facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Dethkarz
Ревю | 05.01.1999 | автор: Никола Икономов


оценка:
Производител:
Beam Software
Издател:
Infogrames
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC

След успешната стратегия в реално време KKND2: Krossfire, която вече представих на страниците на PC Mania, австралийците от Beam Software отново ни изненадват с превъзходна футуристична състезателна игра – Dethkarz. Правописната грешка не е моя, играта се казва така.

Идеята за автосъстезание в бъдещето не е особено оригинална - по някаква причина производителите на игри си представят съревнованията на 25-ти век по един и същи начин: убийствени скорости, писти, чиято конструкция напомня много на детски аутобан, коли с малък реактивен двигател и задължително снабдени с някое и друго оръжие, за да се разнообрази състезанието. Dethkarz не е изключение от това правило и името й описва много точно съдържанието на самата игра.

В тази футуристична Формула 1 ще трябва да минете през 12 писти на 4 различни местности – Metro City (Ню Йорк в бъдещето), Grand Keys (футуристична Флорида), The Pole (северния полюс, силно заприличал на Лас Вегас), Red Planet (добрия стар Марс). Ще можете да изберете между четири режима на игра - Arcade – единично съревнование на избрано от вас трасе; Championship – всичките 12 писти; Time Trial – ще се състезавате за време и най-накрая Multiplayer. След като настроите клавишите и другите опции не ви остава нищо друго, освен да запалите моторите и да потегляте.

За да ви подтикнат към по-високи постижения, създателите на играта ви позволяват да изберете в началото само между 4 писти и 4 от общо 12 автомобила. Когато се представите задоволително на въпросните писти, ще преминете във втора лига, където ще можете да избирате между осем писти и автомобила и така до 3-та лига, която ви осигурява пълен достъп до всички болиди и трасета. Всяка кола има различен външен вид и характеристики като бързина, броня, въоръжение и т.н. Ако искате да сте с най-бързия автомобил, ще трябва да забравите за силните оръжия, но ако предпочитате кола-терминатор, трябва да изберете примерно Hammer - чудовищно возило, наподобяващо танк, доста трудно за управление и доста неманеврено, но затова пък снабдено с най-силната броня и въоръжение. Преди всяко състезание ще трябва да изберете с какво основно оръжие ще бъде оборудвана колата ви – pulse laser, който стреля изключително бързо, но нанася минимални щети или plasma cannon – голямо и бавно оръдие, което нанася колосални щети.

Ако се представяте много добре и често успявате да се доберете до първо място, ще получите за награда един суперавтомобил, който има най-добрите показатели. Да сте между първите от общо 20 участници в състезанието (включвайки и вашия болид) обаче въобще не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Освен че всяка кола се държи по съвсем различен начин, в началото ще излитате извън пистата на всеки втори завой. Проблеми ще ви създава и ограничената броня на вашата кола, която след 2-3 ракети и няколко изстрела от плазменото оръдие ще се възнесе в МПС-рая. Енергията на бронята ви ще намалява също така при сблъсък с чужди болиди и при преминаване през "услужливо" оставени от опонентите ви на пътя мини. Всяко трасе е осеяно с т.нар. Pick Ups. Те са истинският чар на играта и включват самоносочващи се ракети, неуправляеми торпеда, heetseeker (ракети с топлинно насочване), както и някои дефанзивни екстри като броня, невидимост, неуязвмост, щит, който ви предпазва и в същото време нанася поражения на опонентите ви и т.н.
На преследващите ви коли можете да спретнете неприятен сюрприз като пуснете зад болида си няколко мини. Ако автомобилът ви е понесъл прекалено много щети, ще трябва да се сдобиете с auto-repair или да минете през бокса на пистата. Ако колата ви се струва прекалено бавна, включете Turbo-Booster и ще полетите напред като драгстер.
За да се насладите на тази невероятна игра, ви е необходим само един Pentium 200MMX с 32МB РАМ и видеоускорител, който поддържа стандартите 3Dfx или Direct3D.

В началото играта може да ви заприлича на най-обикновено състезателно заглавие с фамозна графика и без никаква дълбочина. След 1-2 часа игра обаче ще забележите, че Dethkarz е едно истинско предизвикателство за вашите шофьорски умения. Тази игра едва ли ще ви задържи задълго пред мониторите, но ви предлага най-доброто от едно Arcade-състезание и ви гарантира стопроцентово забавление за времето, което ще прекарате с нея. Опонентите ви не са нито прекалено трудни, нито елементарни, пистите са изключително разнообразни и напрвени с много фантазия и препятствия като скокове, остри завои, лупинги и т.н., а всяка кола притежава свой уникален модел на поведение на трасето. Множеството Pick Ups и необходимостта редовно да поглеждате енергията на колата ще превърнат прекарването ви пред монитора в едно (пре)изпълнено с напрежение преживяване. Графиката е невероятна - всяка кола е изградена от 700 полигона, има страхотни визуални ефекти - искри, пушек и експлозии, бомбастични звуци - топ-заглавие без никаква конкуренция в този жанр. Интуитивното управление, функцията Replay и Ghost Mode в Time Trial дооформят прекрасното ми впечатление от Dethkarz. Най-много удоволствие обаче ми достави играта в Multiplayer, където успях порядъчно да опържа задниците на моите приятели! 

 
системни изисквания
Pentium-166 RAM:16 MB
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31