facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Dragon Age 2
Превю | 11.08.2010 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
BioWare
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
Излиза на:
11 март 2011-та

сайт на играта »
Цена:
79.95 лв
купи играта »

По-динамична и брутална, без да те кара твърде много да се замисляш, дори леко преувеличена – с подобни впечатления останахме от бойната система на Dragon Age 2, която бе демонстрирана по време на Comic-Con. С други думи – BioWare решиха да хванат повтаряното до болка клише „духовният наследник на Baldur’s Gate”, да го смачкат едно хубаво и да го изхвърлят директно в кошчето. Какъв е крайният резултат от едно подобно действие и дали хардкор феновете на първата част и въобще на PC ролевите игри няма да останат разочаровани, когато Dragon Age 2 се появи на пазара през следващата година?

Както може би знаете, действието в продължението ще се развива около герой на име Хоук. Той принадлежи към расата на хората и всякакви други вариации са невъзможни. „Искахме да се съсредоточим върху това по какъв точно начин човешкият род е бил засегнат от събитията в играта. Логично е главният герой да е човек” – обяснява Майк Лейдлоу, главен дизайнер на Dragon Age 2.

Начинът, по който ще бъде поднесена историята в Dragon Age 2

е доста оригинален. Ако Хоук е основният игрови герой в играта, то ключовите персонажи в наратива са всъщност Касасндра и Верик. Това са двама души, които – близо 10 години след събитията в Dragon Age: Origins (DAO) – ще трябва да спасят света, който много скоро ще бъде потопен в нова война. За да успеят в начинанието си обаче, те ще трябва да разберат какви ги е вършил Хоук след DAO. С други думи – историята на нашия игрови герой, който този път е изцяло озвучен, ще бъде поднесена по ретроспективен начин. А всички знаем, че когато една случка се разказва от други хора, тя не винаги отговаря на действителността. Често е по-украсена, по-брутална, по-интересна. „Искахме да видим какво ще стане, ако една легенда бъде преувеличена” – обясняват от BioWare. Крайният резултат е съдбата на Хоук в Dragon Age 2.

Онези от вас, които са изиграли DAO (и разбира се си пазят сейвовете) ще останат доволни от новината, че ще могат да пренесат „решенията си” и в продължението. По какъв точно начин – все още не е ясно. BioWare обаче стоят твърдо зад концепцията за една „последователност в развитието на нещата”, така че можем да сме сигурни, че тази идея няма да остане недоизпипана.

Няма как да не споменем, че Флемет ще играе ключова роля в историята на Dragon Age 2 – този път обаче не като на пръв поглед безпомощната старица, живееща в малка колиба в блатото, а като един гигантски и наистина могъщ дракон, с който повечето от вас вероятно са се срещали покрай историята с Мориган.

Що се отнася до бойната система на Dragon Age 2, по всичко личи, че основното мото, заложено в нея, е 

„мисли като генерал, бий се като спартанец”

Марк Дара – изпълнителният директор на проекта – пояснява: „Това, което искахме, е да бием една инжекция с адреналин на Dragon Age. Т.е. да удвоим, дори утроим всичко, което е било в по-малки количества в оригинала, но и да запазим онова, което вече работи”.

С други думи – втората част ще бъде значително по-хекендслеш ориентирана. Да, ще можем да спираме играта на пауза, но основните класове ще бъдат само три – воин, мошеник и магьосник. Да, ще странстваме със спътници и ще можем да изпълняваме любимите си комбинации от магии, за да създаваме разрушителни ефекти (което ще бъде възможно и с останалите умения – например Sunder Armor на воин плюс Backstab на мошеник), но дали в крайна сметка няма да имаме усещането, че играем на някаква Devil May Cry – вариация? Можем само да предполагаме.

