше да прочета десетина коментара от мястото на събитието и да ги обобщя в новина за вас, читателите на РС Мания. За съжаление такива са реалностите в България - тук няма офиси на големи компании и (поне за момента:) шефовете на ActivisionBlizzard градят своята стратегия без да прочитат материалите ни и като цяло заплатата на никой от нас не идва от "черните каси" на гейм гигантите. Това обаче не ни отчайва - ние и занапред ще продължаваме да търсим, да събираме информация, да анализираме и да пишем статии и коментари за всеки, който се интересува от индустрията и ще се опитваме да бъдем максимално обективни. А вие винаги ще бъдете до нас, за да ни коригирате, ако счетете за нужно!

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 03.10.2009, 13:33 ?. :

Господин Цеков забравихте Ubisoft Sofia.

481 мнения
профил »
denik каза на 07.10.2009, 08:42 ?. :

Чак ми стана тъжно след втората част от коментара на Иво (това не го казвам с ирония). За жалост това е реалността тук и няма какво да се направи по въпроса.
Един хубав проблясък в българския гейм журнализъм са интервютата, които правят 3dzone - това е правилният път :)

3 мнения
профил »
Anarch каза на 03.10.2009, 13:17 ?. :

След добрата FIFA 2009 това е 1 голям провал. Дано Кonami изкарат 1 добър PES , иначе годината ще е провал откъм футболните симулатори.

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 03.10.2009, 17:13 ?. :

PES ще е изключителна добра игра както винаги, с много добра графика и атрактивен геймплей.

2 мнения
профил »
Lancelot_Fucklio каза на 11.10.2009, 13:14 ?. :

дразниш ме

3 мнения
профил »
Anarch каза на 04.10.2009, 06:57 ?. :

И аз на това се надявам

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 04.10.2009, 07:16 ?. :

Абе аз верно че не разбирам от ФИФИ, ама на тая като и видях скрийновете - играта е с графика буквално от 2004та, и с точно такава физика...
Никога не съм харесвал тази поредица, 1во защото не харесвам футбола като цяло, и 2ро заради еднаквата лайна която всяка година се пръква, носеща само нова цифра... Ооо ама имам доста приятели "футболистчета" за които всяка следваща Фифа е просто едно Легендарно Събитие - "Луд ли си уе, как да няма нищо ново, знаеш ли каква графика има само, и нови играчи има, и съставите са актуални!"...
Най-тъпия въпрос който някога съм чувал - Абе дали ще ми тръгне новата ФИфа?...
Ми ако ти тръгва фифа 2004 примерно значи и всичко оттам нагоре ще ти върви...

39 мнения
профил »
Side каза на 04.10.2009, 09:14 ?. :

FIFA вече тотално падна.PES,започва да зима короната.

13 мнения
профил »
kakada93 каза на 04.10.2009, 11:51 ?. :

Както вече спомах това е една много слаба игра.Ако сте заклет фен на FIFA по добре цъкайте 09

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 04.10.2009, 12:07 ?. :

Един заклет фен на фифа, както вече казах, ще играе всяка следваща игра с еуфория, и ще претендира че е 100 пъти (най-малко) по-яка от предишната ;)

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 04.10.2009, 17:00 ?. :

Ако съдя по себе си излиза че не си прав :) Бях фен на Фифа допреди няколко години,защото просто не си бях направил труда да пробвам някоя игра от PES поредицата,за да реша сам за себе си коя е по-добра.Знаеш ли какво стана миналата година?Пробвах PES(2009) и вече не искам и да знам за Фифа.Да,във Фифата са наляти много пари и има лицензи,обаче за мен това не е истинска симулация на футбол...поне на PC-то.Когато пробвах PES 09 останах с увиснало чене и си казах:"Абе как е възможно такова нещо бе ?! "PES-а няма толкова лицензи,но това ще се променя с годините за добро и това за мен е истинска симулация-ако не на 100%,то поне на 90%.Ако японците продължават с това темпо Фифата я чакат тежки времена.

390 мнения
профил »
juni0r каза на 04.10.2009, 19:07 ?. :

Аз по-бъгава фифа с по-смешни голове не съм виждал. Чакаме пес-а с нетърпение. Тва е. Фифата е яка, но много недовършена ми се вижда. То бива бива ама всеки гол да е бъг...

