facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
F1 Race Stars
Ревю | 02.12.2012 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Codemasters Birmingham
Издател:
Codemasters
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Чаровна и шарена

Първоначално създава условия за забавление

Играта с приятели е интересна

минуси

Скучна и лишена от съдържание кампания

Агресивно АІ

В плеядата от силни заглавия, които доминираха последните два месеца е доста лесно да се пропусне някоя не чак толкова очаквана, но иначе потенциално интересна игра. F1 Race Stars е точно такава игра, която на пръв поглед има всички шансове за умерен успех – направена от майсторите в рейсинг жанра Codemasters, съдържаща Формула 1 лиценз и смесваща атрактивен геймплей със забавни и карикатурно изглеждащи герои и писти. Дали обаче това е достатъчна рецепта за добро представяне или под шарената повърхност не се крие нищо интересно?

По малко и от двете

Веднага щом стартирате на играта ще останете поразени от чара на F1 Race Stars. Светът на играта е шарен, аватарите на звездите от Формула 1 изглеждат карикатурно и забавно, а озвучението и жестовете им често пъти пораждат смях. Самите писти, които са 11 на брой и са базирани на писти от календара на Ф1 от Сингапур до новото трасе в Тексас, също са реализирани изключително успешно. Те, разбира се, не са създадени с цел да приличат на истинските локации, а представляват шантави конструкции, пригодени за каскади и антигравитационни надпревари. Ако трябва да признаем едно нещо на Codies, това е, че презентацията и визията на играта са точно попадение.

Ако сте играли на картинг заглавие от последните пет-шест години, значи сте готови да започнете веднага. Идеята е проста – да завършите на първо място чрез комбинация от каскади, оръжия и изпреварвания. Любопитно е, че за разлика от повечето игри в жанра обаче, F1 Race Stars не използва дрифт при завоите, така че трябва да разчитате на стандартната комбинация от газ/спирачка, за да преодолявате трасето. Извън това обаче геймплеят е напълно идентичен с каноните на жанра.

Power-up, напред!

Картинг игрите имат два основни елемента, които могат да отличат добрите от посредствените заглавия: атрактивен дизайн на пистите и забавни оръжия. По отношение на първото F1 Race Stars се представя добре, но за съжаление наличието само на 11 писти прави нещата еднообразни след време. При т.нар. power-ups нещата също имат своите плюсове и минуси. Част от оръжията са взети директно от арсенала на Mario Kart, но за щастие има и такива, които са уникални за играта, тъй като са базирани на различни елементи от света на Формула 1. Така например ако активирате т.нар. safety car, това ви позволява да атакувате първото място докато скоростта на останалите състезатели е ограничена и те не могат да изпреварват. Друга възможност е да привлечете на ваша страна и природата под формата на внезапно изсипал се над пистата дъжд. Подобно на реалните състезания, дъждът забавя останалите, докато вие отново получавате шанс да се придвижите напред, тъй като вашият карт е екипиран с подходящи гуми. Разновидност на това оръжие представлява облак дъжд, който се закотвя над главата на някой от противниците ви.

Проблеми по пистата

Един от елементите, които със сигурност ще ви донесе доста нервни моменти е демидж системата в играта. Всеки път, когато бъдете ударени от някой съперник, картът ви се поврежда. Ако понесете няколко удара, това значително намалява скоростта и маневреността на колата ви. За да решите проблема трябва да минете през някой от двата питстопа, разположени по трасето. Лошото е, че агресивното AI може да ви бомбардира прекалено често, така че да ви остави в безпомощно състояние на края на редицата, а от друга страна едва ли има нещо по-лошо от това да бъдете ударени веднага, след като сте излезли от единия питстоп  и да се наложи да карате дълго време в очевидно осакатен вид.

Сингъл режимът на F1 Race Stars не е нещо, което бихме нарекли пълен със съдържание. Пистите са само 11 и много скоро ще ви омръзнат, дори когато създателите на играта започват да ви предлагат огледални версии на познатите ви трасета. Всъщност подобно на всички останали картинг игри, F1 Race Stars също е най-забавна, когато играете с приятели. Поведението на човешките противници е по-интересно и непредвидимо от това на агресивно програмираните AI състезатели и така се раждат много по-атрактивни ситуации. Може да изиграете цялата кампания с  още трима приятели офлайн и онлайн, както и да се състезавате в други режими като Trophy Collection и Refuel.

След успеха на Mario Kart поредица от заглавия се опитваха да направят свой прочит на картинга, като се почне от ModNation Racers, Ben 10 Galactic Racing, DreamWorks Superstars Kartz  и се стигне до току що излезлите LittleBigPlanet Karting Sonic&All-Stars Racing Transformed . Някои от тях се справят относително добре, докато други така и не успяха да реализират нищо повече от евтин имитаторски опит. В случая с F1 Race Stars трябва да отдадем заслуженото на Codemasters, тъй като в играта определено са положени усилия и трансформацията от реалистичните рейсъри на англичаните към свеж и забавен картниг е впечатляваща. Лошото е, че когато веднъж се порадвате на шарените състезатели и първоначалната еуфория отмине, наистина в F1 Race Stars няма нищо, което да ви задържи за дълго пред екрана. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista/7; CPU: Intel Core 2 Duo 2.4GHz или AMD Athlon X2 5400+; 2GB RAM; видео: GeForce 8600 или AMD Radeon HD 2600
напиши коментар
 

214 мнения
профил »
newcomer каза на 03.12.2012, 15:50 ?. :

А защо агресивно AI да е минус точно за такава игра?Обикновено ги правят прекалено лесни.Това вдига трудността.За мен е по-скоро плюс,не знам.

24 мнения
профил »
daka7a каза на 03.12.2012, 21:21 ?. :

Може би, защото се предполага, че ще се играе от малки деца. А когато си малко дете не е много забавно, когато опонентите ти те блъскат и ти пречат пътя. Just sayin' :)

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 04.12.2012, 13:02 ?. :

"Може би, защото се предполага, че ще се играе от малки деца."

uuuuhh what?

24 мнения
профил »
daka7a каза на 05.12.2012, 13:15 ?. :

Ако ти е толкова трудно да го разбереш, просто игнорирай "Може би, ". След като завършиш основно образование, няма да ти е толкова трудно да го разбереш (или поне се надявам) ;]

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 05.12.2012, 13:32 ?. :

спри да малоумничиш

35 мнения
профил »
VladoSkyFox каза на 06.12.2012, 08:10 ?. :

Играта е супер, детето ми на 3 години се забавлява идеално на нея. Просто е правена за деца. :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
F1 Race Stars

новини:
Аркадният и леко смешен спин-оф на успешната симулация на Codemasters ще излезе на пазара на 16 ноември и това важи за РС, PS3 и XBOX360 версиите му.
Въпреки че досега не е имало подобна Ф1 игра, концепцията зад F1 Race Stars може да ви се стори добре позната от поредица силни конзолни заглавия.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31