Системата за водене на диалози също е опростена

В Dragon Age 2 ще разполагаме с три основни възможности за отговор – „добър”, „подигравателен” или „зъл”, всеки от които е визуализиран по специфичен начин, така че да бъде лесно разпознаваем по време на игра. Така например когато искате да се отнесете с уважение към някого, избирате зелено маслинено клонче. Жълтата комедийна маска е в случаите, в които предпочитате да се подигравате, докато червеният юмрук ще ви помогне да отприщите злобната природа в себе си.

От BioWare твърдят, че в определени моменти от геймплея (и по-специално, по време на диалозите) ще можем да оставяме нашите спътници да се справят с конкретната ситуация. Добра идея на теория, макар и все още да не сме я видели как действа на практика.

Няма как да не споменем и факта, че

една от основните цели на канадците е да подобрят графиката на играта

Те искат да създадат арт стил, който можем да разпознаем на секундата – дори и когато погледнем най-обикновен скрийншот, да си кажем „Да, това е Dragon Age”. В този ред на мисли – моделите на героите имат специфична комиксоподобна визия. Разбира се – не е прекалена, но достатъчна, че да бъде отбелязана.

Предвид по-екшън ориентирания аспект на продължението пък, BioWare ще подобрят и самия енджин, така че да позволява изобразяването на повече врагове на екрана, без това да се отразява твърде драстично на кадрите в секунда…

Общо взето – Dragon Age 2 е една различна игра. За добро или лошо. Имам ужасно много резерви, свързани с нейния геймплей. Но същевременно – и безкрайно доверие във възможностите на BioWare. Макар и да съм скептично настроен към дизайнерските решения, направени в продължението, съм почти сигурен, че специфичния почерк на канадците ще бъде запазен. Dragon Age 2 няма да е поредният духовен наследник на Baldur’s Gate, но пък може да се окаже нещо наистина по-добро. 

напиши коментар
 

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 12.08.2010, 10:08 ?. :

Много се чудя дали тази игра нещо повече от РПГ не говоря за 2рата част а за първата

34 мнения
профил »
moonyy каза на 12.08.2010, 10:29 ?. :

Дори Mass Effect 2 не я бяха ретардирали толкова. Fail!

180 мнения
профил »
asen96 каза на 12.08.2010, 10:51 ?. :

Абе аиде напишете 1 ревю за SCott Pilgrim :)

335 мнения
профил »
GreeN каза на 12.08.2010, 11:00 ?. :

Origins доста ме зариби , надявам се и с тази да е така .

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 12.08.2010, 11:17 ?. :

От това което прочетох, ще я направят конзолно ориентирано RPG по-елементарно по-плоско с повече бой.
Което е жалко, много много жалко

13 мнения
профил »
Sevdalinchoveca каза на 12.08.2010, 11:25 ?. :

Точно като Mass Effect 2. Тоест вероятно ще се получи забавна игра за 1-2 преигравания, но в никакъв случай качествено RPG.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 12.08.2010, 14:01 ?. :

За мен Mass Effect 2 беше шедьовър, но тя си е 3rdPS с RPG елементи откъдето и да го погледнеш. Едно RPG в стил NwN просто не е конзолна игра, но комерсиализацията обхваща и BioWare. И все пак, играта излиза за компютър и се надявам EA да се погрижат да получим поне качествен порт с добър контрол..

10 мнения
профил »
gojaka каза на 12.08.2010, 11:31 ?. :
Редактиран на 12.08.2010, 11:32 ?.

Истинската перла в origin а беше историята. 6 различни начала, които променят играта занапред, разговори между групата и развитие на историята на всеки един , направо те вглъбява в историята на играта а тука явно ще орежат тази част доста сериозно . Макар че и битките си бяха епични наистина , но за rpg трябва и малко повече от това . Дано наистина стане добра - голям фен съм на първата (макар че не съм играл всичките dlc та дето излязоха)

140 мнения
профил »
morg0mir каза на 12.08.2010, 22:39 ?. :

+1

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 12.08.2010, 11:52 ?. :

Не прочетох цялата статия все още че мисля че ще се ядосам много.
Значи ся ще бъда ЗАДЪЛЖЕН да играя с простоват, обикновен и СКУЧЕН човек?????
Аз за какво тогава съм развивал героя си досега, за да немога да го видя после ли ????
Опростяване... точно заради това опростяване за малко не ми се съсипа кефа от Mass Effect 2! ;@

693 мнения
профил »
perro каза на 12.08.2010, 12:36 ?. :
Редактиран на 12.08.2010, 12:45 ?.