12 мнения
профил »
hristan0v каза на 05.10.2009, 06:27 ?. :

Най-бъгавата и смотана игра на планетата ! :)

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 05.10.2009, 18:55 ?. :

ako iskate da ne vi e bugava ne q teglete a saberete pari i si q kupete kakto be6e sas web of shadow dava6e mi gre6ki kupih si q original i sq nikaf problem nqmam taka 4e ne teglete a kupuvaite !

390 мнения
профил »
juni0r каза на 06.10.2009, 16:43 ?. :

Пич..замълчи. :) Тва е единствената фифа на която ми вкарват от корнер като топката удря вратаря и влиза във вратата. Това с както ти казваш "купена" игра не се оправя. Пиратчета..пиратчета.

142 мнения
профил »
modesty каза на 08.10.2009, 13:41 ?. :

Обаче фифа за конзоли изглежда невероятно...
За пръв път завиждам на конзолковците

2 мнения
профил »
Icewind каза на 08.10.2009, 17:57 ?. :

Като преглеждам коментарите за играта разбирам че явно на някой хора им плащат за да пишат хубави неща за фифа 2010 или да наистина леймари и не разбират от игри.
фифа 2010 не само че е тъпа но и олигофренична и не вие трябва да давате пари за играта а от ЕА трябва да плащат на своите симпатизанти за да е играят с утекчение.
За ЕА още веднъж в дулгогодишното ми наблюдение забелязвам че може спокойно да се сравнат с нашите ....... в държавата ни по ум. Аз се питам и немога да разбера едно нещо * Що за презедент ще даде (върне) право на Канадското студио да направи играта при положение че преди малко повече от година бяха уволнени поради некадърност екипите работели по последните няколко заглавия на фифите и защо след страхотния прогрес на Австралийското студио на фифа 2009 с което ЕА се върнаха на пазара отново сами си хвърлят камани в градината.
От 2010 са премахнати редица пасове незнайно защо..... може би само хокеистите от Канада разбират по друг начин тази игра. Пас по крилото с *2 х ес* липсва, да не говорим за *кю и е* с което може да се изненада отбраната.... да не казвам че далечните удари са направени все едно играят олигофрени ......това са само някой неща променени в отрицателна посока на играта.
Ще кажа само още нещо относно Фифата, докато ЕА Канада прави играта ... добра игра не чакайте.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 10.10.2009, 10:52 ?. :

"В същото време това балансиране не е в ущърб на бързите играчи – те продължават да бъдат доста опасни, просто не чак до такава степен."- значи все пак е в ущърб на бързите играчи, щом стават не чак толкова опасни. "Новите неща", описани в статията са или от няколко години насам и подробно изброени във всички превюта (не разбирам защо трябва в ревюто акцентът да се поставя върху козметични промени, присъстващи в рекламата на играта, от сорта на "мащабът на стъпалата на играчите вече е математически изчислен, за да съответства на размера на ушите им", а не на самото ревю- неща, които не ги пише на кутията), или не съществуват (ала "играчите ВЕЧЕ не експлодират при изпълнението на тъч", след като играчите никога на са експлодирали при изпълнение на тъч и т.н.). И след като, изглежда, най-голямата новост на ФИФА 10 е, че високите играчи никога не вкарват гол и сърбите не се казват Джон Джонсън, не разбирам на какво се дължи добрата оценка. Можеше например да се анализират широко рекламираните "революционни промени" в мениджърския режим, за да се убедим, че ЕА все пак са вкарали нещо ново, а не са си променили настройките на пиксел шейдъра и преиздали старата ФИФА.

1 мнения
профил »
stoyanlazarov каза на 10.10.2009, 19:25 ?. :

Това е ФИФА-та на самоиграчите, геймплея й не струва, графиката й е на доста прилично ниво, но още е много, много далече от единствения футболен симулатор който държи поне малко на реализма в този тип игри (надявам се новото издание да не ме опровергае).

3 мнения
профил »
pet_1996 каза на 12.10.2009, 17:34 ?. :

само когато видях втората снимка и се отвратих.то това терен ли е бе.брат ми дето е на 10 сигурно ще го нарисува по- добре

34 мнения
профил »
Napster каза на 14.10.2009, 07:26 ?. :

