facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
DotA 2 - PCM2.0
Ревю | 16.06.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
Valve
Издател:
Valve
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

зарибяваща

огромно разнообразие от герои и предмети

много стратегии за успех

много руснаци

минуси

трудна за разбиране от нови играчи

само една карта

много руснаци

Dota (Defense of the Ancients) е една легенда в MOBA жанра, зародила се като мод на Warcraft III, възродена и популяризирана от Valve чрез тяхното "продължение" на тази епична безплатна геймка, наречено Dota 2. Нейната бета идва на бял свят през 2011 г. на масивен турнир, станал известен с името The International (TI) и нечуваният по това време награден фонд от 1,6 млн. щатски долара. В турнира участваха най-добрите Dota отбори в света. Официалният рилийз на играта излезе на 9 юли 2013 г, когато тя стана достъпна за всички, които не се бяха сдобили с бета ключ до този момент. Заглавието предлага на любителите на MOBA игрите възможността за изживяване на страхотни емоции и часове забавление. Ако не сте запознати с термина MOBA, ще го обясня бързо и кратко. Два отбора, пуснати на една карта (арена), борещи се за победата.

Играта няма цялостна история. Тя ви представя вечната битка между мрака и светлината, но все пак всеки герой има своя кратка, но доста интересна биография, която може да прочетете в играта или на официалния сайт. Също така и предметите имат кратка предистория.

Каква е целта

Всяка игра в Dota 2 протича между 2 отбора, състоящи се от по 5 играчи. В началото имате около минута да изберете своят войн, с който ще се борите срещу другите. Всеки отбор се стреми да събори противниковата главна сграда, която се намира във вражеската база. За да стигнете до там ще трябва да минете през орди от гадинки, които ще се раждат на всеки 30 секунди след старта на играта. Но не се паникьосвайте - и вие си имате помощници, които тръгват от базата ви по същото време. Героят ви вдига нива чрез убийството на герои или чудовища, така той получава точки, с които подобрява уменията си. Максималното ниво е 25. Парите също играят огромна роля в играта. Те се добиват по два начина: първият не зависи от вас, всяка секунда получавате по 1,5 злато, а чрез убийството на герои или гадинки трупате допълнително. Картата е ограничена, но достатъчно голяма и красива, осеяна с всякакви храстчета, дървета, пеперуди, жаби и какво ли още не. Цялата карта е разделена на 3 основни пътя, водещи до вашата и противниковата база. Също така има и гора, където има други същества , различни от тези които се раждат в базите ви.

Геймплеят в играта, въпреки простотата си, е една огромна смесица от стратегии, умения, постоянство и най-вече отборна игра. Ако търсите игра, с която да разпускате, не сте на правилното място. Тук всичко не се свежда до вашият личен резултат от убийства и умирания, а от цялостната идея за отборност и преследването на сладката победа. Постоянните обрати, които могат да се случат дори и в последният момент я правят игра, която ви покачва адреналина и ви кара да искате повече. Играта си има и рангова система като тази на един неин роднина - League Of Legends, която след 10 изиграни competitive мача (със сериозните момчета и момичета) ви показва вашето соло или отборно MMR (Маtchmaking Rating). Няма рангове, но има точки, които ще печелите, когато побеждавате и ще губите, когато получите поражение. Te ще определят силата на противниците и съотборниците ви, като с всяка победа нивото на играчите ще се вдига. Разликата между точките при победа и загуба е около 20, в полза на точките при спечелване на игра. Така че не се безпокойте, ако попаднете в лоша серия, ще наваксате бързо, нужни са ви само няколко спечелени мача.

Режими, модове и още нещо

За да не бъдете грубо наруган и репортнат без причина в първата си игра е препоръчително да изиграете първо туториалите. Tе са направени като лесни мисиики, които ще ви научат на основните неща в играта. Препоръчвам го горещо на новобранците. Играта предлага няколко режима и т.нар. модове за игра, като Ranked и Casual са основните режими. При първия ще се борите за точки, определящи вашия MMR, а при втория не губите нищо, освен достойнството си при загуба. Co-op режимът е направен предимно за игра на новобранците. Той ще ви даде възможността да играете с други хора срещу ботове. Имате по-голям избор при модовете - те са цели 9. Те ще определят начина на избиране на герои. При All pick можете да избирате от всички герои, в All Random всеки играч получава произволен войн, с Ability Draft на играчите са дадени произволни герои и един куп от различни магии, като играещите трябва да избират магии, а не герои, и т.н.

