facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Dragon Age: Origins - Awakening
Ревю | 23.03.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
BioWare
Издател:
EA
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
49.95 лв.
купи играта »

плюсове

Ще научите повече за своя враг - даркспоунът

Новите умения и специализации привнасят допълнително разнообразие към геймплея

Като ръководител на Сивите стражи получавате цял замък

Най-накрая – колбички, възстановяващи стамината

Нов занаят - runecrafting

минуси

Не може да завържете романтични отношения с никого

Ритуалът по превръщане в Сив страж се преексплоатира, губи се усещането за обреченост, характерно за оригинала

Не може да използвате предметите от DLC кънтента. Но всъщност на кого са му притрябвали? Новите брони и оръжия са супер.

Няма „origins” истории

Едва четири месеца изминаха от появата на Dragon Age: Origins. BioWare обаче не стоят със скръстени ръце. Те отново ни канят да се завърнем в бруталния и магически свят на една от най-майсторски изваяните ролеви игри с първия официален експанжън. Заслужава ли си новото приключение? Определено!

Dragon Age: Origins – Awakening ни пренася около

половин година след събитията в оригинала

и разказва една класическа история за зло, което никога не може да бъде унищожено напълно. Винаги ще останат малки парченца от него, които да се набиват в очите на доброто.

Архидемонът, тормозещ земите в оригинала, е победен. Даркспоунът обаче продължава да броди и да всява хаос. Нещо повече – сега някои атаки на тези чудовища изглеждат дори по-организирани. Как е възможно това? Нали техният лидер е мъртъв. Носят се дори слухове за даркспоуни, които говорят! И най-вече - кои са съществата, наречени "Архитекта" и "Майката"?

Очевидно е - мир и спокойствие скоро няма да има, а вие като Сив страж ще трябва да стигнете до дъното на проблема и да разплетете новата мистерия.

Може да започнете приключението в Awakening или като създадете нов герой, или като „вкарате” този от оригинала. В последния случай дори не е задължително да сте превъртели Dragon Age: Origins. Играта ще приеме, че сте победили силите на злото и ще ви вкара директно в новата територия на север – Амарантин – за да ви превърне в новия

главнокомандващ на Сивите стражи

Като такъв, ще получите контрол на крепостта Vigil (от англ. – бдение). Тук ще разполагате с верни слуги, които ще ви съветват, наставляват и помагат. Разбира се – и магазини, от които да купувате нови стоки. На практика това е т.нар. Party Camp от оригинала, но далеч по-раздвижен и интересен и най-вече – със сандък, в който може да складирате натрупаната по време на странстването ви екипировка. Реално подобно нещо получавате и в Dragon Age: Origins, но само ако разполагате с DLC-то Warden's Keep. Тук сандъкът е достъпен още в самото начало и без закупуването на допълнителни адони.

Да си главнокомандващ не е лесно. Често ще ви идват на гости благородници от различни краища на земята, за да ви се оплакват и да искат вашата помощ, ще разплитате конспирации, целящи вашето убийство, ще „почиствате” подземията на крепостта от приклещени даркспоуни и т.н.

В двора на замъка си ще откриете и прословутият Уейд – ковачът със съмнителна сексуална ориентация, който по-рано срещнахме в Денерим. На него може да давате всички ценни и редки ресурси, които откриете по пътя си. В замяна на това, Уейд ще запретне ръкави и ще започне да майстори най-разнообразни брони.

Личи си, че с Awakening BioWare са се опитали да отведат геймплея в една малко по-различна посока. Сякаш експериментират – какво ще стане, ако дадем на играча цяла крепост, с която да може да си играе (но не под формата на платено DLC). Без да прекаляваме обаче и да превръщаме играта в тайкун. Ще му е интересно ли? Можем ли да го изправим пред няколко изключително тежки решения в края на приключението, от които ще зависи съдбата на стотици? Няма ли да го затормозим твърде много? Няма да се изненадам, ако някои от тези идеи бъдат доразвити в Dragon Age 2 или дори още в следващия експанжън, какъвто се надявам да има.

Всеки клас е получил набор и от изключително готини умения, таланти и магии

както и възможност да се развие в още две различни специализации. Да ги изреждам всички, би било напълно безсмислено. Достатъчно е да кажем, че разнообразието, което привнасят, е наистина добре дошло. Пасивните Vitality и Clarity например ще напомпат героите ви с кръв, мана и стамина, а Runecrafting ще им позволи да създават свои собствени руни, които този път освен по оръжията, могат да бъдат вплитани и в броните.