Много тъпо е ако се масовизира и DA... Ще се играят Forgotten Realms игрите до полуда явно :)

Едит: А и The Temple of Elemental Evil от Greyhawk имам да довършвам :)

46 мнения
профил »
doom123 каза на 12.08.2010, 14:06 ?. :

Не знам какво толкоз сте се уплашили. Нека изчакаме някое gameplay video, после ще коментираме. А пък ако си мислите, че PCто е ощетено изчакайте The Witcher 2. Не само, че е PC exlusive, а и от gameplay видеото от Е3, сметам, че играта изглежда невероятно.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 12.08.2010, 16:37 ?. :

Изключително тъпо е да промениш игра която вече една година седи в топ 10 игрите за PC... Много много тъпо...

1885 мнения
профил »
Sentry каза на 12.08.2010, 17:05 ?. :

Явно RPG феновете в студиото работят върху TOR и са пратили останалите да си се занимават с нещо помеждудругото.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 12.08.2010, 21:42 ?. :

Искренно се надявам да си прав.
The old republic е играта, която чакам с най-голямо нетърпение.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 12.08.2010, 19:04 ?. :

То пък стана Mass Effect в фентъзи свят. Вместо Шепърд имаме друг човек, който ще спасява целия свят. Пак ще си я купя де, но дано не се разочаровам. Наистина много гадно за невъзможността за избиране на раса, убива се кефа от преиграване, ама какво да се прави.

323 мнения
профил »
rampage85 каза на 12.08.2010, 19:14 ?. :

Аз пък нещо не харесах много-много първата част,не знам защо така. Стигнах до средата на играта и се отказах. Май не харесвам толкова много игри,в които вземаш със себе се една тумба герои. Падам си по такива,в които може да вземаш със себе си НАЙ-МНОГО един човек. Иначе според мен The Witcher и Gothic серията са по-добри от тази игра.

32 мнения
профил »
Drago9205 каза на 12.08.2010, 19:34 ?. :

Съгласен съм до някъде с този тип мислене, в едно истинско RPG би трябвало героят сам да разчита на себе си. Определено Готик и Вещерът са страхотни във всяко едно отношение. Но аз открих особен "чар" в Dragon Age: Origins, някак си не се чувствам толкова самотем като знам, че до мен има няколко slackera макар и да мрат много често, а и самата възможност на развитие на различни взаимоотношения между главния герои и NPC-тата(тоест сбирщината от маниаци които мъгнем със себе си) беше изпипана по страхотен начин, може би това ми хареса в DA

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 12.08.2010, 21:46 ?. :

Горе-доло те разбирам.По-скоро е лично мнение.
Мен The Wicher не ми хареса, има много яки неща, но като цяло нещо и липсва на играта.Отдадох и около 10 часа игра след като я купих за 5 euro през стийм, но все така насила минавах напред.

380 мнения
профил »
Alaster каза на 19.08.2010, 11:53 ?. :

Metacritic : DA:O = 91, The Witcher = 81 ... just sayin.

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 13.08.2010, 05:42 ?. :
Редактиран на 13.08.2010, 05:44 ?.

Първия Dragon Age e страхотен.Стискам им палци и за двойката.

210 мнения
профил »
Dr.Falus каза на 13.08.2010, 06:51 ?. :

Ех,eх BioWare:Осрахте шедьовър в РПГ жанра.Всичко което прочетох от тази статия ме ужаси:Диалозите опростени,тотално преобразувание на бойната система.Поне добре,че сте озвучили главният герой.

