facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Endless Space
Ревю | 08.07.2012 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Amplitude Studios
Издател:
Amplitude Studios
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Елегантен и интуитивен интерфейс, който не ви затормозява

Своеобразен космически пясъчник, в който всяка игра е различна

Стратегия, пълна със съдържание

Множество възможности за кустомизация

минуси

Битките може и да разочароват някои играчи

Графиката няма да тества границите на вашия хардуер

Endless Space е една от онези игри, които ще ви накарат да се влюбите в нейния интерфейс в мига, в който го видите. Той е самото олицетворение на елегантността и функционалността - две характеристики, особено необходими за стратегическия жанр. И най-вече - за космическите 4X заглавия.

Endless Space е игра, наситена със съдържание и възможности, която

ще ви отведе в безкрайния Космос и ще ви погълне като една истинска черна дупка.

Искате да промените възрастта и формата на Галактиката, в която ще играете, да поставите нови услувия за победа? Няма проблеми. Не може да си харесате нито една от осемте раси? Създайте си нова, избирайки измежду десетки различни отличителни черти, които ще ви помагат в хода на приключението ви.

А веднъж щом навлезете в самата игра, ще бъдете поразени от наистина разкошния й интерфейс. Навигацията в него е изключително интуитивна. Ще се ориентирате, без да се налага да изчитате подробния тутотиъл - поставете курсора на мишката над даден обект и веднага ще разберете какво е неговото предназначение. А най-хубавото е, че неговата простота не се отразява на геймплея. Той е все така комплексен. Просто е лесен за усвояване и игра.

Да вземем за пример технологичното дърво.

То няма нищо общо с това на Civilization да речем - едно цяло с взаимnoзависими технологии. Напротив - предлага четири различни категории, всяка от които ви предлага нови и любопитни открития. Наблегнете на военните изследвания и много скоро ще осъзнаете, че вашият народ - т.нар. колонизатори, не са особено доволни от условията на новата планета, на която сте ги захвърлили, и трябва спешно да изучите тераформиране.

Рано или късно ще трябва да започнете да навлизате и в други системи. Бързо ще откриете, че новите светове притежават специфични характеристики, поднесени по възможно най-интересния начин. Така например като нищо може да попаднете на планета с халюциногенни газове, които пречат на населението ви да се съсредоточи върху технологичните изследвания, но същевременно го прави сравнително добродушно.

По-интересното в случая е, че всяка игра на Endless Space е различна. Това е един своеобразен космически пясъчник, в който може да прекарате часове наред, преди да се усетите, че вече е станало 5 сутринта и само след два часа ще трябва да ставате за работа.

Що се отнася до битките,

някои играчи могат и да останат разочаровани от тяхната краткотрайност. Това обаче не е нещо непременно лошо. Всяко космическо сражение протича около две минути, в които вие не контролирате директно вашите кораби. Вместо това им задавате поредица от заповеди, които определят тяхното поведение на дълго, средно и късо разстояние (трите фази на битката). Идеята е да бъдете улеснени максимално, а микромениджмънтът - елиминиран до колкото е възможно. Това е особено полезно в мултиплейър игрите, където в по-късен етап на игра всяка допълнителна минута може да опъне нервите на останалите геймъри.

Онези от вас, които искат да оформят своите кораби, ще останат особено доволни. Всеки корпус разполага с множество слотове, които могат да бъдат запълнени с разнообразни брони, оръжия, двигатели и поддържащи модули. Общият им брой е ограничен от цялостната им тежест. А тя, разбира се, може да бъде увеличена с изучаването на съответната технология.

Във визуално отношение играта определено няма да тества пределите на вашия хардуер, но като цяло ще ви потопи в някои наистина красиви галактики. Озвучението пък - преплитащо оркестрални изпълнения с електронна музика, е повече от подходящо, макар и в по-късен етап да започне да ви се струва еднообразно.

В заключение - това е една „умна" стратегия, която ви поднася своя геймплей по изключително елегантен начин. Това, че е зарибяваща, не я прави задължително и вълнуваща. Да, няма да ставате свидетели на поредната епчина сцена в Космоса. Но преди да станете от стола си, ще си кажете - „Чакай само да изуча тази технология", „Нека построя и тази сграда", „Виждам какво има на тази галактика и става"... И така до безкрай. 

 
системни изисквания
Процесор Core 2 Duo или подобен, 256 MB видео карта, съвместима с DX9, 2GB RAM, Win XP SP3 / Vista / 7
напиши коментар
 

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 09.07.2012, 12:50 ?. :

Без да съм любител на подобен род игри, но тази наистина успя да ме грабне. И с две ръце подкрепям за приятният и интуитивен интерфейс.