Не можах да разбера, оценката за коя игра е? FIFA PC или FIFA Next-Gen? Второто би било напълно логично, въпреки че скрииновете са от PC версията, а според ревюто също. Това пак ме навежда на мисълта защо давате нереални оценки на една игра, която няма почти никакви разлики от предходната? Или сте огромни фенове на играта, че да давате оценка на FIFA10 PC 5/6, също като на Pro Evolution Soccer 2009!? Критериите ви за една добра игра не са ли безбожно ниски? Така не залъгвате ли хората коя игра да закупят? Определено PC версиите на FIFA показват възможно най-западналата поредица, която все още се прави. Явно дали ще е Орлин Широв или някой друг няма значение, стига да е PC Mania пак ще се дават много високи оценки на една много лоша игра. А всички други медии дори не поглеждат PC версията. Просто е време да се усетите. А аз едвам издържах 10 мача колкото да видя новите неща, които бяха само посоките на движение (не е 360 градуса, а просто се удвояват посоките, има разлика) и усраните шутове. Не разбрах защо го няма онова "Шедьовър" над статията, щеше да е в ваш стил.

Или променете оценката или просто ще е задължително на всякакви други игри да слагате 6/6. Такива завишени оценки ни карат да не приемаме на сериозно вашите ревюта.

5 мнения
профил »
Романс каза на 23.10.2009, 16:45 ?. :

Извинявам се за двойния пост.

Ти, момче, направо прекаляваш. Спри да си мислиш, че си прав, а другите - не. Има нещо, което хората наричат лично мнение и е хубаво да започнеш да се съобразяваш с това, а не под всяко ревю да бълваш лайна. Ако на теб играта не ти харесва - не я играй.

И не е вярно, че други гейм медии не пипат играта. Справка: IGN - 7/10

34 мнения
профил »
Napster каза на 14.10.2009, 07:26 ?. :
Редактиран на 14.10.2009, 07:27 ?.

Двоен пост, сори.

1 мнения
профил »
icomir каза на 15.10.2009, 14:09 ?. :

Няколко неща които не съответсват в статията :
- игра с ръка има при почти всеки шпагат и при удар на топката в тялото (на мач ми се случва средно по 4-5 пъти минимум)
- невъзможно е да се надбяга защитник ако сте на едно ниво, да не говорим че е невъзможно да се навлезе от фланга навътре ако такъв бяга до вас (от някъде му идват сили и почва да бяга по-бързо)
- вратарите са уникално тъпи - излизат на границата на наказателното поле ако някой играч се откъсне което прави вкарването на гол изключително лесно
Бъгове и нереални движения колкото искаш. Общо взето ми се струва, че EA правят някви глупости за да прикрият дадена част от бъговете (например дай да направим защитниците по-бързи ако някой се опитва да ги надбяга, че много голове се вкарват така, а пък трябва вече да пускаме играта и ще е нереално). Мисля че ще е добре да не пускат игра 2-3 ако се наложи 5 години и да направят всико като хората.

1 мнения
профил »
Stefan каза на 20.10.2009, 10:44 ?. :

Фифата си е добра, но става за месец и нещо. След това става тъпа и еднообразна. Дано скоро я направят като за конзоли и за ПС, но не ми се вярва.

5 мнения
профил »
Романс каза на 23.10.2009, 16:37 ?. :
Редактиран на 23.10.2009, 16:38 ?.

Играта не е чак толкова лоша. Прекалявате, но пък от друга страна сега е модерно да си фен на ПЕС ...

23 мнения
профил »
diesel93 каза на 07.11.2009, 15:46 ?. :

Графиката на играта е като на Fifa04,ако не и по-лоша.

2 мнения
профил »
kiko4a каза на 01.01.2010, 15:39 ?. :

Само да питам нещо имали фифа която може да си само вратар?

2 мнения
профил »
kiko4a каза на 01.01.2010, 15:43 ?. :

А да мерси предварително
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
FIFA 10

новини:
Ежегодното издание на Академията за филмово и телевизионно изкуство удостои екшън-приключението на Rocksteady с приза за най-добра игра на изминалата година.
Дръзкото изявление е на шефа на EA Sports Питър МУур, който присъства на пресконференция на "Сттамфорд Бридж", за да анонсира новата игра на ЕА FIFA Online.
Президентът на EA Sports Питър Мур официално обяви, че футболната игра е подобрила рекорда за най-бързо продавано спортно заглавие с над 1.7 бройки за седмица.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
2014 FIFA World Cup Brazil 7
FIFA 09 6
Bulgarian Football League за FIFA 09 v1.2 5
FIFA 2005
Bulgarian Football League за FIFA 08 v1.0
FIFA 06
FIFA 08
2006 FIFA World Cup
FIFA 07
FIFA 98: World Cup
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
Pro Evolution Soccer 2013 38
Split/Second 38
FIFA 13 38
Blur 31
Burnout Paradise: The Ultimate Box 25