Какви са тези герои, предмети ?

Искате да играете с яката огнена мацка или с пича с голямата брадва? Ваши са. Големият набор от герои и предмети прави играта непредсказуема, често напрегната и най-вече много забавна. Общият брой на наличните бойци е 107 и продължава да расте. Имате и още по-голям избор от предмети. Всеки един от тези 107 герои има свои уникални умения, които могат да бъдат комбинирани с магиите на другите за едно красиво убийство. Но това не е всичко! Ако искате да изглеждате добре и в играта, а не само в реалния живот, имате възможността да закупите козметични предмети за вашите бойци и разни други нещица, като различни декори за играта и т.н. Героите се разделят на различни видове класове. Най-основните са Support - помага на отбора и често не взема убийства, Carry - една от основните фигури за отбора, Middle laner - най-често далекобоен герой, отиващ на средната линия сам и т.н.

Постоянството е майка на успеха

Играта представлява проблем за новите играчи заради голямата нужда от опит и основни знания за този тип игри. Поради този факт много хора се отказват и решават, че играта е скучна и безсмислена. Но това не би трябвало да ви спира! Тази трудност дори ще ви накара да ставате все по-добри и изобретателни, та дори и вие ще се учудите на какво сте способни след малко четене и много практика. Като огромен плюс за играта е огромното комюнити, където може да намерите много приятели или просто дружки за игра.

-----------------------------------------------------------

С нелеката задача да ни представи изключително популярната Dota 2 се нагърби Мартин Гецов. Това е поредната статия, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук. 


Подбрани ревюта в Steam

- Часове забавление, само трябва да изберете в коя Русия искате да играете днес.

- Убих магаре с меч. 10/10.

- Тази игра съсипа живота ми. 10/10.

- Най-реалистичния симулатор на Русия. Водка от 10.

- Report Player Simulator 2014

- Опитах Rosetta Stone, Duolingo и частни уроци, но нищо не ме научи на руски език повече от тази игра. А и е безплатна!

- Комюнитито на играта е толкова токсично, че ми порасна трети пенис.

- Когато започнах да играя Dota 2 бях доста затруднен, защото беше първата ми MOBA и е доста трудна. Преди да се осъзная, започнах да играя все по-лучше по-добре. Спрях да правя глупави ошибки. Всички, които срещнах, бяха много хорошие и готови да помогнат, но понякога есть рывок все пак. Ако я продължа да играть Dota 2 все более и более, аз съм уверен, что я буду продолжать совершенствовать. Я рекомендую эту игру для всех!
 
системни изисквания
Процесор: двуядрен от Intel или AMD на 2.8 GHz, 4 GB RAM, видео: nVidia GeForce 8600/9600GT, ATI/AMD Radeon HD2600/3600, Windows 7
напиши коментар
 

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.06.2014, 15:11 ?. :

Последния коментар избива рибата, трепе коня, кърти фаянс, сваля тапети, сменя масло, прави салто, пука гуми и реди керемиди

187 мнения
профил »
kolian каза на 17.06.2014, 15:13 ?. :

Тъкмо се логвах, за да кажа нещо подобно :D :D :D :D

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 17.06.2014, 18:09 ?. :

Случайно тоя който е писал ревюто да не е Христо Стоичков? :D

149 мнения
профил »
Императора каза на 24.12.2015, 06:34 ?. :

За нещастие е крадено. Ето ор'гинала:

http://i.imgur.com/oPElr97.png

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 17.06.2014, 15:15 ?. :
Редактиран на 17.06.2014, 15:24 ?.

Края на статията е трепач!