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 09.07.2012, 18:06 ?. :
Редактиран на 09.07.2012, 18:10 ?.

Досега не съм имал нерви нито за Civilisation, нито за Total War (кампания). Признавам че съм си голям фен на Heroes/Age of Wonders, но специфичния поджанр не ми допадаше. След тази игра преразгледах вкусовете си и я купих в Steam без секунда колебаене.

Също така не знам какви са ви компютрите, но при мен на най-високите настройки леко насича. Знам че не мога да се оплаквам, но ето. :P

321 мнения
профил »
X-ray каза на 09.07.2012, 20:08 ?. :

Проблем е, че не знам от къде да започна. В синс строя кораби, прочиствам пиратите колонизирам възможно най-бързо, но тази игра ме обърква. Ако някой ми каже какво да проучвам и строя ще съм му благодарен.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 10.07.2012, 07:43 ?. :

Просто си цъкай и всичко ще си дойде на мястото, играта не е направена за някакво превъртане след което да я захвърлиш а просто да си цъкаш.

А минуса за хардуера си е направо плюс :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 11.07.2012, 09:38 ?. :

Съгласен съм на 100%. Другата евентуална причина графиката да е в минус е ако изисква твърде много, което разбира се е по-голямото зло.

Пък точно тази игра няма нужда да изглежда като Крайзис 2, за да бъде привлекателна.

10 мнения
профил »
mkoev каза на 11.07.2012, 07:55 ?. :

Играта наистина не е лоша. Определено не е Цивилизацията, но и не се опитва да бъде. Бих казал , че е достоен наследник на Master of Orion... с малки уговорки, но феновете на Master-a ще им стане ясно :))

Графиката на мен много ми хареса. Играя я на среден клас лаптоп и ми е идеално, защото изобщо не затормозява машината.

Единствената ми критика са битките и то , защото не съм ги разбрал още. Да си призная не съм си и направил даже труда да ги разбирам. Но играта наистина си струва и ще подълбая още малко :)))
Горещо препоръчвам на всеки фен на походовите стратегии и пак казвам, че това не е Master of Orion (нито пък е Alpha Centauri).

355 мнения
профил »
VaL1aKa каза на 11.07.2012, 09:16 ?. :

След първите 5 минути докато схванах интерфейса всичко стана песен :D Само битките не ми харесват и сигурно ще ги играя на автоматично. Прекалено къси са и имаш да избереш там само 3 карти и това ти е избора. Иначе всичко друго е интересно малко странно са сложили примерно новите видове кораби при дървото с колонизацията ми не примерно при науките но това е с цел да се развиваш на всичко а не само на едно дърво :)

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 11.07.2012, 18:57 ?. :

На мен концепцията за битките ми допадна доста. Някак добре се вписва в общата картина. Наистина те оставя с убеждение, че инвестираното време в изследване на нов мощен кораб и по-ефективни оръжия и защити са си заслужавали времето и усилията.

Отне ми малко време да схвана каква е идеята там с тези карти (нали казах, че рядко захващам подобен род игри или просто не ги доизкарвам до края), но после дори си разигравах сам битките и само напълно предрешените ги изкарвах на аuto. Предполагам, ако битките в един момент се проточат една след друга може и да писне, но те едва ли продължават повече от две минути, пък и има и auto.


278 мнения
профил »
fizo каза на 13.07.2012, 06:14 ?. :
Редактиран на 13.07.2012, 06:27 ?.

Браво бе пичове успяхте да ме запалите и със статията и с коментарите, които са учудващо положителни за такъв тип игра. Като фен на master of Orion с кеф бих пробвал и тази. Едно време играех Homeworld също много приятна космическа стратегийка. Това изглежда нещо подобно. Идеална игра за офлайн на лаптопа за морето или вилата :)

187 мнения
профил »
kolian каза на 16.07.2012, 15:45 ?. :

Много добра игра,но не съм им свикнал на тоя тип и накрая все ме бият,но ставам по-добър,а играта е наистина много приятна. Поздравления и за ревюто :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Endless Space

новини:
Amplitude Studios обяви петият безплатен адон за своята 4X космическа стратегия Endless Space. Той се казва The Search for Auriga и ще излезе през ноември.
За да отпразнува над 300 000 продадени копия на Endless Space, Amplitude Studios реши да пусне безплатен DLC пакет за тази своя 4X космическа стратегия.
Iceberg Interactive обяви, че Endless Space - 4X космическата стратегия на Amplitude Studios, ще бъде на разположение за даунлоуд на 4 юли.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12