Новите таланти и магии пък, характерни за специфичните класове, не променят кой знае колко геймплея по време на битка. Това обаче не ги прави по-малко готини или полезни. Що се отнася до допълнителните специализации – няма как да не споменем Keeper за магьосника и неговото умение One With Nature, което приковава героя ви на едно място, а на всякъде около него плъзват мощни корени, които го предпазват от атаки и същевременно нараняват противника. Fade Burst пък, характерна за Spirit Warrior – една от двете нови специализации на воина – също не е за подценяване и ще даде специфичен магически привкус на вашия тежкоброниран танк, тъй като чрез нея от героя ви ще „изригне” мощна енергия. Не на последно място е и Shadow специализацията за роуга. Благодарение на нея и умението Shadow Form той може да преминава в сенките и по този начин всяка негова атака да намалява „агрото”, което прави. А с Pandemonium пък успява да обърка всички близкостоящи противница.

Някои от новите ви спътници пък са просто уникални

Любимец ми е магьосникът Андерс , който навява силни спомени на Едуин от Baldur’s Gate. Първият път, когато го срещнете в играта, ще го заварите да изпепелява даркспоун, стоящ над купчина трупове от хора и чудовища. В момента, който си свърши работата, ще се обърне към вас и ще каже – „Ъ, не съм го направил аз. Е, ако трябва да съм болезнен откровен - не че ми пука, че са умрели. Биф издаде най-смешният звук на света, докато се гърчеше в предсмъртна агония.” Въобще – имам чувството, че BioWare са акцентирали с една идея повече върху хуморът. Почти всеки разговор между спътниците е повод за кикот – кой по-кратък, кой по-дълъг.

Това обаче не означава, че „тъмните” тонове, присъщи за играта, са изчезнали. Напротив – някои от сцените, пред които ще се изправите, са достойни за хорър филм. Особено тези с „децата”. Други пък са откровено потискащи – като тази, в която заварвате обесилия се в запустялата къща мъж в Амарантин, отчаян от неспособността си да осигури добър живот за своята любима. От трети пък – като тази още в самото начало, в която заварвате един от оцелелите в крепостта Vigil да налага с боздуган трупа на земята - буквално блика кръв.

Общо взето Awakening е един класически експанжън. Визуално и звуково не променя абсолютно нищо. Историята е интересна, но в никакъв случай не превъзхожда по епичност оригинала, което е разбираемо. Същевременно геймплеят е наблъскан с още от старото, което не го променя, но го разнообразява. Накратко – Awakening е точно това, което очаквах. Какво е вашето мнение? 


Не е ли твърде рано за експанжън?

Четири месеца след Dragon Age: Origins. Не е ли твърде рано за експанжън? Логичен въпрос, който си има още по-логичен отговор. Работата по оригинала приключва преди повече от половин година. Причината да се появи на пазара през ноември е проста – EA искат RPG-то на канадците да излезе по едно и също време и за трите предвидени платформи. Поради тази причина използват останалото време, за да сглобят конзолния порт. Междувременно обаче основната част от екипа започва работа по първия експанжън. Следователно работата по Awakening е започнала вероятно още през септември, ако не и по-рано, а BioWare са имали предостатъчно време да го завършат и подготвят за мартенската си премиера.
 
системни изисквания
Intel Core 2 на 1.6Ghz или AMD 64 на 2.2Ghz, 1 GB RAM (1.5 за Win Vista и 7), GeForce 6600 GT 128MB или ATI Radeon X850 256MB, 20 GB свободно място, Win XP SP3 / Vista / 7, инсталиран Dragon Age: Origins
напиши коментар
 

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 24.03.2010, 15:51 ?. :
Редактиран на 24.03.2010, 17:43 ?.

Akо e безплатен експанжън е ок. Но като за 50 левов експанжън това е слабо.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 24.03.2010, 17:02 ?. :

Kак така "безплатен експанжън"?

Иначе на мен много ми хареса, но срещнах само Уин и кралица Анора (Елфата ми се обича с Алистар). Не съм срещал други от Origins. Разбира се Огрен беше с мен:) Странното е, че в епилога на Origins се казва, че даркспауните се завърнали в the Deep roads в експанжъна не е така.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 24.03.2010, 17:30 ?. :
Редактиран на 24.03.2010, 17:38 ?.

Dragon Age Origins страшно ми хареса, просто нямах думи като я играех, ама наистина този "експанжън?" внезапен ми идва малко в повече, при положение че играя и други неща. Не мисля скоро да си го купувам...