748 мнения
профил »
rosniak каза на 17.06.2014, 15:15 ?. :

Егати мненията...

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 17.06.2014, 15:19 ?. :

Да ве мани тия руснаци , дето ми викат '' иди нахуй '' , не че знам какво значи но със сигурност е обида защото съдържа думата хуй :(

4 мнения
профил »
Денислав Михайлов каза на 17.06.2014, 15:23 ?. :

Дота2 е най-играната игра от мен и измести всички останали. Ако имах по средно 1 час и 20-30 мин. на ден, и трябваше да избирам м/у няколко игри, всеки ден щях да избирам дота2 !!!

4 мнения
профил »
BenM каза на 17.06.2014, 16:02 ?. :
Редактиран на 17.06.2014, 16:03 ?.

От половин година играя само нея, имам над 600 мача с положителен баланс и въпреки това съм абсолютен noob. Така разпускам, че си счупих мишката.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.06.2014, 16:57 ?. :

ако си счупил мишката значи или си пълен идиот, или имаш проблем и трябва да видиш доктор. И в 2та случая тази игра не е за тебе

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 17.06.2014, 16:26 ?. :

Последното ревю от стийм .. priceless (rofl)

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 17.06.2014, 16:27 ?. :

"Много руснаци" трябва да е категорично към минусите.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 17.06.2014, 17:39 ?. :

Зависи от дали си Русофоб или не =)

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 17.06.2014, 17:49 ?. :

В онлайн игрите има неписано правило да се говори на английски, това за мен има значение. ;)

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.06.2014, 19:11 ?. :

правилото не е неписано, съвсем явно си избираш какъв език да ти е сървъра на който играеш, само дето на руснаците и на Valve им е през уя за това

209 мнения
профил »
Beleth каза на 17.06.2014, 16:39 ?. :
Редактиран на 17.06.2014, 16:40 ?.

Сука, блят, пиздец, иди нахуй. Я лес.
приблизително 2000 мача имам.. на пръсти се броят игрите в които да не присъства подобна реплика.

П.П.: Има ли мераклии да си направим едно отборче?

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 17.06.2014, 16:53 ?. :

До онзи ден я играх и ми стана мега дебилната .. отново .. лол

481 мнения
профил »
denik каза на 17.06.2014, 21:59 ?. :
Редактиран на 17.06.2014, 22:19 ?.

"MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)" като цяло е доста неприемливо наименование на жанра сред Dota феновете. MOBA е име създадено от Riot, за да може LoL да спре да бъде "Дота клонинг", както масово бе наричана в началото и да заживее собствен живот.

От друга страна пък, след появяването на Dota 2 на бял свят, феновете на играта масово желаеха да се разграничат от "МОВА", и се появиха други наименования на жанра като "AoS-type" и "ARTS". AoS идва, разбира се, от баш основоположника на жанра - картата за StarCraft "Aeon of Strife", докато благозвучното "ARTS" простичко означава Action-RTS, което е най-точното име.

Разбира се, друг важен претендент за име на жанра е "ASSFAGGOTS", съкращение от Aeon of Strife Styled Fortress Assault Game Going On Two Sides.

В крайна сметка, МОВА е най-популярният термин заради огромната популярност на League of Legends, но за дота феновете, жанрът е просто Dota :)

Много съм изморен, за да прочета и вникна в ревюто, но утре обещавам да го направя и да напиша коментар.
Аз самият мислех да пращам някакви статии свързани с Дота, но нямам време. Все пак, имам нещо предвид и е coming soon.
--

едит: Между другото, никога не съм разбирал "трудна за разбиране от нови играчи". Когато с приятели започвахме все повече да занемаряваме другите custom карти за War 3 за сметка на Дота, на по 14-15 години пишлемета, въобще не сме си мислили колко пък е сложна. Просто е по-сложна от LoL, но определено не е трудна за разбиране и научаване.
(е, верно, тогава героите и предметите бяха наполовина на сегашните, но пак..)

