facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
F/A-18: Operation Iraqi Freedom
Ревю | 13.09.2003 | автор: Сергей Ганчев


оценка:
Производител:
Graphsim Entertainment
Издател:
Graphsim Entertainment
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Кризата, в която затънаха Буш и Блеър, започва да приема все по злокобно-комедийни елементи. За тяхно съжаление страшният арсенал на Саддам се сведе до две пожарни, голямо количество калашници и няколко стари танка. Колкото и да е "отчайващо", единственото място, на което (в момента) администрациите им могат да открият следи от ужасната иракска заплаха, е един новичък, силно патриотизиран симулатор...  FA-18 Operation Iraqui Freedom.

Настоящото чудо е изградено по класическите правила, допълнени с приятни количества близкоизточни особености. Ако изключим историческия фон, геймката представлява поредното леко самолетно изпълнение.

На играча се дава

аероплан

F/A-18 Hornet, много-много бомби и симпатично количество врагове за анихилиране. Всичко това е разпределено из голям комплект мисии с всевъзможни задачки.

По особените неща, прикачени към действието, са името и една просторна и детайлна карта на Ирак. Едно от достойнствата на играта е, че дава целия терен, по който се водят сраженията. Повърхността  е географски свръхреалистична. Рекичките и хълмчетата са базирана на оригинален комплект сателитни снимки. Като резултат са осигурени към 1000 "достоверни" квадратни мили площ за хвърчене и бомбардиране. Забавен момент е и патриотичният напън на играта, изникващ още в началните надписи под формата на снимка с "замисленото" изражение на Буш младши.

По отношение на другите си качества Operation Iraqui Freedom е леко съмнителна. Поведението на противниците е сравнително добро, но контролът над подопечната машина може да подразни и най-заспалите фенове. Симулаторът се характеризира с едно сравнително сложно и небалансирано управление. Някои елементи от рода на излитането са изпипани до последния малък детайл, докато други навяват спомени за някоя антична конзола.

Копченцата, които трябва да се наизустят, са сравнително много и това може би ще зарадва хардкор феновете. Някои от последователностите, особено тази при излитане от самолетоносач, трябва да бъдат грижливо преписани на листче и държани под око.

Live from Baghdad
 
Най-генералният минус на цялата геймка е графиката. Проблемът не е  в нещастното видео, което нямаме възможност да си ъпгрейднем, или драйвърите. Просто Operation Iraqui Freedom предлага наистина озадачаващ външен вид. Някои от частите на картинката навяват спомени от годините на предишната Иракска война, водена от Буш Старши. Докато кабинката на самолета и облачетата изглеждат що горе-долу добре, всичко останало е наистина плачевно. Наземните повърхности и външността на самолета са направо ужасни. Полигончетата са толкова "огромни" и така зле свързани, че човек започва да се чуди за какво са безумно високите минимални изисквания.

Положението при аудиото е абсолютно същото. Въпреки че това е един от лесно изпълнимите елементи при направата на една игра, явно авторите не са си играли кой знае колко с него. Единственото място, в което е вместено малко повече старание, са репликите при комуникацията.

Over and out

Колкото и да е жалко, единственото реално достойнство на играта е връзката с реалните иракски събития. Ако това би се сторило забавно на някой - моля, нека си намери Operation Iraqui Freedom. Всички останали, били пък и симулаторни фанатици, могат да пропуснат геймката с чиста съвест. В нея няма нищо забележително. 

 
системни изисквания
Pentium 1 GHz; 64MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15