EDIT: Не прочетох почти нищо от статията, за да не си разваля евентуалния кеф като почна да я играя, ама ще ми е тъпо в такава епична игра да не продължа да си обикалям със старите пичове и пички... Мразя когато разработчиците вкарват твърде много нови неща, неможе ли просто ако на някой му е омръзнал даден спътник да има повече алтернативи... :@

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 24.03.2010, 20:37 ?. :
Редактиран на 26.03.2010, 06:18 ?.

Поне са махнали шибаните бъгове от пачовете.Незнам кво се нарват хората от това,че е 15-20 часа.Сигурно от цената.Не съм я играл много,ама мои познат ми каза,ще от общо 6 или 7 души,които стават Warden,само 1 умира,което наистина е леко преебано.

140 мнения
профил »
morg0mir каза на 24.03.2010, 22:01 ?. :

Твърде кратка...

693 мнения
профил »
perro каза на 25.03.2010, 06:03 ?. :

Само да довърша някои ден DAO-то ще мина и това :)

61 мнения
профил »
Axon каза на 25.03.2010, 07:02 ?. :

Играта си е супер направена отново.И си и сравнително дълга.Иначе 1 от минусите нещо не го разбрах"няма origins истории". А и бих искал до попитам от куестовете при Wade(за 3-те итема) нали за меча се иска драконова кост,ако съм убил Queen of the Blackmarsh дали пак ще мога да си направя куеста?

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 25.03.2010, 13:02 ?. :

Играта е невероятна! Взела е много от хубавите неща на Neverwinter Nights 2 без камарата й минуси. Наистина жалко, че не се виждаш с повечето от старите съекипници, но за това си има обяснение (епилога на оригиналната игра). Коментарите на Огрен са все така разбиващи, а в комбинация с новия магьосник ги размотавах къде ли не само за да ги слушам какви ги плещят xD
Аз пък се видях с Алистър, и елфата ми пак го обичаше... тъй че не знам за това. Само едно не разбрах - къде ми е кучето?

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 26.03.2010, 06:16 ?. :

В DAO когато започваш всеки нов герои,ти дава няколко куеста допълнителни,преди Остигар.Това са "origins истории".Докато в DAA всеки нов герои започва еднакво.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 25.03.2010, 13:50 ?. :

Къде си се видял с Алистар? Аз не го направих крал.

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 25.03.2010, 13:52 ?. :

Ами при мен той е кралят и дойде с експедицията си. И после си замина xD

13 мнения
профил »
Gospod каза на 25.03.2010, 13:59 ?. :
Редактиран на 25.03.2010, 13:59 ?.

Относно за неработещите DLC-та - сваляте ето този мод: http://dragonagenexus.com/downloads/file.php?id=8 74 и всичко е 6.

81 мнения
профил »
Titaka каза на 26.03.2010, 06:21 ?. :

Shale е най-якия (опа сори - най-яката). Надявам се да може пак да ми е в партито.

61 мнения
профил »
Axon каза на 26.03.2010, 06:43 ?. :

И при мен Алистар е краля,и се видяхме за малко в началото.А сега за "origins"историите има една книжка "The Calling"ако я прочетеш може да разбереш повече(например за The Architect и ако не се лъжа му отрязваха ръката там),сега ще има 2-ра,пък да видим какво ще излезе.

45 мнения
профил »
hypnozye каза на 01.04.2010, 09:10 ?. :

Това че няма романтични отношение е малко шит.. а да питам само в втората ли неможе или и в първата? И к'во е името на първата игра?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 01.04.2010, 11:14 ?. :

В Dragon Age: Origins можеш да имаш романтични отношения със спътниците си, но в експанжъна - Awakening - не.

103 мнения
профил »
Sidef каза на 05.04.2010, 08:00 ?. :

За 7 часа я превъртях.
Много кратък...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Dragon Age: Origins - Awakening

новини:
На 26 октомври BioWare и EA ще пуснат в продажба Dragon Age: Origins Ultimate Edition - специален пакет, включващ оригинала, Awakening и седемте DLC-та.
BioWare ще свържат Dragon Age: Origins и Dragon Age 2 по класически начин - с още съдържание. Новото DLC-то се нарича Witсh Hunt и е с цена от 7 долара.
През последната седмица се наблюдава силен дебют за новите игри в класацията за най-продаваните заглавия през електронната услуга на Valve.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Dragon Age: Origins 102
Dragon Age II 52
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78