едит 2: От скоро една група модъри са се захванали да правят custom карти за Дота 2. Работата е малко тромава, защото игрите се играят на техни сървъри и цялото нещо още е в бета тест с доста голямо queue. Момчетата са направили 3 къстъм карти - класиката Pudge Wards, Reflex (вдъхновена от Warlocks) и Fight or Flight. В момента работят по създаването на легендарния Elemental TD. Самите създатели осъзнават, че целият този проект е временен, защото е въпрос на време преди Valve да обявят поддръжка на custom maps заедно с достатъчно мощен едитор (running joke-a е, че след време някой ще направи Warcraft 4 ;Д).

И двата минуса се елиминират. Като изключим руснаците, които са напаст навсякъде и не само в дота, излиза, че играта е перфектна :)


776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 18.06.2014, 05:30 ?. :

единствената игра с по-гнусно community от това на league of legends.
руснаците са аборигени с руси коси и големи скули!!!
издънката на valve!!!
като игра е невероятна, но 2 години да не сложиш region-lock е СРАМОТА!!! да не оправиш единственото шибано нещо, което отблъсква играчи...

6 мнения
профил »
Венова каза на 18.06.2014, 05:55 ?. :

Не съм добра в тая игра ама то и без това руснаците като си нямат и понятие от АНГЛИЙСКИЯ пишат Giff me mana :D :D

48 мнения
профил »
WildBeast каза на 18.06.2014, 06:53 ?. :

Dota 2 има общност от над 20 000 български играчи засега. Хич не е малка и те първа пробива път в България с леки напъни оттук-оттам.

209 мнения
профил »
Beleth каза на 18.06.2014, 08:39 ?. :

За съжаление ще трябва да се съглася с Барона..
Обичам играта, изиграл съм буквално хиляди игри и хиляди часове.. само в мейн акаунта ми имам 1400 часа игра и отделно имам няколко смърфа.. комюнитито ни е повече от отвратително. Всичко що използва славянска и испанска реч ме е докарвало до нервни кризи..

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 18.06.2014, 09:39 ?. :

Чудех се кога ще пуснете ревю!
Най-добрата игра за мен, редом с WoW ^^

250 мнения
профил »
h17man каза на 18.06.2014, 11:40 ?. :

Чакам ревю и на SMITE. Там руснаци няма. Или не се забелязват толкова. Супер динамична игра е. И го няма тва управлявай героя с дясно копче. От трето лице с WASD всичко е толквоа по-плавно и приятно за игра.

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 18.06.2014, 11:56 ?. :

Смайт-а го играх, играх 1-2 седмици и ми омръзна на макс.Дотата успя да ме задържи много повече.Smite е като лигата .. 2 седмици бъхтиш за 1 герой, който ти омръзва за 1 ден.В дотата поне всичко ти е дадено.

1885 мнения
профил »
Sentry каза на 18.06.2014, 13:37 ?. :

DOTA 2 е реклама за steam, затова ти е дадено всичко там. Като не искаш да се бъхтиш, плащаш 30 долара(около 45-50 лева излиза) и имаш всички богове в Smite - текущи и бъдещи.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 18.06.2014, 15:48 ?. :

В Дота всичко ти е дадено защото това е ... Дота ..Това не ти е няква random MOBA с тъп маркетинг план, където трябва да закупваш всичко..

250 мнения
профил »
h17man каза на 18.06.2014, 22:54 ?. :

В Смайт се закупуват само Скинове и voice packs, от скоро и скинове за wards. За над две години не съм дал и един лев за тая игра. Някой скинове се вземат и без пари.
Модела им си е много добре и е близък до тоя на другите МОБА игри. хейта ти е неоснователен.

250 мнения
профил »
h17man каза на 18.06.2014, 12:24 ?. :

Почваш с 5 безплатни. + 5 които се ротират на всеки 1-2 седмици. Та винаги имаш минимум 10 бога за игра. Фарма за нови богове не е токвоа труден. Ти научи тея 5-10 да ги играеш като хората и вземай Първа победа бонуса на всички модове и докато се усетиш и ще имаш достатъчно за няколко наведнъж.
За две години имам 90% от боговете и фейвър за останалите + колко скина имам. Еми половината хич не съм ги играл. Имаш си една основа от 15-на бога с които играеш редовно.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 18.06.2014, 13:03 ?. :

Арес имаш ли го? Добър ли е? Аз почнах да я играя от няколко седмици и се чудя какъв да си зема.Предимно играя с Тор, предложи някакъв подобен, ако знаеш.