145 мнения
профил »
glesson каза на 13.08.2010, 11:38 ?. :

Ще го направят клонинг на ME2, нищо добро не чака поредицата.

9 мнения
профил »
Bratinov каза на 13.08.2010, 18:02 ?. :

Dragon Age има невероятна бойна система, защо им е да я променят...
Не харесвам диалговата система на Mass effect защото не знам какво точно ще каже Шепард.

Dumb it down for the console tards...

2 мнения
профил »
tpokopelebg каза на 13.08.2010, 18:08 ?. :

Сигорно ще сасипат и тази поредица както направиха с мас ефект2 и принца на персиа а таа глупост дето ще я направат с диалозите още отсега споретмен е сигорен минос в цялосната овлекателност на играта

898 мнения
профил »
Nightbringer каза на 13.08.2010, 21:25 ?. :

Най-доброто РПГ правено някога ... Наследникът на Baldur's Gate.. Страхотна игра...

210 мнения
профил »
Dr.Falus каза на 14.08.2010, 22:39 ?. :

Ама ти говориш за първата. ._.

898 мнения
профил »
Nightbringer каза на 15.08.2010, 01:51 ?. :

Ми да.. Поствам оф-топици, к'во :Д:Д

1 мнения
профил »
pencho_penchev каза на 17.08.2010, 07:16 ?. :

Може пък да е за добро, и без това имат нужда от малко разнообразие на bioware игрите. Дано да поработят и малко върху начина по който си правят игралните светое, честно казано ми е писнало от NPC сложени да те чакат да минеш и да ги заговориш, да не говорим че ако решиш да кривнеш от основния куест обикновено или се оказва, че няма какво толкова да се прави или страничните куестове са тотално безинтересни и генерирани набързо колкото да се каже че ги има.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 19.08.2010, 06:10 ?. :

Страничните куестове в 1-цата бяха много добри. Точно в Мас Ефект не струваха. Go Land on a planet, scan it, eventually land kill some shits and take away. Много много жалко за играта... 1-цата беше страхотна. Двойката ще е невероятна глупост...

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 22.08.2010, 10:06 ?. :

"С други думи – втората част ще бъде значително по-хекендслеш ориентирана"


И накъде повече? Какво да очаквам - Dungeon Siege с маслинени клонки? Бах мааму!

28 мнения
профил »
Glamour каза на 24.08.2010, 09:09 ?. :

DragonSlayer каза на 22.08.2010, 13:06 ч. :

"С други думи – втората част ще бъде значително по-хекендслеш ориентирана"


И накъде повече? Какво да очаквам - Dungeon Siege с маслинени клонки? Бах мааму!

Както знаем Dungeon Siege 3-ката се прави от Obsidan, и като нищо може да се окаже много повече RPG от колкото Dragon Age 2 .... ;)

2 мнения
профил »
rhem каза на 10.10.2010, 09:49 ?. :

Като цяло звучи добре но не ми звучи много като ДОА де
да се надяваме че ще е добра все пак...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Dragon Age 2

Ревю:
Как се прави продължение на велика ролева игра? За BioWare отговорът е очевиден – колкото по-опростено и лъскаво, толкова по-добре.

новини:
BioWare заяви, че екипът на Dragon Age II ще остави втората част зад гърба си и ще се съсредоточи изцяло върху "следващата фаза" от бъдещето на поредицата.
Почитателите на Dragon Age II вече могат да се впуснат в ново приключение с вълнуващи герои, обширни околни среди и коварни врагове.
Когато излезе през октомври, Mark of the Assassin ще бъде поредния опит на студиото BioWare да накара феновете да се върнат отново в света на играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Dragon Age: Origins 102
Dragon Age II 52
Dragon Age: Origins - Awakening 17
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78
Path of Exile 77