250 мнения
профил »
h17man каза на 18.06.2014, 13:33 ?. :

Арес е танк и като цяло не от много добрите танкове. Тор е асасин който играе в джунглата. Подобен на Тор виж Тир. Херкулес е доста силен в момента. Предполагам играеш главно арена щом си нов. избери си бог който се играе често и от протата така ще имаш Бог който вианги ще е полезен и ще го играеш и за в бъдеще. Аз първоначално си взех хадес и той се оказа супер зле и почти не съм го играл.

1885 мнения
профил »
Sentry каза на 18.06.2014, 13:40 ?. :

Nreth, виж Ullr или Xbalanque.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 18.06.2014, 14:15 ?. :

Мерси, ще ги видя :)
А Один става ли?

1885 мнения
профил »
Sentry каза на 18.06.2014, 20:15 ?. :

Аз лично го харесвам, но е повече bruiser/fighter герой, отколкото assassin/carry. Ако имаш възможност го опитай първо в безплатната ротация преди да го купуваш.

11 мнения
профил »
ralf.blunt@laposte.net каза на 18.06.2014, 12:31 ?. :

От Heroes of Newerth по-добро няма!

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 22.06.2014, 19:33 ?. :

k

20 мнения
профил »
-Господ- каза на 18.06.2014, 17:00 ?. :

Finally lol

30 мнения
профил »
akvarista11 каза на 19.06.2014, 07:51 ?. :

Тоя от последните коментари ще рече, че си е имал два х*я преди да почне да играе дота и да му порастне 3-ти :D :D :D

3 мнения
профил »
CallMeMaster каза на 19.06.2014, 19:13 ?. :

Бих искал да видя DotA и в Warcraft 4, както отдавна я играх в Warcraft 3

481 мнения
профил »
denik каза на 20.06.2014, 09:43 ?. :

По-скоро ще видиш Warcraft 4 в Dota 2 :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 21.06.2014, 16:10 ?. :

Дидко, аз само едно не разбирам:

Как Близард, пословични с нюха си за пари, пари и още пари
успяха да изпуснат такава златна кокошка, която се роди от WarCraft 3,
но в крайна сметка стана по-известна и от нея?

742 мнения
профил »
jenssn каза на 23.06.2014, 11:27 ?. :

DOTA .... щеше наистина да е страхотна ако имаше повече от една недоклатена изнасилена карта ... която ЗА МЕН (не налагам мнението си) е изключително глупава и бързо омръзваща ... и друга инзасилена игра е LOL(Leage of Lozzers)


Успеха дължа на лимитираното въображение на всичките идиоти дето играят всеки път едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също едно и също !!!!

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 23.06.2014, 11:57 ?. :

и футболът е много тъп, нали.
едно и също игрище всеки път.
едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също, едно и също!

20 мнения
профил »
-Господ- каза на 23.06.2014, 22:19 ?. :

Шаха е най зле.Една и съща еднообразна дъска.Да се чуди човек, как се играе толкова векове. xD

69 мнения
профил »
Skarhead каза на 25.06.2014, 13:52 ?. :

Руснаците засега определено ме отказаха да играя дота , от 4 месеца някак си ми е по добре като не чувам руска реч и сука :D

36 мнения
профил »
wazaw каза на 30.06.2014, 07:42 ?. :

Сука, бляд....това научих от тази игра.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 30.06.2014, 09:33 ?. :
Редактиран на 30.06.2014, 09:33 ?.

edited, delete pls
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
DotA 2 - PCM2.0

новини:
Причината са практики като "smurfing" и "boosting"
Наградите надхвърлят 33 милиона долара
Мачът е завършил безапелационно 2:0 за изкуствения интелект
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28
World of Tanks 27